Jump to content

Παρουσίαση ενυδρείου 230 lt


Recommended Posts

Kαλημέρα σε όλους. Σας παρουσιάζω το ενυδρείο μου και περιμένω τις συμβουλές και τις υποδείξεις σας για το όσο το δυνατόν καλύτερο στήσιμό του. (Το ότι χρειάζεται περισσότερα είναι φανερό και θα προστεθούν σιγά-σιγά αφού δω και την εξέλιξη των ήδη υπαρχόντων)

Eνυδρείο Ferplast Cayman 110 (230 lt μικτά)

διαστάσεις: 110.00x45.00x58.50 ύψος

φίλτρο BluWave07 (BluPower 900l/h)

θερμοστάτης (BluClima 200 W)

φωτισμός 2 x 30 W T8 (διάρκεια 11 ώρες με χρονοδιακόπτες).

Φυτά:

Anubias afzelii, Blyxa Echinosperma, Vallisneria spiralis, Microsorium Pteropus, Echinodorus Bleheri, Egeria densa, Bacopa monnierii, Cryptocorine tropica, Ceratophyllum demersum

Ψάρια:

Botia (2 macracanthus+2 sidthimunki)

Danio rerio (6)

Puntius tetrazona (4+2 albino)

Κribensis (2m+2f)

SAE (5)

Υλικά: (Χαλίκι, Mopani)

Παράμετροι

pH: 7,2

Σκληρότητα (GH): 13~14

Ανθρακική σκληρότητα (KH): 4~5

Νιτρώδη (NO2): 0

Νιτρικά (NO3): 10~15

Θερμοκρασία: 26,5 C.

Αλλαγές : Κάθε εβομάδα το 30%.

Λίπανση : Μία φορά τον μήνα υγρό λίπασμα της TETRA

post-2079-1159682179_thumb.jpg post-2079-1159682150_thumb.jpgpost-2079-1159682123_thumb.jpgpost-2079-1159682281_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου είναι πολύ ωραίο και η παρουσίαση σου αρκετά αναλυτική!

«Λίπανση : Μία φορά τον μήνα υγρό λίπασμα της TETRA»

Καλό θα ήταν να χωρίσεις την δόση σε τέσσερις και να τις χορηγείς με κάθε αλλαγή νερού!

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και :D

Το ενυδρείο σου έχει τις δυνατότητες να γίνει πάρα πολύ ωραίο! Οι τιμές σου είναι καλές! Πρόσεξε την άλγη στα φυτά σου (αν διακρίνω καλά από τις φωτό). Ίσως χρειάζεται περισσότερη λίπανση και σίδηρο. Μπορείς να ξεκινήσεις διαβάζοντας κάποια από τα άρθρα που υπάρχουν στο φορουμ και να συζητήσουμε τις απορίες σου και ό,τι άλλο θες :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

«Λίπανση : Μία φορά τον μήνα υγρό λίπασμα της TETRA»

Καλό θα ήταν να χωρίσεις την δόση σε τέσσερις και να τις χορηγείς με κάθε αλλαγή νερού!

διαφωνω ως προς τις ''μεριδες'' λιπανσης..και οχι με τη χορηγηση τη μερα της αλλαγης νερου..!!!..αν και το πιο σωστο θα ηταν (αν μπορουσες βεβαια)να βγαλεις το προγραμμα λιπανσης γενικως ανα βδομαδα,να κανεις την διαιρεση και να χορηγεις καθημερινη ποσοτητα ΕΚΤΟΣ απο την ημερα που θα κανεις αλλαγη νερου,γιατι την συγκεκριμενη ετσι και αλλιως τα φυτα σου θα παρουν τα στοιχεια που θελουν μεσα απο τη στηλη του νερου...... Έγινε επεξεργασία - klaz
Link to comment
Share on other sites

Ωραιο το ενυδρειο σου!!!

