Jump to content

Νέος στην θάλασσα


Iris

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Παρακολουθώ το forum από τον Φεβρουάριο και τώρα αποφάσισα να γράψω. ;)

Εδώ και κάποιο διάστημα σταμάτησα τα ενυδρεία γλυκού νερού και σχεδιάζω να φτιάξω θαλασσινό. Ελπίζω να αντέξετε τις ερωτήσεις μου γιατί θα είναι πολλές αφού δεν έχω αρκετές γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Πάνο και με το καλό να μας 'ταράξεις' με τις απορίες σου!

Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε!!!!! ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είμαι πάρα πολύ εξοικειωμένος με τις δικτυακές συζητήσεις θα προσπαθήσω όμως … μου αρέσει περισσότερο να μιλάω και να βλέπω τον άλλο.

Ελπίζω να τα καταφέρω να έρθω στην εκδήλωση που θα κάνετε και να σας πω για τα σχέδια μου. Βλέπετε μόλις μετακόμισα σε δικό μου σπίτι και έτσι τώρα μπορώ να αφιερώσω έναν χώρο αποκλειστικά για το ενυδρείο μου.

Link to comment
Share on other sites

Welcome και απο εμενα Iris!!

Με το θαλασσινο ενυδρειο θα χρειαστει να αρχισεις να ρωτας πολλα! Ηρθες σε μια ανοιχτη κοινοτητα και ολοι θα χαρουμε να σε βοηθησουμε!

Επειδη λες οτι δεν γνωριζεις πολλα απο τα θαλασσινα ενυδρεια θα σου προτεινα να ξεκινησεις να διαβαζεις τα Αρθρα που θα βρεις ΕΔΩ ξεκινωντας απο τα τρια Αρθρα "Ξεκινωντας Ενα Θαλασσινο Ενυδρειο" !

Καλη αρχη, καλο διαβασμα και περιμενουμε να μας ενημερωσεις για τα σχεδια σου !!

Link to comment
Share on other sites

Καλως όρισες στην παρέα μας και ιδιαίτερα του θαλασσινού, αγαπητέ Φίλε Iris.

Απ' ότι κατάλαβα έχεις κάποια προηγούμενη εμπειρία με τα ενυδρεία, οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχεις κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες με τη θαλασσινή κατηγορία.

Αν θέλεις πες μας σε ποιό στάδιο της κατασκευής σου βρίσκεσαι και τι ακριβώς έχεις οραματιστεί για το ενυδρείο που φτιάχνεις. Θα περιοριστείς σε ένα fish only ή σε ένα reef. Ή μήπως θέλεις να ακολουθήσεις την πεπατημένη οδό, δηλαδή να ξεκινήσεις με ένα fish only και να το μετατρέψεις σταδιακά σε reef.

Ότι και αν έχεις στο μυαλό σου, σε πληροφορώ ότι βρίσκεσαι στον κατάλληλο διαδυκτιακό χώρο, όπου θα βρείς υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτηματά σου.

Θα χαρώ να μάθω περισσότερα.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για το καλωσόρισμα.

Φίλοι μου πραγματικά εδώ και καιρό έψαχνα πληροφορίες για να κάνω πραγματικότητα την επιθυμία μου. Το aquazone το ανακάλυψα τυχαία. Η δουλειά που έχετε κάνει είναι θαυμάσια κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι ακόμα. Επίσης αυτό που με έκανε να γράψω είναι η διάθεση όλων σας να βοηθήσετε όλους όσους ρωτάνε, έτσι και εγώ αποφάσισα να γράψω.

Και εγώ σκεφτόμουν να ξεκινήσω με Fish Only και περίπου σε ένα χρόνο σταδιακά να το γυρίσω σε Reef. Ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να έχω εξοικειωθεί και να μεταβώ ποιο εύκολα στο Reef.

Λοιπόν θα σας πω τον εξοπλισμό που έχω ώστε να δούμε αρχικά τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το ενυδρείο είναι ένα Juwel Rio400.

