Jump to content

REEF ενυδρείο - συμβίωση με ψάρια


pao1908

Recommended Posts

Καλησπέρα και πάλι...

Θέλω να μάθω από εσάς αν στέκουν τα παρακάτω:

Το ενυδρείο μου είναι 249 λίτρα και λειτουργεί εδώ και 5 μήνες, με μοναδικό πρόβλημα την πολλή άλγη που με συχνό καθαρισμό την είχα ελλατώσει αρκετά. Έχω αρκετά κοράλια που από την αρχή δεν είχα κανένα πρόβλημα. Είχα βάλει σταδιακά γύρω στα 10-12 ψάρια. Το τελευταίο ψάρι που έβαλα (με συγχωρείτε αλλά δεν ξέρω καλά τα ονόματά τους), ήταν σαν το yellow tank αλλά μώβ με κίτρινη ουρά. Την προηγούμενη εβδομάδα είδα πάνω του, αρκετά μικροσκοπικά λευκά σημαδάκια. Ρώτησα τον προμηθευτή που παίρνω (δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να θείξω ποιος), και μου είπε ότι το ενυδρείο μου έπιασε βακτηρίδιο με συνέπεια μέσα σε τρεις μέρες να χάσω όλα τα ψάρια εκτός από τα 3 πρώτα που είχα βάλει.

Μου είπε ότι πρέπει να βγάλω όλα τα κοράλια που έχω μέσα. Μου είπαν ότι αν ρίξω χαλκό τα ψάρια μπορεί και να τα γλίτωνα, αλλά αμέσως τα κοράλια θα πέθαιναν. Αυτό μου το δικαιολόγησαν με το ότι και στα μαγαζιά που πουλάνε ψάρια, ή σε μεγάλα ενυδρεία τους, έχουν πολλά ψάρια αλλά κανένα κοράλι μέσα.

Σας παρακαλώ επειδή δεν είμαι ειδικός θέλω τη γνώμη σας.

Δεν θέλω σε καμμιά περίπτωση να βγάλω τα κοράλλια, μου αρέσουν πάρα πολύ.

Τέλος μου είπε για 20-25 μέρες αν περάσουν το βακτηρίδιο που υπάρχει θα πεθάνει και μετά να προσθέσω 10 κιλά ζωντανό βράχο.

Help.....

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε φιλε...

Δεν ξερω αν σου ειπαν ακριβως αυτο ή αν δεν το καταλαβες ακριβως ΑΛΛΑ ξεχνας την θεραπεια με χαλκο στο κυριως ενυδρειο σου! Ο χαλκος σκοτωνει ολα τα ασπονδυλα, κοραλλια και κανει μεγαλη ζημια στο ζωντανο βραχο σου! Ετσι λοιπον και να βγαλεις τα παντα απο μεσα ο χαλκος θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ εστω σε ελαχιστο βαθμο οτι και να χρησιμοποιησεις για να τον αφαιρεσεις! Ετσι μετα δεν θα μπορεις να ξαναβαλεις κοραλλι η ασπονδυλο μεσα!! Η λυση ειναι να μεταφερεις οσα ψαρια εχεις τωρα σε μια μικρη καραντινα για θεραπεια με χαλκο και να αφησεις το ενυδρειο σου χωρις ψαρια...μετα απο 1 μηνα περιπου το βακτηριο δεν θα υπαρχει καθως για να ζησει χρειαζεται ξενιστη (το σωμα των ψαριων...). Αν πραγματικα σου ειπαν να αφαιρεσεις απλα τα κοραλλια και να ριξεις χαλκο ειναι πραγματικο ΣΟΚ :thumbup::thumbup:;)

Νομιζω οτι η λυση που σου προτεινω ειναι η πιο ευκολη αν καταφερεις να πιασεις τα ψαρακια και μετα θα σου μεινει και η καραντινα ωστε να βαζεις τα νεα ψαρια σου εκει για να μην αντιμετωπησεις το ιδιο προβλημα! :wacko:

Link to comment
Share on other sites

μην ρήξεις χαλκό στο ενυδρείο … σε καμία περίπτωση..

αν σου είναι δύσκολο να πιάσεις όλα τα ψάρια . πιασε μόνο το άρρωστο και βάλε το σε καραντίνα ….

υπάρχει η άποψη ότι ένα νεοεισερχόμενο ψάρι ειδικά αν κυνηγηθεί από τα παλαιότερα μπορεί να παρουσιάσει ich.. αλλά αν το ψάρι τρώει και προσαρμοστεί θα του περάσει ..

σε τέτοια θέματα υπάρχει έντονος διάλογος μεταξύ των ενυδρειοφιλων και υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές.. .. δεν θα βρεις όμως κανέναν να διαφωνεί με αυτά πολύ λέει ο Μάνος αλλά θα βρεις πολλούς που κάνουν κάτι διαφορετικό ..

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν, θα ήθελα να προσθέσω, ότι η ασθένεια των ψαριών, του Φίλου μας, οφείλεται στην ανάπτυξη παράσιτου και όχι βακτηριδίου, όπως άλλωστε γνωρίζουμε όλοι μας. Πιθανά αναφερόμαστε σε ick, χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση του oodinum.

Απλά το επισημαίνω για να μην έχει λάθος πληροφόρηση ο Φίλος μας pao1908, που μπορεί να τον οδηγήσει σε λανθασμένες ενέργειες στο μέλλον.

