Jump to content

Οζον και Uv


Οζον και UV  

39 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Αλμυροί Ψαροκαμμμμμμένοι.....

Μετα απο μεγαλη συζητηση με φιλους και γνωστες του χομπι, οπως ειναι αναμενομενο, υπηρξαν αρκετες διαφωνίες. Οι διαφωνίες αυτές ηταν κυρίως πάνω στην εμπειρία που εξεφραζε ο καθε ενας. Οπως καταλαβαινεται η γνωση αποκτάτε απο τις εμπειρίες. Ετσι λοιπον πραθετω και σε εσας ενα μερος της συζητησης αυτης που αφορά το όζον και τη UV. Κυριως τη χρηση τους και τη χρησιμότητα τους.

Ποια ειναι λοιπόν η δική σας άποψη? Για να το συζητησουμε λιγο....

Οσοι χρησιμοποιείται θα ήθελα να μου πειτε που τα χρησιμοποιείτε, αλλα και καθε ποτε και ποση ώρα.

Link to comment
Share on other sites

νομίζω οτι το όζον ενδιαφέρει τους επαγγελματίες , τα ενυδρεία μας δεν το έχουν ανάγκη και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει πρόβλημα η λάθος χρήση του , πόσοι φροντίζουν να περνά σωστά και αποτελεσματικά το νερό του skimmer από ενεργό άνθρακα ?

η uv μπορεί να μας βοηθήσει στο θέμα της αιωρούμενης αλγης και παθογόνων μικροοργανισμών ,αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία των ψαριών ,

αν μπει μολυσμένο ψάρι η άλλο ζωντανό , η ασθένεια θα μεταδοθεί και στα άλλα ψάρια , η uv ίσως περιορίσει την εξάπλωση

η υπερβολικά δυνατή uv θα καθυστερήσει την ωρίμανση του φίλτρου / βράχου /άμμου και θα μας δίνει ΝΟ2 στο νερό

Link to comment
Share on other sites

νομίζω οτι το όζον ενδιαφέρει τους επαγγελματίες , τα ενυδρεία μας δεν το έχουν ανάγκη και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει πρόβλημα η λάθος χρήση του , πόσοι φροντίζουν να περνά σωστά και αποτελεσματικά το νερό του skimmer από ενεργό άνθρακα ?

η uv μπορεί να μας βοηθήσει στο θέμα της αιωρούμενης αλγης και παθογόνων μικροοργανισμών ,αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία των ψαριών ,

αν μπει μολυσμένο ψάρι η άλλο ζωντανό , η ασθένεια θα μεταδοθεί και στα άλλα ψάρια , η uv ίσως περιορίσει την εξάπλωση

η υπερβολικά δυνατή uv θα καθυστερήσει την ωρίμανση του φίλτρου / βράχου /άμμου και θα μας δίνει ΝΟ2 στο νερό

+1 εγω την υν την ξηλωσα τελειως γιατι μετραγα αμμωνια και δεν ηξερα γιατι, η οποια μηδενησε οταν την εβγαλα, τυχαιο;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει τίποτα από τα 2, το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι υπάρχουν ενυδρεία πραγματικά στολίδια και δεν χρησιμοποιούν.

Ίσως να βοηθάνε αν γίνεται σωστή χρήση, όμως πόσοι από εμάς ξέρουν ποια είναι όντως η σωστή χρήση?

Link to comment
Share on other sites

Για να διαβασουμε κι αλλες γνωμες... για γραψτε οσοι ψηφίσατε....

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να σας πω και την δική μου εμπειρία με την ενσωμάτωση της UV λάμπας στον εξοπλισμό του ενυδρείο μου, παλιότερα είχα ένα εσωτερικό μηχάνημα βιολογικού καθαρισμού και όχι το εξωτερικό με ενσωματωμένη UV λάμπα που έχω τώρα, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι απο τότε που το έβαλα τα ψάρια μου δεν έχουν αρρωστήσει ούτε μια φορά ενώ παλαιότερα αυτό το φαινόμενο υπήρχε.

Link to comment
Share on other sites

Εγω χρησιμοποιώ και τα δύο. Το όζον το δουλεύω εδω και ένα χρόνο και η UV (τερατάκι 36w), είναι ένα τελευταίο απόκτημα, στην συλλογή μου... :D

Kαταρχήν θεωρώ οτι στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, θα πρέπει να ψηφίζουν αυτοί που έχουν τεκμηριωμένη γνώμη, ίσως και απο προσωπική εμπειρία και όχι όπως γίνεται συνήθως στο internet, οπου αβίαστα πατάμε ένα κουμπί και αυτο ήταν...

