Jump to content

Recommended Posts

Haps of lake Malawi

_41111444_02malawi-schrager.jpg

Στη λίμνη Malawi οπως έχουμε αναφέρει ξανά ζούν πάρα πολλές κιχλίδες με υπέροχα χρώματα.Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ψάρια της λίμνης σε :

  • Haps
  • Mbuna
  • Non-endemic Haps
  • Tilapias
  • Non-cichlids

Αξίζει να δούμε τα γένη των Haps καθώς παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία και αρκετά απο αυτά ίσως παραμένουν άγνωστα για μας.

Alticorpus (Stauffer & McKaye, 1988)
th_Alticorpus.jpg
Στο γένος Alticorpus ανήκουν καποια είδη που συναντάμε στα πολύ βαθια σημεία της λίμνης.Είναι ψάρια με μέγεθος 20 εκατοστά περιπού και συνηθίζουν να εντοπίζουν την τροφή τους θαμμένη στο βυθό.

Aristochromis (Trewavas, 1935)
th_aristochromis.jpg
Περιλαμβάνει το είδος Aristochromis christyi η ονομασία του οποίου οφείλεται στο σχήμα του ρήγχους του και στη θέση των ματιών του.Είναι ένας κηνυγός που θα τραφεί ακόμα και με ψάρια.Ο αρσενικός μπορει να φτάσει και να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά σε μέγεθος.

Aulonocara (Regan, 1922)
th_Aulonocara.jpg
Στο γένος Aulonocara ανήκουν πολλά ψάρια με υπέροχα και διαφορετικά χρώματα για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά παραμένουν άχρωμα.Αξίζει να aναφέρουμε πως ο konings τα ξεχωρίζει από τα άλλα haps και τα τοποθετεί σε μια κατηγορία μόνα τους ως "Aulonocara group"

Buccochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Buccochromis.jpg
Στο γένος ανήκουν είδη αρκετά μεγάλα σε μέγεθος.Ζούν στον αμμώδη βυθό κοντά στις ακτές τις λίμνης και τρέφονται ακόμα και με μικρότερα ψαρια.

Caprichromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Caprichromis.jpg
Κάποια είδη Caprichromis έχουν περίεργη μορφολογία στο σχήμα και άνοιγμα στόματος.Συνηθίζουν να τρέφονται με αυγά ή νεογέννητα ψάρια απο άλλα είδη.

Champsochromis (Boulenger, 1915)
th_Champsochromis.jpg
Εδώ ανήκουν μεγάλα σε μέγεθος είδη, διμορφικά που ζούν στα ανοιχτά νερά της λίμνης και τρέφονται με μικρότερα ψάρια.

Chilotilapia (Boulenger, 1908)
th_Chilotilapia.jpg
Περιλαμβάνει είδη που ζούν τόσο στα ανοιχτά όσο και στις ακτογραμμές της λίμνης.Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα τα χοντρά χείλη τους.

Copadichromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Copadichromis.jpg
Στο γένος ανήκουν πολλά όμορφα είδη με υπέροχα χρώματα για τα αρσενικά μόνο.Στη λίμνη κολυπμούν στα ανοιχτά νερά γι'αυτό και θα πρέπει να τους παρέχουμε ενυδρείο με μήκος όπως και σε όλα τα haps.Κάποια από τα είδη αυτά τα βρίσκουμε πολύ συχνά σε "haps" ενυδρεία.

Corematodus (Boulenger, 1897)
th_Corematodus.jpg
Το γένος περιλαμβάνει δύο μόνο είδη τα: Corematodus shiranus και Corematodus taeniatus.Χαρακτηριστικό του είδους είναι οτι με το δάγκωμά του προσπαθεί να αφαιρέσει λέπια και επιθήλια απο το θήραμα του.

Ctenopharynx (Eccles & Trewavas, 1989)
th_ctenopharynx.jpg
Τα είδη που ανηκουν στο γένος σηνήθως ζούν σε αμμώδης περιοχές της λίμνης σε ομαδες ή σε μεγάλα γκρούπ.Τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν και τα 16 εκατοστά ενω τα θηλυκά παραμένουν μικρότερα.

