Jump to content
Sign in to follow this  
ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Ψύξη στο Θαλασσινό

Recommended Posts

Υπάρχει περίπτωση νά έχουμε στρεσάρισμα μέχρι απώλειας, λόγω ψυγείου? όταν δηλαδή

τό ψυκτικό έχει μεγάλη διαβάθμηση στόν θερμοστάτη του? π.χ το δικό μου ανοίγει στούς 29 βαθμούς καί κλείνη στούς 23.

Μπορεί νά είναι αυτή η αιτία, καί εγώ να ψάχνω αλλού? Εάν γνωρίζει κάποιος ας απαντήση κάθε γνώμη δεκτή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαφώς και ναι Ηλία. Το νερό το ρίχνεις κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο ή σε κάποιο sump πρώτα? Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Ποιο ψυκτικό έχει τέτοια μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας? Θα σου πρότεινα να πας σε μαγαζί με ψυκτικά και να σου κάνουν μια νέα εγκατάσταση ψηφιακού θερμοστάτη.

Έγινε επεξεργασία - george hmmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ψυκτικό είναι SACEM τό έχω 10 χρόνια περίπου, και τώρα βρήκα ένα μαγαζί να μου φιαξη άλλο θερμοστάτη εξωτερικό ηλεκτρονικό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν γνωριζω πιο ψυκτικο εχεις αλλα μου κανει εντυπωση το να μην μπορεις εσυ να το ρυθμισεις... Κανονικα μπορεις να ρυθμισεις την επιθυμητη θερμοκρασια και το hysterisis του.

Ας πουμε δηλαδη οτι θελεις το νερο σου 27 C και εχεις hysterisis 1 C τοτε το ψυκτικο θα ξεκιναει στους 28, θα ριχνει την θερμοκρασια στους 27 και τοτε θα σταματαει. Θα ξεκινησει παλι οταν φτασει στους 28 (Hysteresis 1).

Τι επιθυμητη θερμοκρασια εχεις βαλει ? ποιος ψυκτικο ειναι ? εχεις ορισει η μπορεις να δεις το hysterisis value ?

Edit: Οσο απαντουσα εγραφες και εσυ. Το ψυκτικο σου δεν το γνωριζω, ειναι και αρκετα παλιο, οποτε ισως να μην ισχυουν τα παραπανω.

Έγινε επεξεργασία - Manogr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και εγώ με τη σειρά μου με τις προηγούμενες απαντήσεις.

Μια τόσο μεγάλη μεταβολή της θερμοκρασίας, σίγουρα στρεσάρει όχι μόνο τα ψάρια αλλά και τα ασπόνδυλα και τα κοράλλια.

Ειδικά όταν πρόκειται για άγριους οργανισμού, αφού τέτοιες απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές δεν συναντάμε πουθενά στη φύση.

Συνήθως τα ψυκτικά μηχανήματα έχουν εξ ορισμού μια θερμοκρασιακή διαφορά (differential) 1 βαθμού Κελσίου, για λόγους ασφαλείας της συσκευής. Αυτή η διαφορά μπορεί να μειωθεί είτε επεμβαίνοντας στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού θερμοστάτη, αν επιδέχεται κάτι τέτοιο, είτε καταργώντας το και στη θέση του τοποθετήσουμε κάποιον άλλον.

Στην περίπτωσή σου το πιθανότερο είναι ο θερμοστάτης σου να έχει χαλάσει, ιδιαίτερα αν είναι μηχανικός.

Η καλύτερη και οικονομική λύση είναι να τον καταργήσεις και στην πρίζα να τοποθετήσεις έναν καινούργιο ηλεκτρονικό. Μια ρύθμιση στη διαφορά θερμοκρασίας στο 0,4-0,5 του βαθμού είναι το ιδανικότερο για την ισορροπία ενός συστήματος.

Να σημειώσω επίσης ότι η υστέρηση, αναφέρεται στην αργοπορία εκκίνησης του μηχανήματος όταν για κάποιο λόγο σταματήσει η λειτουργία του και επανέλθει αμέσως μετά. Τότε η συσκευή, για καθαρά λόγους προστασίας, επανεκκινεί μετά από το χρονικό διάστημα που έχουμε ορίσει πχ 1-3 λεπτά.

