Jump to content

Enter the discus


chriskousis

Recommended Posts

Λοιπον σημερα αδειασα το ενυδρειο μου απο νερο χαλικι απο τα παντα ! Εχω λοιπον ενα αδειο ενυδρειο να το κανω οτι θελω. Διαστασεις ειναι 250χ70χ70 .

Εφοσων εχω πειραματιστει (τροπος του λέγειν) τοσο με αφρικανικες κιχλιδες οσο και με Μεγαλες αμερικανικες, αποφασισα να κανω κατι πολυ ομορφο και πολυ κοινωνικο.

Εδω λοιπον πρεπει να επεμβετε εσεις και να με βοηθησετε.

Θελω να κανω ενα discus tank εχω καποια πραγματα στο μυαλο μου που θελω να μοιραστω μαζι σας σχετικα με το combo των ψαριων που θελω να βαλω μεσα.

Αυτο που κυριως θελω απο εσας ειναι να με καθοδηγισετε βημα βημα στο στρωσιμο-χτισιμο του ενυδρειου για να ειναι τα ψαρια σε ενα τελειο σπιτικο ^^ .

Για αρχη σκεφτομαι 10 clown loaches , 20αδες απο neon tetras , cardinal tetras , bleheri tetras , roseys , red eye tetras , hemigramus erythrotonus , 10 corys , 10 otto's , 2-4 golden nugget plecos , 6 bolibian rams , 6 Apistograma cacatuoides , 10 discus , 4 Geophagus Surinamensis OR Jurupari , 4 Uaru Amphiacanthoides .

Στο θεμα των ψαριων θελω να σιγουρευτω εαν οι γεωφαγοι και τα ουαρου δε θα φανε τα τετρας και δε θα καταστρεψουν τα φυτα (γιατι θελω να γινει φυτευτο το ενυδρειο) .

Απο εδω και περα πειτε οσοι θελετε εμπειραστατωμενα τη γνωμη σας με αριθμους και στοιχεια !

Επισης Εχω 6 λαμπες 1.5 μετρου αρκαδια τις ροζ.

2 κυκλοφορητες της eheim ουτε και θυμαμαι ονομασια αλλα 2200 litres per hour Νομιζω οτι ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε chriskousis από το είδος (κιχλίδες) δε λες να ξεκολλήσεις με τίποτα, ε? :lmao: Από κει και πέρα, σχετικά με τις ερωτήσεις σου δυστυχώς έχω να σου πω ότι όλα αυτά που θες δε γίνονται. Μη :rasp: όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις. Όλα αυτά τα ψάρια μαζί δε συνδυάζονται. Ο λόγος απλός: καθένα θέλει διαφορετικές συνθήκες και δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Επίσης φυτεμένο ενυδρείο και δίσκοι δεν πάνε παρέα, ο δίσκος θέλει ζεστό νερό (28+) που τα περισσότερα φυτά δεν αντέχουν, νομίζω ότι υπάρχει τόπικ δίσκοι και κατάλληλα φυτά, κάνε ένα search γενικότερα και θα λύσεις πολλές απορίες σου. Επίσης να προσθέσω (επειδή δεν το ανέφερες) ότι ο δίσκος θέλει πολύ μαλακό νερό με αποτέλεσμα η αγορά ΑΟ (αντίστροφη όσμωση) να κρίνεται απαραίτητη. Από τις ερωτήσεις που κάνεις κρίνω ότι δεν γνωρίζεις πολλά για τα υπέροχα ψάρια δίσκους, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των φίλων εδώ, ρίξεις και το απαραίτητο διάβασμα (μην τα περιμένεις έτοιμα :rasp: ) είναι βέβαιο ότι θα φτιάξεις ένα πολύ όμορφο ενυδρείο και θα έχεις τη μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να απολαύσει χομπύστας: την αναπαραγωγή, πίστεψε με είναι εκπληκτικό να το παρακολουθήσεις...

Αυτά και καλή αρχή! :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Φιλε chriskousis πρωτα θα βαλεις 60 κιλα η παραπανω υποστρωμα για τα φυτα σου 80-100 κιλα αμμο και πολλα πολλα ξυλα κορμους.Η χρηση της τυρφης,νερου αντιστροφης οσμωσης και co2 ειναι απαραιτητα συστατικα για το νερο των δισκων και ειδικα για τα λιτρα που μιλαμε.Θα χρειαστεις ενα καλο φιλτρο εξωτερικο ή δυο.Προτεινω για τετοιο ενυδρειο της fluval το 505 αν δεν κανω λαθος που γυριζει 3500l/h.Οσο για τα φυτα μπορεις να κανεις ενα υπεροχο φυτεμενο ενυδρειο χωρις ομως φυτα πολυ υψηλων απαιτησεων και με φυτα που αντεχουν τους 28, 30 και σε ακραιες καταστασεις τους 32 βαθμους κελσιου βλεπε καταληλλα φυτα για δισκους.Αν εισαι διατεθειμενος να κανεις της τακτικες αλλαγες νερου που θελει ο δισκος σε αυτο το ενυδρειο θα εχεις ενα αξιοζηλευτο ενυδρειο με δισκους που θα νιωθουν αρχοντες :lmao: και το θεαμα πιστεψε με θα σε αποζημιωσει οσο κοπο και αν εχει ενα τετοιο ενυδρειο

Καλη επιτυχια στο δισκοενυδρειο σου και για οτι αποριες εδω ημαστε

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και καλωσηρθες στον κοσμο των δισκων!!!

