Jump to content

Μαύρο βελούδο!


filoxenos

Recommended Posts

Σήμερα λοιπόν, εκεί που έκανα ορισμένες ανακατατάξεις στις θέσεις των Μονομάχων μου, ανακάλυψα ότι μια θηλυκιά από την πρώτη γέννα, που ήταν σε ένα 25άρι ενυδρείο, που είχα στο πάτωμα γεμάτο με διάφορα κλαδέματα και χωρίς φως, όχι μόνο είχε μεγαλώσει αρκετά και ήταν "ώριμη" πλέον για ζευγάρωμα, αλλά και τα χρώματά της είχαν διαμορφωθεί σε σχέση με το πως ήταν πριν 2-3 μήνες...

Το ψάρι αυτό σχεδόν ποτέ δεν το έβλεπα καθαρά, γιατί και φως αρκετό δεν υπήρχε σε εκείνο το σημείο, αλλά και συνήθως ήταν αραγμένο κάτω από ένα μεγάλο σύμπλεγμα κομμένων φύλλων ανούμπιας και πυκνών κλαδεμάτων κερατόφυλλου. Και όπως κοιτούσα πάντα από πάνω - λόγω της χαμηλής θέσης του ενυδρείου - συνήθως έβλεπα μια σκιά... Δεν το είχα προσέξει... Είχε καταφέρει και μου είχε "κρυφτεί" εδώ και καιρό..!

Μόλις την έπιασα και την έβαλα στο πιο "πάνω επίπεδο" ενυδρείων και έπεσε το φως επάνω της, διαπίστωσα με έκπληξη ότι είχε γίνει μια πανέμορφη κούκλα! Ενα επιβλητικό μεταλλικό-μαύρο plakat halfmoon θηλυκό 8,5 μηνών, με πιο ανοιχτόχρωμα σοκολατί φτερά και ουρά "γαρνιρισμένη" με μαύρο, που αμέσως ξεχώρισε από τα άλλα στη προτίμησή μου και κατέλαβε πανάξια την πρώτη θέση υποψήφιας, για το επόμενό μου ζευγάρωμα! Και άγρια μιλάμε..! Πλησιάζω δάκτυλο στο τζάμι και αμέσως τα επικαλύμματα των βραγχίων της τεντώνονται και αρχίζουν να ανεμίζουν στο νερό μαζί με όλα τα πτερύγια, δείχνοντας στο "έντρομο" δάκτυλό μου ποιος είναι το... αφεντικό! :ballistic:

Από αύριο λοιπόν ξεκινώ την προπόνηση για καλύτερο άνοιγμα ουράς (είναι μόνο 110 μοίρες δυστυχώς), αλλά και κανα-δυο άλλα κολπάκια (χωριστό ενυδρείο με φως, διατροφή, "γυμναστική" κλπ) για τη βελτίωση της φυσικής της ανάπτυξης, αλλά και της γενικότερης υγείας και εμφάνισης του ψαριού.

Τέτοια ομορφιά φυσικά θα χρειαστεί και τον ανάλογο αρσενικό, που δυστυχώς δεν διαθέτω... :blink:

Εάν κάποιος Bettoφιλος έχει κάποιον αντίστοιχο (κυρίως χρωματικά) αρσενικό και ενδιαφέρεται, ας γράψει εδώ ή ας μου στείλει μήνυμα, για να προχωρήσουμε σε... προξενιό. Τέτοια αναπαραγωγή, έχει αρκετό ενδιαφέρον... :)

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό ψάρι!

Το άνοιγμα της ουράς δεν το βλέπω σαν μειονέκτημα.

Λες η έλλειψη φωτισμού να οδήγησε σε αυτήν την απόχρωση ή δεν παίζει ρόλο?

Μου κάνει εντύπωση πως είναι το μοναδικό μαύρο ψάρι μιας ολόκληρης γέννας.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι κουκλι και πολυ καλα εκανες και το ανεφερες στο ποστ.Δυστηχως δεν εχω μονομαχο με αυτα τα χρωματα να σου δωσω.Ελπιζω να βρεις ταιρι το συντομοτερο δυνατον. :)

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό ψάρι!

Το άνοιγμα της ουράς δεν το βλέπω σαν μειονέκτημα.

Λες η έλλειψη φωτισμού να οδήγησε σε αυτήν την απόχρωση ή δεν παίζει ρόλο?

Μου κάνει εντύπωση πως είναι το μοναδικό μαύρο ψάρι μιας ολόκληρης γέννας.

Πράγματι, κατά βάθος ούτε κι εγώ το θεωρώ μειονέκτημα, αλλά πιστεύοντας ότι μπορεί να μεγαλώσει με κάποια σχετική προπόνηση, θα το προσπαθήσω. Εκ άλλου, "εχθρός του καλού, το καλύτερο"...

