Jump to content

Ταξιδεύοντας 47ο ανατολικά του Greenwich


Aquazone Team

Recommended Posts

Ταξιδεύοντας 47ο ανατολικά του Greenwich



του Νικολάου Καρβούνη

post-137-1158135800_thumb.jpg

Ξεκινώντας το ταξίδι μας με πορεία 45 μοίρες ανατολικά του Greenwich θα αποπλεύσουμε στις ακτές της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης. Μια μικρή χώρα με έντονο χρώμα, ιστορία και κουλτούρα.

Αδικημένη περιοχή για τα ενυδρεία μας, μιας και τα τελευταία έτη άρχισε να μπαίνει στην ζωή μας, λόγο της μη εξαγωγής των ψαριών. Εν’ μέρη μπορεί να στερηθήκαμε αυτά τα όμορφα ψάρια, αλλά αυτό βοήθησε στο να παραμείνουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Με αναπαραγωγές μόνον από χομπίστες και σε προσεγμένο περιβάλλον το ψάρι δεν υπέστη θύμα της καταναλωτικής μανίας και κατ’ επέκταση της «βιομηχανοποιημένης» αναπαραγωγής.

Η σκέψη μου να διαθέσω ένα ενυδρείο για να φιλοξενήσω κιχλίδες Μαδαγασκάρης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, έτσι με την βοήθεια καλών φίλων, έγινε πραγματικότητα. Μέσα σε ένα βράδυ λήφθηκε η απόφαση το ενυδρείο με κιχλίδες από την λίμνη Malawi να παραχωρήσει την θέση του σε ένα πανέμορφο σκουρόχρωμο είδος με λευκές πέρλες. Ναι καλά καταλάβατε, το βιοτοπικό Μαδαγασκάρης με Paratilapia polleni είχε ήδη δρομολογηθεί και έπρεπε να γίνει σωστά μιας και αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Jean Claude Nourrisat.

Μετά τις αναγκαίες επαφές για να βρεθούν τα ψάρια, σειρά είχε η μελέτη και η συλλογή πληροφοριών ώστε να στηθεί ένα ενυδρείο αντάξιο αυτών των πανέμορφων ψαριών.

Ας ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία …

Το 1868 ο Bleeker δίνει για πρώτη φορά το όνομα Paratilapia polleni σε μια κιχλίδα την οποία ανακαλύπτει στο νησί Nossy-Bé το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης. Το όνομά του είναι μίξη Ελληνικών, Λατινικών και μιας τοπικής διαλέκτου επ’ ονόματι «Bechuana». Έτσι έχουμε το “Para” που σημαίνει κοντά, το “tilapia”, από το thiape, όπου στην αφρικανική διάλεκτο σημαίνει ψάρι και το polleni από την Λατινική λέξη pollin που σημαίνει λεπτόκοκκο αλεύρι, λόγω των άσπρων στιγμάτων στο σώμα του.

Paratilapia polleni, ή Marakely όπως το ονομάζουν οι ιθαγενείς, που σημαίνει μαύρο ψάρι, συναντάμε στην ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης. Είναι από τα πιο πρωτόγονα είδη της οικογένειας των κιχλίδων, τα οποία λόγω τις μη διάθεσής τους στην παγκόσμια αγορά, παρά μόνον μετά το 1980, δεν έχουν υποστεί μεταλλάξεις, διατηρώντας τα αρχέγονα ένστικτά τους. Είναι κρυφοί κυνηγοί και αναζητούν την τροφή τους νωρίς το πρωί ή το σούρουπο, όπου ο φωτισμός είναι ελάχιστος και το χρώμα τους δίνει πλεονέκτημα.

Για πολλά χρόνια, λόγω του μεγέθους του το Paratilapia polleni αποτελούσε μια από τις νοστιμιές για την τοπική κουζίνα και πολλοί επισκέπτες όσο και ντόπιοι γεύονταν το άρωμα της σάρκας του.

post-137-1158135648_thumb.jpg

Δυστυχώς αυτή την στιγμή το ψάρι βρίσκεται σε κόκκινη λίστα (Red List), με κωδικοποίηση (EN B1ab(i,iii,v)), ver 3.1 (2001), 2004 που σημαίνει :

VU: Τρωτό

B1 : Βαθμός συμβάντος

a: Σοβαρή διασπορά ή γνωστό για την ύπαρξή του σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

b i: Σοβαρή διασπορά ή γνωστό για την ύπαρξή του σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Βαθμός συμβάντος

b iii : περιοχή, βαθμός και /ή ποιότητα φυσικού περιβάλλοντος

b v : Αριθμός ενήλικων ατόμων.

post-137-1158135757_thumb.jpg

Ταξινόμηση

Οικογένεια : Κιχλίδες

Υποοικογένεια : Pseudocrenilabrinae

Τάξη: Περκόμορφα

Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι

Στο ενυδρείο μας οι συνθήκες που θα κάνουν το ψάρι να νοιώθει πολύ κοντά στο αληθινό περιβάλλον του είναι :

pH: 6,7 - 7

dGH: 6 - 15

Θερμοκρασία : 23 °C έως 28 °C

Το μέγεθός του μπορεί να φθάσει τα 28 εκατοστά στο αρσενικό και τα 25 στο θηλυκό. Για να επιτευχθεί αναπαραγωγή καλό θα ήταν να μειωθεί το pH στο 6,4 με 6,6 χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας.