Για την uv δεν έχω να πω πολλά, γιατί την δουλεύω περίπου στον μήνα.

Το όζον απο την άλλη, το χρησιμοποιώ πάνω απο χρόνο.

Για μένα, καταρχήν η άποψη μου είναι πέρα για πέρα θετική. Βέβαια, δεν έχω χειροπιαστά επιχειρήματα και αποδείξεις, αλλα καλύτερα στα πράγματα που λειτουργούν προληπτικά να μην έχουμε αποδείξεις για την ορθή χρήση τους.

Η χρήση του όζον, αποτελεί επιστήμη και μετράει πολλά χρόνια πίσω. Επειδη πολλοί μιλάνε για τις αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, να πω οτι φυσικά και είναι έτσι, αλλα σε τεράστιες ποσότητες και σε συνεχή βάση. Η ποσότητα που παράγεται απο την συσκευή για ενυδρειακή χρήση, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, σε ένα σπίτι που αερίζεται φυσιολογικά. Επειδή μπορούμε να το μυρίσουμε περιστασιακά, δεν σημαίνει οτι κινδυνέουμε. Άλλωστε στην καθημερινότητα μας, πολλά είναι αυτα που σε μεγάλες και ανεξέλεγκτες ποσότητες, μπορούν να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία μας, όπως πχ η ακτινοβολία απο τα ακτινολογικά μηχανήματα, απο τα κινητά, απο τα wifi router, τα καυσαέρια απο τα οχήματα και δεκάδες άλλα.

Το όζον, παρόλαυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή, για την υγεία των κατοίκων του ενυδρείου μας, γιατί η λανθασμένη χρήση του μπορεί να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα αντί για θετικά.

Θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του μηχανήματος παραγωγής όζον, ώστε να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα για το ενυδρείο μας και απαραίτητα να λειτουργεί καθοδηγούμενο απο όζον κοντρόλλερ και όχι μόνο του. Και σίγουρα, απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, ωστε να ρυθμιστει σωστα ο κοντρολλερ στο σωστό επίπεδο.

Το ένα θετικό είναι η καθαρότητα του νερού, που είναι κάτι που φαίνεται με γυμνό μάτι και το άλλο είναι η αποστείρωση. Το τελευταίο είναι κάτι που πραγματοποιείται και απο την UV, αλλα εδω είναι πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο εύκολο, αν λάβουμε υπόψην μας οτι στην UV πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ροή, η οποία αν δεν επιτευχθεί σωστά, θα έχουμε απλά μια λάμπα που φωτίζει το νερό....

Και πάλι να επαναλάβω, οτι στο εξωτερικό το όζον βασιλεύει σε σοβαρές κατασκευές και συστήματα, στα οποία η χρήση του βοηθάει τα μέγιστα.

Μην κρίνουμε οτι κάτι που δεν έχουμε εμείς δεν είναι καλό για όλους. Και συστήματα χωρίς skimmer υπάρχουν, αλλα επειδή υπάρχουν δεν σημαίνει οτι έτσι είναι και το σωστό και έτσι ειναι ο κανόνας.

Δυστηχώς εδω στην Ελλάδα, όπως σε πολλά πράγματα έτσι και στα ενυδρειακά ειμαστε σε παιδικό επίπεδο.

Στην Αμερική οπως πολύ καλά θα ξέρετε, υπάρχουν τύποι που έχουν ολόκληρα υπόγεια που τα έχουν μετατρέψει σε μηχανοστάσια υποστήριξης του ενυδρείου τους. Και εκεί βέβαια η χρήση του όζον είναι σημείο συζήτησης, αλλα η χρήση του είναι πολύ πιο διαδεδομένη απο ότι στην Ελλάδα.

Έγινε επεξεργασία - giannispass
Link to comment
Share on other sites

Επειδή προσωπικά θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει το θέμα σε κατά τόπου ςσυζητήσεις εδω, θα αναφέρω ξανά ότι χρησιμοποιώ επι μονίμου βάσεως και σε 24ωρο και ozon και uv.

