Jump to content

Άρρωστο Barbus semifaciolatus


Recommended Posts

Guest Christos68

Κατ' αρχήν έχασα ένα ίδιο ψάρι πριν ένα μήνα όταν μια μέρα πρήστηκε ξαφνικά η κοιλιά του και πριν προλάβω να αντιδράσω το βρήκα το πρωί στον πάτο με μια τεράστια τρύπα στην κοιλιά και φαγωμένα όλα τα πτερύγια του. Χωρίς να ακολουθήσω κάποια θεραπεία παρακολουθούσα στενά ελπίζοντας να ειναι κάτι που θα σταματούσε εκεί. Δυστυχώς πριν μια εβδομάδα ένα δεύτερο barbus χωρίς κανένα σημάδι εξωτερικά, άρχισε να κολυμπά σαν λαμπάδα, πάντα με το κεφάλι προς τα επάνω και αγωνίζεται να κρατηθεί στο ανώτερο στρώμα του ενυδρείου. Ο μαζάτορας διέγνωσε βακτηριδιακή μόλυνση, μου έδωσε το omnipur της sera σαν ευρέως φάσματος αντιβακτηριδιακό. Έκανα τη θεραπεία στη σωστή δοσολογία για μια εβδομάδα όπως λέει η sera και προσθέτοντας και λίγο αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού στα 160lt. To ψάρι δείχνει ελάχιστα καλύτερα και συνεχίζει να κολυμπά με τον ίδιο τρόπο. Να συνεχίσω για άλλη μία εβδομάδα την ίδια θεραπεία όπως λέει η sera ή να αλλάξω θεραπεία? Αλλαγή νερού πριν ρίξω οτιδήποτε άλλο να κάνω?

Η ασθένεια του δεύτερου δεν μοιάζει με dropsy? Πώς συνδέονται μεταξύ τους?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τι μάρκα αλάτι χρησιμοποίησες;

Η ποσότητα δεν μπορώ να σου πω αν είναι σωστή!

Οι οδηγίες τι λένε;

Αλλαγή θεραπείας θα κάνεις αφού βρεις τι ακριβώς έχει το ψάρι!

Αν μπορείς στείλε μια φώτο!

Αλλαγή νερού θα κάνεις αφού ολοκληρώσεις τον κύκλο της θεραπείας που ακολουθείς και μάλιστα μεγάλη της τάξεως του 50%!

Απαραίτητη είναι και η προσθήκη ενεργού άνθρακα στο φίλτρο σου!

Δώσε τιμές ΝΟ2 και ΝΗ3-4 και μάρκα των τεστ που χρησιμοποιείς!

Αλλά μια και δεν είμαι ειδικός καλό θα είναι να κάνει κάποιος άλλος τη διάγνωση!

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχήν για το dropsy: Η υδρωπικία, είναι περισσότερο σύμπτωμα-αποτέλεσμα μόλυνσης, παρά ασθένεια, από όσο έχω ασχοληθεί μαζί της. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι λόγω προχωρημένων μολύνσεων των εσωτερικών οργάνων, εμφανίζεται πρήξιμο (το ψάρι δυσκολεύεται στην αποβολή υγρών) με χαρακτηριστικό το άνοιγμα στα λέπια (παραμόρφωση όγκου και εμφάνιση σαν κουκουνάρι). Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, παρα μόνο ανακουφιστικές συνταγές... Θεωρείται και αρκετά κολλητικό, οπότε ενδείκνυται η άμεση απομάκρυνση του ψαριού και απομόνωσή του.

Δεν νομίζω ότι περιγράφεις τέτοια συμπτώματα.

Προσωπικά πάντως δεν μπορώ να κάνω διάγνωση με αυτά που αναφέρεις.

Αν αλλάξεις θεραπεία για οποιονδήποτε λόγο, καλό είναι να μεσολαβήσει μεγάλη αλλαγή νερού και καθαρισμός του υπολοίπου των προηγούμενων φαρμάκων με προσθήκη ενεργού άνθρακα για λίγες ημέρες. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις (θα χάσεις τσάμπα χρόνο, ίσως) και γι αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείς τις αντίστοιχες οδηγίες των φαρμάκων που χρησιμοποίησες και θα χρησιμοποιήσεις.