Το πρωτο πραγμα που πρεπει να σε απασχολει πριν ακομα μπουν ψαρια,ειναι η μηχανικη υποστηριξη του ενυδρειου.Καλο θα ηταν λοιπον να αναφερεις τι μηχανηματα εχεις και απο εκει και περα συζηταμε το συγκεκριμενο κεφαλαιο.Απο εκει και περα ο συνδιασμος των ψαριων που αναφερεις ειναι ανεφικτος.Απο σμηνοψαρα τα πιο καταλληλα που μπορεις να βαλεις με δισκους ειναι τα cardinal,ροδοστομοι και αρλεκινοι.Τους γεωφαγους δεν στους συστηνω κρατωντας μονο μια μικρη επιφυλαξη για τους Ζουρουπαρι και παλι μονο για πολυ μικρο μεγεθος.Οσο για τα uaru ειναι ψαρια ιδιων απαιτησεων με τους δισκους.Το κακο που εχουν ειναι οτι εξελισονται σε απιστευτους "κηπουρους".Τελος νανοκιχλιδες φυσικα και μπορεις να βαλεις.

Πανω στο θεμα του φυτεμενου ενυδρειου θεωρω οτι ειναι εφικτο να το πραγματοποιησεις διαλεγοντας καταλληλα φυτα τα οποια ειναι ανεκτικα σε υψηλοτερες θερμοκρασιες και σχετικα χαμηλο φωτισμο κατι απαραιτητο για τους δισκους.Οσο για τις ιδανικες συνθηκες διαβιωσης αν προκειται να φιλοξενησεις δισκους εκτροφης δεν χρειαζεται να κανεις κατι συνταρακτικο.Με το PH γυρω στο 7-7.5 και GH μεχρι 10dGH εισαι ΟΚ,οποτε δεν σκας και για αγορα αντιστροφης οσμωσης.

Ξεκινησαμε με αφορμη το post σου ενα πολυ καλο οδηγο για να ξεκινησει καποιος να ασχολειται με δισκους.Μπορεις λοιπον να εκφρασεις οποια απορια εχεις και εδω ειμαστε. :lmao:

P.S :Πες μας τι φιλτρα εχεις..........

Link to comment
Share on other sites

καλημερα και σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

φιλε nidal εννοειτε πως πρωτα θα ετοιμασω ενα ετοιμο ενυδρειο για τους δισκους μου και επειτα θα αναλωθω στα ψαρια που θα μπουν μεσα!

απο χαλικι σκεφτομουν καμια 80-100κιλα απο ενα μαυρο υποστρωμα που λεγατε και σε ενα παιδι να βαλει..

απο φυτα κοιταξα τη λιστα και διαλεξα τα παρακατω (πειτε μου ποσα απο το καθε ειδος και σε ποιο σημειο του ενυδρειου μπενουν)

anubias barteri variety coffeefolia

anubias barteri variety angustifolia

crinum thaianum

cryptocorine beckettii

cryptocorine pondederiifolia

cryptocorine wendtii green

echinodorus bleheri

hygrophila corymbosa siamensis

microsorum pteropus

riccia flaitans

sagittaria subulata

vallisneria americana

vallisneria spiralis tiger

vesiculia dubyana.

απο φιλτραρισμα ο τυπος που μου ειχε φτιαξει το ενυδρειο μου ειχε πει πως χρειαζομαι μονο ενα καλο εσωτερικο φιλτρο και ετσι εχω 100 λιτρα εσωτερικου με διαφορα υλικα βιομπαλες σφουγγαρια κτλ και 2 κυκλοφορητες eheim universan 2000 l/h .

απο εξωτερικο σκεφτομαι το eheim professionel 3 .

αα και κατι αλλο! θελω να μου πειτε ονομασια εταιριας προιοντος για τα Co2 και ΑΟ που θα χρειαστω. αν ξερετε και τις τιμες τους θα ηταν πολυ καλο .

