Jump to content

Ενυδρείο με... χώμα;


tsoum

Recommended Posts

Πολλοι ποταμοί τόσο ελληνικοί όσο και τροπικοί εχουν χωμα ή αργιλο στον πάτο. Κατι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε ενυδρείο; Ποια θα ήταν τα υπερ και ποια τα κατα; Εχει γίνει κάποια ανάλογη προσπάθεια;

Εγω στα γρήγορα μπορώ να σκεφτώ πως το χώμα θα αποτελεσει καλό βυθό για τα φυτά, αλλα θα βουλώνει το φίλτρο απο την λάσπη...

Link to comment
Share on other sites

νομίζω χώμα κάτω αλλά μια στρώση χαλίκι πάνω ώστε να κρατηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά στο βυθό και να μην γίνει χαμός από τις άλγες είναι εφικτό. Το έχω διαβάσει και παλιότερα στο az με φυλλόχωμα αν δεν κάνω λάθος.

Ας πουν όμως οι παλιότεροι :)

edit:

κοίτα εδώ που έχει ξανασυζητηθεί ακριβώς η απορία σου και εδώ είναι τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο AZ σε όσα threads μιλάνε για φυλλόχωμα και μιλάνε ακόμη πιο εξειδικευμένα. Πιστεύω ότι το πρώτο link που δίνω καλύπτει πλήρως την απορία σου!

Έγινε επεξεργασία - akkornteon
Link to comment
Share on other sites

Διατηρώ ένα ενυδρείο με φυτόχωμα εδώ και 2 χρόνια.

2 εκ. καθαρό φυτόχωμα χωρίς χημικά λιπάσματα στον πάτο και από πάνω 4 εκ. λεπτόκοκκο χαλίκη 1mm.

Αλλά για αρκετούς μήνες θέλει συχνά (εγώ το έκανα κάθε 2 εβδομάδες) τρύπημα ο πάτος (π.χ. με μία πηρούνα) ώστε να φεύγουν τυχόν αέρια που δημιουργούνται λόγο των πολλών οργανικών που περιέχει το φυτόχωμα τα οποία στην επαφή τους με το νερό "σαπίζουν". Φίλος που ξέχασε να το κάνει κατέληξε μετά από 2 μήνες σε αλλαγή όλου του υποστρώματος (και φοβερή μπόχα υδρόθειου).

Επίσης υπάρχει μία μέθοδος προετοιμασίας του φυτοχώματος (το βάζεις μέσα στο νερό για 1-2 μήνες πριν το σκεπάσεις με το χαλίκη) ώστε το "σάπισμα" να γίνει πριν το βάλεις στο ενυδρείο.

Δες και εδώ:

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek...izer_greek.html

http://lowlightlowtechplanted.blogspot.com/

http://gwapa.org/wordpress/articles/minera...soil-substrate/

http://www.fshfanatic.com/?p=84

Έγινε επεξεργασία - lion_
Link to comment
Share on other sites

Εμμ.. κανετε ενα λάθος. Δεν λέω ΦΥΤΟχωμα, αλλα σκέτο χωμα. Αυτό που πάς σε ενα χωραφι μακρια απο την πολη και πέρνεις και μαζι με το νερο κανει λασπη. Δεν λέω το λίπασμα για τα φυτα.

Link to comment
Share on other sites

χμ..... έχεις δίκιο σε αυτό που λες, βασικά έκανα λάθος το link, ήθελα να σου δώσω αυτό όπου συνάδελφοι εξηγούν στο φίλο faze από που να μαζέψει χώμα από τη φύση και πως.

Link to comment
Share on other sites

...Ουτε φυτόχωμα, ουτε φυλλοχωμα, ουτε κοπροχωμα ουτε κοκκινοχωμα ουτε καστανοχωμα... ΣΚΕΤΟ, ΑΠΛΟ ΧΩΜΑ. Αυτο το οποίο άμα είσαι στην εξοχη και βρεξει σε κανει μεχρι το γόνατο καφε και σε γεμιζει λασπουρα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...