Jump to content

Παλαιό Ενυδρείο


ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Recommended Posts

Αρχίζω μέ τήν κατασκευή τού ενυδρείου μου, τό οποίο είναι fish only παλιό, καί φιαγμένο κατά παραγγελία δική μου δυστυχώς!! Καί θά εξηγήσω, έχω βάλει διπλό πάτο καί δέν μπορώ να τρυπήσω τό γυαλί γιά υπερχείληση, όπως καί έχει πολλές ενυσχύσεις, οπότε ξεχνάμε τό sump και λειτουργώ μέ 2 EHEIM 2217, το ένα μηχανικό -χημικό καί τό άλλο βιολογικό μέ substrate, καί λάμπα UV σέ σειρά.

Μέσα υπάρχει ζωντανή άμμος 3 εκατοστά περίπου, ζωντανός βράχος 15 κιλά περίπου, καί νεκρά κοράλια, καί τό skimmer 400 l. της AquaMedic.

Οι μετήσεις μου είναι αμμωνία 0, νιτριτ 0, νιτρατ 20, PH 8,3, πυκνότητα 1024.

Μέ αυτό το σύστημα ψάρια κράτησα μόνο 2 φορές για μεγάλο διάστημα 1 χρόνο, τό ενυδρείο

δουλεύει 10 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 836
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θέλεις να πείς ότι θα ξεστήσεις και θα ξαναστήσεις από την αρχή, το παλιό σου ενυδρείο, που δουλεύει εδώ και 10 χρόνια?

Link to comment
Share on other sites

Όχι εννοώ οτι σέ αυτό τό ενυδρείο δέν έχει στεργιώση ψάρι πάνω από ένα μήνα!!!!

Link to comment
Share on other sites

ένα πιθανό σενάριο είναι να προσπαθείς να διατηρήσεις μεγαλύτερο αριθμό ψαριών από όσα σου επιτρέπουν οι συνθήκες .. ποσά και τι ψάρια έχεις συνήθως μέσα ?

.. εμφανίζουν σημάδια ασθένειας ?

αν θέλεις sump ίσος να υπάρχει λύση κόβοντας την μια πλαϊνή κόντρα και βάζοντας εξωτερική υπερχείλιση ..

Link to comment
Share on other sites

Είναι τοποθετημένο σέ εσοχή τού σαλονιού καί γύρω έχει 1 πόντο, μόνο η μπροστινή πλευρά είναι ελεύθερη, τά ψάρια πού έχω βάλει ποτέ δεν μπόρεσαν να υπερβούν τα 3, μέ μέγεθος 10 πόντους καί μικρότερα, λόγω θανάτων.

Link to comment
Share on other sites

Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι έχεις ένα ενυδρείο το οποίο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και κατά καιρούς έγιναν διάφορες προσπάθειες να μπουν ψάρια, αλλά δεν στέριωσε κανένα.

Θα πρέπει να σου πω ότι ένα ενυδρείο, όταν λειτουργεί για μεγάλο διάστημα χωρίς να υπάρχουν οργανισμοί και ξαφνικά το φορτώσουμε με πχ πέντε ψάρια, τότε τα ψάρια αυτά θα χαθούν σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες, εκτός από κάποια πιο ανθεκτικά, που μπορεί να επιβιώσουν περισσότερο.

Η βιολογική δυναμική, ενός θαλασσινού ενυδρείου, μπορεί να επέλθει στο μέγιστο της απόδοσής της, προοδευτικά, με τη σταδιακή βιοφόρτιση , σε χρονικό διάστημα, που πολλές φορές φτάνει και τους έξι μήνες.

Το ίδιο βιολογικό υλικό, μπορεί να χάσει, όλη του τη ικανότητα, αν μείνει χωρίς βιοφορτίο για μερικές ημέρες.

Αν σκεφτείς καλά τα παραπάνω, μπορείς να ανακαλύψεις τυχόντα λάθη, που έκανες στο παρελθόν και που οδήγησαν στην συχνή απώλεια των ψαριών σου.

Μαζί με την αδρανοποίηση του βιολογικού υλικού, λόγω έλλειψης τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, νεκρώνεται και ο ζωντανός βράχος ή η άμμος, τα οποία θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο για να ξαναζωντανέψουν και χρειάζονται προσθήκη μικροοργανισμών με εμβολιασμό από άλλο ζωντανό υλικό.

Άρα πιθανά σήμερα, αυτά τα υλικά να μην διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας του συστήματός σου.

Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να αρχίσεις το στρώσιμο από την αρχή , θεωρώντας, ότι το ενυδρείο σου ξεκινάει σήμερα για πρώτη φορά. Να εμπλουτίσεις τον βράχο και την άμμο σου, αγοράζοντας φρέσκειες ζωντανές και θεραπευμένες, μικροποσότητες και από τα δύο. Και τέλος να ακολουθήσεις αυστηρά τους κανόνες, προσθήκης ψαριών στο ενυδρείο ξεκινώντας από μικρά και ανθεκτικά ψαράκια, προχωρώντας σταδιακά σε μεγαλύτερα και απαιτητικότερα, κάθε φορά που θα διαπιστώνεις ότι το σύστημά σου ωριμάζει ολοένα και περισσότερο.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώ λοιπόν ,ο ζωντανός βράχος μπήκε τώρα καί είναι πολύ καλά, επίσεις έχω 2 μήνες 1 clown καί 2 damsel, και αυριο βάζω ένα naso 10 cm. Θά δούμε πώς θά πάει.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά. Να προσέξεις τις ποσότητες της τροφής που θα ρίχνεις και να μην προσθέσεις άλλο ψάρι αν δεν είσαι σίγουρος ότι όλα πάνε καλά.

Ειδικά το ψάρι αυτό θα βρεί αρκετή ποσότητα τροφής, βόσκοντας στον βράχο και τα τζάμια του ενυδρείου σου. Οπότε μήν κάνεις καταχρήσεις στο τάισμα.

Θα σου πρότεινα λίγα φυλαράκια αποξηραμένης τροφής την ημέρα και μια φορά την εβδομάδα μικρή ποσότητα κατεψυγμένου.

Εύχομαι αυτή τη φορά να πάνε όλα καλά.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Νίκο σέ ευχαριστώ πάρα πολύ γιά τήν βοήθεια, μόλις έβαλα μετά από προσαρμογή τόν naso έκανα ένα μικρό λαθάκι στό μέγεθος είναι 20 πόντους,

χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο?

Είναι κούκλος!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ηλια να σου ζησει και περιμενουμε φωτογραφιες....

Τωρα πρεπει να κανεις υπομονη και να μην πεσεις στον πειρασμο να βαλεις αλλο ψαρι για αρκετο διαστημα. Σιγουρα η προσθηκη ενος ψαριου 20εκ (τοσο περιπου ειναι και ο δικος μου κουκλος Naso) σιγουρα θα επιβαρυνει το συστημα σου οποτε θα πρεπει να δωσεις την ευκαιρια στη βιολογια σου να ανακαμψει. Θα σου προτεινα να μετρας καθημερινα Αμμωνια, Nitrite και Nitrate και να μας ενημερωνεις...φυσικα δεν ξεχναμε και τις αλλες μετρησεις (Ph, Alkalinity κτλ) αλλα για το θεμα της βιολογιας μας ενδιαφερουν τα 3 πρωτα. Ισως να χρειαστουν καποιες αλλαγες νερου αν "τσιμπησει" καποια τιμουλα αλλα θα τα δουμε αυτα με τα πρωτα τεστ που θα μας γραψεις! Αν υπαρχει αλγη στο ενυδρειο σου και δεις το Naso να βοσκαει :D μπορεις να εισαι πολυ συντηριτικος με το φαγητο που ριχνεις ωστε να μην επιβαρυνεις και αλλο το συστημα!

Καλη αρχη ξανα και ελπιζω τωρα πια να γινουν ολα σωστα και με υπομονη!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

1η μέτρηση μετά 24 ώρες εισαγωγής ψαριού Αμμωνία= 0,1 mg/l ppm Νιτρίτη= 0 ppm Νιτράτ= 20 ppm

Νομίζω είναι τσιμπημένη η αμμωνία ή κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Λογικα η Αμμωνια πρεπει να ειναι 0.

Ποτε εκανες αλλαγη τελευταια φορα?

Απο προσωπικη εμπειρια θα σου προτεινα να εξετασεις και την τοποθετηση μιας UV.Οι γνωμες εδω ποικιλουν.

Έγινε επεξεργασία - costasm
Link to comment
Share on other sites

φαίνεται ότι όσα σου είπε ο Νίκος σχετικά με το στρώσιμο ισχύουν στο ενυδρείο σου…

… ας ελπίσουμε να αντέξει ο naso :D

..

αν προσθέσει έτοιμα βακτηρίδια θα βοηθήσει την κατάσταση?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει πρόβλημα εάν κάνω μία αλλαγή τώρα?

Η αλλαγή θα βοηθήσει πολύ το ψάρι σου, όχι όμως και τη βιολογική ανάπτυξη του συστήματος.

Θα πρότεινα να είσαι σε ετοιμότητα και μόλις διαπιστώσεις ότι ο naso σταμάτησε να δείχνει ενδιαφέρον για αναζήτηση τροφής- βοσκή, τότε μόνο να καταφύγεις σε μία γενναιόδωρη αλλαγή νερού.

