Jump to content

Υπεραλίευση. Τι σημαίνει πραγματικά για σένα;


Recommended Posts

Υπεραλίευση.

Τι σημαίνει πραγματικά για σένα;

Ζούμε μια ψευδαίσθηση ότι η θάλασσα είναι μια ανεξάντλητη πηγή, από την οποία μπορούμε να παίρνουμε ό,τι και όσο θέλουμε... Ας αναρωτηθούμε όμως: από πού προέρχεται η κουτσομούρα που τρώμε στην ταβέρνα; Με ποιο τρόπο αλιεύθηκε και τι μας στοιχίζει πραγματικά το ψάρι αυτό;

Η αλόγιστη και καταστροφική αλιεία συμβαίνει παντού! Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές θάλασσες και η αλιευτική μας οικονομία, με μεγάλα αλιευτικά σκάφη, όπως οι μηχανότρατες να καταστρέφουν το βυθό αφήνοντας ελάχιστη ζωή πίσω τους. Κάθε χρόνο μόνο από τις μηχανότρατες, τα μη δημοφιλή ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά, ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη ζωής, με αποτέλεσμα το 65% των ψαριών της χώρας μας ήδη να υπεραλιεύεται.

Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο αλιεύονται η κουτσομούρα και τα άλλα εμπορικά ψάρια, μας στοιχίζει την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας και το οξυγόνο που μας προσφέρουν, το ψάρι που δε θα έχουμε αύριο στο πιάτο μας, το μέλλον 40.000 παράκτιων ψαράδων, την ταυτότητά μας. Aν θέλουμε λοιπόν και αύριο ζωντανές θάλασσες γεμάτες ψάρια, χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια και δραστικά μέτρα για την αλιεία σήμερα! Προστατεύοντας τις ελληνικές θάλασσες, προστατεύουμε τη δική μας ζωή.

Πώς ψαρεύει η μηχανότρατα;

Η μηχανότρατα είναι το λιγότερο επιλεκτικό από όλα τα αλιευτικά εργαλεία. Αδειάζει το βυθό και σπαταλά αλόγιστα τη θαλάσσια ζωή και το ψάρι μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 45% της ψαριάς της δεν φτάνει ποτέ στις ψαραγορές, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία. Έτσι, οργανισμοί όπως ο γόνος, μη δημοφιλή ψάρια, κοράλλια κ.α. πετιούνται πίσω στη θάλασσα αμέσως μετά την αλίευσή τους, νεκρά.

Αποτελείται από ένα τεράστιο δίχτυ που σύρεται από δύο συρματόσχοινα δεμένα σε δύο μεταλλικές πλάκες (πόρτες), οι οποίες ακουμπούν και ξύνουν τον πυθμένα διατηρώντας το δίχτυ ανοιχτό για να πιάσει τα ψάρια που βρίσκονται εκεί.

Σέρνοντας τις πόρτες και το δίχτυ στον πυθμένα, καταστρέφει ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, που χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να δημιουργηθούν, όπως αποικίες κοραλλιών και λιβάδια Ποσειδωνίας. Οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγια και τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών.

Πηγή και περισότερες πληροφορίες : www.greenpeace.org

Link to comment
Share on other sites

:(:blink::)

Αλλα και εμεις πρεπει να βαλουμε καποιο φρενο στα θελω μας.

Ειχα δει οτι για 5 κιλα γαριδα ,πετιονται 70 κιλα γονος.

Link to comment
Share on other sites

Ζούμε σε ένα κόσμο υπερκατανάλωσης και αλόγιστης χρήσης τον φυσικών πώρων και στα επόμενα χρόνια θα το πληρώσουμε ακριβά :( . Ίσως έχει νόημα να αρχίζουμε από τώρα να κάνουμε μεσογειακά ενυδρεία επειδή κάποια από τα τα είδη που συναντάμε σήμερα ελεύτερα αύριο θα τα βλέπουμε μόνο στα ενυδρεία .