Φιλικά

Νίκος

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να σημειώσω επίσης ότι η υστέρηση, αναφέρεται στην αργοπορία εκκίνησης του μηχανήματος όταν για κάποιο λόγο σταματήσει η λειτουργία του και επανέλθει αμέσως μετά. Τότε η συσκευή, για καθαρά λόγους προστασίας, επανεκκινεί μετά από το χρονικό διάστημα που έχουμε ορίσει πχ 1-3 λεπτά.

Φιλικά

Νίκος

Νικο αν και ειναι καθαρα θεμα ορολογιας να πω οτι, τουλαχιστον στον chiller (Teco) που εχω, η υστερηση δεν αναφερεται σε χρονικο διαστημα αλλα ειναι ακριβως αυτο που αναφερεις στην απαντηση σου ως differential και αυτο που εγραψα στην δικη μου απαντηση. Γι' αυτο και χρησιμοποιησα αυτον τον ορο. Το αναφερω απλα και μονο γιατι σιγουρα καποιος θα μπερδευτει διαβαζοντας το manual αφου ισως νομιζει οτι οριζει λεπτα και οχι βαθμους κελσιου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mάνο σαν ορολογία πάντως το σωστό είναι αυτό που λέει ο Νίκος. Από κει και πέρα, ίσως φταίει κάτι άλλο, πχ τυπογραφικό λάθος. Όλοι οι θερμοστάτες (δες πχ manual της eliwell) το ορίζουν έτσι. Τώρα στο TECO γιατί... ;)

Έγινε επεξεργασία - george hmmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ειπα τι ειναι σωστο και τι ειναι λαθος αλλα τη χρησιμοποιειται...το ανεφερα ωστε να γνωριζουν ολοι οτι ο ορος hysteresis χρησιμοποιειται εκτενως και με βαθμους θερμοκρασιας....

Δεν ειναι τυπογραφικο λαθος...και δεν το εχω δει μονο στο manual του Teco αλλα και σε αμετρητα Posts σε διαφορα forums αλλα και παρακατω:

Post στο

reefcentral:

I just bought a TR20 chiller, The temperature sensor is a little strange.

When I plumbing inlet/outlet just as marked, for example if I set target temperature to 77, hysteresis to 3, the chiller will power-on on 80. But strange thing would happen, the temperature LED on chiller quickly raised to 82. So the real hysteresis is 82-77=5, too much.

Οπως ειδατε μιλαει για θερμοκρασια.

Switch hysteresis 0.15°C



If you set the channel to be a fan/chiller, you will need to specify the temperatures at which you would like to have the fan/chiller turn on and turn off. In this way, the fan/chiller function allows you to set your desired hysteresis. When the water heats up to the turn-on temperature, the fan/chiller turns on. As the water then cools down, the fan/chiller will turn off at the turn-off temperature. It will then not turn on until it reaches the upper turn-on temperature. This prevents the fan/chiller from cycling rapidly when the water is hovering around the set point. You may, however set the turn-on and turn-off temperatures to be equal if you would like the water temperature to maintain at a given temperature regardless of the rate at which your fan or chiller cycles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ψυκτικό είναι 14 χρόνων για τήν ακρίβεια, τό είχα αγοράση 420,000 δρχ.!!!! Από τό τότε μεγάλο μαγαζί του Βενιζέλου - Κωστάνογλου δέν υπήρχαν άλλα ψυκτικά στήν αγορά, όπως επίσεις τά θαλασσινά ενυδρεία ήταν λίγα, ο αριθμός τών καταστημάτων στήν Αττική άν δεν κάνω λάθος 4 - 5

Όποιος θυμάται ο Κωστάνογλου ξεκίνησε το θαλασσινό στήν Ελλαδα, είχε βγάλη καί βιβλιαράκι, βέβαια με τά λάθη τής εποχής.