Συμφωνω με τον φιλο Κlaz αυτο ειναι το ιδανικο για να μην εχεις τον φοβο ...εμφανισης αλγης απο το λιπασμα... αν δεν βαριεσε κανε ημερησιες δοσεις εγω αυτο κανω γι'αυτο και σου το προτεινω..

ΥΓ. Η μαρκα που διαλεξες ''cayman'' ειναι super!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου αγαπητέ Φίλε chrisx!

Όπως προαναφέρθηκε, έχει τη δυνατότητα να γίνει πολύ καλύτερο, ιδιαίτερα στον τομέα των φυτών σου.

Χωρίς να είμαι ειδικός, θα έλεγα ότι, εκτός από την λύπανση, μια παροχή CO2, θα βοηθούσε πολύ την ανάπτυξη των φυτών και την μείωση της άλγης.

Link to comment
Share on other sites

διαφωνω ως προς τις ''μεριδες'' λιπανσης..και οχι με τη χορηγηση τη μερα της αλλαγης νερου..!!!..αν και το πιο σωστο θα ηταν (αν μπορουσες βεβαια)να βγαλεις το προγραμμα λιπανσης γενικως ανα βδομαδα,να κανεις την διαιρεση και να χορηγεις καθημερινη ποσοτητα ΕΚΤΟΣ απο την ημερα που θα κανεις αλλαγη νερου,γιατι την συγκεκριμενη ετσι και αλλιως τα φυτα σου θα παρουν τα στοιχεια που θελουν μεσα απο τη στηλη του νερου......

Ωραιο το ενυδρειο σου!!!

Συμφωνω με τον φιλο Κlaz αυτο ειναι το ιδανικο για να μην εχεις τον φοβο ...εμφανισης αλγης απο το λιπασμα... αν δεν βαριεσε κανε ημερησιες δοσεις εγω αυτο κανω γι'αυτο και σου το προτεινω..

Αν μιλήσουμε γενικά περί λίπανσης, το ιδανικό είναι η καθημερνή παροχή λιπάσματος στην στήλη του νερού και σε ποσότητα ανάλογη του ενυδρείου, της φωτοπεριόδου, της ποιότητας & ποσότητας του φωτός, των φυτών και ασφαλώς των μετρήσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την όψη των φυτών είναι και ο βασικός οδηγός για το τι λίπασμα θα χρησιμοποιήσουμε σε τι ποσότητα και πότε.

Ας δούμε λίγο τι πάει να πει καθημερινή λίπανση…

Έστω ότι έχουμε ένα έτοιμο σκεύασμα εταιρείας το οποίο ρίχνουμε σε καθημερινή βάση ….

Ιχνοστοιχεία όπως Fe, K, Mg, Ca φορτίζουν θετικά το ενυδρείο και ιχνοστοιχεία όπως NO3, SO4, PO4 φορτίζουν αρνητικά το ενυδρείο. Η ταυτόχρονη προσθήκη κάποιον από αυτών δημιουργεί μαγνητισμό. Οπότε τα θετικά φορτισμένα έλκονται από τα αρνητικά.

πχ. Ο σίδηρος ενώνεται με τον φώσφορο και παράγει FePO4 το οποίο παραμένει αδιάλυτο και δύσκολα έως καθόλου απορροφάται από τα φυτά.

Ο σίδηρος συνήθως παράγει ενώσεις οι οποίες είναι ασταθείς και σε συνδυασμό με το pH του ενυδρείο μας μπορεί να έχουμε λιγότερα προβλήματα με pH χαμηλό <5.8 ή με pH υψηλότερο περισσότερα προβλήματα.

Ασφαλώς το να κρατάμε το pH σε τόσο χαμηλά επίπεδα δεν θα το εκτιμήσουν ούτε τα ψάρια ούτε τα φυτά μας και γι αυτό ερχόμαστε στην αρχική σκέψη μη παροχής των λιπασμάτων ταυτόχρονα.