Το χρώμα δεν έχει επηρεαστεί από τον ελλειπή φωτισμό του ενυδρείου. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στα betta (και όχι μόνο), δηλαδή με την πάροδο του χρόνου στην αρχή της ζωής τους, να περνούν από διάφορες χρωματικές κλίμακες μέχρι να σταθεροποιηθούν στο τελικό τους χρώμα. Δεν ξέρω μέσω ποιας διαδικασίας συμβαίνει, αλλά συμβαίνει. Αυτή για παράδειγμα, είχε αρκετά περισσότερο μπλε πριν 3-4 μήνες και η γενικότερη εμφάνισή της ήταν πιο ανοιχτή.

Μην σου κάνει εντύπωση η μοναδικότητά της. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω:

Κατ' αρχήν, πρέπει να πω ότι το σχετικό γονίδιο υπήρχε στο γενεαλογικό της δένδρο. Απλά ήταν 3 γενιές πίσω. Παραθέτω την σχετική φωτογραφία του προ-πάππου της (εκτός Ελλάδας), όπως μου την έδωσε (κατά δήλωσίν της) η εκτροφέας απ' όπου πήρα τον πατέρα της (το απαγορευτικό σήμα μέσα στη φώτο είναι για λόγους copyright). Ενα πραγματικά καταπληκτικό ψάρι!

Υπολόγισε τώρα, ότι οι γονείς της παρήγαγαν περί τα 200 αυγά, από τα οποία βγήκαν περίπου 80 μικρά και τελικά επέζησαν καμιά 30αριά (σχετικό post εδώ). Κάποια από αυτά, είχαν τα σχετικά γονίδια. Ετυχε να επιζήσει μόνο 1 που η εμφάνισή του να είναι τόσο κοντά στον πανέμορφο πρόγονό της. Γιατί σκουρόχρωμα (σχεδόν μαύρα) έχω και άλλα 2 αρσενικά ακόμα, αλλά έχουν αρκετό μπλε, καθώς και λίγο κόκκινο πάνω τους (τρίχρωμα). Αυτή όμως, πραγματικά ξεχωρίζει πολύ!

Εύχομαι να είναι υγιής και να καταφέρω να της βρω το ανάλογο ταίρι, ώστε να προκύψει μια ενδιαφέρουσα και όμορφη, ξεχωριστή γραμμή Μονομάχων, με Ελληνική πλέον ιθαγένεια και καταγωγή! :blink::)

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

..πραγματικά σπάνια πανέμορφη..και πανέμορφα σπάνια η μονομαχινα!!

..πρώτη φορά βλέπω τέτοιο χρώμα..

πρέπει να επιληφθείς οπωσδήποτε της αναπαραγωγής και διαιώνισης

του είδους της.. <_<

Link to comment
Share on other sites

εξαιρετικο πραγματικα ψαρακι!

κρατα μας ενημερους για την αναπτυξη του.

ειμαι πολυ περιεργος για την εικονα του σε 3-4 μηνες

<_<

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ειναι πραγματικα πανεμορφο το ψαρακι σου!!!!η ουρα σε σχημα βενταλιας ειναι φανταστικη!φτου του!αν το ζευγαρωσεις με αρσενικο που εχει πιο ανοιχτοχρωμες αποχρωσεις τα μικρακια θα βγουν ενα ενδιαμεσο χρωμα η θα εχουν αποχρωσεις και απ τους 2 γονεις τους;γενικα αν εχουμε 1 ζευγαρι ψαρακια με διαφορετικες αποχρωσεις(πχ μπλε και κοκκινο γκουραμι) μεταξυ τους,τα μικρακια τους γενιουνται μερικα μπλε μερικα κοκκινα η παιρνουν ολα αποχρωσεις και των 2;

Link to comment
Share on other sites

Στους Μονομάχους, από μια διασταύρωση διαφορετικών χρωμάτων, μπορούν να προκύψουν όλοι οι πιθανοί συνδιασμοί. Επίσης, μπορεί να βγουν κάποια ψάρια αλφινικά ή μπορεί να βγουν και κάποια ψάρια τελείως διαφορετικά από τον πατέρα ή τη μητέρα. Και αυτό γιατί μπορεί να βγει στην επιφάνεια γονίδιο που κουβαλούν οι γονείς, από κάποιες γενιές πίσω τους. Οπως στην περίπτωση εδώ, όπου κανείς εκ των δύο γονέων δεν είχε μαύρο επάνω του. Είχε όμως ένας πρόγονός τους. Και από αυτά τα γονίδια προήλθε αυτό το ψάρι.

Συνήθως σε μια γέννα Μονομάχων τα περισσότερα ψάρια που προκύπτουν είναι αυτά με το ισχυρότερο γονίδιο (χρωματικά).

Τους 2 γονείς της μικρής μπορείς να τους δεις ΕΔΩ (φωτογραφία από τα σχετικά άρθρα 1 & 2) και μερικά από τα αδέλφια της ΕΔΩ.

Link to comment
Share on other sites

πανεμορφα ειναι ολα!!!και το ασπρο-κοκκινο φανταστικο!!!ευχομαι παντα να σου γεννανε ψαρακια με πανεμορφα χρωματα και να ειναι ολα υγειεστατα!!!!!!!!!!!! <_<

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...