Έγινε επεξεργασία - chriskousis
Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο ότι είσαι από νομό αττικής φίλε chriskousis την ΑΟ δεν τη γλιτώνεις... Ποια εταιρεία θα επιλέξεις εξαρτάται κυρίως από πόσα χρήματα θες να διαθέσεις, πόσων σταδίων κλπ. Αν κατάλαβα καλά το ενυδρείο σου έχει sump, σε αυτήν την περίπτωση το γεμίζεις με υλικά και δε χρειάζεσαι επιπλέον φίλτρο (ένα sump είναι πάντα μεγαλύτερο-καλύτερο από οποιοδήποτε φίλτρο). Για το CO2 μια οποιαδήποτε μπουκάλα με ρυθμιστή πίεσης κλπ αξεσουάρ... Εντελώς ενδεικτικές τιμές: ΑΟ από 150€ και CO2 δίλιτρη μπουκάλα με όργανα 100€+

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλε chriskousis απο αντιστροφη οσμοση κοιτα στο www.ro-man.com εχω αγορασει απο εκει και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος πιστευω πως ειναι απαραιτητη για τα λιτρα σου και για τους δισκαρους που θα βαλεις μεσα.Θα σου προτεινα και σαν πιο οικονιμο απο το eheim και σαν πιο μεγαλο και πιο αποτελεσματικο για τα λιτρα σου το καινουργιο της fluval που σου ελεγα το πιο μεγαλο θα πεις σε οποιο μαγαζι πας γυριζει 3500l/h και εχει τεραστιο καδο κανει 280 με 300 ευρω που ειχα κοιταξει για το δικο μου 2 Χ 0.6 χ 0.6.Βεβαια αν εχεις 100 λιτρα χωρητικοτητα εσωτερικου φιλτρου πιστευω πως εινια αρκετο θα σου πει και σαν πιο ειδικος ο φιλος nidan αν επαρκει και τι να βαλεις μεσα απλα θα πρεπει να βαλεις κυκλοφορητες που να γυριζουν τα λιτρα του ενυδρειου σου 3-5 φορες την ωρα.Οσο για co2 αν το φτιαξεις μονος σου θα σου παει 160 ευρω +150 αν θες προαιρετικα να βαλεις και ενα ph controller αλλα δεν το χρειαζεσαι αμμεσα και θα εχεις ενα τελειο συστημα.Κοιτα στα αρθρα DIY για co2 pressurized system

Link to comment
Share on other sites

Φίλε chriskousis καλημέρα,

θα συμφωνήσω με το nidal, όσο αφορά τα ψάρια. Όσο για φυτεμένο και με δίσκους γίνεται!!!! Κοίτα την παρακάτω φωτό και θα καταλάβεις :lmao:

20060716.jpg

Για το μόνο φυτό που έχω τις αμφιβολίες μου είναι η riccia κι αυτό γιατί θέλει πολύ φως. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστείς αρκετά ξύλα για τη διακόσμηση. Θα ήθελα να μας διευκρινήσεις αν έχεις sump ή πως ακριβώς είναι ο χώρος που έχεις με τα 100 λτ για υλικά εσωτερικά στο ενυδρείο.

Όσο για Α/Ο από RO-MAN πιστεύω θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι και σε πολύ καλές τιμές :lmao:

Για το χαλίκι συγουρέψου ότι είναι χαλαζιακό πριν βάλεις ό,τι βάλεις και αν θες την προσωπική μου γνώμη βάλε λατερίτη! Τα φυτά θα πηγαίνουν σαν τρελλά!

Όσο για το Eheim pro3 είναι πολύ καλό φίλτρο, δοκιμασμένο και πολύ δυνατό. Δοκιμασμένο από φίλους και μια πολύ καλή αγορά.

Link to comment
Share on other sites

το φιλτρο ειναι οπως και στο σχεδιο

966953955964961959.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eίναι sump ή φίλτρο πλάτης? Εκεί που γράφεις κυκλοφορητής τι εννοείς? Από αυτά τα διαμερίσματα στέλνει ο κυκλοφορητής το νερό πίσω στο ενυδρείο? Οι τρύπες τι είναι? Η εισαγωγή του νερού από το ενυδρείο?

Link to comment
Share on other sites

Όσο για το Eheim pro3 είναι πολύ καλό φίλτρο, δοκιμασμένο και πολύ δυνατό. Δοκιμασμένο από φίλους και μια πολύ καλή αγορά.

Οντως ειναι εκπληκτικο φιλτρο αλλα κατα τη γνωμη μου ακαταλληλο για δισκους.Ροη 1700lt/ωρα σιγουρα δεν θα την εκτιμησουν οι δισκοι.........

Link to comment
Share on other sites

istellas οι τρυπες εκει χρησιμευουν για το skimmer. εχω ξεχασει να κανω τις τρυπες εισαγωγης νερου ! θα τις φτιαξω και θα ξαναποσταρο.

εχω ενδιασμους ομως .. ως το κατα ποσο οι δισκοι ειναι για εμενα ! εγω παντα ειχα ιδιαιτερη αδυναμια σε ημιαγρια-αγρια setups .. και μπηκαν και αλλα πραγματα στο μυαλο μου! να τα γραψω εδω? ή να κανω αλλο τοπικ στο αμερικανικες κιχλιδες?

ok το εφτιαξα

966953955964961959-1.jpg

Έγινε επεξεργασία - chriskousis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...