Jump to content

ψαρια για να ξεκινησω


mitzelos

Recommended Posts

καλησπερα!ειναι η πρωτη φορα που γραφω και ειμαι πολυ χαρουμενος για την αποφαση που πηρα(να ξεκινησω ενα reef 400Λ)ποια ψαρια ειναι καλυτερα για αυτην την πρωτη μου επαφη με τον χωρο? ;)B)

Link to comment
Share on other sites

Για αρχή καλώς όρισες φίλε mitzelos! ;)

Από κει και πέρα η ερώτηση που κάνεις είναι αρκετά γενική και πίστεψε με ότι για να φτάσεις να σκεφτείς τι ψάρια μπορείς να βάλεις πρέπει να έχεις περάσει από πολλά στάδια πριν και, κρίνοντας από τις ερωτήσεις σου, δε νομίζω ότι έχεις κάνει την απαραίτητη προεργασία! :thumbup:

Η απάντηση είναι ότι μπορείς να βάλεις reef-safe ψάρια, αλλά σίγουρα δεν κατάλαβες πολλά! Ξεκίνα μια περιγραφή του τι έχεις ετοιμάσει, τι θες να κάνεις, τι εξοπλισμό έχεις κλπ κλπ κλπ και θα σου πουν οι πλέον αρμόδιοι τα ειδικότερα! B)

Καλώς όρισες και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Η αποφαση που πηρες ειναι σιγουρα οι καλυτερη!! το Reef ειναι μαγεια και τα λιτρα που διαλεξες μια χαρα για να ξεκινησεις...

Προς το παρων μην σκεφτεσαι καθολου τα ψαρια...χρειαζεται πολυ υπομονη και χρονος για να φτασεις σε εκεινη τη στιγμη και ακομα και τοτε αυτο θα γινει σιγα σιγα οποτε θα μπορουμε να συζηταμε για τα ψαρια σου αναλυτικα και ανα περιπτωση.

Προς το παρων ενημερωσε μας για το που βρισκεσε, τι εξοπλισμο εχεις, σε πιο σταδιο εισαι, απο διαβασμα τι εχεις κανει (τα αρθρα εδω τα εχεις διαβασει? βιβλια?) κτλ για να αρχισουμε βημα βημα το στησιμο του ενυδρειου σου!!

Καλη αρχη !!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

loipon to enydreio einai 1.50x0.50x0.65 k ehw ena eswteriko polyfiltro(mhhaniko biologiko skimmer k denitrator) 2 thermostates 250w 4 lapmes t5 k 1moonlight 2 kykloforites 1 1200l/h k 1 600l/h.40 kila aragonitiAyta gia arhh(10 zwntano) 3kg live rock.ena provlima pou ehw einai oti ehw ypsiles thrmokrasies mehri k 28.9 k ana 3 meres perΙpou megalwnei h alatotita apo 1.023 se 1.024 ;):thumbup:

HELP

Έγινε επεξεργασία - mitzelos
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε

Είναι πολύ φυσικό η θερμοκρασία του ενυδρείου σου να φτάνει αυτά τα επίπεδα, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή.

Τα υψηλά επίπεδα της θερμοκρασίας, οφείλονται στην αναπόφευκτη ύπαρξη πολλών θερμαντικών σωμάτων στο σύστημα.

Το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί σύντομα, αφου ο καιρός όλο και ψυχραίνει σιγά σιγά.

Θα πρέπει όμως να σκεφτείς κάτι για το επόμενο καλοκαίρι, όπου το ενυδρείο σου, πιθανά να είναι αρκετά φορτωμένο από οργανισμούς.

Αναγκαστικά θα καταφύγεις στη λύση της αγοράς ενός ψυκτικού μηχανήματος ή στα οικονομικά ανεμιστηράκια.

Η αλατότητά σου, είναι λογικό να αυξάνει, λόγω της συνεχούς εξάτμισης νερού.

Έχω την εντύπωση, όμως, ότι είναι αρκετά χαμηλή για σύστημα Reef.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Σε συστήμα τα reef η αλατότητα είναι στα 1025 ή και περισσότερο όταν υπάρχουν απαιτητικά σκληρά κοράλλια.

