Jump to content

Δισκος - Αρρωστος!


Andrew13

Recommended Posts

γεια χαρα σε ολους! εχω ενα δισκο εδω και κατι μηνες και απο το καλοκαιρι που ελειπα ο δισκος πηρε την κατω βολτα... καπως καταφερα να τον επαναφερω.. αλλα δεν ειμαι κ τοσο καλος γνωστης ακομα. θα μπω γρηγορα στο θεμα λοιπον και τα αλλα τα βρισκουμε..

ο δισκος εχει χασει το χρωμα που ειχε παλια... ειναι ταλαιπωρημενος...

στην ουρα του διακρινω φαγωμενα πτερυγια.. εδω και καιρο.. δοκιμασα πολλες φορες αλατι χοντρο μηπως ειχε παρασιτα... καθε φορα που εβαζα φαινοταν να τα πηγαινει καλυτερα...

χρησιμοποιω τυρφη στο φιλτρο και μακαραονια..

το ph μου ειναι κοντα στο 7-7.5 νιτρικα δεν εχω ανεβασμενα και ανα 2 βδομαδες κανω αλλαγη νερου

εχω 180λτ κυβο με αρκετα ψαρια μεσα ηρεμα αλλα δεν ειναι σωστη η συνθεση μου καθως εχς και μολυ και γκαπυ και διαφορα αλλα που δεν πανε με δισκους απο οτι εχω μαθει.δεν τον ενοχλουν ομως... εκτος απο το γλυφτακι που του χε κανει τη ζωη δυσκολη κ τον τρομαζε .

για αυτο επειδη τον εβλεπα οτι δεν μπορουσε μονος του πηγα και του πηρα αλλα 2 αδερφακια εδω και καποοιες μερες και ειναι καλυτερα...

παντα εττρωγε σα λυμασμενος και συνεχιζει να τρωει.. ανταποκρινεται με ακολουθιει οπου κ αν πας στο ενυδρειο ...

τα δειγματα που μου χει δειξει ειναι!

1) σκουρο χρωμα

2)φαγωμενα πτερυγια

3)πριν 4-5 μερες εβγαλε ασπρο σπυρακι και εμφανισε και μερικα μικροτερα αλλα αλλου...

εβαλα hexamita για 3 μερες οπως ακριβως ελεγε το φυλαδδιο ... δεν βλεπω καλυτερευση...

τον ταιζω αρκετα καλα με καλες τροφες και βιταμινες....

θερμοκρασια 29-30 (καμια φορα στις αλλαγες νερου μου πεφτε στο 28-27)

και παρατηρησα πριν του παρω τα αδερφια του οτι εκανε σπασμοδικες κινησεις μαλλον επειδη τον πειραζαν τα μολυ και ο γλυφτης... ειχε αγχωθει τωρα που δεν τον πειραζουν επειδη πανε κοπαδι δεν το κανει... αλλα διακρινω κατι νευρικα τιναγματα που κ που ... σαν κατι να τον ενοχλει μεσα του.

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ!!!!

Link to comment
Share on other sites

ηταν ετσι :

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphoto...1_6526022_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphoto...1_6099371_n.jpg

το Μαιο κ μεχρι που εφυγα για διακοπες 25 μερες... μετα πηρε τη κατω βολτα και τωρα ειναι ετσι....

http://imageshack.us/photo/my-images/200/img1449ai.jpg/

Έγινε επεξεργασία - Andrew13
Link to comment
Share on other sites

https://rapidshare.com/files/3316736325/IMG_1448.MOV

οριστε κ ενα βιντεακι του ...

μπροστα στο προσωπο μολις εβγαλε ασπρη φουησκαλα και εχει κ ενα σπυρακι κοντα στο αριστερο βραγχι φαινεται οταν γυρναει...α υτο το χει 3 μερες τωρα... του κανα την θεραπεια με το φαρμακο που μου δωσαν... αλλα τιποτα...

τι κανω τωρα?

Link to comment
Share on other sites

- Πρώτα απόλα καλό είναι να μας πεις μετρίσεις ΝΗ3/4, ΝΟ2 και ΝΟ3.

- Θα μπορούσες να αυξήσεις της αλλαγές νερου σου απο μια φορά κάθε δύο εβδομάδες σε κάτι πιο αποτελεσματικό. Επειδί είναι αδύναμο το ψάρι κάνε όσο μπορείς πιο συχνές (πχ κάθε δυο μερες) αρκεί η θερμοκρασία να είναι ίδια με του ενυδρείου.