Link to comment
Share on other sites

Η ανεμότρατα* θεωρητικά απαγορεύτηκε εύχομαι την ίδια τύχη να έχει και η μηχανότρατα.

Το ξέρω πως κάποιοι ψαράδες θα πεινάσουν και θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Αλλά καλύτερα να πεινάσουν τώρα λίγοι παρά αργότερα πολύ και τα παιδιά τους μαζί.

*Με την κατάργηση της ανεμότρατας έμειναν 1200 άνεργοι (αν θυμάμαι καλά), δεν είναι μικρό το ποσό αλλά αξίζει για να σώσουμε της θάλασσες μας και να έχουμε μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ήθελα να είμαι λίγο περισσότερο ενημερωμένος, έψαξα στο διαδίκτυο και σας παραθέτω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία :

Πως ψαρευουν οι μηχανότρατες, τα γρι-γρι και οι βιντσότρατες

61070014.jpg

"Σε λεηλατημένο τοπίο έχει μετατραπεί ο βυθός των ελληνικών θαλασσών. Μηχανότρατες, βιντσότρατες- που ψαρεύουν σε απόσταση 70 μέτρων από την ακτή- αλλά και γρι-γρι που μετατρέπουν τα δίχτυα τους σε σάκο σαρώνοντας τα πάντα, έχουν σχεδόν νεκρώσει τα θαλάσσια λιβάδια (τις ποσειδωνίες) και τους υφάλους (τις τραγάνες) που αποτελούν το «μαιευτήριο» των ψαριών.

Τα μεγάλα ψάρια κοντεύουν να εξαφανιστούν- εξαιτίας της υπεραλίευσης από τις ελληνικές θάλασσες και πλέον ο πόλεμος μεταξύ των ψαράδων (που χρησιμοποιούν διαφορετικά αλιευτικά εργαλεία) για τα αποθέματα των ψαροτόπων έχει αρχίσει να... επικεντρώνεται στα μικρά ψάρια και τον γόνο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι στην αγορά δεν υπάρχει έλεγχος για το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος των ψαριών που πουλούνται, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Φινλανδία..."

"...Οι μηχανότρατες οργώνουν τις θάλασσες και παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η χρήση τους από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αυτό στην πράξη- σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον- δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό επειδή στα διεθνή ύδατα (απόσταση μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων από τη στεριά) Τούρκοι και Ιταλοί ψαράδες αλωνίζουν. Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι και Έλληνες που μπορούν να ψαρεύουν στο διάστημα της απαγόρευσης έπειτα από άδεια της νομαρχίας. Έτσι, το Αιγαίο δεν σταματάει ούτε στιγμή να ψαρεύεται..."

"...Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν οι μηχανότρατες, αλλά και οι βιντσότρατες (που ψαρεύουν σε απόσταση 70 μέτρα από την ακτή) είναι στις ποσειδωνίες, τα θαλάσσια λιβάδια που αναπτύσσονται σε βάθη μέχρι 50 μέτρα και τις τραγάνες που συναντώνται σε βάθη από 40 έως 95 μέτρα και είναι ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφύκων. Κι αυτό επειδή τα θαλάσσια λιβάδια και οι ύφαλοι αποτελούν τα πλέον παραγωγικά συστήματα των ελληνικών θαλασσών, αφού παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε 300 είδη χλωρίδας και 1.000 είδη πανίδας..."

..."Όπως λένε από το υπουργείο Γεωργίας, «αν αποσυρθεί η μηχανότρατα, παύει να τροφοδοτείται η αγορά με φθηνό ψάρι». Αντίθετη γνώμη έχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψαράδων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Ζαννές. « Είναι μύθος ότι το φθηνό ψάρι υπάρχει εξαιτίας της μηχανότρατας. Πριν από 20 χρόνια, πριν βιομηχανοποιηθεί η αλιεία ψαρεύαμε όλα τα είδη ψαριών», λέει. « Είναι σαν να περνάει μια μπουλντόζα μέσα από τις ποσειδωνίες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της ψαριάς πετιέται, αφού πιάνονται και μη εμπορεύσιμα είδη»..."