Τέλος πάντων πιστεύω να διορθωθή με τόν ηλεκτρονικό θερμοστάτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάνο δεν αμφισβήτησα ότι αυτό είδες, ότι αυτό γράφεται και ότι το hysteresis αναφέρεται σε θερμοκρασία. Το πρόγραμμα και στο εν λόγο ψυκτικό και σε όλα το γράφει άνθρωπος "στο χέρι" και το μεταφέρει στη μηχανή μετά. :thumbup: Πέρα από αυτό ο όρος υστέρηση μπορεί να ερμηνευτεί όπως ο κατασκευαστής θέλει και να του δώσει την ιδιότητα που θέλει. Εγώ λέω απλώς (και συμφωνώ με το Νίκο) ότι ο "επίσημος" όρος είναι differential. ;)

Ηλία με τον ηλεκτρονικό θερμοστάτη είναι σίγουρο ότι θα διορθωθεί! Βασικά, μπορείς να κάνεις αυτό που σου είπε ο Νίκος, να πάρεις έναν καινούργιο ηλεκτρονικό και με αυτόν να ελέγχεις το τσίλερ, δηλαδή βγάζεις την πρίζα του τσίλερ και την συνδέεις πάνω στο ελεγκτή. Απλό και χωρίς μετατροπές! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έψαξα γιά τέτοιο δέν βρήκα πουθενά, παρά μόνο ιδιοκατασκευές , εάν ξέρεται κάποιο θά μέ βοηθήσετε πολύ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάνουμε και μια αναζήτηση αγαπητέ φίλε Ηλία, το φόρουμ από όλα έχει! ;)

Δες εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=454

Φοβερό εργαλείο απαραίτητο σε κάθε ενυδρείο!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=454' target="_blank">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά μέ σώσατε, συγνώμη γιά τό παιδιά αλλά οι περισότεροι θά έχεται πιό λίγα από τα 52 χρόνια μου.

Και πάλι ευχαριστώ, είχα ρωτήση ότι μαγαζί έβρισκα μπροστά μου καί κανένας δέν ήξερε τίποτα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και είμαστε εκτός θέματος, θέλω μόνο να αναφέρω αυτό που κατάλαβα από τα αγγλικά κείμενα που έχει επισυνάψει ο Μάνος.

Ο όρος "υστέρηση" που αναφέρεται στα κείμενα, αναφέρει σαφώς για θερμοκρασιακή υστέρηση. Αυτό που εννοούσα και εγώ λέγοντας θερμοκρασιακή διαφορά ή differential.

Δηλαδή, αυτός προγραμματίζει την λειτουργία off στους 77 με θερμοκρασιακή καθυστέρηση - hysteresis 3. Συμπερασματικά: θα σταματήσει να δουλεύει στους 77 και θα καθυστερήσει να επανεκκινήσει 3 βαθμούς. Μόλις ανέβει η θερμοκρασία 3 βαθμούς, θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία.

Με άλλα λόγια μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς όρους. Πιθανά οι Αμερικάνοι να χρησιμοποιούν αυτή την ορολογία.

Εγώ χρησιμοποίησα τον όρο υστέρηση, αναφερόμενος σε χρονική καθυστέρηση επαναλειτουργίας και όχι θερμοκρασιακή. Και αυτό ρυθμίζεται μόνο και μόνο για να προστατέψει το μηχάνημα από τυχούσες στιγμιαίες διακοπές ρεύματος ή πτώσεις τάσης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα κλιματιστικά συστήματα.

Πιστεύω να λύθηκαν τώρα οι απορίες μας.

Ζητώ συγνώμη από το Φίλο μας Ηλία για την εκτός θέματος παρέμβασή μας.

Φιλικά Νίκος

Ευχαριστώ παιδιά μέ σώσατε, συγνώμη γιά τό παιδιά αλλά οι περισότεροι θά έχεται πιό λίγα από τα 52 χρόνια μου.

Και πάλι ευχαριστώ, είχα ρωτήση ότι μαγαζί έβρισκα μπροστά μου καί κανένας δέν ήξερε τίποτα.

