Jump to content

DIY κατασκευή φωτιστικού


george hmmy

Recommended Posts

Η απόφαση πάρθηκε όταν είδα από κοντά το ενυδρείο και το φωτιστικό του φίλου μου Νίκου (κατά ΑΖ nkarvounis) και ομολογώ ότι ζήλεψα... :blink:

Θέλοντας να δοκιμάσω τις καλλιτεχνικές μου δυνατότητες αποφάσισα να προβώ στην κατασκευή ενός φωτιστικού κρεμαστού ώστε να φύγει το καπάκι από το ενυδρείο και στο μέλλον να προστεθούν φυτά τα οποία θα βγαίνουν εκτός ενυδρείου...

Να πω προκαταβολικά ότι το κόστος ανέρχεται περίπου στα 70-80 ευρώ και τα εργαλεία που χρησιμοποίησα είναι ένα τρυπάνι, ένα περτσιναδόρος, κατσαβίδια και άλλα τέτοια μικροπράματα που δε λείπουν από κανένα σπίτι πλέον...

Αρχικά αγοράστηκε λαμαρίνα αλουμινίου πάχους 3mm, σχεδιάστηκε το φωτιστικό πώς θα είναι, εκτύπωση και κατευθείαν στη στράτζα/ψαλίδι της περιοχής. Το σχέδιο του φωτιστικού είναι αυτό που φαίνεται παρακάτω και έτσι ακριβώς το πήγα και στο μαγαζί. Εκεί, ο άνθρωπος έδωσε τις διαστάσεις σε έναν υπολογιστή και τα ανέλαβε όλα μόνο του, κόψιμο και γώνιασμα! Σε 10 περίπου λεπτά το φωτιστικό είχε πάρει σχήμα... Επίσης, μου έκοψε και τα πλαϊνά καπάκια προκειμένου να διευκολύνω το δικό μου έργο... :ballistic:

Είχα ήδη αγοράσει λάμπα Metal Halide 70watt (16€), τον εκκινητή (8€), το πηνίο (7.5€) καλώδιο σιλικόνης (~2€/m) το ντουί της λάμπας (3€), ένα στυπιοθλίπτη για την συγκράτηση του καλωδίου, ένα φις αρσενικό και ντίζες ποδηλάτου για το κρέμασμα του φωτιστικού. Στο σπίτι έκανα τρύπες και περτσίνωσα τα πλαϊνά καπάκια όπως επίσης και την τρύπα για το στυπιοθλίπτη που θα περάσει το καλώδιο. Τέλος, έγιναν και οι τρύπες για το ντουί της λάμπας και διορθώθηκαν κάποιες λεπτομέρειες. Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις και οι δύο μικρές τρύπες του 1mm για τα συρματόσχοινα έγινε μια δοκιμή χωρίς να έχει τοποθετηθεί το φωτιστικό στη θέση του και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. :)

Έγιναν και στο ράφι οι τρύπες και το φωτιστικό μπήκε στη θέση του, απομακρύνθηκε το φωτιστικό/καπάκι του ενυδρείου και όλα έτοιμα για τη μεγάλη δοκιμή! Το φως πλημμύρισε το ενυδρείο, τα ψάρια τα είδαν όλα και εγώ είχα μείνει κατευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα! Για αρχή, προκειμένου να συνηθίσουν τα ψάρια την αύξηση του φωτός και να μην έχω έκρηξη άλγης, μπήκε μπόλικο κερατόφυλλο και μερικά νούφαρα (προσφορά του φίλου μου Νίκου τον οποίο και ευχαριστώ) ηρέμισαν τα ψάρια και άρχισαν σιγά-σιγά να ξεθαρρεύουν.

Σε μερικές μέρες θα έχω καλύτερες φωτογραφίες και αναλυτικότερες για την όλη κατασκευή. Το φωτιστικό βρίσκεται και κοσμεί το ενυδρείο της φίλης κατά ΑΖ arch337. :blush:

Link to comment
Share on other sites

Τέλεια κατασκευή και πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα!!!

Έχεις βάλει κάποιο κρύσταλλο για την απορρόφηση της UV ακτινοβολίας?

Ή μήπως δεν απαιτείται σε αυτά τα Watt?

Link to comment
Share on other sites

Άψογο ρε φίλε... Άψογο! Μπράβο, αγοραστώ να ήταν δεν θα ήταν έτσι. Και πάλι μπράβο! :):blink::ballistic:

Link to comment
Share on other sites

μπράβο Γιώργο.. άριστη κατασκευή :) ..

.. έχεις φροντίσει για την απαγωγή της θερμότητας ? οι ΜΗ είναι σόμπες..

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους φίλοι μου για τα καλά σας λόγια....

Νικόλα δε μπήκε τζαμάκι γιατί η λάμπα έχει UV-stop από μόνη της, για την ιστορία είναι της phillips, και η ακτινοβολία είναι πάντα υπαρκτή και ανεξάρτητη των watt. :)

Τάσο το έχω αφήσει έτσι προς το παρόν, τα βατ είναι σχετικά λίγα για το μέγεθος του φωτιστικού και ίσα που ζεστένεται. Ένας λόγος άλλωστε που επιλέχθηκε ως υλικό κατασκευής το αλουμίνιο είναι η ιδιότητα του αυτή, να αποβάλει τη θερμότητα στο χώρο. Τρεις μέρες τώρα που δουλεύει η θερμοκρασία του φωτιστικού δεν υπερβαίνει τους 35°C οπότε μάλλον θα μείνει έτσι. Προς το καλοκαίρι που σφίγγουν οι ζέστες τα ξανασυζητάμε! :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ωραία δουλειά και προσεγμένη, μπράβο!

Τι μήκος έχει όλο το φωτιστικό?

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Γιώργο ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ !!!!!!

Το αποτέλεσμα είναι άριστο, σε βλέπω να ανοίγεις κατάστημα με HQI φωτιστικά <_<

Το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στο αποτέλεσμα και σε αυτά που σου προσφέρει ο φωτισμός των metal. Βλέπω να λαμβάνεις παραγγελίες από πολλούς :angry2: :angry2:

Link to comment
Share on other sites

To φωτιστικό έχει μήκος 60cm γιατί τόσο το ήθελα, όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει φωτιστικό μέχρι 3m περίπου, τόση ήταν η στράτζα που πήγα εγώ.

Εμ, δε σε πρόλαβα Νικόλα, πάνω που θα έκανα καλή μπάζα... :rasp::angry2: Πήγες και πήρες! <_< Δεν πειράζει, χαίρομαι γιατί όταν δω το νέο σου φωτιστικό θα πάρω νέες ιδέες για το επόμενο που θα κάνω!

Εδώ τα καλά φωτιστικάααααααααααααααα :angry2:

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Γιωργο πολυ ωραια δουλεια!Μπραβο και απο εμενα! <_<

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Γιώργο

Πολύ καλή δουλειά <_<

Για την θερμότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείς

Μπορείς να προσθέσεις όποια στιγμή θέλεις ανεμηστηράκι.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μήπως αν δεν σε ενοχλεί μπορείς να μου στείλεις τις διαστάσεις θα ήθελα να το προσαρμόσω αντίστοιχα σε ένα 50χ50 ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

τις φωτογραφιες γιατι δεν τις βλεπω?????? :D

Link to comment
Share on other sites

τις φωτογραφιες γιατι δεν τις βλεπω?????? :D

ισως γιατι εχουν περασει 5 χρονια απο τοτε...
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...