Jump to content

νεο ενυδρειο


Nikitas

Recommended Posts

σκεφτομαι να φτιαξω ενα ενυδρειο 2*0,60*0,70 απο μπετοφορμ ενα ειδος ξυλου. στα αγγλικα λεγεται plywood.τι παχος πρεπει να εχει και απο τιμες τι παιζει?

σκεφτομαι αυτο το υλικο γιατι ειναι πιο ανθεκτικο απο το γυαλι κολλημενο με σιλικονη. ισχυει η τριχες? οσο για το μπροστινο τζαμι τι παχος πρεπει να εχει?

αν καποιος εχει δουλεψει το υλικο αυτο ας πει τι θα χρειαστω απο κολλες κτλ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ :lmao::lmao::rasp::rasp::ballistic::rasp::rip:

Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια κατασκευή Nikitas... Έχε υπόψιν σου ότι δεν αρκεί το μπετοφόρμ, θέλει μετά λουστράρισμα με ειδικά βερνίκια, νομίζω λέγονται εποξικά. Δεν ξέρω αν ισχύει για τις αντοχές, το σίγουρο είναι ότι το κόστος θα είναι το 1/5 από το να το κάνεις γυάλινο. Το μπροστινό τμήμα δεν μπορεί να είναι καθαρό τζάμι, θέλει πάλι ένα κομμάτι ξύλο και στο "παράθυρο" που δημιουργείται θα μπει το τζάμι. Θεωρώ πως 12αρι θα είναι αρκετό.

Link to comment
Share on other sites

...σκεφτομαι αυτο το υλικο γιατι ειναι πιο ανθεκτικο απο το γυαλι κολλημενο με σιλικονη. ισχυει η τριχες? οσο για το μπροστινο τζαμι τι παχος πρεπει να εχει? αν καποιος εχει δουλεψει το υλικο αυτο ας πει τι θα χρειαστω απο κολλες κτλ....

32267[/snapback]

Ξεκινώ από το κόστος: Θα γλυτώσεις τα μισά περίπου λεφτά του συνολικού κόστους κατασκευής... Θα χάζεις όμως τον ύπνο σου για τα επόμενα χρόνια της ζωής σου... :lmao: Και γιατί το λέω αυτό:

Προσωπικά δεν θα έφτιαχνα ποτέ ενυδρείο από ξύλο. Οποιοδήποτε ξύλο. Το υλικό το γνωρίζω και έχω δουλέψει με αυτό - ήμουν μερικά χρόνια στις κατασκευές και έχω δουλέψει σχεδόν όλα τα ξύλα.

Με το τζάμι έτσι και κολλήσει σωστά, εξασφαλίζεσαι 100% ως προς τη στεγανότητα, με εξαίρεση κάποιο δυνατό κοπάνημα (πχ σεισμός) οπότε μπορεί να σπάσει. Βάζεις και κόντρες, βάζεις και πλαίσιο αλουμινίου (γιατί είναι πολλά τα λίτρα), βάζεις και ξύλινη επένδυση (αν θέλεις), βάζεις και φελιζόλια και καθάρισες...

Με το μπετοφόρμ, υπάρχει η πιθανότητα να πέσεις στην περίπτωση που λέμε "αστοχία υλικού" ή κάποιας κατασκευαστικής ατέλειας που θα σου διαφύγει χωρίς να το καταλάβεις και μετά από κάμποσο διάστημα να τρέχεις και να μην φτάνεις... Τέτοιες κατασκευές δένουν κυρίως με βίδες και μετά μονώνονται με σιλικόνη.

Ερώτηση: Αν λίγο νερό περάσει..? και μουσκέψει το ξύλο εσωτερικά..?

Απάντηση:.............

Το λινκ σχετικής κατασκευής με κόντρα πλακέ θαλάσσης είναι εδώ: http://www.malawicichlidhomepage.com/greek...ank_greek1.html

(διάβασε προσεχτικά την τελευταία παράγραφο της πρώτης σελίδας!)

