Jump to content

Μεταφορά Ενυδρείου


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι καταρχήν καλώς σας βρίσκω σε ένα από τα πιο οργανωμένα site στο χωρό του ενυδρείου. Θα ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας για την μεταφορά ενός ενυδρείου 250 lt σε άλλο σπίτι. Το ερώτημα είναι θεωρητικό δεν υπάρχει το ενυδρείο αλλά επειδή μπορεί να γίνει μετακόμιση σε 1 - 1,5 χρόνο είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας ωστε να στήσω ένα καινούργιο ενυδρείο 250-300 lt.

Την τελευταία φορά πριν αρκετά χρόνια που μετέφερα το τωρινό μου ενυδρείο 110-120 lt στο τωρινό μου σπίτι ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία και έχασα και αρκετά ψάρια. (είχα μειώσει την στάθμη περίπου στην μέση και μπορέσαμε με του μεταφορείς να κάνουμε την μεταφορά. Ομως κάτι τέτοιο σε ένα ενυδρείο μεγάλο με πέτρες και άμμο sump κτλ μου φαίνεται αδύνατο.

Ξέρω πως το ενυδρείο μεταφέρεται ή πρώτο ή τελευταίο, ότι πρέπει να πάρω το νερό σε δοχεία και να το ξαναβάλω, τά ψάρια σε σακούλες κτλ. Τα κοράλια, βραχος ασπόνδυλα που θα μείνουν χωρίς νερό κάποια αρκετή ώρα δεν θα έχουν πρόβλημα? Τα ψάρια σε σακκούλες δεν θα στρεσσαριστούν γιατί άλλο όταν το αγοράζεις και είναι ένα μόνο του και άλλο όταν πάθουν ομαδικό πανικό? Το ανακάτωμα του βυθού δεν θα κάνει κόλαση το περιβάλλον για ένα 24ωρο, δεν θα επιρρεαστούν ph, θερμοκρασίες κτλ?

Ολα τα παραπάνω είναι που σκέπτομαι και παρόλο που θέλω και μπορώ να στήσω ένα καινούργιο ενυδρείο σε ικανοποιητικό μέγεθος με sump κτλ μάλλον θα προχωρήσω στο μικρό μου juwel των 110 lt για τώρα και όταν προκύψει η μετακόμιση θα προχωρήσω σε άλλο.

Εκτός εαν κάνω κάπου λάθος σε αυτά που είπα και εκεί θα ήθελα την γνώμη σας ή την εμπειρία σας επί του θέματος.

Φιλικά, Ανδρέας

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το θέμα που ξεκίνησες.

Ακριβώς τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες έχω και εγώ.

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις των πιο έμπειρων.

:):blink::ballistic:

Link to comment
Share on other sites

Όντως η στιγμή της μεταφοράς είναι κάτι, που μόνο άγχος και αγωνία μπορεί να δημιουργήσει.

Κατά τη γνώμη μου, μια μεγάλη πλαστική δεξαμενή, χαμηλού ύψους, μπορεί να φιλοξενήσει για αρκετό χρονικό διάστημα βράχια και κοράλλια.

Μπορείς να τη στήσεις σε κάποιο καλά φωτιζόμενο δωμάτιο ή και σε μπαλκόνι αν είναι καλοκαίρι, του καινούργιου σπιτιού και εκεί να μεταφέρει ότι ξεστήνεις. Απαιτείται η χρήση κυκλοφορητών και θερμαντήρα.

Τα ψάρια και τα ευαίσθητα κοράλλια μπορείς να τα δώσεις για φιλοξενία, σε Φίλους ή σε μαγαζιά.

Τα ανθεκτικά ψάρια, μπορείς να τα τοποθετήσεις για λίγο χρονικό διάστημα, σε βαρέλα με νερό του ενυδρείου με χρήση εξωτερικού φίλτρου.

Το ιδανικότερο είναι να φτιάξεις νέο ενυδρείο στο καινούργιο σπίτι και σταδιακά να ξεστήνεις και να μεταφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

O Νικος στα λεει πολυ καλα. Απλα θα δωσω και την δικη μου προταση.

Τα κοραλια και σε βαρελα να ειναι, εαν εχουμε θερμοκρασια και κυκλοφορια μονο για 2-4 ημερες δεν θα εχουνε προβλημα. Ουτε σκιμμερ ουτε τιποτα αλλο δεν χρειαζεται. Θα σοκαριστουν λιγο αλλα μετα με προσεχτικη προσαρμογη ολα θα ειναι οκ. Ισως ακουγεται περιεργο αλλα ειναι κατι που εχω κανει ζωρις κανενα προβλημα. Μην ξεχναμε πως πολλα κοραλια απο την θαλλασα μεχρι να φτασουν στο ενυδρειο μας τραβανε πολλα. Οταν λοιπον πανε απο ενα περιβαλλον σε ενα παρομοιο δεν εχουν προβλημα. Απλα το μυστικο ειναι η καταλληλη προσαρμογη.