πηγή : Τα ΝΕΑ, Αυγουστος 2011

Link to comment
Share on other sites

Τα ρουσφέτια στις τράτες καταστρέφουν τον βυθό του Αιγαίου

40966368.jpg

"...ΤΗΝ ΩΡΑ που τα ψάρια στο Αιγαίο εξαφανίζονται- με πρώτο το μπαρμπούνι, που τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση - μια νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να βάλει «ταφόπλακα» στην υποθαλάσσια ζωή του ελληνικού Αρχιπελάγους.Τον περασμένο Μάιο με υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη δίνεται περισσότερος χώρος στις μηχανότρατες για να ψαρεύουν στο ένα ναυτικό μίλι από την ακτή στις σημαντικότερες αλιευτικές περιοχές της χώρας. Και αυτό τη στιγμή που στόχος της απόφασης ήταν η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα σε όλη την επικράτεια σε απόσταση μικρότερη από ενάμισι μίλι, ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τελικά, ο στόχος δεν επετεύχθη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η υπουργική απόφαση έχει δοθεί στις νομικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εισηγούνται την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο..."

"...Επειδή θα μπορούσε κάποιος να πει «τι ενάμισι, τι ένα ναυτικό μίλι... για μισό μίλι δεν μπορούν να τα βρουν;», την απάντηση τη δίνουν οι ειδικοί. «Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.Στη διαφιλονικούμενη ζώνη (1-1,5 μίλι από την ακτή) μετακινούνται ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί από τα βαθύτερα προς τα πιο ρηχά και θερμά νερά για να αναπαραχθούν.Οι τράτες σκοτώνουν τα νεαρά ψάρια προτού προλάβουν να μεγαλώσουν ώστε να αναπαραχθούν και αυτά με τη σειρά τους.Αυτό στη δική μας γλώσσα λέγεται γενοκτονία» τονίζει η υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου..."

"...Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αλιευτική έρευνα την οποία πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» στο Ανατολικό Αιγαίο. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που συνέλεξε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η πορεία της αλιευτικής παραγωγής είναι πτωτική ενώ παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού αλίευσης νεαρών ψαριών τα οποία δεν έχουν φθάσει σε αναπαραγωγική ηλικία. Ειδικότερα, τα ιχθυαποθέματα προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης καθώς την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 εμφανίζουν μείωση κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Μάλιστα, στα λεγόμενα πρώτα ψάρια (συναγρίδα, σαργός, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, λυθρίνι, σκαθάρι) η πτώση των αλιευμάτων στην περιοχή της Σάμου έφθασε στο 88%.

Μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες αλιείς αποτελεί η αλιεία με αθέμιτες μεθόδους.Τα παράνομα ψάρια και θαλασσινά διακινούνται «νομίμως» και χωρίς κανέναν έλεγχο τόσο στις τοπικές αγορές των νησιών όσο και στην Αθήνα όπου μεταφέρονται ανενόχλητα με φορτηγά ψυγεία. Στη Νότια Νάξο, στην Αμοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια και στη Νότια Κρήτη πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά αλιεία με δυναμίτιδα και σύνθετες εκρηκτικές ύλες.

Αλλά και οι ερασιτέχνες αλιείς συχνά γίνονται «πληγή» καθώς αρκετοί χρησιμοποιούν μπουκάλες, ψαροντούφεκο τη νύχτα με υποβρύχιο φωτισμό, ακόμη και κομπρεσέρ για την οστρακαλιεία πετροσωλήνας..."

