Jump to content

Recommended Posts

Πολλές φορές ακούμε για τις λάμπες αυτές, ότι είναι χρήσιμες στο ενυδρείο και βοηθούν στην προστασία των ψαριών από ασθένειες, στην αποτροπή ανάπτυξης άλγης κλπ. Τι είναι όμως και πώς βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση?

Τα αρχικά UV είναι από το UltraViolet και σημαίνει υπέρυθρο φως. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει το χρώμα αυτό, καθότι το μήκος κύματος είναι χαμηλό και μη αντιληπτό, παρά μόνο με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος το οποίο ονομάζεται φασματοφωτόμετρο, και μας γνωστοποιεί την παρουσία του. Η λάμπα κατασκευάζεται συνήθως από δευτέριο και υπάρχει και φωτοπολλαπλασιαστής για την καλύτερη απόδοση.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια φυσική, μικροβιοκτόνος ακτινοβολία η οποία περιέχεται και στο ηλιακό φάσμα. Η λάμπα UV εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων, καταστρέφοντας τον πυρήνα του DNA τους, έτσι να είναι αδύνατη η αναπαρωγή τους. Πέρα από αυτό, και σε συνάρτηση με την ισχύ της λάμπας, μπορεί να σκοτώσει και ένα μικροοργανισμό.

Η συσκευή αποτελείται από τη λάμπα, εξωτερικά καλύπτεται από κρύσταλλο χαλαζία, και όλο αυτό το σύστημα βρίσκεται σε ένα κύλινδρο ο οποίος φιλτράρει την παραγόμενη ακτινοβολία ως προς το περιβάλλον. Το νερό κυκλοφορεί μέσα στο κύλινδρο και, ανάλογα με το χρόνο παραμονής και την ισχύ της λάμπας, καταστρέφει σχεδόν ότι περνάει. Στο σημείο αυτό να τονισθεί ότι οι συσκευές UV είναι άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία αν χρησιμοποιηθούν με άλλο τρόπο πέρα από αυτό που δίνει ο κατασκευαστής και ενδεικτικά αναφέρω βλάβη στα μάτια και στο δέρμα, τύφλωση-καρκινογενέσεις.

Στην αγορά θα βρούμε συσκευές ισχύος από 5watt μέχρι αρκετά μεγάλα νούμερα, ανάλογα την εφαρμογή και τις ανάγκες αποστείρωσης. Μια τυπική τιμή ισχύος είναι στα 15watt η οποία καλύπτει, θεωρητικά, ένα ενυδρείο έως και 600 λίτρα. Η καταστροφή της λάμπας είναι το άναψε/σβήσε αλλά, και πέραν αυτού, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι μόνιμα σε λειτουργία. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί οιασδήποτε μορφής προβλήματα σε ζωντανούς οργανισμούς σε ενυδρεία που διαθέτουν τέτοιο σύστημα αποστείρωσης.

Στις φωτογραφίες φαίνεται μια λάμπα UV και ένα πλήρες σύστημα με τις αναμονές εισαγωγής και εξαγωγής νερού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Τα αρχικά UV είναι από το UltraViolet και σημαίνει υπέρυθρο φως.

Τα αρχικά UV είναι όντως από το UltraViolet, το οποίο όμως σημαίνει υπεριώδες φως και όχι υπέρυθρο (infrared) όπως αναγράφεται στο παραπάνω κείμενο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...