Εξαίρεση αποτελούν οι περίοδοι όταν αλλάζω νερό με φυσικό της θάλασσας, γιά κανά δύο ημέρες περίπου στις οποίες και σταματώ την λειτουργία τους, αν και στο ozon όταν φέρνω αυτό το νερό σταματά η παροχή του αυτόματα απο τον κοντρόλερ, ακόμη και εαν εγω δεν τον κλείσω, αφού το ORP ανεβαίνει πάνω απο το κατώτατο όριο που έχω ορίσει στον κοντρόλερ.

Επίσης διακόπτω την λειτουργία τους,όταν ταίζω με υγρή μορφή τα κοράλια στο ενυδρείο, δύο φορές την εβδομάδα απο περίπου 3 ώρες.

Η διαδικασία αυτή έχει γίνει πλέον ρουτίνα, εδω και περισσότερο απο ενάμισυ χρόνο και στην διάρκεια αυτής σε σχέση με πριν όπου δεν υπήρχαν αυτά τα μηχανήματα έχω παρατηρήσει τα εξής...

1) Δραστική μείωση των αλγών στο ενυδρείο, με την ίδια ποσότητα και είδος παροχής τροφής.

2) Κανένας θάνατος ψαριού απο οποιονδήποτε λόγο

3) Καθαρότερο νερό σε τιμές Orp(...τεράστια διαφορά με πριν...)και πιό διαυγές στο μάτι.

4) Δεν μυρίζει απολύτως τίποτε απο ozon ,όχι μόνο στον χώρο του ενυδρείου ,αλά και μέσα στο ντουλάπι του sub.

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για εμένα τουλάχιστον έτσι ώστε να συνεχίζω την ίδια ρουτίνα με ozon και uv.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αν και οι δυο προλαλήσαντες κάλυψαν το θέμα, να καταθέσω και εγώ την εμπειρία μου.

Χρησιμοποιώ και τα δύο με την UV πάνω από 3 χρόνια, όσο και η ηλικία του ενυδρείου μου. Είναι μια Deltec των 20watt που υποστηρίζει ένα ενυδρείο 250 λίτρων και που λειτουργεί επί 12ώρο, από τις 24:00-12:00.

Ο λόγος του 12ώρου είναι ότι την θεωρώ δυνατή για τα λίτρα μου, παρόλο που την τροφοδοτεί μια αντλία 1000l/h.

Στα τρία αυτά χρόνια δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα με κάποια... "επιδημία", εκτός από μια φορά που το ψάρι ήταν μολυσμένο όταν τοποθετήθηκε. Δεν γνωρίζω πως θα ήταν τα πράγματα εάν δεν χρησιμοποιούσα UV... και δεν έχω σκοπό να το διαπιστώσω αφαιρώντας την !!!

Όσο για το όζον είναι σχετικά νέο απόκτημα (3 μηνών) και το άρχισα με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα.

Λειτουργεί και αυτό σε 12ώρη βάση (σε αντίθετες ώρες απ ότι η UV), από τις 12:00-24:00.

Στο δωμάτιο υπάρχει αφυγραντήρας αλλά και silica gel στην εισαγωγή αέρα, διότι η υγρασία μειώνει το ποσοστό παραγωγής.

Είναι συνδεδεμένο με το skimmer της Deltec MCE-600 όπου στο τελευταίο διαμέρισμα έχει τοποθετημένο ενεργό άνθρακα, όποτε φιλτράρεται πριν επιστρέψει το νερό στο ενυδρείο.

Επίσης στο καπάκι του skimmer έχει προσαρμοστεί και φίλτρο-σφουγγάρι ενεργού άνθρακα (σαν αυτά που έχουν κάποιο οικιακοί απορροφητήρες) για τη συγκράτηση της οσμής, που ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή μου.

Το αποτέλεσμα είναι, απίστευτα διαυγές νερό και σταδιακά μου εξαφάνισε τη τριχοειδή άλγη που με ταλαιπωρούσε για καιρό.

Το redox το έχω ρυθμίσει στα 380μv και αυτή τη στιγμή έχω 400 περίπου πάνω από ένα μήνα.

Ανέφερα όλα αυτά τα στοιχεία τόσο για ενημέρωση, όσο για για προτάσεις αν κάτι δεν "ακούγεται" σωστό..... νέος είμαι με το όζον !!!

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και απο εμενα.Μπορει να σας φανει χαζη η ερωτηση μου και ξερω οτι εδω ειναι για θαλασσινο...Θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε τις επιπτωσεις τησ χρησης οζον σε ενυδρειο γλυκου νερου και τον τροπο χορηγησης του στο ενυδρειο μιασ και στο γλυκο δεν υπαρχει skimmer...Eυχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...