πηγή : Το ΒΗΜΑ, Ιούλιος 2011

Link to comment
Share on other sites

Ψαρεύουν ακόμη και με κομπρεσέρ

37415474.jpg

...«Το μεγάλο πανηγύρι με τον δυναμίτη γίνεται στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και γενικά σε ερημικές βραχώδεις εκτάσεις σε όλη τη χώρα, ίσως σε μικρότερη έκταση. Εχουν φτάσει να ψαρεύουν με δυναμίτη μέρα μεσημέρι.Δεν φοβούνται πλέον κανέναν. Ωσπου να ειδοποιήσει κάποιος το Λιμεναρχείο,μην τον είδατε τον Παναή» λέει ο κ. Δημήτρης Νταουτζής, ιδιοκτήτης τράτας και γρι-γρί. Και προσθέτει: «Με τον δυναμίτη δεν καταστρέφεται μόνο ο βυθός αλλά και σημαντικοί πληθυσμοί ψαριών. Αν χτυπήσουν 100 κιλά ψάρια, παίρνουν μόνο τα δέκα διότι τα υπόλοιπα βουλιάζουν και δεν προλαβαίνουν να τα μαζέψουν. Εκτός από τον δυναμίτη, όμως, μεγαλύτερη ζημιά στη θάλασσα κάνουν τα χημικά.Ξεκίνησε με τη γαλαζόπετρα που έβαζαν στα θαλάμια των χταποδιών,συνέχισαν με χλωρίνη και σήμερα έφτασαν να χρησιμοποιούν μεγάλες μπουκάλες υγραερίου.Ανοίγουν τη βαλβίδα και τις βυθίζουν σε ψαρότοπους ή σε ναυάγια.Τα ψάρια ναρκώνονται, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα μαζεύουν»...

"...Τον κύκλο της παρανομίας διευρύνουν και επαγγελματίες της αλιείας με μεγάλα σκάφη, οι οποίοι ψαρεύουν κοντά στην ακτή. Αλλά και οι παράκτιοι, όπως παραδέχεται ο κ. Ζάννες, «έχουμε μαύρα πρόβατα.Κάποιοι πιάνουν τον αστακό εποχή όπου απαγορεύεται ή χρησιμοποιούν δίχτυα με μικρό μάτι και παγιδεύουν ψάρια σε μικρό μέγεθος. Επίσης, έχουμε μια γιγάντια ερασιτεχνική αλιεία, η οποία δεν ακολουθεί τους κανόνες. Δυστυχώς τη βιάζουμε καθημερινά τη θάλασσα και δεν θα αντέξει για πολύ» καταλήγει ο ίδιος..."

"...Στον... χάρτη της παρανομίας σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν και οι ερασιτέχνες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους ψαρέματος- δυναμίτιδα, σύνθετες εκρηκτικές ύλες, μπουκάλες, ψαροντούφεκο τη νύχτα, κομπρεσέρ για την οστρακαλιεία κτλ..."

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ, Ιούλιος 2011

Link to comment
Share on other sites

Εχω δουλέψει σε τράτα στον Ατλαντικό αρχες της δεκαετίας του 80 και τα έζησα απο κοντά .

Για κάθε 180 κιλά γαρίδα και 500(:thumbup: κιλά ψάρι , πετάγαμε 2 τόνους ψάρια στη θάλασσα κάθε 4 ώρες !!!

Βέβαια μη νομίζετε οτι αυτοι οι δύο τόνοι πάνε χαμένοι ..... η μαμα φύση φροντίζει να μετριάσει τη ζημιά όσο μπορεί , το κακό είναι οτι δεν της αφήνουμε τα περιθώρια να δουλέψει .

Σαφώς και δεν είναι ανεξάντλητη πηγή η θαλασσα και το ξέραμε πολύ καλά απο τότε που μεγάλοι ψαρότοποι είχαν εξαντληθεί μέσα σε λίγα χρόνια χωρίς να μπορέσουν να επιστρέψουν στην αρχική κατάσταση τους ποτέ .

Λυπάμε πολύ γι αυτη τη κατάσταση .

