Jump to content

Recommended Posts

Ας κάνουμε ένα "debate"

;)

Η ερώτηση αυτή πιστεύω απασχολεί και άλλο κόσμο οπότε

έκανα μια μικρή έρευνα και κατέληξα στις γενικές παρατηρήσεις

ότι:

Οι Τ5 έχουν καλύτερες προδιαγραφές από τις Τ8 δλδ στο ίδιο μήκος

λάμπας έχουν περισσότερα watt. Σε αρκετά φορούμ λένε ότι έαν

βάλεις καλής ποιότητας Τ8 λάμπες τότε έχεις ένα αρκετά κοντινο αποτέλεσμα

με αυτό των αντίστοιχων Τ5.

Οι Τ5 θέλουν ηλεκτρονικά balast ενώ οι T8 όχι. Αυτό συνεπάγεται ότι

οι Τ5 έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος!

Τέλος οι Τ5 μπορούν να γίνουν dimable ενώ οι Τ8 δύσκολα!

ελπίζω να ενδιαφέρει κ αλλους το παραπανω!

Link to comment
Share on other sites

Η διάρκεια ζωής των Τ8 είναι 8-12 μήνες ενώ των Τ5 είναι πολύ μεγαλύτερη.

Link to comment
Share on other sites

Στέφο οι Τ5 δεν θέλουν απαραίτητα dimmable ηλεκτρονικό ballast, το Praktiker, αν θυμάμαι καλά, είχε φέρει λάμπες (μη ρωτήσεις αν έκαναν για ενυδρεία! ;)) και φυσικά τα ballast με πολύ μικρό κόστος όλα αυτά. Από κει και πέρα, χωρίς να διαθέτω φωτόμετρο για να το επαληθεύσω, λένε οι πιο ειδικοί ότι οι Τ5 έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης συν αυτό που λέει ο φίλος liquid για τη ζωή τους.

Link to comment
Share on other sites

εννοω ότι η διάταξη της T5 μπορεί να κταφέρεις να εχεις dimmable T5

ενώ για τις T8 νομίζω δεν γίνεται το ίδιο έυκολα. Φυσικα δεν βάζω

το χέρι στη φωτία ;)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν πάντως εταιρείες (πχ sylvania) που βγάζουν. Από κει και πέρα το πρόβλημα μάλλον έγκειται στο σύστημα που θα ελέγχει τα ballast και θα αυξομειώνει το φωτισμό.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και τελειοφοιτος της ηλεκτρολογιας και με μετα απο προσφατη συζητηση που ειχα με ενα απο τα γνωστα μαγαζια καυκας μιας και αλλαξα ολες τις τ8 με τ5 στο ενυδρειο μου και ειδα τρελα αποτελεσματα στα φυτα κατεληξα στο οτι α) οι τ5 που επαρναν dimmer γινονταν dimmable δηλ. βγηκαν ελατωματικες ιδιαιτερα στις τ5 ho δηλ high output και ιδιαιτερα σε αυτες των 80w β)σε ψηλα ενυδρεια δηλ πανω απο 50, 60 cm υψος τα φυτα δεν μπορουν να φωτοσυνθεσουν ενω με τις τ5 μπορουν ειναι πολυ πιο μικρες απο τις τ8 (σε μεγεθος) γ) εχουν μεγαλυτερο οριο ζωης δ) το ballast γισ τις τ5 ειναι σαφως πολυ πιο ακριβο απο μιας τ8 γιατι ειναι ηλεκτρονικο.Με λιγα λογια οπως οι τ8 ηταν οι εξελιξη των τ12 τωρα οι τ5 ειναι η εξελιξη των τ8

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που τέλειωσε ο αγώνας και κέρδισε η ομάδα μου μπορώ να απαντήσω! ;)

Λοιπόν, ένα-ένα τα θέματα να τα καλύπτουμε! Ανεξάρτητα από τον τύπο της λάμπας υπάρχουν και αναλογικά μπάλαστ, που δεν είναι τίποτα άλλο από στραγγαλιστικό πηνίο, ομοίως υπάρχουν και ηλεκτρονικά. Το κόστος είναι, αν όχι το ίδιο, εντελώς εφάμιλο ανεξάρτητα από τον τύπο. Για παράδειγμα για λάμπα Τ8 18watt κόστος μπαλαστ 15£ και για Τ5 επίσης 18watt 15£! (έχω και τα σχετικά link)

Υπάρχουν dimmable ballast τόσο για Τ8 όσο και Τ5, κόστος και πάλι ίδιο ανεξάρτητα από τύπο, 33£. Ως Έλληνες πολλές φορές είμαστε κοντόφθαλμοι και κοιτάμε να γλιτώσουμε χρήματα στην αγορά παγίων, όπως είναι τα μπάλαστ. Θα κάνω μια μικρή εισαγωγή για να καταλάβετε όλοι τι εννοώ... Είναι γνωστό ότι τη ζημιά οι λάμπες φθορισμού την παθαίνουν κατά το άναμμα, καταστρέφεται το ηλεκτρόδιο εσωτερικά λόγω του σπινθήρα. Τα ηλεκτρονικά μπάλαστ δεν παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο και έτσι ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ σχεδόν ο χρόνος ζωής μια λάμπας και έχει πολύ μικρότερη απώλεια ισχύος! Άρα σε βάθος χρόνου τι συμφέρει τελικά? (παραθέτω και το σχετικό διάγραμμα)

Link to comment
Share on other sites

Εγω προσωπικα το ballast για 54w τ8 πληρωσα 9 εωρω ενω το ballast για την τ5 που ηταν 80w το πληρωσα 20 ευρω +το φ.π.α

Link to comment
Share on other sites

Μονο μπαλαστ για Τ5 60 w απο τον Καυκα το πηρα 12 ευρω περιπου.

Link to comment
Share on other sites

Όταν είχα πάρει το Φλεβάρη dimable e-balast για τις Τ5 μου, είχα ρωτήσει το μαγαζί τι υπήρχε για αντίστοιχα Τ8 λάμπες. Μου είχε πει ότι ηλεκτρονικό μπάλαστ υπήρχε και για Τ8. Πάντως οι Τ5 είναι σαφώς καλύτερες από τις Τ8 στα ίδια Watt. Γι' αυτό το λόγο κιόλας σε ξένα φόρουμ που μετράνε τα W/gal για φυτεμένα ενυδρεία υπολογίζουν τις Τ8 x1, τις Τ5 x2 και τις PC x 3, των ονομαστικών Watt. Εμπειρικός κανόνας μεν, αλλά δουλεύει :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...