Δυο φίλτρα EHEIM ECCO 2236 (600lt/h) με Substrat Pro

Θερμοστάτη Jager 300 watt

2 T8 λάμπες και 2 Τ5

JBL UV 11 watt

R/O

Και λόγο ζέστης φέτος το καλοκαίρι αγόρασα ένα TECO TC20 ώστε να μπορέσω να κρατήσω το ενυδρείο κάτω από τους 34 βαθμούς.

Απ’ ότι έχω διαβάσει εδώ θα χρειαστώ skimmer, ζωντανή άμμο, test. Και σίγουρα θα πρέπει να αλλάξω τις λάμπες μου.

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο skimmer και λάμπες;

Αναμένω τις απαντήσεις σας ;)

Link to comment
Share on other sites

Πάνο πρώτα από όλα καλώς ήρθες στο Aquazone.

Χαίρομαι να βλέπω συνέχεια να μεγαλώνει η οικογένεια του Θαλασσινού.

Λοιπόν το ένα από τα 2 φίλτρα σίγουρα θα ήταν καλό να του βάλεις άνθρακα και αντιφώσφορο. Επίσης θα πρέπει πρώτα να βάλεις στο ενυδρείο σου την ζωντανή άμμο και τον βράχο και να το αφήσεις για κανένα μήνα περίπου να κουραριστεί. Φυσικά θα έχεις και το σκίμμερ σε λειτουργία αυτή την περίοδο. Για skimmer υπάρχουν πολλά που μπορείς να διαλέξεις για τα λίτρα σου και από διάφορες εταιρείες. Καλή συνέχεια και περιμένουμε νεώτερα από το ενυδρείο σου και εσένα.

Link to comment
Share on other sites

Πανο βλεπω οτι εισαι σχεδον ετοιμος να ξεκινησεις ;)

Σε αυτα που χρειαζονται δεν αναφερεις το σημαντικοτερο (ειδικα αφου σκοπευεις να το γυρισεις σε reef) που ειναι ο ζωντανος βραχος! Οπως θα διαβασεις και στα αρθρα που σου ειπα (και σε καποια βιβλια!) ο ζωντανος βραχος ειναι εξαιρετικα σημαντικος σε παρα πολλους τομεις με πολυ βασικο την χρηση του σαν βιολογικο φιλτρο! Με μια επαρκη ποσοτητα ζωντανου αμμου και βραχου δεν θα χρειαστεις αλλο βιολογικο φιλτρο (ευτυχως!!)..ετσι τα εξωτερικα φιλτρα σου δεν θα εχουν μεσα κανενα βιολογικο υλικο και θα γλυτωσεις προβληματα με nitrates κτλ... το ενα canister θα το κανεις ανετα χημικο...για το αλλο θα δουμε :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

καλώς όρισες στα αλάτια ..

ένα πρόβλημα που ίσος αντιμετωπίσεις στο πέρασμα από fish only σε reef είναι ο φωτισμός .. στο reef οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες … θα πρέπει λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα να μπορείς να προσθέσεις φως … για να καταλάβεις στο reef χρησιμοποιούμε περίπου ένα watt για κάθε λίτρο νερού η και περισσότερο

άλλη μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις είναι αν θα έχεις sump η όχι

..το sump είναι μια έξτρα δεξαμενή που κάνει <<κύκλωμα>> με το ενυδρείο ..

.. εκεί μπορούμε να έχουμε συστήματα φιλτραρίσματος και εξοπλισμό που δεν θέλουμε να φαίνεται στο ενυδρείο ..

εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα φίλτρα σου .. και λέω μόνο για το ένα γιατί αν βάλεις αρκετό ζωντανό βράχο και άμμο δεν θα χρειαστείς άλλο βιολογικό φίλτρο παρά μόνο χημικό για άνθρακα και αντιφώσφορο .. μπορούμε να τα πούμε και αναλυτικότερα στη συνέχεια ..

η RO είναι απολύτως απαραίτητη και θα σε συμβούλευα να ελέγξεις τη λειτουργία της πριν ξεκινήσεις ..