Απο τα ψαρια τωρα, ειτε τα βαζεις σε μια βαρελα για καποιες ημερες με ενα εξωτερικο και βιολογια ειτε τα μεταφερεις επιτοπου στο νεο δεν θα εχεις καποιο προβλημα. Οποιο σε βολευει περισοτερο.

Ενω για το βραχο, καλο θα ηταν να τον μεταφερεις ειτε μεσα σε σακουλες με λιγο νερο, ειτε μεσα σε κουτες απο π.χ. φελιζολ ή πλαστικο με λιγο νερο επισης αλλα καποιοι μεταφερουν το βραχο με πετσετες βρεγμενες με θαλλασινο νερο τυλιγμενο σε αυτες. Οποιος τροπος καλος ειναι, αν και θα προτιμουσα τον πρωτο.

Το καλυτερο απο ολα θα ηταν το νεο ενυδρειο να βρισκεται ηδη σε λειτουργεια πριν την κανεις την μεταφορα, τουλαχιστον με νερο, θερμοστατη και τους κυκλοφορητες ενω τα φωτα θα ειναι stand-by με σκοπο οταν μπουν τα κοραλια να εχεις φως να τους δωσεις.

Η λογικη σειρα ειναι να βαλεις πρωτα τα κοραλια σε ενα αλλο σημειο με τις συνθηκες που σου ειπα ποιο πανω, μετα να βγαλεις το βραχο, να τον μεταφερεις και να τον στησεις, στην πορεια μεταφερεις τα ψαρια και μετα τα κοραλια. Η αμμος καλο ειναι να παρεις οσο μπορεις απο την παλια και να παρεις και παρεις και ενα τμημα καινουργιο.

Μια αλλη προταση εαν δεν θελεις να χασεις την αμμο σου ειναι να βαλεις τα παντα σε βαρελες με φιλτρα, κυκλοφορια και οτι χρειαζετε και να κανεις την μεταφορα τμηματικα.

Εαν το εχεις οργανωμενο δεν ειναι ιδαιτερα δυσκολο, αλλα εαν δεν το εχεις οργανωση καλα θα ταλαιπωρηθεις αρκετα.

Πιστευω να ημουν χρησιμος. :)

Έγινε επεξεργασία - Discos
Link to comment
Share on other sites

πιστεύω ότι μερικοί φίλοι που έχουν φάει καλό πρωινό.. .. -πόσα κιλά να είναι ..??? το 200αρι μου άδειο το κουβαλάω μόνος μου .. νηστικός. :) . -

μπορούν να μεταφέρουν το ενυδρείο με το υπόστρωμα του στο καινούριο σπίτι ..

.. πριν θα έχουμε βάλει σε ένα πλαστικό δοχείο τα κοράλλια με νερό του ενυδρείου θερμοστάτη και κυκλοφοριτή..

σε ένα η δυο άλλα θα βάλεις τα ψάρια πάλι με νερό του ενυδρείου θερμ & κυκλ

τον βράχο όπως λένε τα παιδιά.. σε φελιζολένιες κούτες με υγρασία ..

έχεις έτοιμη καινούρια θάλασσα να συμπληρώσεις στα δοχεία αν δεν φτάνει το νερό του ενυδρείου και να κάνεις μικρές αλλαγές νερού αν υπάρχει καθυστέρηση στο σχέδιο για οιονδήποτε λογο .. και τέλος για να συμπληρώσεις το νερό στο τέλος..

πως σας φαίνεται το σχέδιο μου?

νομίζω ότι με προσοχή το υπόστρωμα δεν θα πάθει σοβαρή ζημιά

.. το νερό του ενυδρείου θα διασωθεί ..

.. αν ο βράχος είναι καλό κουραρισμένος και δεν βγάλει βρωμιά στη καινούρια του θέση…

πιστεύω ότι θα πετύχεις ..

Link to comment
Share on other sites

Τασο μια χαρα ακουγεται το σχεδιο :)

Πιστευω οτι μπορει να μεταφερθει (Απο φιλους, οχι μεταφορικη) το ενυδρειο με το υπόστρωμα του και ελαχιστο νερακι...

Αν οργανωθει καλα δε νομιζω να υπαρχει καποιο προβλημα!

Φτιαξε το ενυδρειο σου Ανδρεα και εδω ημαστε αν χρειαστει μεταφορα :blink:

Έγινε επεξεργασία - Manogr
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...