Για ένα ζευγάρι Paratilapia polleni θα πρέπει να αφιερωθεί ένα ενυδρείο τουλάχιστον 400 λίτρων. Το ενυδρείο μου είναι 190 λίτρα καθαρό νερό και φιλοξενεί ένα Paratilapia polleni.

Η διακόσμηση έγινε με αρκετή προσοχή, προσπαθώντας να κάνει το ψάρι να νοιώσει άνετα. Για χαλίκι χρησιμοποιήθηκε ψιλό-λεπτόκοκκο μαύρο χαλαζιακό χαλίκι. Τοποθετήθηκαν αρκετά μεγάλα ξύλα με σκοπό να σχηματίσουν σπηλιές και πολλά σκοτεινά σημεία. Παράλληλα ελάχιστα φυτά τοποθετήθηκαν για να βοηθήσουν στην βιολογία του ενυδρείου και να δώσουν άλλο ένα χρώμα στο Aquascape. Για να μειωθεί ο φωτισμός αφαιρέθηκε η μια από της δύο λάμπες του ενυδρείου και τοποθετήθηκε ελεγχόμενη ποσότητα Lemna minor.

Το ενυδρείο υποστηρίζεται από ένα φίλτρο EHEIM 2217, το οποίο έχει αναλάβει την βιολογική και μηχανική φίλτρανση. Αλλαγές νερού γίνονται κάθε 10 με 12 ημέρες το 45% του νερού.

post-137-1158135582_thumb.jpg

Το Ενυδρείο με μια ματιά :



Διαστάσεις:

Μήκος : 98 cm - Ύψος : 58 cm - Βάθος : 39 cm

Λίτρα:

188 λίτρα (καθαρό νερό)

Φωτισμός:

1 * Arcadia Original Tropical 90cm

post-137-1158135685_thumb.jpg

Φίλτρανση:

1 ΕΗΕΙΜ 2217 (1000lt/h)

post-137-1158135625_thumb.jpg

Υλικά Φίλτρου:

SERA Siporax

EHEIM Substrat Pro

SERA Filter Wool

Διακόσμηση:

3 ξύλα κορμοί

2 μικρά για στήριξη

Ψάρια:

1* Paratilapia polleni

post-137-1158135735_thumb.jpg

Φυτά:

Aponogeton boivinianus

Ceratophyllum demersum

Anubias barteri var. Barteri

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα πλην της διατήρησης Paratilapia polleni σε ένα ενυδρείο, είναι το να παρακολουθήσεις την συμπεριφορά του. Όπως το μεγαλύτερο μέρος των κιχλίδων, έχει ισχυρή προσωπικότητα που δεν φοβάται να την εμφανίσει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Μετά τις πρώτες ημέρες προσαρμογής, ξεχνάς ότι έχεις ένα ψάρι και θεωρείς ότι πλέον ο νέος σου συγκάτοικος είναι ένα “pet” που δεν θα μπορεί να σου κάνει παρέα στον καναπέ. Για να σε ανταμείψει όμως θα το δεις να σε αναγνωρίζει από μακριά, να τρώει από το χέρι σου και να ακολουθεί – αντιδρά στην κάθε σου κίνηση.

Η στρατηγική που καταστρώνει να «χτυπήσει» τα σαλιγκάρια είναι αξιοσημείωτη. Δεν θα το βάλει στο στόμα του και απλώς θα το σπάσει… όχι ! παρά το πρωτόγονο DNA του, έχει και κάποιες αρχές. Θα το ζαλίσει πηγαίνοντας το βόλτα στο ενυδρείο, θα τεστάρει την αντοχή από το καβούκι του χτυπώντας το πολλές φορές στο τζάμι και στον βυθό του ενυδρείου και μόλις το σαλιγκάρι αποκάμει και ξεμυτίσει τότε με αστραπιαία κίνηση γεύεται την λιχουδιά του.

Τρώει σχεδόν τα πάντα αλλά θα δείξει ιδιαίτερη εκτίμηση στο krill. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή pellets, ώστε να μπορεί να την διακρίνει εύκολα. Η προσθήκη βιταμίνης σε υγρή μορφή τόσο στην κατεψυγμένη τροφή όσο και στην στήλη του νερού θα το βοηθήσει τόσο στο ανοσοποιητικό του σύστημα όσο και στα χρώματά του. Επιθυμητό είναι να ταΐζουμε πριν ανάψουν οι λάμπες ή μόλις σβήσουν, με την προϋπόθεση ότι ο χώρος φωτίζεται είτε τεχνητά, είτε φυσικά.

Εύχομαι σε πολλούς χομπίστες να τους δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσουν κιχλίδες Μαδαγασκάρης και να γνωρίσουν την υπέροχη προσωπικότητα και τον ισχυρό τους χαρακτήρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Ρεκλό και τον Μάνθο Βαγιωνάκη, δύο φίλοι που μου έδωσαν την δυνατότητα να ικανοποιήσω την επιθυμία μου.

Πηγές:

IUCN : http://www.iucn.org/themes/ssc/index.htm

IUCN RedList: http://www.iucnredlist.org/ .. redlistcatsenglish.pdf

MCH: http://www.malawicichlidhomepage.com

Aquazone: www.aquazone.gr

Fish Base: http://www.fishbase.org/home.htm

The cichlidroom companion: http://cichlidae.com/default.php

Britannica online: http://www.britannica.com/?source=mwtab

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...