- Μόλις κατάφερα να δω το βίντεο και απο αυτό που είδα πιστεύω ότι το ψάρι πάσχει απο αβιταμίνωση. Το πρόβλημα όμως είναι οτι μάλλον είναι έτσι αρκετό καιρό και έχει αρχίσει να βγάζει τρύπες στο κεφάλι. Το σπυράκι που λες είναι τρύπα στην οποία κάθονται απο πάνω παράσιτα/αυγά και προκαλούν δευτερογενές λοιμώξεις.

- Πως είναι τα κόπρανα του? Αν βλέπεις περίεργα κόπρανα τα οποία δείχνουν εσωτερικό παράσιτο τότε βρήκες την αιτία αυτής της αβιταμίνωσεις του Δίσκου. Στο 0:10 του βίντεο βλέπω λευκά περιττώματα στο νερό, είναι έτσι?

- Αν θες να το σώσεις το ψάρι πρέπει να μπει σε ενυδρείο μόνο του και να του χορηγήσεις φάρμακα γιατί θα ταλαιπωρήσεις αρκετά τα υπόλοιπα και είναι θεραπεία η οποία θέλει πολύ χρόνο (μπορεί και μήνες).

Μερικές παρατηρήσεις που μπορούν να σου φανούν χρήσιμες για τους υπόλοιπους Δισκους. Κάνε μερικές μεγάλες αλλαγές νερού σιγουρεύοντας ότι έχεις μαζεύψει όσο μπορείς της ακαθαρσίες απο κάτω (δεν θέλεις ακαθαρσίες απο τον άρρωστο Δίσκο), αύξησε την συχνότητα των αλλαγών νερού, φτιάξε την διακόσμηση ώστε να έχουν κάπου να κρυφτούν και αφαίρεσε απο το ενυδρείο όλα τα ψάρια εκτός των Δίσκων.

Link to comment
Share on other sites

δεν εχω τα παραπανω τεστακια..

εκανα συχνα αλλαγη ανα βδομαδα τελευταια.. αλλα τωρα που ριξα hexamita...μηπως πρεπει να το αφησω το φαρμακο λιγο ακομα?

αβιταμινωση γιατι ρε γμτ? τρωει συνεχεια... του πεταω κ κατι σταγονες..

δεν ειδα ποτε να χει κολλημενα κοπρανα πανω του η κατι τετοιο... οπως ειναι των αλλων ψαριων ετσι ειναι κ αυτου..

αυτο που βλεπεις στο 0.10 ειναι απο φυτο..απλα δεν φαινεται καθαρα... καποιο φιλαρακι κομμενο η ριζα..

δεν εχω αλλο ενυδρειο ... και ηδη εχω αρχισει hexamita...3μερες οπως ελεγε...να το συνεχισω?

η διακοσμηση ειναι δυσκολη ... εχω βαλει φυτακια τωρα και του αρεσει περισσοτερο... αλλα ποσες κρυψωνες να χει ? 1-2?

τα καημενα τα ψαρακια τα αλλα ρε γμτ... αν δεν το ενοχλουν τοσο κακο ειναι να ναι ολα μαζι? μονο το γλυφτακι τον ενοχλει και εχει σταματησει...(και δεν πιανετε με ΤΙΠΟΤΑ)

ΕΠΙΣΗΣ! να πω οτι εχω και στη γεννηστρα 9 μικρα γκαπακια :D

με τα φαρμακα μη μουη παθουν τιποτα... -_-

Έγινε επεξεργασία - Andrew13
Link to comment
Share on other sites

αγαπητε μου φιλε,το ψαρι σου δεν παει καλα.

οι λογοι πολλοι.μονιμο στρες απο αλλα ζωα,οχι σταθερο πεχα,πολυ κακη ποιοτητα νερου,δεν θελει και πολυ ο δισκος....

τα τιναγματα που βλεπεις ειναι ακομη μια αρρωστεια,το Gill Flukes που ειναι αλλη μια παρασιτικη νοσος.

δεν θελω να ειμαι απαισιοδοξος,αλλα αυτο που βλεπω εγω ειναι κοκτεηλ παρασιτικων στο ψαρι σου και οχι μονο μια αρρωστεια.