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα, ασχολούμαι και ενημερώνομαι από πρώτο χέρι συνέχεια. Δυστυχώς η λύση δεν είναι τα πάρκα που προτείνει η greenpeace(είναι μεγάλη συζήτηση αυτό).Αυτό που παρατηρώ εγώ μιας και κάνω ψαροντούφεκο πολύ συχνά είναι ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα σχέδιο για να αποφύγουμε τα χειρότερα(αν και τα χειρότερα έχουν έρθει).Ο καθένας κάνει πραγματικά ότι γουστάρει χωρίς να τιμωρείτε.Αλλά υπάρχει και το άλλο παράδοξο, το να τιμωρείτε κάποιος με χρηματικό πρόστιμο αλλά λόγο κέρδους να μην έχει πρόβλημα να το πληρώσει και να συνεχίσει.Οπότε καταλαβαίνετε ότι και οι τιμωρίες δεν πρέπει να είναι μόνο χρηματικές.

Link to comment
Share on other sites

Ορέστη, σίγουρα με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και την πολυπλοκότητα του προβλήματος, κανένα μέτρο μόνο του δε πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Πες μας όμως την γνώμη σου για τα θαλάσσια πάρκα. Δεν είναι ένα θετικό βήμα;

Εννοείται βέβαια πως η πιο μόνιμη και αποδοτική λύση είναι να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία και να αποκτήσουμε συνείδηση... (κυβερνώντες και κυβερνώμενοι) :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Οταν βλεπεις να ψαρευουν στη παραλιακη παρα την απαγορευση που ισχυει εδω και χρονια και βγαζουν τα ''αντερα'' τους απο ψαρια , ερχεται το λιμενικο και επειδη εχουν τον χι - ψι βυσμα δεν τους κανει τιποτα , απο εκει και περα δεν χρειαζεται να παμε παρακατω ...

δειτε και τα παρακατω βιντεο ....

Έγινε επεξεργασία - Geosid
Link to comment
Share on other sites

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, (όπως δεν υπάρχει και σχεδόν πουθενά αλλού)...

Οποτε το έχω συζητήσει με "σχετικούς" του επαγγέλματος, ακούω ηλίθιες δικαιολογίες του στυλ "είναι η δουλειά μας", "θα πεινάσουμε", "και τι θα κάνουμε άμα το σταματήσουμε".

Στην ερώτησή μου τι θα κάνουν όταν ψαρέψουν το τελευταίο ψάρι, ή όταν θα πρέπει να βγούν 10 φορές για να πιάσουν ότι πιάνανε κάποτε σε μια ψαριά, λένε "θα δούμε". Σκέτη απογοήτευση δηλαδή.

Γι'αυτό χρειάζεται κράτος με δυνατό ελεγκτικό μηχανισμό, κάτι στο οποίο είμαστε άριστοι όπως ξέρουν όλοι...

Link to comment
Share on other sites

Εντελώς ανεξέλεγκτη έχει γίνει η παράνομη αλιεία σε συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου και νότια της Κρήτης...γεγονός που προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου από τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη. 

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής σημειώνει ότι «δυστυχώς, η χώρα μας πρωταγωνιστεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. όχι µόνο στις παράνομες, καταστροφικές πρακτικές, αλλά και στη δίχως τον παραμικρό έλεγχο αλιεία». Τονίζει δε ότι «καθημερινά έρχονται στο φως καταγγελίες πολιτών και καταγραφές συμβάντων για παρανομίες από κάθε είδους αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν αδιάκοπα σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και η παράνομη και κατ’ επάγγελμα χρήση εκρηκτικών». 

Και συνεχίζει ότι: «στο Αιγαίο (κυρίως στη Νότια Νάξο, στην Αμοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια), αλλά και στη Νότια Κρήτη πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά και εντελώς απροκάλυπτα αλιεία µε δυναμίτιδα». Μάλιστα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει ότι «οι ανενόχλητοι καταστροφείς εκτός από την αυτοσχέδια δυναμίτιδα µε μείξη νιτρικής αμμωνίας και πετρελαίου, χρησιμοποιούν και εκρηκτική δυναμίτιδα (η διακίνηση της οποίας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην περιοχή το τελευταίο διάστημα). Προς επαλήθευση των καταγγελιών από αλιείς, πολίτες και φορείς ήρθε ο πολύ σοβαρός τραυματισμός ψαρά πριν λίγες ημέρες στην περιοχή των Κουφονησίων από δυναμίτιδα. 