Πολλοί έχουν κάνει τέτοια ενυδρεία, πάντως. Και έχουν γλυτώσει λεφτά. Εγώ δεν θα έκανα. Και θα προσπαθούσα να γλυτώσω τα ίδια λεφτά από αλλού... Πχ: Πόσα λεφτά θα δώσεις για φίλτρανση σε τέτοιο ενυδρείο? Αντί για πανάκριβα εξωτερικά φίλτρα, φτιάξε μόνος σου τύπου Αμβούργου και νάτα τα... κέρδη ! :lmao:

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δε συμφωνώ μαζί σου φίλε Ντίνο, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαρροή μετά από τη διαδικασία που θα περάσει το ξύλο. Επίσης, στην περίπτωση κατασκευής γυάλινου ενυδρείου, αν τοποθετηθούν (το να κολλήσουν θεωρείται δεδομένο) σωστά οι κόντρες είναι εντελώς περιττό το πλαίσιο αλουμινίου. Έτσι και συμβεί κάτι ακραίο ώστε να ξεκολλήσει η σιλικόνη, το γυαλί θα κόψει το αλουμίνιο σα χαρτί, ως γνωστό δεν είναι μέταλλο με ιδιαίτερες μηχανικές αντοχές. Για να διασκεδάσουμε και λίγο τις εντυπώσεις, τι είναι ασφαλέστερο, το στερεό ξύλο ή το υγρό γυαλί? :lmao: Πόσοι ξέρουν ότι το γυαλί θεωρείται υγρό με μεγάλο ιξώδες? :rasp: Να μη συζητήσουμε για αστοχία τζαμιού βέβαια... :lmao: Ξένο σώμα στο κρυσταλλικό πλέγμα και εκεί που κάθεσαι ακούς ένα κρακ και..... έμφραγμα μετά! :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Δε συμφωνώ μαζί σου φίλε Ντίνο, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαρροή μετά από τη διαδικασία που θα περάσει το ξύλο. Επίσης, στην περίπτωση κατασκευής γυάλινου ενυδρείου, αν τοποθετηθούν (το να κολλήσουν θεωρείται δεδομένο) σωστά οι κόντρες είναι εντελώς περιττό το πλαίσιο αλουμινίου. Έτσι και συμβεί κάτι ακραίο ώστε να ξεκολλήσει η σιλικόνη, το γυαλί θα κόψει το αλουμίνιο σα χαρτί, ως γνωστό δεν είναι μέταλλο με ιδιαίτερες μηχανικές αντοχές. Για να διασκεδάσουμε και λίγο τις εντυπώσεις, τι είναι ασφαλέστερο, το στερεό ξύλο ή το υγρό γυαλί? :rasp: Πόσοι ξέρουν ότι το γυαλί θεωρείται υγρό με μεγάλο ιξώδες?  :rasp: Να μη συζητήσουμε για αστοχία τζαμιού βέβαια... :lmao: Ξένο σώμα στο κρυσταλλικό πλέγμα και εκεί που κάθεσαι ακούς ένα κρακ και..... έμφραγμα μετά!  :ballistic:

32315[/snapback]

Το γυαλί είναι πράγματι υγρό και ρευστό. Είχαμε μετρήσει πλάκες μεγάλες που στέκονταν όρθιες σε τζαμάδικο για 3 χρόνια, με μικρόμετρο ακριβείας 3 δεκαδικών και βρήκαμε το πάχος που ήταν κάτω μεγαλύτερο!

Η περίπτωση - πιθανολογικά - να βρεθείς με "κρακ" σε γυαλί λόγω αστοχίας υλικού, έχει μηδαμινές πιθανότητες με την αντίστοιχη του ξύλου και με μεγάλη διαφορά μάλιστα. Ασε που και πάλι χρειάζεται εξωτερικός παράγοντας να ενισχύσει το ήδη υπάρχον πιθανώς πρόβλημα. Ψύλοι στ' άχυρα δηλαδή.

Σχετικά με το ξύλο... Μην ξεχνάς ότι η επιφάνειά του ΔΕΝ είναι αδιάβροχη, αλλά υδατοπερατή. Αδιάβροχη την κάνουμε εμείς με την επεξεργασία μετά (βερνίκια κλπ). Προσωπικά, δίνω πάρα πολλές πιθανότητες σε κάποιο σημείο, κάποιος πόρος να μην κλείσει καλά και σε αρκετό βάθος, και λόγω των μεγάλων δυνάμεων να περάσει κάποια στιγμή υγρασία. Τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση...