κανονικα χρειαζεται καραντινα,με 30-32 θερμοκρασια,σταθερο πεχα νερου,αεραντλια για οξυγονωση και να αρχισεις σωστη θεραπεια μηπως και το σωσεις.

για αρχη θα αρχιζα με το παρακατω φαρμακο

http://www.istellas.gr/aquarium/my_medicines_esha2000.html

Link to comment
Share on other sites

οι βιταμινες που τουθ δινω εδω και 1 μηνα ειναι οι atvivol.

σας ευχαριστω που μου απαντατε... αλλα δεν εχω καραντινα να τον βαλω.. το ph μου ηταν σταθερο σχετικα... μονο στις αλλαγες νερου αλλαζε λιγο.

γιατι κακη ποιοτητα ρε παιδια?το χω παραπονο αυτο...εχω κανει τα παντα...εχω τεσταρει και το νερο μου με καποια τεστ παλια και παντα βγαιναν ΟΚ!και συνεχιζω να κανω τα ιδια.εκανα καθαρισμους εβαζα βακτηρια αντιχλωρια... μου γεννησαν τα γκαπακια... τυρφη...τι αλλο να κανω πια??

οξυγωνωση εχω..29-30 η θερμοκρασια ειναι.

εκανα hexamita μπορω να ,πεταξω καπακια αλλο φαρμακο?χωρις αλλαγη νερου??? τα γκαπακια/?? δεν εχω καραντινα ...

Link to comment
Share on other sites

γιατι κακη ποιοτητα ρε παιδια?το χω παραπονο αυτο...εχω κανει τα παντα...εχω τεσταρει και το νερο μου με καποια τεστ παλια και παντα βγαιναν ΟΚ!και συνεχιζω να κανω τα ιδια.εκανα καθαρισμους εβαζα βακτηρια αντιχλωρια... μου γεννησαν τα γκαπακια... τυρφη...τι αλλο να κανω πια??

Ανδρέα καλή ποιότητα νερού σημαίνει καθαρό νερό.

Μια φορά αλλαγή κάθε δύο εβδομάδες είναι ελάχιστο.

Στην θέση σου θα έκανα μια μεγάλη αλλαγή νερού (>50%), θα ανέβαζα θερμοκρασία σταδιακά στους 33-34βαθμούς, λίγο αλάτι Ektozon και το eSHa2000 που προτείνει ο klaz είναι ένα καλό γενικό φάρμακο (δεν έχει την δύναμη που έχουν άλλα, αλλά βοηθά σε πολλά). ΜΗ περιμένεις το ψάρι να γίνει καλά σε 1-2 εβδομάδες, γιαυτό και σου είπα για καραντίνα ενυδρείο. Άλλωστε επικίνδυνο να το έχεις και με τους άλλους δύο.

Όσο για τα υπόλοιπα ψάρια που σου προτεινα να βγάλεις.

Σκέψου ότι σε θερμοκρασία άνω των 30 θα τα παίξουν τα ψάρια σου.

Άσε που κάποιο απο αυτά μπορεί να οφείλεται για το παράσιτο/βακτήριο που έχει ο Δίσκος σου και συνεχίζεις να τον έχεις μέσα χωρίς να γνωρίζεις.

Link to comment
Share on other sites

λοιπον επειδη οπως καταλαβα τα πραγματα δεν ειναι καλα επιταχυνα τις διαδικασιες...

πηγα βρηκα καραντινα ενυδρειακι 30λτ θερμοστατες και αεραντλιες... μιλησα με τον πετ σοπα μου

και μου ειπε τα εξης!πειτε μου και σεις τη γνωμη σας...

να βαλω νερο απο ενυδρειο στο καραντινας..

να βαλω ενα φιλτρο με μακαρονι απο το δικο μου ενυδρειο να το αφησω μια μερα να γυρισει και μετα να τον βαλω μεσα με πολυ αεραντλια για οξυγωνωση

για θερμοκρασια δεν μου ειπε... να βαλω 34??που μου ειπατε?? δεν ειναι παρα πολυ?για δισκο?

μου πε να μην τον ταισω καθολου... μετα απο 3 μερες μου ειπε να του ριξω λιγο..

και να κανω ενα κυκλο με ενα φαρμακο για βακτηριο που μου εδωσε...