Τα έτοιμα βακτηρίδια ή τα ενισχυτικά των βακτηριδίων σίγουρα ωφελούν, όπως και το σβήσιμο της UV μέχρι να στρώσει το ενυδρείο σου.

Με την ευκαιρία αυτή, μπορείς να μου πεις τη συνδεσμολογία της UV λάμπας σου?

Τέλος συμπληρώνω, ότι το τάισμα πρέπει να σταματήσει εντελώς όσο ανιχνεύεται αμμωνία.

Καλύτερα πεινασμένα ψάρια, παρά συχωρεμένα.

Link to comment
Share on other sites

Η UV είναι σέ συνέχεια μέ τά φίλτρα, δηλ. ένα μηχανικό-χημικό δεύτερο βιολογικό καί μετά η UV ένας κυκλοφορητής 3500 λίτρα καί επιστροφή στό ενυδρείο, η λάμπα μένει αρκετές ώρες ανοικτή.

Link to comment
Share on other sites

κλείσε την UV για να βοηθήσεις τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηριδίων ..

.. και πρόσθεσε έτοιμα …

έχω μπερδευτεί λίγο με το setup σου…

ο κυκλοφορητής από πού σου επιστρέφει το νερό?

.. τα φίλτρα δεν λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο?

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Όχι η συνδεσμολογία είναι σειριακή, 2217, 2217, UV, κυκλοφορητής , ενυδρείο. ο κυκλοφορητής μπήκε γιατί τά 2 2217 γύριζαν τό σύνολο τού ενυδρείου 1 φορά τήν ώρα, τό οποίο είναι πολύ λίγο, έτσι γυρνάει 3 φορές.

Τήν UV τήν έσβησα αλλά δέν έχω τώρα βακτηρίδια, τήν δευτέρα θά πάρω. Ίσως η UV μού έκανε τήν ζημιά μιά καί δούλευε πολλές ώρες!!!

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω, Τάσο είναι η συνδεσμολογία που είχαν κάτι Αμερικάνικα φίλτρα με κάνιστρα στη σειρά, όπως τα φίλτρα της όσμωσης. Στη συνδεσμολογία παρεμβαλλόταν και UV. Με τη διαφορά όμως που η λάμπα δεν δούλευε συνέχεια αλλά κάποιες λίγες ώρες.

Θα πρότεινα, όταν θα μπει και πάλι η λάμπα σε λειτουργία, να συνδεθεί by pass. Έτσι κι αλλιώς τώρα η λάμπα δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο, γιατί η ροή του νερού είναι πολύ μεγάλη.

Link to comment
Share on other sites

2η ημέρα μετρήσεων Αμμωνία=0,05-0,1 Νιτρίτ=0 Νιτράτ=15 PH=8,4 Πυκνότητα=1024. Όλα έπεσαν ένα κλίκ κάτω αυτό σημαίνει ότι πάμε καλά?

Τελικά νά ρίξω βακτήρια τήν Δευτέρα? Ο naso βόσκη από τούς βράχους αλλά λίγο, τού έχω βάλει στό τζάμι άλγη τήν οποία δέν ακουμπάει!

Link to comment
Share on other sites

Τελικά νά ρίξω βακτήρια τήν Δευτέρα? Ο naso βόσκη από τούς βράχους αλλά λίγο, τού έχω βάλει στό τζάμι άλγη τήν οποία δέν ακουμπάει!

Ναι να ρίξεις θα βοηθήσουν αρκετά. Κάνε και σήμερα μετρήσεις να μας πεις.

Η υπόθεση Naso είναι αρκετά περίεργη. Μπορεί να σου βγει το πιο εύκολο ψάρι και να τρώει με βουλιμία αλλά μπορεί και να σου βγάλει το λάδι μέχρι να φάει pellets.Να δοκιμάσεις χοντρή Mysis τις ocean nutritions όπως και green-red άλγη.

Κράτα μας ενήμερους. :D

Link to comment
Share on other sites

Οί προηγούμενες μετρήσεις πού έγραψα ήταν σημερινές, Άλγη έβαλα στο τζάμι κρεμαστή αλλά δέν τρώει, αύριο θά δοκιμάσω αυτό πού είπες.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα τού έριξα φυλλίδια τά έβαζε στό στόμα καί τά έφτυνε,μόλις τού έριξα κατεψυγμένα αρτέμια τρελάθηκε ψάχνει μέχρι αυτά πού έχουν πέση κάτω, ίσως δέν έπρεπε νά ρίξω τροφή λόγω αμμωνίας αλλά είναι 3 η μέρα καί τόν λυπήθηκα τό φουκαρά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...