Ξαναλέω ότι έχω δουλέψει με ξύλα και έχω δει αρκετά από τις συμπεριφορές τους κλπ. Κάποτε φτιάξαμε ένα μπαρ για μαγαζί και στον 1,5 χρόνο είχε φουσκώσει. Αν με ρωτούσες πριν, θα έπερνα όρκο ότι δεν υπάρχει περίπτωση... Εμαθα όμως, έτσι.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πεισθώ για την απόλυτη αδιαβροχοποίηση των ξύλων, με τις κοινές επεξεργασίες που κάνουμε. Και αν αποφασίσει κάποιος να το κάνει οπωσδήποτε αδιάβροχο και 100%, ε, τότε δεν αξίζει πλέον, λόγω κόστους και εργασίας... Αρα, καλύτερα το τζάμι. :lmao:

Οι αλουμινογωνιές - επιμένω - μεγαλώνουν την αντοχή των κολλημένων κάθετα τζαμιών, ενισχύοντας το δέσιμό τους και την ευστάθεια της καθετότητας της γωνίας τους, καθιστώντας την αποκόλληση λιγότερο πιθανή. Ολα τα ενυδρεία μετακινούνται τουλάχιστον 1 φορά (για να μπουν στην τελική τους θέση). Μόνο και μόνο για αυτή τη μετακίνηση, είναι καλύτερα να έχουν γωνιές, κατά τη γνώμη μου πάντα.

Εγώ δεν θα το έκανα πάντως με ξύλο. Οποιος θέλει όμως, μπορεί φυσικά να δοκιμάσει όλες τις λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Από Betofoam μέχρι 2,50 x 90 x 50 έχει φτιαχτεί. Δες εδώ:

κατασκευή

Για μια τέτοια κατασκευή όμως εγώ θα άρχιζα πρώτα να ψάχνω την αντοχή και το υλικό του δαπέδου, και θα ζητούσα και την γνώμη του μηχανικού εάν αντέχει στατικά η πλάκα του κτηρίου στην θέση που θα τοποθετηθεί κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Από Betofoam μέχρι 2,50 x 90 x 50 έχει φτιαχτεί.

Για μια τέτοια κατασκευή όμως εγώ θα άρχιζα πρώτα να ψάχνω την αντοχή και το υλικό του δαπέδου, και θα ζητούσα και την γνώμη του μηχανικού εάν αντέχει στατικά η πλάκα του κτηρίου στην θέση που θα τοποθετηθεί κλπ...

32371[/snapback]

Να τελικά πού το είχα δει, ο φίλος Sarpidonas έδωσε τη λύση! Ζωντανή απόδειξη ότι ενυδρείο από ξύλο γίνεται χωρίς προβλήματα. Και τι ενυδρείο, έτσι? 2.50m μήκος...

Το γυαλί είναι πράγματι υγρό και ρευστό. Είχαμε μετρήσει πλάκες μεγάλες που στέκονταν όρθιες σε τζαμάδικο για 3 χρόνια, με μικρόμετρο ακριβείας 3 δεκαδικών και βρήκαμε το πάχος που ήταν κάτω μεγαλύτερο!

32371[/snapback]

Η σύγχρονη μηχανική (ή μηχανική των κβάντων) έχει αποδείξει ότι όλα τα σώματα μετακινούνται... Τώρα για το γυαλί φίλε Ντίνο αν η προέλευση του ήταν η τουρκία είναι σίγουρο ότι ήταν κατασκευαστικό λάθος! :lmao:

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τις πληροφοριες και για τον ευθυμο τονο που δωσατε στο ποστ. η αληθεια ειναι πως θελω ενα μεγαλυτερο ενυδρειο αλλα φοβαμαι και την κακια ωρα γιαυτο ψαχνω σαν τρελος μια λυση που θα δωσει μεγαλο σχετικα βαθμο ασφαλεις στην κατασκευη.

εμπιστευομαι την βιδα περισσοτερο απο τη σιλικονη για δεσιμο 2 υλικων και το ξυλο περισσοτερο απο το γυαλι σε θεμα αντοχης.ο ντινος ομως με εβαλε ξανα σε προβληματισμο...........

μα καλα δεν υπαρχει ενα γυαλι που που να μπορει να βιδωθει με αλλο γυαλι και να αντεχει πιο πολυ και απο φυλλο λαμαρινας? :lmao::hysterical::lmao::rasp::rasp::ballistic::rasp::rip::D:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...