Cyrtocara (Boulenger, 1902)
th_cyrtocara.jpg
Γένος με μοναδικό είδος το cyrtocara moori το γνωστό σε όλους "δελφίνι".Στη λίμνη ζει σε μεγάλες ομάδες μαζί με το είδος Fossorochromis rostratus.

Dimidiochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Dimidiochromis.jpg
Γένος που πριλαμβάνει ψάρια θηρευτές.Κάποια είδη αναφέρονται ως πολύ επιθετικά ενώ άλλα ως ειρινικά.Μπορεί να φτάσει μεχρι και τα είκοσι εκατοστά και κάποια είδη μπορούν να καταβροχθίσουν ψάρια που έχουν το μισό μέγεθός τους.

Diplotaxodon (Trewavas, 1935)
th_diplotaxodon.jpg
Στο γένος αυτό ανήκουν τα πιο διαδεδομένα είδη στη λίμνη.Παρ'όλα αυτά κάποια άργησαν να περιγραφούν επιστημονικά.Τα περισσότερα είδη φτάνουν τα 18-20 εκατοστά σε μέγεθος και ζούν στα ανοιχτά της λίμνης.Τρέφονται κυρίως με κοπήποδα.

Docimodus (Boulenger, 1897)
th_Docimodus.jpg
Περιλαμβάνει λίγα είδη που αποτελούν θηρευτές.Ζούν στα ανοιχτά νερά της λίμνης, μεγαλώνουν αρκετά και είναι παμφάγα.

Eclectochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_eclectochromis.jpg
Τα είδη που ανήκουν στο γένος είναι ενδημικά και συνήθως βρίκσονται στα ανοιχτά νερά της λίμνης.

Exochochromis(Eccles & Trewavas, 1989)
th_Exochochromis.jpg
Περιλαμβάνει το είδος Exochochromis anagenys που είναι ενδημικό.Ζεί ανάμεσα σε βραχώδεις περιοχές όπου κηνυγά mbuna για να τραφεί.

Fossorochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Fossorochromis.jpg
Μοναδικό είδος μεχρι σημερα στο συγκεκριμένο γένος είναι το Fossorochromis rostratus.Είναι ένας μεγάλος θηρευτής που μπορεί να φτάσει σε τελικό μέγεθος τα 35 εκατοστά.Στη λίμνη ζει σε μεγάλες ομάδες και συνήθως το ακουλουθούν μεγάλες ομάδες απο cyrtocara moori. Όταν νιώθει κίνδυνο πάρα το μεγεθός του θα κρυφτεί στην άμμο του βυθού.

Hemitaeniochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Hemitaeniochromis.jpg
Μοναδικό είδος το Hemitaeniochromis urotaenia. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό θηρευτή που ζεί στις αμμώδης ακτές.

Hemitilapia (Boulenger, 1902)
th_Hemitilapia.jpg
Μοναδικό είδος το Hemitilapia oxyrhynchus
Ζει στις περιοχές που υπάρχει βλάστηση και τρέφεται με ενα μοναδκό τρόπο βάζοντας όλο το φύλλο μιας vallisneria στο στόμα του και αφήνοντας το, αυτό μένει ανέπαφο και καθαρισμένο απο οποιαδήποτε παρουσία άλγης.

Lethrinops (Regan, 1922)
th_Lethrinops.jpg
Το γένος περιλαμβάνει αρκετά είδη.Κάποια εχουν εξαιρετικά χρώματα.Αρκετά είδη άργησαν να εξαχθούν απο την λίμνη στην οποία ζουν σε αμμώδης περιοχές.Η συμπεριφορά των ειδών Lethrinops παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς κάποια κατσκευάζουν κρατήρα στην αμμο για να αναπαρχθούν όπως κάποιες κιχλίδες τις λίμνης Τanganyika.

Lichnochromis (Trewavas, 1935)
th_Lichnochromis.jpg
Μοναδικό είδος το Lichnochromis acuticeps. Πρόκειται για θηρευτή πολυ επιθετικό στο είδος του.Μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά τελικό μέγθος.

Mchenga (Stauffer & Konings, 2006)
th_Mchenga.jpg
Το γένος αποτελείται απο είδη τα οποία παλαιότερα είχαν καταγράφεί ως copadichromis, μέχρι που οι Stauffer & Konings, 2006 ανακάλυψαν οτι ανήκουν στο συγκεκριμένο γένος.
Κάποια είδη για να αναπαραχθούν κατασκευάζουν κρατήρες στην άμμο.

Mylochromis (Regan, 1920)
th_Mylochromis.jpg
Το γένος περιλαμβάνει αρκετά είδη.Κάποια μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος πάνω απο 20 εκατοστά. Βρίσκονται κοντά στις ακτογραμμές της λίμνης σε περιοχές που υπάρχουν φυτά.

Naevochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Naevochromis.jpg
Μοναδικό είδος το Naevochromis chrysogaster. Στη λίμνη ζεί στον ενδιάμεσο βιότοπο και μπορει να φτάσει τα 18-20 εκατοστά τελικό μεγεθος.Πρόκειται για θηρευτή ο οποίος θα χτυπήσει το θήραμά του για να τραφεί απο τα μωρά που θα μεταφέρει στο στόμα.

Nimbochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Nimbochromis.jpg
Στο γένος αυτό συναντάμε αρκετά είδη θηρευτές. Μάλιστα, τα περισσότερα είδη δεν κηνυγούν το θηραμά τους, αλλά του στήνουν ενέδρα παριστάνοντας ενα νεκρό ψάρι.Χαρακτηρίζονται και "Αρπακτικά ενέδρας".

Nyassachromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Nyassachromis.jpg
Το γένος περιλαμβάνει αρκετά είδη με ομορφα χρώματα για τα αρσενικά.Όπως και τα είδη Lethrinops ετσι και τα Nyassachromis ζούν στη λίμνη σε ομάδες κοντά στην άμμο και κατασκευάζουν κρατήρες για να αναπαρχθούν.

Otopharynx (Regan, 1920)
th_otopharynx.jpg
Στο γένος αυτό ανήκουν είδη, αρκετά από τα οποία έχουν στο σώμα τους τρείς χαρακτηριστικές μάυρες βούλες. Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη είναι αρκετές, άλλα ζούν σε ρηχά νερά ενώ άλλα στα ανοιχτά νερά της λίμνης.Το μέγεθος κάποιων είδων μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατοστά.

Pallidochromis (Turner, 1994)
th_Pallidochromis.jpg
Μοναδικό είδος στο συγκεκριμένο γένος το Pallidochromis tokolosh. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά.Στη λίμνη ζεί σε βάθος απο 50 έως 150 μέτρα.

Placidochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Placidochromis.jpg
Πάρα πολλά είδη ανήκουν στο συγκεκριμένο γένος με χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ τους.Υπάρχουν είδη που ζούν στα βαθιά νερά της λίμνης ενώ άλλα ζούν πιο κοντά στην ακτή.Το μέγεθος διαφέρει ανάλογα με το είδος.

Platygnathochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Platygnathochromis.jpg
Μοναδικό είδος το Platygnathochromis melanonotus.(Regan, 1922). Ο Regan την ίδια χρονία το είχε κατατάξει και στο γένος mylochromis. Μπορεί να φτάσει τα 26 εκατοστά σε μέγεθος και ζεί σε βάθος μέχρι και 20 μέτρων.

Protomelas (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Protomelas.jpg
Στο γένος αυτό ανήκουν πολλά όμορφα είδη με υπέροχα χρώματα για τα αρσενικά.Κάποια έχουν εντοπισθεί σε μεμονομένες περιοχές μόνο, ενω κάποια είδη εχουν βρεθεί να τρέφονται πολύ συχνά με άλγη.

Rhamphochromis (Regan, 1922)
th_Rhamphochromis.jpg
Το γένος περιλαμβάνει αρκετά είδη θηρευτές.Το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει εως και 25 εκατοστά.Τα περισσότερα είδη εντοπίζονται κοντά σε βραχώδης ακτές.

Sciaenochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Sciaenochromis.jpg
Στο γένος αυτό ανήκουν κάποια είδη με πανέμορφα χρώματα για τα αρσενικά.Το μέγεθος κάποιων είδων μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατοστά.Στη λίμνη ζουν κοντα σε βραχώδεις περιοχές.

Stigmatochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Stigmatochromis.jpg
Το γένος περιλαμβάνει λίγα είδη θηρευτών.Είναι ψάρια με αρκετό μεγεθος, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20 εκατοστά.Ζούν σε μεγάλες ομάδες στη λίμνη και δημιουργούν τεραστιους κρατήρες στον αμμώδη βυθό για την αναπαραγωγή τους.

Taeniochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Taeniochromis.jpg
Μοναδικό είδος το Taeniochromis holotaenia. Είναι θηρευτής που τρέφεται με μικρές κιχλίδες και ζει στις αμμώδης περιοχές της λίμνης.Μπορεί να ξεπεράσει τα 25 εκατοστά σε μέγεθος.

Taeniolethrinops (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Taeniolethrinops.jpg
Εδώ ανήκουν λίγα ενδημικά είδη.Συνηθως βρίκσονται μόνα τους σε μεγάλες περιοχές στον αμμώδη βυθό και τρέφονται φιλτράροντας την άμμο.Το μέγεθός τους φτάνει τα 20 εκατοστά.

Tramitichromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Tramitichromis.jpg
Στο γένος αυτό ανήκουν λίγα είδη με μέγεθος εως και 16 εκατοστά.Δεν είναι πολύ επιθετικά και για την αναπαραγωγή τους δημιουργούν κρατήρες στον αμμώδη βυθό.

Trematocranus (Trewavas, 1935)
th_Trematocranus.jpg
Στο γένος ανήκουν πολύ λίγα είδη.Κάποια μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος τα 25 εκατοστά.Ζούν κοντά στις αμμώδης ακτές της λίμνης και κάποια είδη είναι γνωστά γιατι τρέφονται με σαλιγκάρια που μπορούν να θρυματίσιουν με τα ισχυρά τους δόντια.

Tyrannochromis (Eccles & Trewavas, 1989)
th_Tyrannochromis.jpg
Το γένος αυτό περιλαμβάνει είδη που ανήκουν ίσως στους μεγαλύτερους θηρευτές.Το μέγεθός τους φτάνει και ίσως ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά.Τρέφονται κυρίως με mbuna.Κολυμπούν αργά και παραμονεύουν το θήραμά τους πίσω από μεγάλες πέτρες το οποίο καταβροχθίζουν αμέσως με το μεγάλο στόμα τους.


Πηγές:
Back to nature, Guide to malawi cichlids, Ad Konings, 2nd edition
www.cichlid-forum.com
www.fishbase.org
www.cichlidae.com


Η ομάδα της Αφρικής!
:)

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό φίλε Κώστα! :D

εκπληκτική η παρουσίαση των γενων...

<_<

Link to comment
Share on other sites

<_< Υπέροχο!
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστουμε την ομαδα της Αφρικης

<_<:D

Link to comment
Share on other sites

Ψάρια που εκφράζουν δύναμη, τη δύναμη της λίμνης malawi ,μεγαλα ψάρια μεγάλα ενυδρεία κατά κανόνα.

Κώστα ευχαριστούμε <_<

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο παιδιά, πολύ χρήσιμο!

Στα favorites κατ΄ευθείαν!

<_<

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πραγματικά οσους το διάβασαν!

Συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την δημιουργία αυτού του πόστ ανακάλυψα πολλές και αξιοθάυμαστες συμπεριφορές για κάποια είδη haps.

Δεν σας κρύβω οτι ενθουσιάστηκα πάρα πολύ!

Είναι γνωστό το κόλλημά μου με την Ταγκανίκα αλλα ειλικρίνά αν είχα ενυδρείο πανω απο 400λίτρα θα πήγαινα αμέσως σε haps. <_<

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...