Jump to content
Sign in to follow this  
filoxenos

Kribensis - Pelvicachromis pulcher

Recommended Posts

Ενυδρείο 60 λίτρων, με μπόλικο κερατόφυλλο, κάμποση egeria densa, λίγη java moss, λίγη Hygrophila polysperma και αρκετή... άλγη! Μερικές σπηλιές με πέτρες, αρκετές κρυψώνες στα φυτά και μία καρύδα για... μαιευτήριο.

Τιμές νερού:

ρΗ=7,6

ΚΗ=4

GH=8

NO3=10

Τα υπόλοιπα επικίνδυνα, μηδενικά...

Θερμοκρασία στους 27-29, ανάλογα τον καιρό.

Λιπάσματα, διοξείδιο και λοιπά πρόσθετα, δεν...

Ενα ζευγάρι kribensis και ένα μικρό δύστυχο SAE - δύστυχο λόγω του "ξύλου" που έχει φάει κυρίως από τον αρσενικό, με αποτέλεσμα να το έχει περιορίσει σε μία σπηλιά και να μην μπορεί να το κουνήσει από εκεί! Αναγκάζομαι και του ρίχνω φαί μέσα εκεί, αλλοιώς...

Το ζευγάρι μπήκε πριν από 23 ημέρες, ακριβώς για αυτή τη γέννα.

Σήμερα το πρωί που πήγα να ταίσω, είδα στην είσοδο της καρύδας ένα τσούρμο από χοντρούλικα μικροσκοπικά ψαράκια, να προσπαθούν να βγουν έξω, αλλά οι 2 γονείς να τα βουτάνε με το στόμα τους και να τα ξαναγυρίζουν βιαστικά μέσα!

Επιτέλους Κιχλιδοαναπαραγωγή! ;) Εύκολη μεν, ενδιαφέρουσα δε...

Δυστυχώς η φωτογραφική φόρτιζε τις αδειασμένες μπαταρίες της, μετά από τη χθεσινοβραδυνή λήψη 200 φωτογραφιών από τους μικρούς Μονομάχους που μεγαλώνουν σε άλλο ενυδρείο στο σαλόνι. Που θα μου πάνε όμως... Τώρα είμαι έτοιμος και μόλις ξανασκάσουν μύτη, θα τα δείτε κι εσείς! B)

Προς το παρόν έριξα βιταμίνες Activant μέσα και άρχισα να ετοιμάζω διπλές δόσεις από τον πολτό που ταίζω το γόνο...

Η συνεργασία του ζευγαριού στις βάρδιες φύλαξης της καρύδας, στο εναλλάξ ψάξιμο για τροφή και στον περιορισμό του μικρού SAE, είναι εκπληκτική! Σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Εντυπωσιακός επίσης ο τρόπος που συνενοούνται τα 2 ψάρια μεταξύ τους. Αξίζει περισσότερη παρατήρηση και έρευνα αυτό...

ΥΣ: Αν λόγω πείρας στα συγκεκριμένα ψάρια έχετε κάποια παρατήρηση ή εξειδικευμένο σχόλιο που θα βοηθούσε στο καλύτερο μεγάλωμα των μικρών, ευχαρίστως να το ακούσω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σχόλιο δεν μπορώ να κάνω μια και δεν ξέρω κάτι!

Πάντως θα πρέπει να σε συγχαρώ για το ευτυχές γεγονός και να σου ευχηθώ καλή συνέχεια και πολλές πολλές γέννες στο μέλλον!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Α ρε Ντίνο είσαι απίστευτος ;)

Να ρωτήσω εντελώς εγκυκλοπαιδικά το υπόστρωμα τι είναι?

Αντε και με ιππόκαμπους σύντομα B)

Φιλικά

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαλαζίας ανοιχτόχρωμος, ψιλό μέγεθος (αν θυμάμαι καλά 1-2 mm)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και αφού οι δύο γονείς αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για την πρώτη έξοδο των 40 περίπου μωρών από τη φωλιά, δεν γινόταν να γλυτώσουν από τον φακό του... παπαράτσι φιλόξενου!!! ;)

Δείτε τα λοιπόν στη πρώτη τους έλεύθερη βόλτα-γνωριμίας στο ενυδρείο... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

Φτου Φτου!!Να μην τα ματιασω!

