Jump to content

προβλήματα με Ph controller


Recommended Posts

Χθες παρέλαβα απο aquaristic τον εξοπλισμό για την ρύθμιση του Ph στο ενυδρείο μου με CO2.

Έγινε η εγκατάσταση (5 λιτρη μπουκάλα, μανόμετρα, βαλβίδες, diffuser κ.λ.π), και όλα λειτουργούν άψογα εκτός από το κυριώτερο, τον controller (TUNZE CO 2 Controller Set 7074/2) :thumbup: .

Κατ' αρχήν το callibration ήταν μια αρκετά περίεργη διαδικασία αφού οι μετρήσεις σε buffer ph 7 kai ph 5 ήταν αρκετά ασταθείς, με κυριώτερο πρόβλημα την μεγάλη ευαισθησία στο καλώδιο του ηλεκτροδίου (οποιαδήποτε κίνηση κοντά στο καλώδιο έκανε τον controller να δείχνει τρελές τιμές και σιγά σιγά να επανέρχεται στα λογικά του).

Όταν όμως τοποθέτώ το ηλεκτρόδιο μέσα στο ενυδρείο οι ενδείξεις που πέρνω αλάζουν συνεχώς σε εύρος από 2 έως 10 χωρίς καμία λογική... (έχει να κάνει με παρεμβολές από τον υπόλοιπο εξοπλισμό στο καλόδιο του ηλεκτροδίου???)

Εάν κάποιος έχει τον ίδιο controller και έχει καταφέρει να τον θέσει σε λειτουργία ζητώ τα φώτα του!!!! ;)

Βέβαια θεωρώ αρκετά πιθανόν να έχει χαλάσει το ηλεκτρόδιο (sensor) κατά την μεταφορά.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως διπλα απο τον controller σου σε αποσταση παρα πολυ μικρη εννοω περναν καλωδια ηλεκτρισμου.Προσπαθησε να μην ακουμπαει σε καλωδια ή ειναι κοντα σε μπριζα γιατι εχει παρεμβολες

Link to comment
Share on other sites

Μηπως διπλα απο τον controller σου σε αποσταση παρα πολυ μικρη εννοω περναν καλωδια ηλεκτρισμου.Προσπαθησε να μην ακουμπαει σε καλωδια ή ειναι κοντα σε μπριζα γιατι εχει παρεμβολες

Περνά σχετικά κοντά η καλοδίωση για τα φώτα...

Θα προσπαθήσω να αλάξω την εγκατάσταση και θα επανέλθω.

Ευχαριστώ για την απάντηση... ;)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν έχω το συγκεκριμένο μοντέλο οπότε θα σου πω τα εξής:

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει στο ενυδρείο γείωση. Όχι μόνο για να λειτουργήσει ο controller αλλά και γενικότερα για λόγους ασφαλείας. Χωρίς γείωση οι τιμές που θα δίνει δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι πολλά ρεύματα κυκλοφορούν μέσα στο ενυδρείο και το ιδιαίτερα ευαίσθητο ηλεκτρόδιο επηρρεάζεται πολύ εύκολα. Αρκεί να σου πω ότι βγάζοντας το φίλτρο, ανάβοντας μια λάμπα ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση π.χ. βαζεις χέρι στο νερό, αλλάζει την ένδειξη στην οθόνη.

Οι τρελές τιμές που αναφέρεις και που στο τέλος (μετά από λίγα δευτερόλεπτα) σταθεροποιούνται συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. Έτσι λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια σε μένα. Καλό θα είναι επίσης οποιαδήποτε άλλη συσκευή να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το ηλεκτρόδιο όπως, ανεμιστήρας, powerhead, θερμαντήρας κ.α.

Σύμφωνα με την tunze η χρήση του προορίζεται και έχει εξελιχθεί κυρίως για calcium reactor και θεωρητικά έχει ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία, χωρίς να αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η χρήση του σε γλυκό νερό.

Αυτό που έχω επίσης παρατηρήσει είναι ότι καλιμπράρεται αρκετά εύκολα (διάβασε τις οδηγίες) και κάθε τόσο που το τσεκάρω η απόκλιση είναι ελάχιστη. Κοινώς τα πάει αρκετά καλά και δεν θα σου δημιουργήσει προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

:thumbup: OOOOPPPSSS

εδώ πιαστήκαμε πλήρως αδιάβαστοι, δεν έχω γείωση στο ενυδρείο.... ;)

Υπάρχει κάτι έτοιμο για αυτό τον σκοπό ή πρέπει να γίνει DIY???

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε σχετικά με τη γείωση εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...pic=1641&hl

Link to comment
Share on other sites

και εγώ στη γείωση θα έψαχνα την αιτία …

τη γείωση μου την έφτιαξα εγώ πολύ εύκολα …

πως ? από ένα κατασκευαστή ανοξείδωτων κατασκευών βρήκα λεπτή μπάρα με διάμετρο 2-3 χιλιοστά inox 316 για να μην σκουριάζει .. της έδωσα το σχήμα έτσι ώστε η μισή να μπαίνει μέσα στο νερό .. στην άλλη πλευρά σύνδεσα ένα καλώδιο που πάει στη γείωση της πρίζας ........................ την ένωση μπάρας – καλωδίου την κάλυψα με θερμο συστελλόμενο κάλυμμα που βρήκα σε μαγαζιά με ηλεκτρικά …

έκανα έλεγχο με το πολυμετρο και όλα πήγαν πολύ καλά .. αν θέλεις λεπτομέρειες εδώ είμαι

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και γω κάτι.

Εφόσον όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του ενυδρείου γειώνονται στις πρίζες του σπιτιού μας για πιο λόγο να γειώσουμε το νερό του ενυδρείου βάζοντας μέσα στο νερό μια μπάρα.

Δε το καταλαβαίνω ;;

Και κάτι ακόμα

Όταν λες έκανες έλεγχο με το πολύμετρο τι ακριβώς μέτρησες και πώς;

Link to comment
Share on other sites

Ποιος σου είπε αγαπητέ φίλε SW1IXC ότι οι συσκευές του ενυδρείου γειώνονται??? Μμμ? Εδώ είναι το πρόβλημα, ότι σχεδόν καμία (μιλάω για το 99% των περιπτώσεων) συσκευή ΔΕΝ γειώνεται! Η γείωση είχε συζητηθεί και στη σχετική ανακοίνωση, όπου μάλιστα πρέπει να ξέρουμε ότι το ρελέ διαφυγής δε μας προστατεύει χωρίς την ύπαρξη γείωσης, δηλαδή δε θα πέσει (αν πέσει) παρά μόνο όταν βάλουμε το χέρι μας στο ενυδρείο. :thumbup: Μέτρησε ο Τάσος ότι ήταν εντάξει το κύκλωμά του και ίσως ότι μηδενίστηκαν τα επαγωγικά ρεύματα στο ενυδρείο του. ;)

Link to comment
Share on other sites

να σου πω .. καμιά φορά δεν χρειάζεται το πολυμετρο ..εγω το κατάλαβα από μικρές αμυχές στα δάχτυλα…

το επιβεβαίωσα με το πολύμετρο στη θέση ACV200 κρατούσα τον μαύρο ακροδέκτη με το χέρι και με τον κόκκινο μέσα στο νερό μέτρησα 00.2 .. αυτό το νούμερο έγινε μηδέν με τη προσθήκη γείωσης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...