Jump to content

Ένα άσκημο μάθημα.


TAN

Recommended Posts

Ένα άσκημο μάθημα.

Τον τελευταίο μήνα αρχικά άρχισαν να εξαφανίζονται οι cleaner γαρίδες μου μια-μια(Έξη στον συνολικό αριθμό)αργότερα το κοπαδακι με τα chromis μου όλο και μειωνόταν από 7 συνολικά ένα κάθε 2-3 μερες+ένα cleaner goby+ένα μικρό decora+ένα μικρό papureneus.Η θεωρία μου ήταν ότι η έχω mantis γαρίδα είτε ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό μου.Ολα τα ψάρια ήταν παλαιοί ένοικοι πεντακάθαρα χωρίς ίχνος ασθένειας κάτι που δυσκόλευε αρκετά να βρω την αιτια.Οι μετρήσεις που έκανα σε καθημερινή βάση ήταν άψογες σπάζοντας μου τα νευρα.Καθομουνα και σκεφτόμουν τι έχει αλλάξει αυτόν τον μήνα στο ενυδρείο ο μου.Η μοναδική προσθήκη ήταν μια γαρίδας Lysmata seticaudata η οποία και αυτή έχει εξαφανιστεί και έξη Palaemon elegans(Οι κλασσικές μεσογειακές γαρίδες).Μου έκανε περιέργεια ότι αυτές όχι μόνο δεν έπαθαν τίποτα αλλά συνεχώς έπαιρναν μέγεθος(απίστευτα γρήγορα για ένα μήνα).Για λεπτά σκέφτηκα λες αυτές να έφαγαν τις γαρίδες μου?ναι αλλά και τα ψαρια?μπα όχι καμιά mantis θα είναι.Σημερα πριν κανένα δίωρο και ενώ τα Φώτα είχαν κλείσει αρκετή ώρα άνοιξα τις ακτινικές λάμπες για να καθαρίσω το κύπελλο του skimmer που είχε γεμίσει και έκπληκτος βλέπω αυτό

Το ψάρι ψυγοραγουσε στο στόμα αυτού του άτιμου και ελεεινού ζώου έκανε μερικές απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεφύγει χωρίς κάποια τύχη αφού μετά από λίγο με μια κίνηση της άνοιξε με ευκολία το στόμα τις και έδωσε τέλος στο μαρτύριο του. Για όσους μπορεί να βιαστούν και να βγάλουν εύκολα συμπεράσματα να σημειώσω ότι και τα 2 τελευταία μου chromis 10 το βράδυ έφαγαν χωρίς κάποιο πρόβλημα και ήταν ενεργητικότατα .Τράβηξα λοιπόν 2 photo όπως είδατε και συνέχισα να παρακολουθώ την συνέχεια. Οι γαρίδες λοιπόν είχαν βγει για κυνήγι κανονικό παρενοχλούσαν μέχρι και αρκετά μεγαλύτερα ψάρια από αυτές.Και έρχομαι στο τώρα είμαι φανερά εκνευρισμένος και στεναχωρημένος. Δεν έχω το κουράγιο να ξεστήσω όλο το ενυδρείο για να τις βγάλω. Σε μια προσπάθεια με απόχη και τροφή μέσα σε αυτήν με αγνόησαν επιδεικτικά βλέπεται πριν είχαν κάνει μεγάλο τσιμπούσι .Καμία ιδέα?Το γενικό μάθημα είναι ότι παιδιά μακριά από αυτές τις Γαρίδες διότι ξεκληρίζουν ενυδρεια.Αν είχαμε την γνώση τον μεσογειακών οργανισμών σίγουρα τέτοιες καταστάσεις θα τις γλιτώναμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα βρε Θάνο, ότι κι αν πω είναι λίγο. B) Τις άτιμες τις γαρίδες, ξεκλήρισαν τόσα ψάρια. :thumbup: Εγώ είχα μια μάντις στο ενυδρείο (είχε έρθει με το βράχο) και κατάφερα ένα βράδυ μετά από φοβερή τύχη να την τσακώσω με απόχη. Προσπάθησε λίγο ακόμα με απόχη, ίσως να δοκιμάσεις ψαροπαγίδα, αλλά το βλέπω δύσκολο - είναι και πολλές. ;) Ένας φίλος (εκείνος καβούρια βέβαια ψάρευε) είχε δέσει σε ένα πλαστικό σωλήνα ένα πιρούνι και χραπ, τα καμάκωνε με αυτό. Καλή τύχη αλλά κάνε γρήγορα, μην τύχει καμιά στραβή με τον άρχοντα-Αχιλλέα!

Link to comment
Share on other sites

Σοκ και δεος.... ;) Απο χτες το βραδυ που μου το ειπες δεν μπορω ακομα να το χωνεψω....

Πραγματικα απιστευτο...που να το περιμενεις?? Κουραγιο τωρα να τις πιασεις αφου θα ειναι πραγματικα κριμα να ξεστησεις το ενυδρειο αφου τα κοραλλια ειναι και σε αψογη κατασταση αλλα και σε ιδανικες θεσεις οπως και ο βραχος σου...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν κάτι μακριές τσιμπίδες για φυτά. Δοκίμασε με μια τέτοια σε συνδιασμό με μια μικρή απόχη.

Link to comment
Share on other sites

;)B):thumbup::D πολυ δυσκολα τα πραγματα μακαρι τελειωσεις γρηγορα
Link to comment
Share on other sites

Τι έχεις κάνει με αυτά τα ελεεινά πλάσματα?

Τα καμάκωσες? Τα έχεις βγάλει από μέσα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μετά από βασανιστικό κυνηγητό και καρτέρια που διερκεισαν αρκετές μέρες απομάκρυνα και τα 6 αρπακτικά άτιμα γαριδακια.Τις επέστρεψα εκεί που άνηκαν αφού πρώτα στο διάστημα φιλοξενίας που τους πρόσφερα μου έφαγαν αρκετά ευροπουλα.Τωρα σιγά σιγά θα αρχίσω να εξοπλίζω από την αρχή το reefακι μου με νέο team καθαρισμου.Την αρχή έκανε μια πανέμορφη lysmata Debelius και βλέπουμε. ;)

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο βρε Θάνο, δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση με τα τερατάκια αυτά! Γιατί τα επέστρεψες όμως και δεν τα έριξες στο sump? Φοβήθηκες μια πιθανή αναπαραγωγή?

Εύχομαι από δω και στο εξής να πάνε όλα καλά με το ενυδρείο σου! ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...