Jump to content

Πρόβλημα με Sinularia


neon

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι.

Εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες η sinularia παρουσίαζε τα συμπτώματα collapse των μαλακών κοραλιών. Ενώ κάποια στιγμή έδειχνε να ανακάμπτει και άρχισαν πάλι να βγαίνουν δειλά-δειλά οι πολύποδες, ξαφνικά εμφάνισε τα μαύρα σημάδια που φαίνονται στις φωτογραφίες και που μοιάζουν σα να έχει καεί η σάρκα και να έμεινε η στάχτη.

Για πείτε καμμιά ιδέα...μπορούμε να το σώσουμε ή όχι;

post-23-1153069997_thumb.jpg

post-23-1153070020_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε neon

Το φαινόμενο της επιδερμικής νέκρωσης μου εμφανίζεται τακτικά και σε μένα.

Συνήθως το παθαίνουν τα κλαδιά που δεν έχουν καλές συνθήκες φωτισμού και ροής και είναι αυτά που υπερκαλύπτονται και σκιάζονται από μεγαλύτερα.

Πιθανά να οφείλεται στην ανάπτυξη κάποιου βακτηριδίου.

Μπορείς να το αντιμετωπίσει κλαδεύοντας τα πολύ κατεστραμμένα κλαδιά προτού εξαπλωθεί σε όλο το κοράλλι.

Αν πάλι δεν το έχεις προλάβει, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία και είναι μεγάλη η επέκταση της νέκρωσης, τότε μπορείς να βγάλεις έξω το κοράλλι να το βουτήξεις σε ένα μπολάκι και με το χέρι σου να τρίψεις τις άρρωστες περιοχές μέχρι να φύγει το μαύρο.

Κατόπιν το ξεπλένεις με γλυκό νερό βάζοντάς το για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση. Αμέσως μετά το γλυκό μπάνιο και χωρίς καθυστερήσεις, το επανατοποθετείς και πάλι στη θέση του, αφού του εξασφαλίσεις δυνατή ροή νερού.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να σώσεις το κοράλλι, θεραπεύοντας τα συμπτώματά της αρρώστιας.

Για να μην εμφανιστεί, όμως και πάλι θα πρέπει να εντοπίσεις τα αίτια που την προκάλεσαν. Μήπως οι συνθήκες στην θέση που έχεις επιλέξει δεν είναι οι ιδανικές? Μήπως άλλαξε κάτι στο σύστημά σου? πχ μήπως μειώθηκε η ροή κάποιου κυκλοφορητή επειδή χρειάζεται καθάρισμα ή άλλαξε η θέση του, λόγω κάποιας μικρής μετακίνησης της δέσμης? Μήπως ανέβηκε πολύ η θερμοκρασία ή οι θερμοκρασιακές ημερήσιες αποκλίσεις είναι μεγάλες?

Σκέψου λοιπόν τι μπορεί να φταίει, εφόσον το κοράλλι σου μέχρι σήμερα πήγαινε καλά.

Επίσης μπάνια με lugol συστήνονται στις περιπτώσεις αυτές, αλλά κατά τη γνώμη μου αποβλέπουν στο να ενισχύσουν το κοράλλι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και όχι για να το θεραπεύσουν. Θα πρέπει πρώτα να αναζητηθεί το αίτιο και να αντιμετωπιστεί και μετά να γίνουν οι όποιες θεραπείες και ενισχύσεις του αμυντικού συστήματος.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο στήσιμο του βράχου και των κοραλιών. Από φωτισμό δεν νομίζω ότι τον στερείται, αλλά μάλλον το τοποθέτησα σε σημείο με χαμηλή κυκλοφορία.

Μήπως οι μαυρίλες είναι η βλέννη που αποβάλει το κοράλι κατά καιρούς και λόγω χαμηλής κυκλοφορίας δεν διαλύεται και ξερένεται; Πάντως δείχνουν να φεύγουν εύκολα. Αν είναι βακτηρίδιο πως θα το καταλάβω; Στην κατάσταση που είναι τώρα αρκεί η αύξηση της κυκλοφορίας ή μήπως χρειαστεί να το τοποθετήσω και σε σημείο με ακόμα πιο έντονο φωτισμό;

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος πως αν κάνεις αυτά που σου προανέφερα και αυξήσεις την κυκλοφορία του νερού, όλα θα πάνε καλά.

Μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές και όλα πήγαν καλά.

Πάντως μολυσματική εξάπλωση στα υπόλοιπα κοράλλια δεν παρατήρησα ποτέ.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Αφού εφάρμοσα τις οδηγίες (καθάρισμα, πλύσιμο), το τοποθέτησα σε σημείο με κάπως καλύτερη κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα μετά από μία μέρα το βλέπετε παρακάτω:

post-23-1153254732_thumb.jpg

Νομίζω ότι πλέον δείχνει να είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Να τονίσω ότι το προηγούμενο βράδυ ήταν πεντακάθαρο.

Τι λέτε;

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Όντως δείχνει πολύ χειρότερο.

Τις μαύρες σκληρές επιφάνειες, από το δέρμα του κυρίως σώματος αλλά και της βάσης του, τα είχες καθαρίσει εντελώς και άρχισαν να ξαναβγαίνουν μέσα σε 24 ώρες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία?

Μου φαίνεται δύσκολο να ανακάμψει. Πιθανά να έχει στρεσαριστεί από την όλη διαδικασία.

Όπως σου προανέφερα, μου συμβαίνει και σε εμένα το φαινόμενο αυτό. Συνήθως δεν δίνω σημασία. Έχω χάσει κλαδιά, κατά καιρούς, αλλά πότέ ολόκληρο το κοράλλι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...