Αγαπητέ Φίλε Ηλία

Είμαι κοντά στα χρόνια σου και σε πληροφορώ ότι ήμουν από τους καλύτερους πελάτες του τότε αντιπρόσωπου της Eheim και εισαγωγέα θαλασσινών ψαριών, Κωστάνογλου που διατηρούσε ενυδρειακό κατάστημα στην οδό Αλκυώνης στο Παλαιό Φάληρο.

Αν εσύ τον πρόλαβες στον Βενιζέλο τότε είσαι κατά πολύ "νεότερός" μου. ;)

Φιλικά Νίκος

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι πού υπάρχουν χομπίστες στην ηλικία μου, γιατί νομίζω οτι είναι λίγο κουραστικό το

σπόρ!!

Όσο γιά τον Κωστάνογλου ασφαλώς τον γνώρισα στό Φάληρο τυχαία, εκέι κόλησα καί εγώ το

μικρόβιο, πολύ αργότερα συνεταιρίστηκε μέ τόν Βενιζέλο, τόν οποίο ήξερα από το 1978 όταν

είχα ενυδρείο γλυκού νερού.Εκεί έφτιαξα καί το θαλασσινό μου το 1990 τό οποίο έχω μέχρι

σήμερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι πού υπάρχουν χομπίστες στην ηλικία μου, γιατί νομίζω οτι είναι λίγο κουραστικό το

σπόρ!!

Όσο γιά τον Κωστάνογλου ασφαλώς τον γνώρισα στό Φάληρο τυχαία, εκέι κόλησα καί εγώ το

μικρόβιο, πολύ αργότερα συνεταιρίστηκε μέ τόν Βενιζέλο, τόν οποίο ήξερα από το 1978 όταν

είχα ενυδρείο γλυκού νερού.Εκεί έφτιαξα καί το θαλασσινό μου το 1990 τό οποίο έχω μέχρι

σήμερα.

Χάρηκα για την γνωριμία συνομήλικε. Τώρα είμαστε τρεις οι παππούδες, μαζί με τον Σταμάτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χάρηκα για την γνωριμία συνομήλικε. Τώρα είμαστε τρεις οι παππούδες, μαζί με τον Σταμάτη.

:D:D:wootwoot::wootwoot:

Ειστε οι παππουδες μας! Ειστε οι παπουδες μας!!! ;)B):thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τό ψυκτικό τέλειο, πήρα αυτό πού μού είπατε το ψηφιακό θερμοστάτη καί έχω μίσό βαθμό πάνω κάτω τέλεια!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τό ψυκτικό τέλειο, πήρα αυτό πού μού είπατε το ψηφιακό θερμοστάτη καί έχω μίσό βαθμό πάνω κάτω τέλεια!!!

Αψογα :thumbup: Ολα λυνονται τελικα.... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά η θερμοκρασία πού πρέπει να βρίσκεται στούς 24 25 ή 26 βαθμούς σέ ένα fish only ενυδρείο?

Share this post


Link to post
Share on other sites

H θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από 25 έως 27 βαθμούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η διαφορά θερμοκρασίας θα είναι μονίμως τόση! :thumbup: Άλλωστε τι βάλαμε και τον ψηφιακό θερμοστάτη.... :thumbup: Οι τιμές είναι τυπικές τελείως, με την έννοια ότι αρκετοί χομπίστες διατηρούν θερμοκρασίες παραπάνω ή και παρακάτω χωρίς κανένα πρόβλημα. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σού πώ φίλε george γιατί ρώτησα αλλά μήν γελάσης, στό φουσκωτάκι μου

έχω θερμοκρασια επιφάνείας καί παίρνω μέχρι καί τώρα 25 βαθμούς,

σκέφθηκα λοιπόν ότι στίς τροπικές θάλασσες θά έχει τουλάχιστον 2 βαθμούς επάνω, γι'αυτό ρώτησα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κανένας δε γελάει με τίποτα Ηλία και όλοι είμαστε εδώ για να ρωτάμε και να μαθαίνουμε! :thumbup: Πιστεύω να σε κάλυψα με την απάντηση μου πριν σχετικά με τη θερμοκρασία. Επίσης να σου πω ότι υπάρχει το fish & plant index του Aquazone όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες για τα ψάρια/οργανισμούς που φιλοξενείς! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης