Jump to content

Παρουσίαση ενυδρείου


chrisx

Recommended Posts

Kαλημέρα σε όλους. Σας παρουσιάζω το ενυδρείο μου και περιμένω για μια ακόμη φορά τις συμβουλές και τις υποδείξεις σας για το όσο το δυνατόν καλύτερο στήσιμό του.

Το ενυδρείο είναι αυτό του post :

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...ic=5638&hl=

Συγκεκριμένα :

Eνυδρείο Ferplast Cayman 110 (230 lt)

διαστάσεις: 110.00x45.00x58.50 ύψος

φίλτρο BluWave07 (BluPower 900l/h)

θερμοστάτης (BluClima 200 W)

φωτισμός 2 x 30 W T8 (διάρκεια 11 ώρες με χρονοδιακόπτες).

Φυτά:

Anubias afzelii, Anubias sp., Vallisneria spiralis var. spiralis, Vallisneria spiralis ''Tiger'', Vallisneria spiralis

Echinodorus Bleheri (Amazon Sword), Egeria densa (Elodea), Ceratopteris thalictroides, Cryptocorine tropica

Vesicularia dubyana on Net (Java moss), Ceratophyllum demersum, Bacopa monnierii (crenata), Ludwigia repens

Ψάρια:

5 Corydoras nattereri

5 corydoras paleatus

4 Otocinclus arnoldi (affinis)

4 Symphysodon Discus

10 Paracheirodon axelrodi

Aσπόνδυλα : 5 Caridina japonica

Υλικά: (Χαλίκι, Mopani)

Παράμετροι

pH: 7,0

Σκληρότητα (GH): 11~12

Ανθρακική σκληρότητα (KH): 4~5

Νιτρώδη (NO2): 0

Νιτρικά (NO3): 10~15

Θερμοκρασία: 28,8 C.

Αλλαγές : Δύο φορές την εβδομάδα από 30%.

Λίπανση : Μία φορά την εβδομάδα υγρό λίπασμα της TETRA

Να μην ξεχάσω να ευχαστήσω τον pan (τα μισά φυτά είναι δικά του) και τους binational, stefanos και ένα φίλο από άλλο forum που φιλοξενούν τα ψάρια από την προηγούμενη σύνθεση

post-2079-1162737691_thumb.jpg

post-2079-1162737835_thumb.jpg

post-2079-1162737885_thumb.jpg

post-2079-1162737921_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα πανεμορφο το ενυδρειο σου και οταν μεγαλωσουν τα δισκακια θα ειναι ακομα πιο ομορφο.Δικη μου γνωμη ειναι να ριξεις λιγο το gh απο τις μετρησεις να καταλαβω οτι δεν εχεις ro??Σωστα??Ακομα θα προσθετα και ενα επιπλεον ξυλαρακι για να κρυβονται τα δισκακια σου οποτε το θελησουν.Και για τελος θα σου προτεινα αργοτερα να εβαζες και ενα εξωτερικο φιλτρο για να βοηθησει την φιλτρανση.Οσο για τα φυτα φτου φτου :).Καθως και να πω οτι σχεδον ολα τα φυτα εκτος απο τις ανουμπιες ηταν κλαδεματα απο το φιλο Nikitas.

Έγινε επεξεργασία - pan
Link to comment
Share on other sites

Πανέμορφο είναι!

Καλορίζικοι οι δίσκοι σου!

Τα τιγράκια σου χαίρουν πλήρης υγείας σε φιλικό μου σπίτι

και νομίζω πως η μία που μου έστειλες έιναι εγκυμονούσα?

Και πάλι καλορίζικοι!

Link to comment
Share on other sites

Pan, stefanos καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Pan

πως να το ρίξω το ρημάδι το gh με τέτοιο νερό που έχουμε εδώ στα μέρη μας (Gh>16) ; Όντως RO δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα μπορέσω να βάλω, το σίγουρο είναι ότι η επόμενη αγορά θα είναι ένα εξωτερικό φίλτρο για να βοηθήσει το υπάρχον.

Ένα δύο ξύλα ακόμη όντως λείπουν και θα προστεθούν αρκεί να βρώ καμιά όμορφη ρίζα. Προς το παρόν όταν τους τρομάζει η μικρή μου κόρη που πάει να τους δεί από κοντά, κρύβονται κάτω από το φίλτρο.

