Jump to content

Τριχοειδης Αλγη


Guest chmatz

Recommended Posts

Καλημερα σε ολους!

Εδω και μερικες μερες το κοινωνικο μου ενυδρειο αντιμετωπιζει προβλημα αλγης.

Ολα ξεκινησαν μεσα σε μια νυχτα και το πρωι που ξυπνησα ειδα στο εσωτερικο των τζαμιων πρασινους λεκεδες( οι οποιοι φευγουν μονο αν τους τριψεις αρκετα σκληρα με σφουγγαρι), το φιλτρο (εσωτερικο bluwave 7) εχωτερικα εχει πιασει κατι σαν σκουρια καθως και μερικα φυτα μου (π.χ. egeria densa, Vesicularia Dubyana) εχουν γεμισει κατι μεταξυ τριχας και χνουδιου.

Οι λαμπες που εχω ειναι 2x30W , πισω η λευκη και μπροστα η ροζ (tropical lamp της arcadia) οι οποιες παιζουν 12 ωρες την ημερα.

Η δικη μου διαγνωση ειναι τριχοειδης αλγη, συμφωνειτε??

Σκεφτομαι αφου καθαρισω τζαμια και φιλτρο να σταματησω η να ελλατωσω τον φωτισμο για κανα 2 εβδομαδες αλλα τα φυτα τι θα γινουν, μηπως τα πεθανω??

Οποιος γνωριζει και μπορει να με συμβουλεψει..... ;)

P.S. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FISH ONLY, ΑΦΟΡΑ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ

Ευχαριστω εκ των προτερων,

Έγινε επεξεργασία - chmatz
Link to comment
Share on other sites

Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες αφού κοιτάξεις πρώτα ΕΔΩ και πες μας πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως και χωρίς να δω μετρήσεις, θα σου πω ότι 12 ώρες είναι πολλές. Προσωπική μου εκτίμηση - από την μικρή μου εμπειρία με φυτά - είναι ότι 7-9 ώρες φωτισμός είναι αρκετός. Περισσότερο ή λιγότερο = αιτία και αφορμή για προβλήματα.

Βέβαια, σαφώς και δεν είναι μόνο η παράμετρος του φωτισμού που επηρρεάζει την αύξηση ή όχι της άλγης, αλλά είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξει κάποιος που δεν την θέλει...

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που θα διαφωνήσωμε τον filoxeno αλλά θα πω ότι η σωστή αναλογία διάρκειας φωτισμού, διοξειδίου του άνθρακα και των διαφόρων ιχνοστοιχείων είναι θέματα που μπορεί να επιτρέψουν στην άλγη να εμφανιστεί. Για όσο διάστημα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των προαναφερθέντων η άλγη είναι απαρατήρητη. Αν κάποιο από αυτά υπερισχύει, τότε η άλγη/ες βρίσκουν ευκαρία και "ξεθαρεύει". Για παράδειγμα να αναφέρω ότι στο δικό μου υπάχει φωτισμός εδώ και 10 περίπου μήνες σε 12ωρη βάση και η άλγη είναι ανεπαίσθητη. Η ισορροπία είναι αυτή που κρατάει την άλγη σε λανθάνουσα μορφή και δεν την αφήνει να αναπτυχθεί σε πιο γρήγορους ρυθμούς από τα φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, η άλγη που αναφέρεις είναι πράσινη ή μαύρη;

Μπορείς να μας πεις τι νιτρικά έχεις, τι φωσφορικά, τα λίτρα σου,τι λίπανση έχεις και τέλος τι διοξείδιο έχεις αλλά και πόσο καινούριες είναι οι λάμπες σου και το ενυδρείο σου;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

...Για παράδειγμα να αναφέρω ότι στο δικό μου υπάχει φωτισμός εδώ και 10 περίπου μήνες σε 12ωρη βάση και η άλγη είναι ανεπαίσθητη...

................ ;)

Ομολογώ ότι δεν περίμενα κάτι τέτοιο και σαφώς δεν γνώριζα ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η γνωστή ισορροπία με τόσες πολλές ώρες φωτισμού. Οσο ζω μαθαίνω - και ειδικά σε αυτό το χόμπι!

Εγώ κατάφερα - μετά από πολλές προσπάθειες - να την πετύχω στις 7 ώρες και γι αυτό άρχισα να πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι λιγότερες ώρες φωτισμού.

Τώρα καταλαβαίνω ότι απλά ήταν συμπτωματικό ή συνέβη γιατί οι άλλες παράμετροι εξισορόπησαν σε αυτή τη χρονοδιάρκεια. :blush:

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Φίλε φιλόξενε καλημέρα,

είμαι σίγουρος ότι ο φωτισμός σου στις 7 ώρες (όπου και βρήκες την ισορροπία στο ενυδρείο σου) εξαρτάται και από τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και διοξείδιο που υπάρχει στο ενυδρείο σου, προκειμένου να μην έχεις άλγη. Αν κάποια στιγμή έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να αρχίσεις να "τσιτώνεις" το ενυδρείο σου σιγά σιγά και να δεις πως θα πάνε τα φυτά σου. Δηλ. να αυξήσεις όλες τις παραμέτρους συγχρόνως παρατηρώντας πως θα πάνε τα φυτά και η άλγη. Και λέγοντας παραμέτρους, εννοώ το διοξείδιο του άνθρακα, ιχνοστοιχεία για τα φυτά (Fe, NO3, PO4 κ.α.) και φωτισμό. Αν κάτι από αυτά βρίσκεται σε περίσσεια τότε θα το καταναλώσει η άλγη, αλλιώς τα φυτά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Φυσικά εξαρτάται και από τα φυτά που έχεις όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι μας. ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...