στο αλλο ενυδρειο μου πε να βγαλω ενα 30% νερο αφου εκανα χεξαμιτα και να ξανα κανω 2ο κυκλο χεξαμιτα στα καπακια...για να μην την ακουσουν κ οι αλλοι... (αλλα για μια μερα θα ναι μεσα και ο δισκος ο αρρωστος μεχρι να στρωσει το ενυδρειο μου) ???

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Andrew,

κατ' αρχήν χαλάρωσε για να μην κάνεις λάθη απο άγχος. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο και το παθαίνουμε όλοι αλλά μόνον έτσι μπορείς να έχεις καθαρό μυαλό.

Τα θέματα που έχεις είναι τα εξής:

- Λάθος ψαροσύνθεση. Ψάρια με διαφορετικές ανάγκες μαζί με ένα δίσκο που είναι καθαρά κοπαδόψαρο. Το κοπάδι έχει τουλάχιστον 5-6 ψάρια για να λειτουργεί σαν τέτοιο. Πρέπει να αποφασίσεις τι είδους ενυδρείο θέλεις. Αυτό είναι καθαρά δικό σου θέμα. Σίγουρα μπορείς να έχεις και ένα με δίσκους, γκάπυ και πλάτυ αλλά μιας και όσοι απο εμάς ασχολούνται με αυτό το φανταστικό χόμπυ, θέλουν και το καλό των ψαριών πέραν δηλ. της δικής μας ευχαρίστησης, πιστεύω πως καταλαβαίνεις τους λόγους που αυτό που έχεις δεν "είναι σωστό". Μην θεωρείς όμως ένα ενυδρείο με guppies υποδαιέστερο ενός βιοτοπικού αμαζονίου ή ένός reef. Είναι όλα θέμα γούστου. Αρκεί να το κάνεις όσο καλύτερα γίνεται/μπορείς.

- Πρέπει να δεις το θέμα των μετρήσεων σου, και των αλλαγών του νερού. Δεν μπορείς να έχεις μια σωστή εικόνα του τί γίνεται (ειδικά αν κρατήσεις τους δίσκους) χωρίς υγρά τεστ. Και οι αλλαγές καλό είναι να είναι εβδομαδιαίες, με νερό θερμοκρασίας όσο γίνεται κοντύτερα σε αυτήν του ενυδρείου, το οποίο είναι καλό να έχει "καθήσει/ωριμάσει" λίγο.

- Άρρωστος δίσκος. Πρέπει να τον ξεχωρίσεις για να κάνεις δυνατή θεραπεία όπως είπε ο klaz. Φάρμακο, λίγη τροφή με βιταμίνες, καλή οξυγόνωση. Καλή φίλτρανση ή αλλαγές νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Καλό είναι αν έχει και 1-2 κρυψώνες γι ανα μην νιώθει εκτεθημένος στην καραντίνα και στρεσάρετε περισσότερο.

- Οι άλλοι δίσκοι. Μιας και δεν είμαστε σίγουροι για το τι συμβαίνει, δεν ξερουμε εάν έχεουν προσβληθεί και οι άλλοι δίσκοι, οπότε πρέπει να γίνει και εκεί μια προληπτική θεραπεία, φυσικά ηπιότερη. Προμήθεια 3-4 ακόμη ατόμων όσο πιο σύντομα μπορείς για να δημιουργηθεί η ομάδα και αν μην στρεσάρονται τα ψάρια. Φυσικά, δημιουργία και σημείων κάλυψης με ξύλα. Η διακόσμηση που έχεις δεν βοηθάει τους δίσκους μιας και δεν μπορύν να την χρησιμοποιήσουν σαν κρυψώνα.

Ελπίζω να σε βοήθησα να δεις όλες τις παραμέτρους με ένα άλλο μάτι.

Πήγαινε βήμα βήμα και θα βρείς πολύ βοήθεια και στο forum.

Καλή επιτυχία,

Κων/νος

Link to comment
Share on other sites

φτιαξε την καραντινα σου απο νερο του ενυδρειου σου.χρησιμοποιησε μπολι(βιολογικο) υλικο απο τα φιλτρα που ηδη δουλευουν.καλα σου ειπανε για θερμοκρασια33 βαθμους και φυσικα καλη οξυγονωση(αεραντλια).για θεραπεια προτεινω furan 2 μαζι με general cure.προσεχεις δοσολογιες.

Link to comment
Share on other sites

ektozon στο ενυδρειο με τα υπολοιπα ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

παρατηρηε τα κοπρανα του τι χρωμα εχουν.

