Jump to content

ΑΓΝΟΙΑ Ή ΑΤΥΧΙΑ


Recommended Posts

Όπως ήδη έχω αναφέρει σε άλλο θέμα (βλέπε: "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥ"), εδώ και δυο εβδομάδες περίπου έχω βάλει 3 guppies σ' ένα στρωμένο ενυδρείο 55 λίτρων και όλα πήγαιναν σχετικά καλά. Πριν από δύο ημέρες αποφάσισα να κάνω τα εξής:

1ο) Κόλλησα στο πίσω μέρος του ενυδρείου ένα σκουρόχρωμο φόντο

2ο) Τοποθέτησα ένα κομάτι μοπάνι το οποίο έπλυνα προηγουμένως πάρα πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.

Την αμέσως επόμενη ημέρα παρατήρησα τα εξής:

- Το νερό είχε πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα

- Πάνω στα φυτά (κυρίως στη bacopa) είχε δημιουργηθεί ένα γλειώδες καφετί πράγμα (υποθέτω άλγη) το οποίο έτρωγαν ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ τα ψαράκια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσει όλο το ενυδρείο ακαθαρσίες ενώ πίσω από τα ψάρια κρέμονται εδώ και δυο ημέρες διαρκώς περιτώματα! Σημειωτέον αποφάσισα να μην τα ταΐσω χθες το βράδι και όλη την ημέρα σήμερα!

- Για πρώτη φορά από το στρώσιμο του ενυδρείου παρουσιάστηκαν ίχνη αμμωνίας και νιτρωδών στο νερό.

ΥΠΟΘΕΤΩ: Το σκουρόχρωμο νερό σε συνδυασμό με το ταυτόχρονη τοποθέτηση σκούρου φόντου άλλαξαν δραματικά τις συνθήκες φωτισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση άλγης!

Η άλγη με την σειρά της, ως λαχταριστός μεζές, άλλαξε ριζικά τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ακαθαρσιών! Υποθέτω (και τονίζω οτι υποθέτω) οτι η αύξηση αυτή είχε σαν συνέπεια την διαταραχή της βιολογίας του φίλτρου και την εμφάνιση αμμωνίας και νιτρωδών.

Το παρήγορο στην υπόθεση είναι πως τα ψάρια εμφανίζονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στρεσάρονται βέβαια από τις σχεδόν καθημερινές αλλαγές νερού που αναγκάζομαι να κάνω για να κρατήσω τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών χαμηλά!

Αν κάποιος ή κάποια έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με επιτυχία, θα τον παρακαλέσω να με διαφωτίσει. ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΩ οτι τα παραπάνω είναι υποθέσεις και γι αυτό είναι υπό συζήτηση. Σίγουρα κάποιος από εσάς θα γνωρίζει κάτι παραπάνω και τον παρακαλώ να με διορθώσει όπου έχω κάνει λάθος!

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε!

Υ.Γ: Το μοπάνι, μετά από μια ημέρα παραμονής, το έβγαλα από το ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Το ξύλο θέλει βράσιμο!

Το ξύλο βάφει το νερό αλλά αυτό είναι ακίνδυνο!

Δεν νομίζω το ξύλο να επηρέασε τόσο την βιολογία σου!

Αυτό που περιγράφεις είναι μάλλον κάτι άλλο που σου χάλασε τις αποικίες!

Για σκέψου τι άλλο έκανες αυτές τις μέρες!

Σωστά αντιμετωπίζεις το πρόβλημα (αλλαγές νερού) αλλά βάλε και κάτι σε βακτήρια για να υποστηρίξεις την όλη διαδικασία!

Βασικά πρέπει να βρεις τι χάλασε την βιολογία σου!

Εγώ χωρίς να είμαι ειδικός δεν νομίζω να είναι το ξύλο!

Link to comment
Share on other sites

To ξυλο δεν ειναι δυνατον να χαλασε τη βιολογια σου ξαφνικα να εμφανιστικε αμωνια . ΤΟ μονο που μπορει να κανει ειναι να "χρωματισει" το νερο σου με ενα καφεκιτρινο χρωμα το οποιο ειναι εντελως ακινδυνο για τα ψαρακια και αυτη η ουσια ονομαζετε τανινη ( πολυ χομπιστες το θελουν αυτο γιατι το ενυδρειο δειχνει πιο βιοτοπικο ) . Το ζητημα της καφε αλγης το εχω ακουσει σχεδον σε ολα τα καινουρια ενυδρεια και το πιο πιθανον ειναι να παρουσιαστικε απο χαμηλο φωτισμο . Καθαριζε οτι μπορεις απο τη καφε αλγη ( τζαμια , διακοσμιτικα ) , εαν μπορεις αυξησε το φωτισμο και σε λιγο καιρο θα εξαφανιστει ( ~ 1 μηνα ) . Το ξυλο για να το τοποθετησεις μεσα στο ενυδρειο θα πρεπει να το βρασεις πρωτα και μετα το βαλεις σε κουβα με καυτο νερο και να το αλλαζεις καθε μερα για οσο αντεξεις . Εγω τα αφηνω ενα μηνα στο κουβα με καθημερινες αλλαγες .

Το βασικο σκεψου τι ειναι αυτο που εκανες και εμφανιστηκε αμμωνια .... Μηπως καθαρισες το φιλτρο και επλυνες τα υλικα με νερο απο τη βρυση ?