Σε περίπτωση χρήσης αλατιού, μόνο ενυδριακό και όχι μαγειρικό, γιατί περιέχει ανεπιθύμητα πρόσθετα που βλάπτουν. Πρόσεξε γιατί πολλοί μπερδεύουν το αλάτι με μερικά άλατα που πωλούνται σε ενυδρειομάγαζα, τα οποία είναι για άλλη χρήση και δεν είναι αλάτι.

Η δοσολογίες είναι:

Για πρόληψη, περίπου 0,1% => 1 γραμμάριο ανά λίτρο.

Για θεραπείες, περίπου 0,3% => 3 γραμμάρια ανά λίτρο.

Για ισχυρές δόσεις σε δύσκολες περιπτώσεις, (μπάνιο σε ξεχωριστό δοχείο για κάποια δευτερόλεπτα και με ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ) περίπου 3,0% => 30 γραμμάρια ανά λίτρο.

Πάντα με πολύ καλή διάλυση πρώτα και μετά μέσα.

1 κουταλάκι του γλυκού = ~5 γραμμάρια αλάτι.

1 κουταλάκι της σούπας = ~15 γραμμάρια αλάτι.

Προσοχή επίσης στα ευαίσθητα ψάρια (κόρυς, τέτρα κλπ) καθώς και σε κάποια φυτά, που δεν το ανέχονται και παθαίνουν ζημιά αντί για καλό.

Συμβουλέψου κάποιο αναλυτικό οδηγό συμπτωμάτων, μπας και βρεις άκρη. Μπορεί να είναι και εσωτερική μόλυνση, έτσι όπως τα λες. Κατά τη γνώμη μου - και μετά από αρκετές εφαρμογές σε διάφορες περιπτώσεις - τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουν τα σκευάσματα της Α.Ρ.Ι.

Link to comment
Share on other sites

To ψαρακι σου εχει εσωτερικη βακτηριακη μολυνση και θα πρεπει να του βαλεις φαρμακο, αν και δεν ξερω κατα ποσο θα βοηθησει γιατι ειναι σε προχωρημενη κατασταση. Παρε το g. cure της a. pharmaceuticals και κανε θεραπεια με το αλατι δεν θα κανεις τιποτα.

Το dropsy εχει αλλα συμπτωματα και αν το προλαβεις στην αρχη μπορεις να το σωσεις το ψαρακι σου. Τωρα για το αν ειναι κολλητικο εδω οι αποψεις διιστανται, σε μενα παντως μια φορα που κολλησε ενα ψαρακι και το προλαβα στην αρχη και τωρα ζει και βασιλευει δεν ειχα κανενα αλλο προβλημα με καποιο απ τα ψαρακια μου

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις θεραπεία στο ενυδρείο σου με Furan-2 σε συνδιασμό με General Cure όπως αναφέρει και η GIN.

Link to comment
Share on other sites

JDP το FURAN 2 ποιάς εταιρείας είναι?

32054[/snapback]

Και τα δύο φάρμακα (FURAN-2,General Cure) είναι της Aquarium Pharmaceuticals και όπως αναφέρει και ο κατασκευαστής μπορούν να χρησημοποιηθούν ταυτόχρονα. :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Μονο που ειναι παρα πολυ δυνατα. Αν τα χρησιμοποιησεις και τα 2 μαζι να προσεχεις στην δοση να μην κανεις υπερδοσολογια και να μειωσεις αρκετα την τροφη που θα τους δινεις και αν τα ταϊζεις 2 φορες την ημερα θα κοψεις την 1 δοση και θα τα ταϊζεις μια φορα την ημερα απο ελαχιστο και μετα την θεραπεια να κανεις μετρησεις για να δεις που βρησκεσε με το φιλτρο σου

Link to comment
Share on other sites

Μιά άλλη επιλογή, μπορεί να είναι και το octozin της waterlife.Πολύ δυνατό και αυτό και αποτελεσματικό.Έχω όμως πολύ καιρό να το πετύχω σε ράφι....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...