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», υπογραμμίζεται ότι εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα για την παράνομη αλιεία, τότε αρκετά ιχθυαποθέματα θα απειληθούν µε εξαφάνιση. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η διαρκής μείωση της αλιευτικής παραγωγής θα επιφέρει άμεσα καταστροφικές επιβαρύνσεις και στην τοπική οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Ελλάδας. 

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «η ανοχή στην παράνομη αλιευτική δραστηριότητα οφείλει να είναι μηδενική, καθώς έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα τόσο για τα ιχθυαποθέματα όσο και για την προστασία της συντριπτικής πλειονότητας των νόμιμων αλιέων». Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς «συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί η παράνομη αλιεία στη νότια Κρήτη, στο Αιγαίο ή όπου αλλού αυτή σημειώνεται», αλλά και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμό του φαινομένου. Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το συμβάν που σημειώθηκε στα Κουφονήσια και τον τραυματισμό του ψαρά.

Πηγη : http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/b...8.html?spref=fb

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πριν καμία 10ρια μέρες στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής.Να σημειώσω ότι λίγο πίσω και για όλο το κόλπο του Θερμαϊκού απαγορεύεται το ψαροντούφεκο.Ο ναι το ψαροντούφεκο που κάνει τόσο μεγάλη ζημία :D

Link to comment
Share on other sites

Πριν απο λίγα χρόνια στην γλυφάδα...Μετά απο περισυλλογή των "χρήσιμων" εμπορικά ψαριιών τα υπόλοιπά μικρά σαφρίδια κτλ. πετάχτηκαν έξω ακριβώς απο τις ταβέρνες....δεν έχω ξαναφάει έκτοτε σε αυτές τις ταβέρνες...

post-19101-1316337038_thumb.jpg

post-19101-1316337057_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - alex.t
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πληθαίνουν διαρκώς τα μικρά ψάρια στις θάλασσες την ώρα που τα μεγάλα ψάρια απειλούνται με εξαφάνιση.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο British Columbia εξέτασαν περισσότερα από 200 μοντέλα θαλάσσιων οικοσυστημάτων από ολόκληρο τον κόσμο στο διάστημα 1880-2007 προκειμένου να υπολογίσουν τον αριθμό των ψαριών.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/131755/plithainoun-sunehos-ta-mikra-psaria/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

παιδια οσο δεν υπαρχει κρατος προκοπη δεν προκειται να υπαρχει.νομοι υπαρχουν αλλα δεν τηρουντε δυστυχως ποτε.ολοι οι επαγγελματιες ειτε μηχανοτρατα λεγεται ειτε γρι γρι ειτε αλλοι επαγγελματιες που στο βωμο του κερδους δεν τηρουν κανενα κανονα ολοι αυτοι συνβαλουν στο να πεθαινει σιγα σιγα η γαλανη!ολοι αυτοι ειδικα τωρα με δικαιολογια τη κριση φτανουν να ριχνουν διχτυα ακομα και στη ακρογιαλια συνβαλουν στα παραπανω.βεβαια ενα μικρο μεριδιο εχουν και οι παρακτιοι ψαραδες που σαν λιγουρια κρατανε ψαρακια των 100 γραμμαριων η οι ψαροντουφεκαδες που χτυπανε χταποδακια των 300 γραμμαριων.δυστυχως δεν υπαρχει αλιευτικη παιδια παιδια.το αποτελεσμα το βλεπεται ολοι ειδικα το καλοκαιρι που ειναι πιο ευκολη η προσβαση στην γαλανη ολοκληρα κομματια βυθου νεκρα η στη καλυτερη περιπτωση να κυκλοφορουν μικροψαρα των πεντε ποντων!!οσο δεν κραταμε ενα μετρο και το κρατος δεν ειναι αυστηρο στο θεμα τηρησης των νομων η κατασταση θα χειροτερευει συνεχεια δυστυχως!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...