Για τα κλαδέματα δεν το ήξερα οπότε να ευχαριστήσω και τον Nikitas.

stefanos

ναι όντως η μια κυρία είναι full με αυγά αλλά δεν ξέρω αν δείτε απογόνους εγώ όσο τα είχα σε κοινωνικό ενυδρείο δεν τα κατάφερα. Πρέπει συνήθως να έχεις μία θηλυκια με δυο αρσενικους σε πυνοφυτεμένο ενυδρείο >60lt με καλές συνθήκες και μετά από τρεις περίπου εβδομαδες να τα βγάλεις όλα από το ενυδρείο υπάρχει-δεν υπάρχει γέννα. Αν όλα έχουν πάει καλά σε μερικές μέρες θα έχεις μικρά

Link to comment
Share on other sites

Θα προτεινα το Eheim external filter 2215 ειναι αρκετα καλο και δοκιμασμενο φιλτρο δουλευοντας και το εσωτερικο αυτο που ηδη εχεις και θα εισαι οκΒεβαια μπορεις να παρεις και το Eheim external filter 2217 που ειναι πιο δυνατο απο 2215 ,να αφαιρεσεις το εσωτερικο που ηδη εχεις για να εξοικονομισεις και χωρο στο tank σου και να το δουλευεις μονο του με μεγαλο spray bar θα ειναι ενα φιλτρο που θα σου μεινει ειναι αθανατη αυτη η σειρα της eheim. Απο εκει και περα η επιλογη ειναι δικη σου.Προς το παρων τα πρωτα εξοδα σου θα προτεινα να ειναι για μπουκαλα co2 (diy 140 ευρω ετοιμη με τα μανομετρα και την needle valve ολο το συστημα τοσο μου στοιχισε εμενα) για τα φυτα σου και βεβαια θα βοηθησει και στην πτωση του ph σου και μετα το φιλτρακι και αργοτερα μια φθηνη ro απο το www.ro-man.com και θα εισαι αρχηγος :) Ολα σιγα σιγα μην τρελαινεσαι

Link to comment
Share on other sites

Οπότε θα ξεκινήσω με μπουκάλα CO2, αργότερα βλέπω ότι συμφέρει το 2217 παρά το 2215 (40 euro διαφορά-αλλά αρκετά πιο δυνατό) και πολύ μετά η αντίστροφη όσμωση. Πες μου αν μπορείς γιατί δεν κατάλαβα για το CO2 (έχεις DIY ή έτοιμη λύση) τι μάρκα και που την πήρες σε κατάστημα ενυδρείου ή σε κατάστημα ιατρικών ειδών;

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ ομορφο. :blink::ballistic:

Ενα μεγαλο μπραβο απο εμενα. :)

Link to comment
Share on other sites

Ελα να πλυθαινουμε οι δισκαδες!! :)

Πολυ ομορφο το ενυδρειο,

ενα ΜΠΡΑΒΟ και απο μενα!! :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ενα μεγαλο μπραβο και απο εμενα!!! :):blink::ballistic:

(Στο μελλον καλο θα ηταν να αλλαζες το χαλικι με χοντρη αμμο!)

Έγινε επεξεργασία - nidal
Link to comment
Share on other sites

AquaBoy, σε ευχαριστώ!

Νidal, κατ'αρχήν σε ευχαριστώ αλλά να σε ρωτήσω και κάτι σχετικά με την άμμο που αναφέρεις. Την προτείνεις για λόγους αισθητικούς, βιοτόπου, ή για να μην πληγώνονται οι δίσκοι στις απότομες κινήσεις τους από το χαλίκι.

Πρέπει να σου πω ότι με ενδιαφέρει άμεσα (πάντα ήθελα να αλλάξω το χαλίκι με άμμο) αλλά διάβασα ότι δεν προσφέρει καλό αερισμό στις ρίζες των φυτών - ή τέλος πάντων δεν είναι ότι καλύτερο για τα φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Νidal, κατ'αρχήν σε ευχαριστώ αλλά να σε ρωτήσω και κάτι σχετικά με την άμμο που αναφέρεις. Την προτείνεις για λόγους αισθητικούς, βιοτόπου, ή για να μην πληγώνονται οι δίσκοι στις απότομες κινήσεις τους από το χαλίκι.

Πρέπει να σου πω ότι με ενδιαφέρει άμεσα (πάντα ήθελα να αλλάξω το χαλίκι με άμμο) αλλά διάβασα ότι δεν προσφέρει καλό αερισμό στις ρίζες των φυτών - ή τέλος πάντων δεν είναι ότι καλύτερο για τα φυτά.

Οντως αυτο συμβαινει με την αμμο.Δεν μιλαμε ομως στην περιπτωση των δισκων για λεπτοκοκκη αμμο αλλα για χονδροκοκκη.Κατι σαν τριμμενο χαλικι για να καταλαβεις!!!Μεγεθος κοκκου=1-2mm :)

Απο εκει και περα προτεινεται και για τους τρεις λογους που αναφερεις!!!!

Link to comment
Share on other sites

OK Nidal κατάλαβα, μάλλον θα προβώ σε αυτή την αλλαγή.

Stratos, γιατί το λες αυτό, είναι όλες δεμένες σε ξύλα, το κεντρικό ρίζωμα (αν το λέω σωστά) είναι έξω και μόνο οι ρίζες είναι στο χαλίκι. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνω ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε συνέχεια του post βάζω μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου σχεδόν 2 μήνες μετά, με σκοπό οι πιο έμπειροι να με βοηθήσουν με νέες υποδείξεις και συμβουλές για την βελτίωσή του (θέσεις φυτών-ριζών, τεχνικά θέματα).