Άρα για να αυτοαναιρεθώ τι είναι καλύτερο η καθημερινή λίπανση; ή ανά εβδομάδα ή ανά κάποιο διάστημα το οποίο θα ορίσουμε εμείς ώστε να συνδυάσουμε όλα τα λιπάσματα που ρίχνουμε;

Για να μην απατόμαστε, τα φυτά δεν λαμβάνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από το νερό, λαμβάνουν τα περισσότερα, αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποκλείσει από την λίπανση. Ασφαλώς είναι λάθος να λιπαίνουμε το ενυδρείο μία φορά κατά την αλλαγή με όλη την ποσότητα διότι με αυτό τον τρόπο τα φυτά δεν θα προλάβουν να απορροφήσουν όλη την ποσότητα και μέρος αυτής θα γίνει τροφή για την άλγη.

Τώρα αν δούμε τα φυτά τα οποία έχει ο chrisx, είναι φυτά τα οποία δεν ζητούν πολλά .. οπότε θα πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί, εξ άλλου το ενυδρείο είναι μέσo χαλάρωσης και όχι μέσο δημιουργίας καθημερινού άγχους :D

Link to comment
Share on other sites

Ωραιο το ενυδρειο σου. :D Μπραβο.

Link to comment
Share on other sites

Ωραιο το ενυδρειο ... αν βαλεις δε και λιγα φυτα ακομα θα δειξει πολυ περισσοτερο ... :thumbup:

Μπραβο καλη συνεχεια ... :D

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που δεν απάντησα πιο νωρίς αλλά δεν είχα σύνδεση από χθές το μεσημέρι έως τώρα. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια την ενθάρρυνση και τις συμβουλές.

Το μοίρασμα της λίπανσης σε τέσσερις δόσεις δεν μου είναι κόπος οπότε θα ακολουθήσω αυτή την τακτική.

Όσο για την άλγη είχα πολύ περισσότερη (μαύρη μακρύτριχη - ΒΒΑ νομίζω). Με καλύτερο πρόγραμμα φωτισμού-αλλαγών νερού - λίπανσης - προσθήκη νέων φυτών - προσθήκη SAE το πρόβλημα έχει μειωθεί αρκετά (το ενυδρείο λειτουργεί ένα χρόνο).

Όπως αναφέρει ο istellas ίσως χρειάζεται περισσότερη λίπανση και σίδηρο. Επίσης η παροχή CO2 θα είναι η μελλοντική αγορά (γιατί από ότι έχω διαβάσει για τα λίτρα μου η περίπτωση DIY δεν αποδίδει.)

Ελπιίζω σε επόμενο post να μην έχω το πρόβλημα της άλγης (αν έχω ακόμη θα την σβήσω με Photoshop :D )

Έχω δύο ακόμη ερωτήσεις :

1) Ο φωτισμός μου (2 x 30 W T8) είναι αρκετός ή πρέπει να προχωρήσω σε αγορά λαμπών με περισσότερα Watt.

Eννοείται όπως ανέφερα και στο αρχικό post ότι θα προστεθούν και άλλα φυτά.

2) εδώ και ένα μήνα αγόρασα 4 κομμάτια Vesicularia dubyana (Java moss). Αφαίρεσα το υλικό (κάτι σαν πλαστικό σφουγγάρι) από κάτω και για να την στηρίξω την έδεσα σε ρίζα mopani και από πάνω έριξα μερικά χαλίκια για να μην σηκώνεται από τις κινήσεις των ψαριών (πχ. κλόουν). Τα kribensis και τα SAE την 1η εβδομάδα έφαγαν την μισή οπότε μου έμεινε σε ένα μικρό σημείο. Απογοητευμένος πήγα να την αφαιρέσω από το σημείο αυτό αλλά είδα ότι έχει "πιάσει" πάνω στο χαλίκι. Υπάρχει περίπτωση (αν δεν μου την φάνε και την υπόλοιπη) να στεριώσει εκεί, κι αν ναι υπάρχει περίπτωση μεταφύτεσης και σε άλλα σημεία ή πρέπει για να γεμίσει το ενυδρείο να αγοράσω πολλά κομμάτια;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...