Link to comment
Share on other sites

@KokkinosK

Σε κύβο 180 λίτρων με 3 δίσκους, του προτείνεις να βάλει 3-4 ακόμα?

Παιδιά προσοχή και υπευθυνότητα στο τι λέμε.

Link to comment
Share on other sites

@KokkinosK

Σε κύβο 180 λίτρων με 3 δίσκους, του προτείνεις να βάλει 3-4 ακόμα?

Παιδιά προσοχή και υπευθυνότητα στο τι λέμε.

Ο ΚόκκινοςΚ του πρότεινε με 'πλάγιο τρόπο' ότι καλό είναι να πάρει μεγαλύτερο ενυδρείο :D

Link to comment
Share on other sites

λοιπον το καραντινακι ενυδρειο ειναι ετοιμο.. στους 32 βαθμους σταθερα με νερακι απο το αλλο και μακαρονι... εχει μπολικη ροη απο την αεραντλια...

στο μεγαλο ενυδρειο εκανα αλλαγη 30 λτ και ξανα εβαλα hexamita για 3 μερες.. ο δισκος με την αλλαγη νερου φαινεται αρκετα καλυτερα σε χρωμα και σαν να μειωθηκαν τα ασπρα σπυρακια..

αυριο ειναι ασφαλες να τον βαλω στο καραντινακι ενυδρειο??

δεν εχει καμια κρυψωνα ουτε φως...

θελω να του αρχισω ενα αντιβακτιριδιακο για 3 μερες αυριο... αλλα ηδη εχω ριξει ξανα hexamita στο μεγαλο... να τελειωσω λετε με αυτη τη θεραπεια και μετα να τον μετακινησω??

το εκτοζον ? να ξανα κανω μεσα σε 4 μερες αλλαγη νερου? 30 λτ? και να το ριξω? καια φου τελειωσει να βαλω ανθρακα με μεγαλη αλλαγη?

για πειτε μου ... τη σειρα να ακολουθησω...

τωρα ξανα λεω κανω 2η θεραπεια hexamita στο μεγαλο και το καραντινα ειναι σχεδον ετοιμο... και μου δωσε αυτος BAKTOPUR!

Link to comment
Share on other sites

Ο ΚόκκινοςΚ του πρότεινε με 'πλάγιο τρόπο' ότι καλό είναι να πάρει μεγαλύτερο ενυδρείο :D

σε συζητηση με μεγαλο πετ σοπα που εχει πολλους δισκους μου ειπε οτι τα λιτρα για τους πολλους δισκους εχουν καταριφθει και ισχυει πλεον οτι μπορεις να χεις μονους τους 8-10 δισκακια σε ενα τετοιο ενυδρειο οπως το δικο μου .. βασικα τον κοιταγα καπως περιεργα οταν μου τα λεγε.. αλλα ειναι σοβαρος κυριος και επαγγελματιας. τωρα τι να πω...

Link to comment
Share on other sites

παρατηρηε τα κοπρανα του τι χρωμα εχουν.

δεν του κρεμονται κολλημενα.. και ουτε τον εχω δει τελευταια ... τον κοιταω συνεχεια και δεν κανει τιποτα...

Δυσκοιλιος ειναι ? :D

Link to comment
Share on other sites

δεν του κρεμονται κολλημενα.. και ουτε τον εχω δει τελευταια ... τον κοιταω συνεχεια και δεν κανει τιποτα...

Δυσκοιλιος ειναι ? :D

Σου λέμε για τα κόπρανα για να δεις μήπως είναι άσπρα. Αυτό θα είνα ένδειξη στομαχικού προβλήματος.

Link to comment
Share on other sites

@KokkinosK

Σε κύβο 180 λίτρων με 3 δίσκους, του προτείνεις να βάλει 3-4 ακόμα?

Παιδιά προσοχή και υπευθυνότητα στο τι λέμε.

Καταλαβαίνω τι λες, αλλά πες μου κάτι.

Ποιό είναι μεγαλύτερο λάθος ή τι κάνει περισσότερο κακό: μικρός αριθμός ψαριών ενός ξεκάθαρου κοπαδόψαρου ή επιβαρυμένη ιχθυοφόρτωση σε ένα ενυδρείο? Η απάντηση φυσικά δεν είναι εύκολη και έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο καθένας ή τι τον βολεύει. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, μιας και μπορώ να το υποστηρίξω με ενισχυμένη φίλτρανση, καλύτερα βιολογικά υλικά και συχνότερες αλλαγές νερού.

Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Σου θυμίζω πως τα ψάρια είναι μικρά και μπορούμε (κατ΄εμέ πάντοτε) να παρεκλίνουμε του κανόνα των 30-40 λιτ ανα ψάρι μιας και αναφέρεται κατα βάση σε ενήλικα ψάρια.

Νομίζω λοιπόν πως το σχόλιο μου ήταν και προσεκτικό και υπεύθυνο, παρ΄ όλα αυτά όμως σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να εξηγήσω και την λογική στην οποία βασίστηκα.

Φιλικά,

Κων/νος

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε δεν το είπα για να παρεξηγηθείς.

Αλλα όταν δίνουμε συμβουλές, ειδικά σε τέτοια θέματα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και χωρίς ίχνος παρερμήνευσις από τον ενδιαφέροντα.

Έκανα το παραπάνω σχόλιο, βλέποντας τα σοβαρά λάθη που έχει ο φίλος με γνώμονα το δικό του καλό και τίποτα άλλο.

Τώρα να μπούμε σε αντιπαράθεση τι είναι λιγότερο ή περισσότερο λάθος, δεν νομίζω οτι έχει σημασία. Ο καθένας πράττει σύμφωνα με την εμπειρία του και με κάποιες κατευθυντήριες γενικές αρχές. Αλλα σε δημόσια συζήτηση, που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει τα γραφόμενα οφείλουμε να είμαστε πιο "σχολαστικοί".

Αν καταλαβαίνεις το σκεπτικό μου :D

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λες, αλλά πες μου κάτι.

Ποιό είναι μεγαλύτερο λάθος ή τι κάνει περισσότερο κακό: μικρός αριθμός ψαριών ενός ξεκάθαρου κοπαδόψαρου ή επιβαρυμένη ιχθυοφόρτωση σε ένα ενυδρείο? Η απάντηση φυσικά δεν είναι εύκολη και έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο καθένας ή τι τον βολεύει. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, μιας και μπορώ να το υποστηρίξω με ενισχυμένη φίλτρανση, καλύτερα βιολογικά υλικά και συχνότερες αλλαγές νερού.

Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Σου θυμίζω πως τα ψάρια είναι μικρά και μπορούμε (κατ΄εμέ πάντοτε) να παρεκλίνουμε του κανόνα των 30-40 λιτ ανα ψάρι μιας και αναφέρεται κατα βάση σε ενήλικα ψάρια.

Νομίζω λοιπόν πως το σχόλιο μου ήταν και προσεκτικό και υπεύθυνο, παρ΄ όλα αυτά όμως σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να εξηγήσω και την λογική στην οποία βασίστηκα.

Φιλικά,

Κων/νος

γνωμη μου μεγαλυτερο ενυδρειο και 4-5 δισκους αρκετα cory και κρυψωνες απο ξυλα και χαμηλος φωτισμος.οσο για φιλτρανση 2 εξωτερικα με μεγαλο καδο για βιολογια.αλλαγες 30% καθε εβδομαδα.

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε δεν το είπα για να παρεξηγηθείς.

Αλλα όταν δίνουμε συμβουλές, ειδικά σε τέτοια θέματα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και χωρίς ίχνος παρερμήνευσις από τον ενδιαφέροντα.

Έκανα το παραπάνω σχόλιο, βλέποντας τα σοβαρά λάθη που έχει ο φίλος με γνώμονα το δικό του καλό και τίποτα άλλο.

Τώρα να μπούμε σε αντιπαράθεση τι είναι λιγότερο ή περισσότερο λάθος, δεν νομίζω οτι έχει σημασία. Ο καθένας πράττει σύμφωνα με την εμπειρία του και με κάποιες κατευθυντήριες γενικές αρχές. Αλλα σε δημόσια συζήτηση, που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει τα γραφόμενα οφείλουμε να είμαστε πιο "σχολαστικοί".

Αν καταλαβαίνεις το σκεπτικό μου :D

Δεν παρεξηγήθηκα καθόλου (ελπίζω να μην φάνηκε κάτι τέτοιο), και συμφωνώ με όλα όσα λες. Όλων μας ο γνώμονας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε όποιον χρειάζεται - όπως βοηθάνε άλλοι και μας σε άλλες περιπτώσεις.

-_-

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...