Αλλαγές που έγιναν :

1) Προσθήκη DIY μπουκάλα CO2 5 lt

2) Προσθήκη εξωτερικού φίλτρου Ηydor 20 (700 lt/h) που δουλεύει ταυτόχρονα με το εσωτερικό

3) Προσθήκη τύρφης στο εσωτερικό φίλτρο

4) Φυτά:για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν τα Echinodorus Bleheri, Ceratopteris thalictroides

5) Οι 4 δίσκοι έφυγαν και την θέση τους πήραν άλλοι 3

6) Προστεθήκαν 4 Caridina japonica

Παράμετροι - Αλλαγές - Λίπανση : Τα ίδια

Εντός του μηνός η DIY μπουκάλα θα φύγει και θα αντικατασταθεί με κανονική μπουκάλα CO2 με μανόμετρα κλπ.

Δυστυχώς στο θέμα του φωτισμού δεν άλλαξε κάτι, καθώς και η αλλαγή σε πιο λεπτόκοκκο χαλίκι και η αντίστροφη όσμωση θα καθυστερήσουν.

post-2079-1169132096_thumb.jpg

post-2079-1169132368_thumb.jpg

post-2079-1169132403_thumb.jpg

post-2079-1169132433_thumb.jpg

post-2079-1169132468_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα πανεμορφο το ενυδρειο.Τα φυτα σου βλεπω πανε παρα πολυ καλα, πανεμορφα και τα δισκακια σου και η χρηση της τυρφης στο εσωτερικο φιλτρο ηταν μια παρα πολυ καλη κινηση κατα τη γνωμη μου.Γενικως μου αρεσει πολυ το ενυδρειο σου και η θεση του ξυλου.Χιλια ΜΠΡΑΒΟ συνεχισε την καλη δουλεια φαινεται οτι εχεις μερακι για αυτο που κανεις. :):excl:

Link to comment
Share on other sites

pan καλησπέρα,

σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όπως βλέπεις προσπάθησα να ακολουθήσω τις συμβουλές σου και των άλλων παιδιών (πρόσθεσα ξύλα, έβαλα εξωτερικό φίλτρο _ hydor γιατί το βρήκα ευκαιρία, diy CO2). To Ceratopteris thalictroides που μου είχες στείλει δυστυχώς δεν τα κατάφερε (λογικά λόγω χαμηλού φωτισμού) άλλα όλα τα άλλα φυτά πάνε πολύ καλά και δεν υπάρχει ίχνος άλγης.

Αν και όπως προανέφερα η αλλαγή σε πιο λεπτόκοκκο χαλίκι και η αντίστροφη όσμωση θα καθυστερήσουν (το 1ο γιατί θα πρέπει να τα ξηλώσω όλα - οπότε το αφήνω για όταν αποφασίσω αλλαγή στο aquascape - , για την ro είναι καθαρά οικονομικό το θέμα) νομίζω ότι όταν καταφέρω και αυτά θα είναι τα πράγματα ακόμη καλύτερα. Σε ευχαριστώ και πάλι για το post.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά πολύ ωραίο. Μοντέλο!!! Φτου, φτου.

Μου φαίνεται πως κι εγώ θα κάνω κάτι τέτοιο και θα πετάξω ναυάγια και σαχλαμάρες.

Όταν έκανες τις αλλαγές είχες τους δίσκους μέσα ή τους έβγαλες?

Link to comment
Share on other sites

olimpiakakias, σε ευχαριστώ πολύ.

20VT, κατ'αρχήν σε ευχαριστώ.

Όσον αφορά το ναυάγιο στο ενυδρείο σου θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εμένα προσωπικά μου αρέσει κάτι πιο φυσικό και αν γίνεται να πλησιάζει το βιοτοπικό. Το δικό μου π.χ για να πλησιάσει το βιοτοπικό έχει πολύ δρόμο αλλά σιγά σιγά μπορεί να το προχωρήσω. Η άποψη είναι ότι ένα ναυάγιο ή ένας δύτης δεν ταιρίαζει σε ενυδρείο γλυκού νερού ίσως να ταίριαζε σε θαλασσινό. Αλλά όπως προείπα θεωρώ ότι αν κάποιος διατηρεί ένα υγιές ενυδρείο, τόσο ως προς τα ψάρια όσο και ως προς τα φυτά, το θέμα της διακόσμησης είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου, αν και από συζητήσεις που έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει στο forum βλέπω ότι περισσότεροι είναι προτείνουν-προτιμούν ότι πιο φυσικό.

Η μετακίνηση των ριζών και η αλλαγή του aquascape έγινε όταν έφυγαν οι 4 παλιότεροι δίσκοι και πριν έλθουν οι 3 καινούργιοι οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα να τους στρεσσάρω (δυστυχώς δεν απέφυγα το stress των άλλων συγκατοίκων). Πάντως και τώρα που υπάρχουν οι δίσκοι όλες οι εργασίες εντός του ενυδρείου (κλάδεμα - μικροαλλαγές - καθάρισμα) γίνονται με προσεκτικές και αργές κινήσεις ώστε τα ψάρια να "ενοχλούνται" το λιγότερο δυνατό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...