Να σου ζησουν!! B);)

Έγινε επεξεργασία - AquaBoy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο Ντινο ... Εκπληκτικο ... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο Ντίνο !!!!!!!!!!!!!

Τα krib είναι απίστευτοι γονείς. Αν και τα έχουμε πεί και από τηλεφώνου κάλο είναι να γράφονται και εδώ. Η java moss που έχεις θα βοηθήσει πολύ τα μικρά να μεγαλώσουν με ασφάλεια, καθώς και να τρώνε την τροφή μέσα από εκεί. Για αρχή ξεκίνα με υγρή τροφή και μετά από μερικές ημέρες με σκόνη.

Η γονείς θα αναλάβουν τα υπόλοιπα…. Προστασία, σωστή διαπαιδαγώγηση κλπ B):thumbup::D

Προσοχή στις εισόδους των φίλτρων να είναι καλυμμένες. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα συγχαρητήριά μου και πάλι αγαπητέ Φίλε Ντίνο!!

Από την προσωπική μου πείρα, έχω να σου πω ότι με το μεγάλωμα των μωρών δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα θα τα αναλάβουν οι γονείς.

Αμέσως μετά το άναμμα των φώτων, οι γονείς βγάζουν βόλτα το κοπαδάκι των μωρών, από τη σκοτεινή κρυψώνα τους και κάτω από την αυστηρή τους επίβλεψη θα τα καθοδηγούν σε όλες τις πλούσιες σε άλγη περιοχές του ενυδρείου.

Στην αρχή δεν θα τα βλέπεις να κολυμπούν περισσότερο από λίγα εκατοστά, ψηλότερα από τον πυθμένα του ενυδρείου.

Μόλις οι γονείς αντιληφθούν κίνδυνο, ακόμα και κάποια άτσαλη κίνησή σου καθώς τα παρατηρείς, αμέσως κάνουν κάποιο χαρακτηριστικό τρέμουλο στο σώμα τους και τα μωρά εξαφανίζονται μέσα στο χαλίκι, ιδιαίτερα αν είναι χοντρό, μέχρι να πάρουν το μήνυμα της λήξης του συναγερμού.

Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, όλα μαζί, ως δια μαγείας, θα εξαφανίζονται, αφού οι στοργικοί γονείς θα τα οδηγήσουν και πάλι στη σκοτεινή φωλιά για περάσουν τη υπόλοιπη νύχτα.

Δεν απαιτείται τίποτα το ιδιαίτερο από εσένα, για την εξασφάλιση τροφής, αφού βρίσκουν σχεδόν τα πάντα μέσα στο ενυδρείο και ανταποκρίνονται τέλεια σε ξηρή τροφή σε σκόνη ή σε ξέσματα κατεψυγμένης αρτέμιας.

Η ανάπτυξή τους θα είναι ταχύτατη, χωρίς απώλειες και θα την παρατηρείς μέρα με τη μέρα ιδιαίτερα αν οι τιμές των νιτρικών διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα για αυτά, όταν θα βρίσκονται στο στάδιο της ελεύθερης κολύμβησης, σε μήκος περίπου 1+ cm και οι γονείς θελήσουν να αυξήσουν την οικογένεια.

Οι μέχρι στιγμής στοργικοί γονείς μεταλλάσσονται σε εξαιρετικούς θηρευτές ενάντια στα ίδια τους τα σπλάχνα.

Η πυκνή βλάστηση π.χ. θύσανοι κερατόφυλλου, θα αποτελέσουν κατάλληλο καταφύγιο αν και η γνώμη μου είναι να απομακρυνθούν σε ιδιαίτερο ενυδρείο ανάπτυξης, όχι γυάλα αλλά με υπόστρωμα και πυκνή βλάστηση και αρκετές κρυψώνες γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα οι αδερφικές φιλονικίες, θα είναι δεδομένες.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια

Φιλικά Νίκος

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

Νίκο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είναι πράγματι έτσι όπως τα περιγράφεις.

Η συμπεριφορά τους είναι εκπληκτική και πραγματικά κάθομαι με τις ώρες και τα παρατηρώ, κρατώντας αναλυτικές σημειώσεις για μια πιο λεπτομερή αναφορά αργότερα. Δεν ήξερα ότι οι γονείς γίνονται θηρευτές των μικρών σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γίνει αλλαγή κατοικίας όταν έρθει η ώρα, γιατί δεν θέλω κανιβαλισμούς.