Πολλοί διατηρούν την αλατότητα στα 1027 με τις ανάλογες διακυμάνσεις, λόγω της εξάτμισης του νερού.

Όταν το σύστημα λειτουργεί πλήρως με το ανάλογο βιοφορτίο, συνιστώνται αλλαγές του 20% του νερού κάθε μήνα ή και περισσότερο όταν υπάρχει μεγαλύτερο βιοφορτίο από το επιτρεπτο.

Πολλοί έμπειροι χομπίστες παρατείνουν κατά πολλύ την προγραμματισμένη αλλαγή, εξασφαλίζοντας την χημική ισορροπία του συστήματός τους με πρόσθετα. Έτσι ώστε να αναπληρώνουν τα στοιχεία και ιχνοστοιχεία του νερού, που απορροφώνται από τους οργανισμούς, τον άνθρακα ή αποβάλλονται από το skimmer. Αυτό όμως είναι καθαρά θέμα εμπειρίας, αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει πολύ χαμηλές ή και μηδενικές τιμές νιτρικών.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

file mou emena enas filos mou pou ehei reef mou eipe na tin ehw gyrw sto 1.022 k 1.023 esy ti mou protineis?

k kati akoma,allages nerou kathe pote na kanw?

Η αλατοτητα που αναφερεις (1022 - 1023) ειναι κλασικη αλατοτητα Fish Only ενυδρειου...Για ενα reef ενυδρειο πρεπει να στοχευσεις το 1025, τουλαχιστον για αρχη. Αρκετοι χομπιστες που διατηρουν κυριως sps την εχουν αρκετα πιο ψηλα αν και αυτο ισως "κουραζει" αρκετα τα ψαρια τους (osmoregulation).

Οσο αφορα τις αλλαγες νερου ειναι κατι που πραγματικα θα ακουσεις πολλες διαφορετικες αποψεις (οπως σε ολα στο χωρο μας ;) ) αλλα σε γενικες γραμμες ειναι καλο να ακολουθησεις αυτο που λεει ο Νικος παραπανω και να κανεις καποια αλλαγη μια φορα τον μηνα τουλαχιστον...

Έγινε επεξεργασία - Manogr
Link to comment
Share on other sites

Όταν το σύστημα λειτουργεί πλήρως με το ανάλογο βιοφορτίο, συνιστώνται αλλαγές του 20% του νερού κάθε μήνα ή και περισσότερο όταν υπάρχει μεγαλύτερο βιοφορτίο από το επιτρεπτο.

Ισως ακουγεται χαζο μα πως θα ξερω εγω ποιο ειναι το επιτρεπτο βιοφορτιο;

Link to comment
Share on other sites

Ισως ακουγεται χαζο μα πως θα ξερω εγω ποιο ειναι το επιτρεπτο βιοφορτιο;

Σε ένα fish only ενυδρείο υπάρχει ένας πρακτικός κανόνας που αναφέρεται στα λίτρα νερού/1cm ψαριού.

Τα επιτρεπτά ψάρια σε reef είναι πολύ λιγότερα από τον αντίστοιχο όγκο ενός fish only, γιατί ο σκοπός της δημιουργίας ενός τέτοιου ενυδρείου είναι τα κοράλλια.

Αν τώρα τα κοράλλια σου είναι μεγάλα και αποβάλλουν πολλά οργανικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση που υπερισχύουν τα μαλακά, τότε το ενυδρείο θεωρείται πολυτροφικό και βαριφορτωμένο.

Αντίθετα όταν υπάρχουν SPS το σύστημα είναι ολιγοτροφικό και απαιτεί πολλά τέτοια κοράλλια για να θεωρήσουμε ότι είναι υπερφορτωμένο.

Συμπερασματικά το νερό ενός ενυδρείου που φιλοξενεί πέντε μαλλακά κοράλλια θεωρείται ότι έχει περισσότερο βιογορτίο-βιομάζα από ένα ίδιου όγκου με πέντε SPS.

Το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό των ψαριών και τους συνδιασμούς και των τριών μαζί.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...