για τις Τ8 θα σου απαντήσουν άλλοι που ξέρουν καλύτερα .. αλλά μάλλον για το ντουλάπι τις βλέπω …

.. η UV αφού υπάρχει καλή είναι .. δεν είναι απαραίτητη αλλά ίσος βοηθήσει αν παρουσιαστεί – μακριά από εμάς – πρόβλημα ..

η επιλογή του skimmer θα γίνει αφού αποφασίσεις αν θα έχεις sump η όχι ..

για τον φωτισμό λαβε υπ όψη σου όσα λέω πιο πάνω..

αυτά για αρχή .. περιμένουμε όποια απορία σου – μην διστάσεις να ρωτήσεις ότι θέλεις ..

περίμενε και άλλες γνώμες …

και κάτι άλλο .. η θερμοκρασία που θα έχεις είναι 26-29 βαθμοί όχι παραπάνω ..

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Πάνο καλώς όρισες και από μένα στο aquazone! Είναι βέβαιο ότι με το κέφι που διαθέτεις θα κάνεις ένα πολύ όμορφο και υγιέστατο ενυδρείο! Δώσε προσοχή λίγο στην αρχή ώστε να κάνεις καλό και σωστό σχεδιασμό. Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο που πρέπει να αποφασίσεις τώρα είναι το αν θα κάνεις sump ή όχι που σου είπε παραπάνω και ο Τάσος. Θα σου λύσει πολλά προβλήματα και παράλληλα σου δίνει τη δυνατότητα στο μέλλον για ένα refugium. Καλώς ήρθες και πάλι και ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε! ;)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αν κατάλαβα καλά αυτά που χρειάζομαι να αγοράσω τώρα για να μπορέσω να ξεκινήσω είναι ένα skimmer και ζωντανός βράχος και άμμο και κάποια τεστακια. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιες καλές μάρκες και από που να τα πάρω ώστε να μου έρθουν σχετικά οικονομικά. Προσπαθώ να βρω μια άκρη από το internet αλλά δεν μπορώ να καταλήξω. Από skimmer είμαι ανάμεσα σε Deltec και Tunze αλλά έχω δει και για οικονομική λύση κάποια της Redsea..τι λέτε? και από που να τα πάρω;

Σίγουρα η λύση του sump δεν είναι κάτι το οποίο δεν σκέφτομαι αλλά προς το παρόν λέω να βολευτώ με τα δύο φίλτρα. Η R/O παίζει μια χαρά, άλλαξα φίλτρα και μεμβράνη πριν από 3 μήνες και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Από θερμοκρασία δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα μιας και το chiller που είχα για το γλυκό θα χρησιμοποιηθεί εδώ τώρα.

Όσο για τον φωτισμό, γνωρίζω ότι μελλοντικά δεν θα μου προσφέρει αυτό που θα χρειάζομαι. Κοίταγα στο internet (online shops) για skimmer, όπως είπα και πιο πάνω, και παράλληλα για λάμπες. Πιστεύω πως με μια HQI στα 15000 Kelvin ή και παραπάνω θα κάνω δουλειά

Από τεστ τι χρειάζομαι για να αρχίσω? και με την κυκλοφορία μου τι πρέπει να κάνω;

Όσο προχωράω τόσο μπερδεύομαι! Βοηθήστε με!!! ;):thumbup::thumbup::wacko:

Link to comment
Share on other sites

Τα skimmer που αναφέρεις θεωρούνται από τα πολύ καλά της αγοράς. Ειδικά τα δύο πρώτα είναι από τα κορυφαία.

Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να αγοράσεις ένα skimmer, που να οι προδιαγραφές του να είναι για διπλάσιο όγκο νερού από τον όγκο του ενυδρείου σου.

Όσον αφορά τις τιμές, δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν γνωρίζω πια είναι τα οικονομικά όρια που θέτεις. Πάντως οι δύο πρώτες εταιρείες είναι κάπως ακριβές, αλλά σύμφωνα με την απόδοσή τους ίσως να αξίζουν τον κόπο.