Τα μωρά είναι φανταστικά όταν τα παρατηρείς με φακό!

Και το ζευγάρι δείχνει απίστευτη προστατευτικότητα, συνεχή φροντίδα, αλλά και εντυπωσιακή επικοινωνία μεταξύ τους, που με έχει προβληματίσει και μου έχει κινήσει την περιέργεια... Είναι και το μικρό SAE μέσα και γίνονται διάφορα, αλλά θα αναφερθώ αργότερα, εκτενώς

Στο κλείσιμο της ημέρας - και της βόλτας - τα μικρά δείχνουν να αρνούνται να μπουν στη φωλιά και έτσι η μάνα αρχίζει και τα παίρνει στο στόμα ανά 4-5 και τα βάζει μέσα με το ζόρι... Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσω να τα μετρήσω και έτσι διαπίστωσα ότι το κοπαδάκι αποτελείται από 55 περίπου ψαράκια.

Να και μερικές φωτό από τη σημερινή τους έξοδο... ;)

Έγινε επεξεργασία - filoxenos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξακολουθώ να νοιώθω σαν μικρό παιδί κάθε φορά που βλέπω την οικογένεια να σουλατσάρει στο ενυδρείο, βόσκοντας ανάμεσα στα φύλλα και τις άλγες..! B) Το θέαμα είναι εξαιρετικό αλλά και πολύ ενδιαφέρον..!

Χθες όμως είχαμε και το πρώτο επιθετικό περιστατικό από μεριάς του μικρού SAE, που τρελαμένο από το συνεχές press των 2 υπερπροστατευτικών γονιών, κάποια στιγμή του την έδωσε - την ώρα που πλησίαζαν στη φωλιά για το βραδυνό ύπνο - και βγήκε απότομα και με φόρα από τη σπηλιά του και έπεσε με δύναμη πάνω στον αρσενικό, διαλύοντας προσωρινά το τσούρμο της οικογένειας και σκορπίζοντας τα μικρά πέρα-δώθε..! Αμέσως τα δύο μεγάλα kribensis του όρμησαν ταυτόχρονα και τον τάραξαν στις τσιμπιές μέχρι να γυρίσει πάλι πίσω στη κρυψώνα του.

Μετά, γύρισαν πίσω και άρχισαν να μαζεύουν τα σκορπισμένα μικρά, βάζοντάς τα μέσα στη φωλιά για ασφάλεια. Δύο όμως από αυτά, είχαν χωθεί μέσα σε μια τρύπα στη γωνία του ενυδρείου, ανάμεσα στη java moss και δεν μπορούσαν να τα δουν. Οταν κατάλαβα ότι θα κινδύνευαν να μείνουν έξω, βοήθησα λίγο τη κατάσταση βάζοντας ένα καλαμάκι και διώχνοντάς τα από εκεί. Τότε η μάνα τους τα είδε και τα βούτηξε βιαστικά στο στόμα, βάζοντάς τα μαζί με τα άλλα...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως, ήταν το γεγονός ότι και οι δύο γονείς έψαχναν για πολύ ώρα τα 2 μικρά χωρίς να σταματούν, λες και ήξεραν ότι κάποια λείπουν...!

Λέτε να ξέρουν να μετρούν??? :thumbup:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ καλο θεμα!!

Μπραβο....εις ανωτερα... !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θυμάστε το "...τσούρμο από χοντρούλικα μικροσκοπικά ψαράκια..." πριν από μερικές ημέρες, στην αρχή του ποστ?