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, που προτάθηκε από το κατάστημα, όπως επισημάνθηκε και από τους υπόλοιπους συνομιλητές, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφουμε ένα σύστημα, που βρίσκεται σε λειτουργία και η ισορροπία του βασίζεται ολικά ή μερικά στο ζωντανό βράχο. Είναι προτιμότερο να ξεστηθεί εκ θεμελίων ένα ενυδρείο 250 λίτρων, προκειμένου να συλληφθούν τα ψάρια και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, παρά το αντίστροφο.

Έχω όμως να παρατηρήσω και κάτι άλλο. Τα 10-12 ψάρια, χωρίς να αναφέρεται μέγεθος και είδος, θεωρώ ότι είναι πολλά για ένα σύστημα 250 λίτρων (καθαρό νερό?), ειδικά όταν πρόκειται για σύστημα reef.

Χωρίς να ξέρω επακριβώς τον τρόπο που εξασφαλίζεται η βιολογική ισορροπία του συγκεκριμένου συστήματος, θεωρώ ότι η ισορροπία στην περίπτωση αυτή κρέμεται από μία κλωστή.

Η αστάθεια των τιμών των βασικών παραμέτρων του νερού, που μπορεί να οφείλονται στον τρόπο ταΐσματος, μπορεί να στρεσάρει αρκετά τα ψάρια και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός παράσιτου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοράλλια. Τα οποία όταν στρεσάρονται, αποβάλλουν τοξίνες, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν και πάλι την ισορροπία του συστήματος, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τα ψάρια και πάλι από την αρχή.

Κατά τη γνώμη, θεωρώ κύριο μέλημα του χομπίστα να εξασφαλίσει σταθερή την ισορροπία του συστήματός του, με τον σωστό αριθμό, μέγεθος και είδη ψαριών αλλά και κοραλλιών, την σωστή αναλογία βράχου/ όγκου νερού, την χημική ισορροπία, την οξυγόνωση κλπ

Σε ένα καλά ισορροπημένο σύστημα, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης παρασιτικών ασθενειών, λόγω του ακμαίου ανοσοποιητικού συστήματος των ψαριών που τους εξασφαλίζουν οι προαναφερόμενες καλές συνθήκες.

Ειδικά σε ένα νεοεισερχόμενο ψάρι, οι πιθανότητες να εμφανίσει συμπτώματα ick, είναι πολλές και αποτελεί συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στην κατηγορία των Tangs.

Η χρησιμοποίηση καραντίνας πριν το ψάρι τοποθετηθεί στο ενυδρείο, είναι μια καλή λύση, κανείς όμως δεν θα μπορούσε να πει ότι εξασφαλίζει, με αυτή τη μέθοδο 100% την αποφυγή ανάπτυξης του παρασίτου.

Πολλοί χομπίστες, με μακροχρόνια εμπειρία, έχουν την άποψη, η οποία βρίσκει σύμφωνο και εμένα, ότι η καραντίνα δεν μηδενίζει τις πιθανότητες εμφάνισης ick σε ένα ψάρι όταν αργότερα (μετά 1 μήνα συνήθως) τοποθετηθεί στο ενυδρείο. Ακόμη και αν έχει δεχτεί προληπτική θεραπεία με χαλκό, ο οποίος καταστρέφει πλήρως τα παράσιτα και όχι μόνο.

Αυτό το αποδίδουν στο ότι θεωρούν ότι όλα τα παράσιτα ζουν και αναπτύσσονται σε κάθε reef σύστημα, χρησιμοποιώντας τα ψάρια σαν ενδιάμεσο ξενιστή, χωρίς όμως να δημιουργούν εξάρσεις που παίρνουν επιδημική μορφή, παρά μόνο αν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, ψάρια, παράσιτα και λοιποί παθογόνοι οργανισμοί συμβιώνουν τέλεια μεταξύ τους χωρίς τα ψάρια να εμφανίζουν ποτέ τα γνωστά συμπτώματα των "ενυδρειακών" ασθενειών.

Απλά η καραντίνα έχει σκοπό, αφενός να δείξει αν το ψάρι έχει κάποια ασθένεια η οποία πρέπει να θεραπευτεί, αφετέρου να δυναμώσει ένα υγιές ψάρι, με το καλό τάισμα και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί στις συνθήκες αιχμαλωσίας, ώστε να το ενισχύσει σωματικά και να το βοηθήσει να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα του εξασφαλίσει την υγιή παραμονή του στο κυρίως ενυδρείο και την αντιμετώπιση των αρχικών καυγάδων επικράτειας.

Σε αρκετούς από εμάς έχει τύχει να παρατηρήσουμε, σε ένα νεοεισερχόμενο ψάρι συμπτώματα ανάπτυξης παρασιτικής νόσου και ιδιαίτερα ick και τελικά να καταλήγει, ενώ τα υπόλοιπα παλιά ψάρια δεν δείχνουν να επιρεάζονται καθόλου.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και πάλι....

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και εύχομαι να πάει καλά. Επειδή είστε πολλοί καλοί γνώστες περί της σωστής λειτουργίας των reef ενυδρείων, θα ήθελα αν κάποιος από εσάς μένει στην περιοχή μου (Λαμπρινή-Γαλάτσι) και βέβαια έχει το χρόνο και τη διάθεση να έρθει στο σπίτι μου να το δει από κοντά και να μου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές περί τεστ αμμωνίας κλπ. και να μου πει πόσο ζωντανό βράχο χρειάζεται ακόμα να βάλω για να διατηρείται η σωστή ισοροπία του ενυδρείου μου.

Και πάλι ευχαριστώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 6979-449995

Έγινε επεξεργασία - pao1908
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...