Καλό είναι να ψάξεις πρώτα την Ελληνική αγορά, πηγαίνοντας απ' ευθείας στα καταστήματα, και αν δεν βρεις κάτι που να σε ικανοποιεί, τότε να απευθυνθείς στα μαγαζιά του εξωτερικού.

Ο φωτισμός σου, νομίζω ότι είναι καλός , εφόσον θα ξεκινήσεις με fish only. Αργότερα, που θα αποφασίσεις να το μετατρέψεις σε reef, τότε τον αναβαθμίζεις.

Κατ' αρχήν θα χρειαστείς τεστ αμμωνίας, νιτρίτη, νιτρατε, ΡΗ και ένα όργανο μέτρησης της αλατότητας. Θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα ρεφρακτόμετρο για να είσαι σίγουρος, αφού όλα τα άλλα συνηθισμένα όργανα δεν θεωρούνται αξιόπιστα.

Αν προχωράς χωρίς να βιάζεσαι, ρωτώντας και διαβάζοντας, να είσαι σίγουρος ότι το κουβάρι θα ξετυλιχτεί σιγά σιγά χωρίς να μπερδευτείς καθόλου.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

...

Όσο προχωράω τόσο μπερδεύομαι! Βοηθήστε με!!! ;):thumbup::thumbup::wacko:

Αντε καλή σου αρχή!

Εγώ να δεις πόσο έχω μπερδευτει!

Τώρα σκάλωσα στο πολυ απλο γεγονός ενός καλοριφερ!

εκει που ηθελα να το βάλω υπάρχει καλοριφέρ διπλα!

Τεσπα ειμαι όφ τόπικ!

Δεν και το δικο μου θέμα που έχει ένα κάρο ερωτήσεις!

Πάντως καλό είναι από την αρχη να αποφασίσεις προς τι βαδίζεις!

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

για τεστ θα σου πρότεινα την aquarium pharmaceuticals.. απλά και καλά ..

.. καλά είναι και της tropic marine .. η salifert έχει πολύ καλά αλλά λίγο δύσκολα στη χρήση

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Iris,

Σε τι κατασταση βρισκεσαι ? Προχωρανε οι σκεψεις και τα σχεδια σου ?

Ενημερωσε μας!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δυστυχώς λόγο ενός επαγγελματικού ταξιδιού που είχα δεν μπορούσα να μπω στο forum.

Από τεστ έχω καταλήξει σε Tropic Marin μιας και τα χρησιμοποιούσα και πριν, γνωρίζω την αξιοπιστία τους και ήδη έχω κάποια από αυτά που θα χρειαστώ.

Σκέφτομαι να καταλήξω στο έτοιμο κιτ της Tunze με sump, skimmer κλπ. Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας. Ξέρω ότι σαν εταιρεία είναι πολύ καλή και τα προϊόντα της σταθερά.

Περιμένω τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

φαντάζομαι αναφέρεσαι στο compact kit 16 η το 19 ..

η εταιρία είναι σίγουρα από τις καλύτερες …

..

αυτό το προϊόν είναι μελετημένο για να καλύψει κάποιες ανάγκες…

..

εμείς τι θέλουμε ? ταιριάζει με τις ανάγκες μας ..?

βλέπω μηχανικό καθάρισμα με τυποποιημένα φίλτρα .. κακό γιατί θα είσαι εξαρτημένος από αυτά..

βλέπω bioreactor για σε απαλλάσσει από τα νιτρικά.. .. μα έχουμε άλλους καλύτερους τρόπους ..

βλέπω skimmer μια χαρά μου φαίνεται..

.. σύστημα αναπληρωσης ..

.. αν βλέπω καλά δεν χρειάζεται υπερχείλιση ??.. αυτό είναι αξιοσημείωτο..

.. πόσο κάνει ?

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα σαν εταιρεία η Tunze είναι αξιόπιστη και ποιοτική. Νομίζω όμως ότι τα κόστος μιας τέτοιας αγοράς είναι αρκετά υψηλό, ενω μια αντίστοιχη κατασκευή DIY, θα σου εξοικονομούσε αρκετά χρήματα, τα οποία θα μπορούσες να διαθέσεις κάπου αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...