Link to comment
Share on other sites

Ειχα και εγω το ηδιο προβλημα με το μοπανι (μονο οσον αφορα την αλγη) και το ευγαλα, αλλα η αλγη παρεμηνε, στο τελος ο μονος τροπος που την εκανε να φηγη ηταν οταν εβαλα ανθρακα στο φηλτρο (μετα απο μια θεραπια)! ειναι δηνατον να περιεχει κατι το ξυλο που να επιρεαζει? Και εγω δεν το εβρασα και το ειχα 2 μερες στο νερο, πριν το βαλο στο ενυδρειο, εκανα αλαγες νερου!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε φιλε Ηλια και Νασο το θεωρω καπως δυσκολο εως αδυνατο το ξυλο να σας δημιουργησε καφε αλγη προσωπικα τουλαχιστον δε το εχω ξανακουσει ...

Οπως προανεφερα ειναι πολυ συχνο και φυσικο καινουριο ενυδρειο να παρουσιασει καφε αλγη η οποια μετα απο λιγο καιρο φευγει φυσικα με τη δικη μας βοηθεια ... οπως ειπα καθαρισμα στα τζαμια στα αντικειμενα και αν υπαρχει ελειπης φωτισμος καλο ειναι να τον αυξησουμε ....

Αληθεια τι φωτισμο εχετε στα ενυδρεια σας ?

Link to comment
Share on other sites

Με τη σειρά μου και εγώ θα πρότεινα αύξηση του φωτισμού και του αερισμού του νερού.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν εχω πλεον προβλημα, ηταν τοτε στης αρχες μονο. Εγω ανεφερα το περιστατικο γιατι η αλγη αμφανηστικε αμεσος μολις βαλαμε το μοπανι!! Λεω τωρα εγω, μηπως δεν ειναι σιμπτωση? Οσον αφορα τον φωτισμο, δεν ηταν καλος (το ενυδρειο του μαρινοπουλου) και εβαλα 2η λαμπα, αλλα δεν θημαμε αν ηταν πρην η μετα!

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΘΕΣΑ πως το μοπάνι, σε συνδυασμό με το σκοτεινό φόντο που τοποθέτησα ταυτόχρονα, προκάλεσε ΕΜΜΕΣΑ το σχηματισμό άλγης αφού κυριολεκτικά ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ το ενυδρείο από τη μια στιγμή στην άλλη!

Το μοπάνι σίγουρα δεν επιρέασε την βιολογία του φίλτρου! Αυτό που ΙΣΩΣ να την επιρέασε είναι η απότομη αύξηση των ρύπων από την διαρκή και αλόγιστη κατανάλωση άλγης από τα ψάρια. Το πρόβλημα αυτό πάντως ήδη λύθηκε με συχνές αλλαγές νερού, περιορισμό της τροφής και προσθήκη βακτηρίων. Εδώ και δυο ημέρες η αμμωνία και τα νιτρώδη είναι στο απόλυτο μηδέν!

Όσο για το φωτισμό χρησιμοποιώ μια αγνώστου ταυτότητος λάμπα των 15 watt!! Μήπως θα έπρεπε να την αντικαταστήσω με μεγαλύτερη; Τι λάμπα θα μου συστήνατε;

Έγινε επεξεργασία - Νάσος Αναγνώστου
Link to comment
Share on other sites

Μικρο το κακο φιλε Νασο αυτα ειναι απο τα ευκολα προβληματα . Το πες και μονος αλλαγες νερου και ολα οκ με τα νιτρικα :lmao: . Τωρα ο φωτισμος ειναι οντως μικρος και ειναι λογικο μιας και το ενυδρειο ειναι καινουριο να εμφανιστηκε καφε αλγη. Εγω θα σου προτεινα να προσθεσεις αλλη μια λαμπα 24W ειτε Τ8 ειτε Τ5 αν σε περνει γυρω στα 6000kelvin που θα βοηθησει παραληλα και τα φυτα σου .

Παντα φιλικα , Αντωνης

Link to comment
Share on other sites

εμφανιστηκε καφε αλγη.

29717[/snapback]

Και εγώ έχω καφέ άλγη αλλά όχι τόσο πάνω στο τζάμι όσο περσσότερο πάνω στο καράβι που έχω μέσα...

Πάντος αν δεν ενοχλεί τα ψάρια και γενικά την ισοροπία του ενυδρείου εμένα μου αρέσει... έχει πάρει ενα καφετί χρώμα το καράβι απο επάνω

Link to comment
Share on other sites

Μικρο το κακο φιλε Νασο αυτα ειναι απο τα ευκολα προβληματα . Το πες και μονος αλλαγες νερου και ολα οκ με τα νιτρικα  :lmao:  . Τωρα ο φωτισμος ειναι οντως μικρος και ειναι λογικο μιας και το ενυδρειο ειναι καινουριο να εμφανιστηκε καφε αλγη. Εγω θα σου προτεινα να προσθεσεις αλλη μια λαμπα 24W ειτε Τ8 ειτε Τ5 αν σε περνει γυρω στα 6000kelvin που θα βοηθησει παραληλα και τα φυτα σου .

Παντα φιλικα , Αντωνης

29717[/snapback]

Tο πρόβλημα που έχω είναι η στενότητα χώρου στο καπάκι του ενυδρείου. Επίσης μην ξεχνάς οτι έχεις να κάνεις με άσχετο: τα "Τ8" και "Τ5" είναι φίρμες ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Είναι μοντέλα λάμπας και σχετίζονται με την συνολική απόδοση!

Απλά οι Τ5 είναι καινούργιες και καλύτερες, ενώ οι Τ8 παλιότερες και χαμηλότερης ποιότητας (απόδοσης)!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...