Ε, αυτά τα ψαράκια σήμερα είναι... ψαρούκλες (!!!) των 8 χιλιοστών, η μάνα τους τα παίρνει πλέον στο στόμα μόνο ένα-ένα και το βράδυ που προσπαθούν οι δύο γονείς να τα βάλουν για ύπνο στην καρύδα, δυσκολεύονται τρομερά, γιατί τα μικρά kribensis ξαναβγαίνουν αμέσως έξω..! B)

Εχουν αρχίσει τα πιο ατίθασα να απομακρύνονται από την οικογένεια και χρειάζονται πλέον πιο αυστηρές συστάσεις από τους γονείς για να ξαναμαζευτούν... :thumbup:

Φοβούνται σαφώς λιγότερο από πριν και το μόνο κακό είναι ότι θέλουν συνέχεια να... τρώνε! Απίστευτες ποσότητες κατεβάζουν, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας! :D

Εβαλα και DIY διοξείδιο στο τανκ, μπας και βγούνε λιγότερα αρσενικά λέει (...) μήπως και γλυτώσω τους πολλούς μπελάδες αργότερα όταν μεγαλώσουν, αλλά και σε μια προσπάθεια να περιοριστούν λίγο οι άλγες που κοντεύουν να το πνίξουν... Ετσι κι αλλιώς, τα μικρά άρχισαν να τρώνε κανονικά πλέον ότι βρούνε μπροστά τους, άρα δεν χρειάζεται τόση πολύ καλλιέργεια... άλγης. :D

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι για τα μικρά kribensis, ας αρχίσουν να δηλώνουν συμμετοχή στη λίστα υιοθεσίας, γιατί δεν θα περάσουν πολλές ημέρες ακόμα μέχρι να αρχίσω να σας τα μοιράζω... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την κριμπενσοπαραγωγή ;) Ελπίζω να μην είχες πολλές απώλειες ως τώρα.

Είχα και 'γω μια γέννα από 20 πριν 1χρόνο. Από αυτά επέζησαν τα μισά τα οποία τώρα έχουν μεγαλώσει κατά πολύ και όλα είναι αρσενικά, εκτός από 1... :thumbup:

Απ' ότι ξέρω, το ph επηρεάζει το φύλο των μικρών, και δεδομένου ότι έχω κοντά στο 7 περίμενα να μου βγουν μισά μισά!

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι γονείς δε ζουν πλέον κι έτσι ξέμεινα με 10 πιτσιρίκια, ψάχνωντας για θηλυκά μπας και φτίαξω νέο ζευγάρι... Τουλάχιστον δεν βλέπω τσακωμούς (ακόμα)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ντίνο κάνε κανα Update Που χάθηκες!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγνώμη παιδιά, αλλά ένα σοβαρό τροχαίο στην οικογένεια καθώς και οι άσχημες συνέπειές του, με ανάγκασε σε αποχή... :D

Ελπίζω σε καμιά 15αριά μέρες να μπορέσω να είμαι πάλι εδώ.

Να είστε καλά και να προσέχετε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περαστικά να είναι και όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περαστικά ντίνο

και άλλο κακό να μη σας βρει!

Εν καιρό τα λέμε!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα νεότερα είναι ότι είμαστε στον τρίτο μήνα και τα μικρά Kribensis απολαμβάνουν μόνα τους πλέον το ενυδρείο, μεγαλώνοντας συνεχώς. Οι γονείς με το που εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια επιθετικότητας απέναντι στους απογόνους τους, μεταφέρθηκαν με την αγκαλιά της απόχης σε άλλα ενυδρεία - η θηλυκιά με τις 5 αδελφές της στο 130άρι και ο αρσενικός - που έχει γίνει τέρας πλέον - σε ένα άλλο 60άρι, να κάνει παρέα σε 10 Pomacea bridgesi (Golden Apple snail)...

Σε λίγες μέρες και καινούριες φωτό... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νάτα τα τερατάκια, ψαρούκλες κανονικές πλέον... ;)

ΥΣ: Sorry για το πρόχειρο της φωτό, αλλά δεν γίνεται να κάνω καλύτερες λήψεις τώρα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο!!

Βλεπω σου επεζησαν πολλα,εκπληκτικα!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηταν περίπου 55 και τώρα έχω στο τανκ καμιά 40ριά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηταν περίπου 55 και τώρα έχω στο τανκ καμιά 40ριά...

Μια χαρα τα καταφερες!! :);)

;):blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτά τα κατάφεραν!

Εγώ απλά βοήθησα όσο μπορούσα... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

Και τι καλύτερος τρόπος από αυτόν...: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...ic=6205&hl=

...για να κλείσουμε αυτό το θέμα! ;)

Έγινε επεξεργασία - filoxenos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης