Jump to content

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΕΝΥΔΡΕΙΟ


filoxenos

Recommended Posts

Εχοντας στα επόμενα σχέδιά μου την κατασκευή ενός μεγάλου ενυδρείου με μεταλλικό πλαίσιο (μόλις βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες), ανοίγω αυτό το θέμα για να συγκεντρωθούν στοιχεία, σχόλια και απόψεις, για τον τρόπο εφαρμογής της γυάλας σε αυτό, χωρίς απώλειες στις άκρες του γυαλιού και με απόλυτη εφαρμογή, ώστε να λειτουργεί σωστά στο ρόλο της συγκράτησής του - γι αυτό άλλωστε και γίνεται η όλη κατασκευή με πλαίσιο.

Αν ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν χωριστά και μετά να μπει "φορετά" με κάποιο τρόπο από επάνω η γυάλα μέσα - και αυτό γιατί έτσι σίγουρα ή δεν θα εφαρμόσει απόλυτα σωστά όντας μικρότερη ή θα κινδυνέψει να σπάσει στις γωνίες, συν τη δυσκολία του τεράστιου βάρους - τι άλλοι τρόποι υπάρχουν ώστε το μεταλλικό πλαίσιο (σιδηροκατασκευή) να εφαρμόζει σφιχτά στο γυαλί και να συγκρατεί επιπλέον σωστά τις δυνάμεις του νερού?

Εγώ το μόνο που μπορώ να φανταστώ σαν πιο σωστή λύση, είναι το να γίνει 2 κομμάτια το πλαίσιο (δύο κομμάτια σε σχήμα ΓΑΜΑ) και να δέσει με προσχεδιασμένους σφιγκτήρες-μπουλόνια γύρω από το έτοιμο ενυδρείο - το οποίο θα ανασηκωθεί σχετικά εύκολα για να περάσει από κάτω του η κάτω πλευρά της στράντζας.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, πως εξασφαλίζουμε πιθανή καταπόνηση των κρυστάλλων από τυχόν υπερβολικό σφίξιμο? Ή πως αποφεύγουμε το αντίθετο, δηλαδή ελλιπή εφαρμογή-δέσιμο-κράτημα, λόγω όχι αρκετού σφιξίματος? Το εύρος που μας παρέχει η χρήση λάστιχου στα σημεία επαφής, είναι αρκετό για να μας καλύψει σε αυτά τα ερωτήματα? Και τι λάστιχο θα πρέπει να είναι αυτό? Ξέρω ότι υπάρχουν κάποια ειδικά αφρώδη λάστιχα, αλλά δεν το έχω ψάξει αρκετά ακόμα...

Και για να μην θεωρητικολογούμε στον αέρα, ας μιλήσουμε πχ για διαστάσεις: 250 χ 150 χ 120 ύψος = 4.500 λίτρα (4,5 κυβικά) και 20άρια τζάμια. Και ας μην αναλωθούμε σε άλλα τυχόν προβλήματα λόγω του μεγάλου μεγέθους, αλλά μόνο στο πως μπορούμε να ενισχύσουμε ικανοποιητικά την αντοχή της κατασκευής από τις δυνάμεις του νερού με τη χρήση μεταλλικού πλαισίου και πως θα εφαρμόσει ικανοποιητικά αυτό, στη γυάλα.

Περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις και την εμπειρία σας. <_<

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά έχω πει τη γνώμη μου πολλές φορές σχετικά με το πλαίσιο και ότι είναι εντελώς περιττό. Επειδή πρέπει να ξεφεύγουμε από τη θεωρεία και την υποκειμενικότητα της γνώμης μας μόνο, παραθέτω φωτογραφία από το London Aquarium όπου φαίνεται ενυδρείο περίπου 4 μέτρων και το μόνο που είχε ήταν κόντρες. (το μεταλλικό φύλλο στον πυθμένα προφανώς είναι για να καλύψει τις κολλήσεις)

Από κει και πέρα καθένας φτιάχνει ό,τι θέλει και όπως νομίζει καλύτερα...

Εdit:αν παραβαίνει τους κανόνες του φόρουμ παρακαλώ να σβηστεί άμεσα, διαφορετικά αναφέρω ως παράδειγμα και το ενυδρείου του Water Inn στο υπόγειο (από ότι θυμάμαι πρέπει να είναι γύρω στα 3mm³, ίσως και περισσότερα) το οποίο επίσης έχει μόνο κόντρες στην κατασκευή του.

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε να δεις... Είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτό να γίνει ασφαλές ενυδρείο πολλών κυβικών, χωρίς τη χρήση πλαισίου. Το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι επειδή νοιώθω ανασφάλεια στο να κατασκευάσω εγώ ένα τέτοιο ενυδρείο, επιλέγω να το κάνω με πλαίσιο, ώστε να μπορώ να κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια...

Ο άλλος λόγος είναι ότι επειδή είμαστε στην Ελλάδα και όχι στο Λονδίνο ή αλλού, όπου όντας η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο σε αυτό το τομέα, θα ήθελα να εξασφαλίσω μια τέτοια κατασκευή και επένδυση, ακόμα και στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Και σκεπτόμενος έτσι, κρίνω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το μεταλλικό πλαίσιο.

Εν κατακλείδι η επιλογή είναι αυτή. Το θέμα είναι πως γίνεται πιο σωστά, με αυτήν την επιλογή. Και οι γνώμες και απόψεις σας σε αυτό, θα βοηθούσαν μέσω της συζήτησης και εμένα αλλά και άλλους που ενδεχομένως στο μέλλον θα σκεφτούν κάτι τέτοιο. <_<

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν στο εμπόριο λάστιχα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στα αυτοκίνητα.

Έχουν διάφορα πάχη και είναι πολύ δυνατά.

Αν ντύσεις το εσωτερικό του πλαισίου με ένα τέτοιο υλικό, θα αποροφήσει τυχόν ατέλειες στις γωνίες, ενώ παράλληλα δεν θα είναι ικανό να σπάσει το τζάμι.

Οπότε γνώμη μου είναι να σχεδιάσεις ένα πλαίσιο με 3mm αέρα και να το ντύσεις εσωτερικά με ένα λάσιχο 5 mm.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται ότι είσαι έξω από τα νερά σου filoxenos... <_<

H ταλάντωση ενός ισχυρού σεισμού θα έχει ως συνέπεια την ταλάντωση του περιεχομένου (νερό) με συνέπεια την αύξηση των δυνάμεων εκατοντάδες φορές και φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης διάλυση του ενυδρείου. Άσε που στην περίπτωση του σεισμού που δε θα αντέξει η κατασκευή μου χωρίς μεταλλικό πλαίσιο θα σκέφτομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου και όχι το ενυδρείο. :angry2:

Κάπου έχω μια μελέτη για τις συνέπειες του σεισμού σε κτίρια, μια προσεκτική ανάγνωση θα καταστήσει σαφές ότι η ταλάντωση (που συνεπάγεται το συντονισμό) καταστρέφει τα πάντα και, μια "θρησκευτική" αν θέλετε αναφορά, έτσι λένε ότι έπεσε και ο πύργος της βαβέλ, το ενυδρείο μας θα αντέξει??? :angry2:

Εγώ κατέθεσα τη γνώμη μου, περιμένω και των υπολοίπων φίλων, καθώς και την εξέλιξη της προσπάθειας σου! :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτά που λες περί σεισμού, θέλω όμως να γίνει σαφές ότι δεν επιδιώκω την επιβίωση του ενυδρείου, μετά το τέλος του κόσμου από σεισμό... <_< Ομως θεωρώ δεδομένο ότι με το πλαίσιο, αυξάνονται οι αντοχές του. Και προτιμώ σε μια τέτοια ανάλογη περίπτωση, να χυθούν λόγω ταλάντωσης και συντονισμού κάποια νερά - έστω και πολλά - από το να σπάσει το ενυδρείο. Αναφέρομαι στη γκάμα Ρίχτερ που κερδίζεις με την ενίσχυση του ενυδρείου με πλαίσιο.

Ή μήπως για να καταλάβω καλύτερα υποστηρίζεις ότι η ύπαρξη πλαισίου δεν έχει κανένα όφελος στον τομέα της αντοχής? Γιατί αν πρόκειται περί αυτού, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι σε σχετικές ιδιωτικές συζητήσεις που έχουν γίνει παλιότερα με σχετικούς τεχνικούς επιστήμονες, όλοι συμφώνησαν στην αύξηση της αντοχής. Και νομίζω ότι είναι απλό να το καταλάβει κανείς. Εάν όμως μπορείς να υποστηρίξεις το αντίθετο, θα με ενδιέφερε να το καταθέσεις. Η παραπάνω γνώση δεν μου ήταν ποτέ αδιάφορη. :angry2:

Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμή που εσύ διάλεξες να το φτιάξεις με μεταλικά νεύρα

νομίζω κάνεις δεν θα σε πείσει να μην το κάνεις!

Εμένα αυτό που θα με προβλημάτιζε θα ήταν το βάθος που έχεις διαλέξει!

και κατ επέκταση θα με έβαζαν σε σκέψεις εάν οι σιλικόνες είναι οι

καλύτερες που μπορώ να έχω για την δουλειά αυτή.

Επίσης σε αυτό το βάθος θα πρέπει να έχεις και κάποια νεύρα στα μισά του

ύψους. γιατί ναι μεν στην οριζόντια στρέβλωση τη λύνεις με τις κόντρες

πάνω και κάτω αλλά στο 1.20 ύψος πως μπορείς να το ενισχύσεις?

Link to comment
Share on other sites

φιλε Ντινο,

κατ'αρχην ευχομαι να πραγματοποιηθει η κατασκευη σου συντομα και να την κληρονομησουν μεχρι και τα δισεγγονα σου.Τον ιδιο προβληματισμο ειχα και εγω πριν απο καιρο πως θα ταιριαξει δηλαδη η γυαλα μεσα σε ενα μεταλικο πλαισιο. Το καλυτερο που μπορεσα να σκεφτω ηταν αφου φτιαχτει η γυαλα πανω της να φτιαχτει το πλαισιο αλλα οι θερμοκρασιες που πιανει η ηλεκτροκολληση εινα απαγορευτικες για αμεση επαφη με το γυαλι και καταστροφικες για τη σιλικονη που θα κραταει τα γυαλια ενωμενα. Το επομενο λοιπον που θα σου παρεχει αρκετα μεγαλη ασφαλεια ειναι να προχωρησεις σε κατασκευη με μια μονο πλευρα απο γυαλι οι υπολοιπες 4 μπορει να ειναι απο ξυλο, απο ανοξειδοτο, απο PVC, ή απο μπετο. υπαρχει βεβαια και το ακρυλικο, αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορει να βρει εφαρμογη σε αυτες τις διαστασεις. τελος σκεψου σοβαρα αυτο που λεει ο stefanos για το υψος του ενυδρειου και την αναγκη υπαρξης κοντρων στο μεσον του υψους του ενυδρειου....

Link to comment
Share on other sites

...Εμένα αυτό που θα με προβλημάτιζε θα ήταν το βάθος που έχεις διαλέξει! και κατ επέκταση θα με έβαζαν σε σκέψεις εάν οι σιλικόνες είναι οι

καλύτερες που μπορώ να έχω για την δουλειά αυτή. Επίσης σε αυτό το βάθος θα πρέπει να έχεις και κάποια νεύρα στα μισά του ύψους. γιατί ναι μεν στην οριζόντια στρέβλωση τη λύνεις με τις κόντρες πάνω και κάτω αλλά στο 1.20 ύψος πως μπορείς να το ενισχύσεις?

Φίλε stefanos, ευτυχώς αυτό το έχω λύσει - τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Με μια καινοτομία που θα λύνει ταυτόχρονα 2 προβλήματα: ένα αυτό που αναφέρεις και άλλο ένα που "ταλανίζει" τους απανταχού κατόχους κιχλίδων... <_<

Αλλά είναι κάτι που το φυλάω για αργότερα... όταν θα έρθει, με το καλό, η στιγμή της παρουσίασής του. :angry2:

...Το επομενο λοιπον που θα σου παρεχει αρκετα μεγαλη ασφαλεια ειναι να προχωρησεις σε κατασκευη με μια μονο πλευρα απο γυαλι οι υπολοιπες 4 μπορει να ειναι απο ξυλο, απο ανοξειδοτο, απο PVC, ή απο μπετο. υπαρχει βεβαια και το ακρυλικο, αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορει να βρει εφαρμογη σε αυτες τις διαστασεις...

Αυτό κι αν είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνω... Εχω εκφράσει την άποψή μου για τέτοιες κατασκευές (μπετοφόρμ) σε άλλο ποστ. Δεν θα εμπιστευόμουν διαχρονικά την στεγανότητα ενός ενυδρείου 4,5 τόννων σε οποιασδήποτε επεξεργασίας ξύλο. Αλλά και επειδή το έχω φανταστεί στη μέση ενός μεγάλου χώρου, δεν θα το ήθελα και για άλλο βασικό λόγο: Πως θα το χαίρεσαι αν δεν είναι γυαλί?

Link to comment
Share on other sites

______.bmpΦιλε Ντινο δες εδω ενα προχειρο σχεδιο.

Σαν μια πρωτη σκεψη λεω να γινει το πλαισιο με λαμα μισο ποντο παχος και τρεις πλατος.Τα δυο κομματια θα τα ενωσεις με βιδες, σιγα σιγα στριβωντας μιση βολτα καθε παξιμαδι μεχρι να ερθουν σφηξουν.Υπαρχουν πολλων ειδων λαστιχα που μπορουν να βοηθησουν στην εφαρμογη.

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω, αλλά εντόπισα άλλο πρόβλημα στη πρόχειρη μελέτη που κάνω...

Τα 750 κιλά περίπου, ΜΟΝΟ των κρυστάλλων - με τελειωμένο το ενυδρείο - μου φαίνεται λίγο δύσκολο να μετακινηθούν, έστω και λίγο... :angry2::angry2: ...για να κάτσουν πάνω στο πλαίσιο.

Αρα θα πρέπει να αναθεωρήσω μάλλον, κάποια πράγματα στη διαδικασία... <_<

Link to comment
Share on other sites

Ή μήπως για να καταλάβω καλύτερα υποστηρίζεις ότι η ύπαρξη πλαισίου δεν έχει κανένα όφελος στον τομέα της αντοχής? Γιατί αν πρόκειται περί αυτού, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι σε σχετικές ιδιωτικές συζητήσεις που έχουν γίνει παλιότερα με σχετικούς τεχνικούς επιστήμονες, όλοι συμφώνησαν στην αύξηση της αντοχής. Και νομίζω ότι είναι απλό να το καταλάβει κανείς. Εάν όμως μπορείς να υποστηρίξεις το αντίθετο, θα με ενδιέφερε να το καταθέσεις. Η παραπάνω γνώση δεν μου ήταν ποτέ αδιάφορη. <_<

Διαβάζοντας προσεχτικά όλο το τόπικ, αν κατάλαβα καλά, θα μπει μόνο στη βάση του ενυδρείου μεταλλικό πλαίσιο το οποίο θα αγκαλιάζει περιμετρικά και σε ύψος μερικών εκατοστών, έτσι? Στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται και μαθηκατικά ότι το όφελος που θα έχεις είναι μικρό, αλλά υπαρκτό, που δε νομίζω να αξίζει τον κόπο. Προσωπικά θα με προβλημάτιζε πολύ περισσότερο στο μέσον του ενυδρείου (αυτό που είπε και ο Στέφανος) τι θα γίνει παρά το πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση σκέψου εναλλακτικές λύσεις που σου είπαν και οι φίλοι παραπάνω. :angry2:

Link to comment
Share on other sites

Δυο περιπτωσεις μπορεσα να σκεφτω εγω.

Με σιδερογωνιά ετοιμαζεις την βαση-πλαισιο ισα με τον πατο και κολας στις γωνίες παλι 4 σιδερογωνιές (σαν αναποδο τραπεζι σκεψου το).Κολας τα τζαμια σε αυτη τη βαση και στην συνεχεια ετοιμαζεις ενα πλαισιο φαρδυτερο απο την βαση-πλαισιο οσο το παχος της σιδερογωνιας για να μπει σαν καπακι στο τελος και να κρατησει δεμενο το πανω μερος του ενυδρειου.

2η περιπτωση διαιρουμενο ολο το πλαισιο, ειτε κατα μηκος ειτε κατα πλατος και να μπει στο τελος στο ενυδρειο εφαρμοστα.

Φυσικα ολα αυτα προυποθετουν αρκετη ακριβεια, πολλα ατομα,μαλλον και μπαλανγκο λογω βαρους και προσοχη στις μετρησεις γιατι το παραμικρο λαθος μπορει να σου καταστρεψει το εγχειρημα.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας προσεχτικά όλο το τόπικ, αν κατάλαβα καλά, θα μπει μόνο στη βάση του ενυδρείου μεταλλικό πλαίσιο το οποίο θα αγκαλιάζει περιμετρικά και σε ύψος μερικών εκατοστών, έτσι? Στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται και μαθηκατικά ότι το όφελος που θα έχεις είναι μικρό, αλλά υπαρκτό, που δε νομίζω να αξίζει τον κόπο. Προσωπικά θα με προβλημάτιζε πολύ περισσότερο στο μέσον του ενυδρείου (αυτό που είπε και ο Στέφανος) τι θα γίνει παρά το πλαίσιο...

Οχι, για όλο μιλάω. Ενας πλήρης σκελετός όπου μέσα του θα υπάρχει το ενυδρείο. Και θα το κρατάει σε όλα τα επίπεδα και σημεία των ακμών.

Επειδή όμως δεν μπορεί, ούτε να "χτιστεί" μέσα του το ενυδρείο, ούτε να μπει "φορετά" από πάνω μετά την κατασκευή του σκελετού, θα πρέπει ο σκελετός να περιβάλλει το ενυδρείο, μετά την κατασκευή του ενυδρείου. Και γι αυτό το λόγο θα γίνει 2 κομμάτια (ο σκελετός), που θα ενωθούν και θα σφίξουν, γύρω από το ενυδρείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ανασηκωθεί λιγάκι το ενυδρείο, για να περάσει η κάτω πλευρά της στράντζας, κάτω από το γυαλί (στη βάση).

Ετσι, θα αποκλείεται η οποιαδήποτε πιθανότητα να ξεκολλήσει το όποιο κρύσταλλο (όλα θα συγκρατιούνται, όλες οι ακμές θα έχουν εξωτερικά σκελετό να τις κρατάει). Εάν οι κολλήσεις των κρυστάλλων γίνουν σωστά και στεγανά, τελείωσε...

Το πρόβλημα είναι πως θα περιβληθεί το ενυδρείο με τον σκελετό και πως όλο αυτό το τελικό πράγμα, θα είναι τόσο σφιχτό, ώστε και να μην "παίζει" μέσα το ενυδρείο, αλλά και να μην το σφίξει πολύ και έχουμε παρατράγουδα...

Στο θέμα που λέει ο Στέφανος, έχω βρει λύση... και ωραία λύση! :angry2:

Το πρώτο με προβληματίζει... :angry2: Η σωστή εφαρμογή της στράντζας στο γυαλί...

Υ.Σ.: Ισως ο jojo να μπορεί να βοηθήσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, αν δει το θέμα... <_<

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Πάντως όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω ότι η λύση είναι μία: Πολλά κομμάτια ο σκελετός, που θα δεθεί/σφίξει γύρω από το τελειωμένο ενυδρείο, το οποίο θα κατασκευαστεί πάνω σε μεταλλική βάση, προσχεδιασμένη για να δεχθεί τον σκελετό και να γίνουν όλα ένα σώμα με σφικτήρες/στριφώνια. Μετακινήσεις οπουδήποτε είδους, τις ξεχνάω. Μόνο τα τζάμια τα υπολόγισα σε 700 - 750 κιλά (με 20άρι).

Link to comment
Share on other sites

Υ.Σ.: Ισως ο jojo να μπορεί να βοηθήσει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, αν δει το θέμα... .............πρωτα ομως πρεπει να καταλαβω την ερωτηση.......τι θελεις ακριβως να μαθεις?σε ορισμενες κατασκευες ειναι απλως απαραιτητο ενα μεταλικο κλουβι,κυριως σε κατασκευες οπου το γυαλι δεν ακουμπα σε αλλο γυαλι{οπως στην δικη μου}οπως και ναχει,αν γινει σωστα η δουλεια,η αντοχη ειναι πολλαπλασια.Στην δικη μου περιπτωση χρησιμοποιησα ατσαλι 6χιλ σε γωνια 6χ6cm,βιδωθηκε με στριφωνια στους τοιχους και μεσα στην κατασκευη περασαν και πατησαν τα γυαλια.Πολυ σημαντικο θεωρω το οτι το μεταλικο κλουβι προηγειται των γυαλιων στην κατασκευη. Δες και 2 φωτογραφιες .

post-88-1164353254_thumb.jpg

post-88-1164353282_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Τώρα κατάλαβα τι έχεις κάνει.

Εσύ λοιπόν κατάλαβα ότι έχεις δέσει/μονώσει πάνω στο σκελετό, χωρίς να εφάπτονται τα γυαλιά. Εγώ όμως θέλω να έχω ένα αυτοτελές ενυδρείο (γυάλα) που θα το ενισχύσω με μεταλλικό περίβλημα στις ακμές-ενώσεις του. Είναι διαφορετική κατασκευή. Και το πρόβλημα είναι αυτό που αναφέρω παραπάνω, η σωστή εφαρμογή του εξωτερικού μεταλλικού πλαισίου, στη γυάλα.

Link to comment
Share on other sites

Ο Jojo έχει δίκιο.

Πρώτον γιατί είναι πρακτικά πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον να το κατασκευάσεις με τον τρόπο που λες φίλε filoxenos, άντε να σηκώσεις όλο το ενυδρείο μαζί για να περάσεις το πλαίσιο από κάτω.

Δεύτερον έστω και σε ένα διαιρούμενο πλαίσιο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, όπως έχεις είδη καταλάβει χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια ώστε το πλαίσιο να υποστηρίζει σωστά την μηχανική αντοχή της όλης κατασκευής.

Δηλαδή εγώ προτείνω να κατασκευάσεις το πλαίσιο με γωνιές , να το ηλεκτροσυγκολλήσεις όλο (με μεγάλη προσοχή στην επιπεδότητα της κάθε πλευράς).

Μετά αφού είναι έτοιμο το πλαίσιο παίρνεις μια μια πλευρά την περνάς μέσα στο πλαίσιο από την πάνω πλευρά (λίγο λοξά για να χωρέσουν) βάζεις περιμετρικά μεγάλη ποσότητα σιλικόνης στο τσάμι μόνο στο σημείο που θα πατήσει πάνω στο πλαίσιο και το σταθεροποιείς χωρίς να πιέσεις το τσάμι πολύ πάνω στο πλαίσιο έτσι ώστε ανάμεσα στο τσάμι και στο μέταλλο να παρεμβάλετε αρκετή ποσότητα στερεοποιημένης σιλικόνης η οποία θα απορρόφηση του κραδασμούς σε περίπτωση σεισμού.

Η γωνιές θα πρέπει να είναι ανοξείδωτες αλλά θα πρέπει να φροντίσεις στης γωνίες του ενυδρείου κατά την τοποθέτηση των τσαμιών να βάζεις αρκετή σιλικόνη ώστε να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το νερό.

Τα τζάμια έχεις ρωτήσει πόσο θα κοστίσουν?

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασια ειναι ετσι ακριβως οπως περιγραφει ο φιλος leon54 .μα ακριβως.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μου λες όμως φίλε μου leon54, είναι άλλη κατασκευή, που εγώ δεν θέλω να κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ <_< για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον στο θέμα που άνοιξα (όπως και όλα τα άλλα παιδιά), αλλά το πρόβλημα που έχω θέσει είναι συγκεκριμένο και αναζητώ προβληματισμούς και συζήτηση πάνω σε αυτό. Εχω σκεφτεί όλους (πιστεύω) τους πιθανούς τρόπους κατασκευής ενός τέτοιου ενυδρείου και έχω καταλήξει στον συγκεκριμένο για διάφορους δικούς μου λόγους. Οπως πολύ σωστά είπε και ο Στέφανος:

Απο τη στιγμή που εσύ διάλεξες να το φτιάξεις με μεταλλικά νεύρα νομίζω κάνεις δεν θα σε πείσει να μην το κάνεις!...

Φυσικά, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή όλων σας, εκτιμάται θετικότατα και σας ευχαριστώ πολύ όλους. :angry2: Πάντως ήδη μηχανολόγος μηχανικός εξειδικευμένος σε σιδηροκατασκευές, υποσχέθηκε να ξεκινήσει σχεδιασμό σε AutoCAD για να το μελετήσουμε πιο πολύ και σε βάθος. Αυτό που προκύπτει σε πρώτη φάση είναι ότι τελικά θα είναι λίγο πιο πολύπλοκο απ' όσο είχα φανταστεί στην αρχή... Αλλά με σωστό σχεδιασμό και προσεκτική οργάνωση όλης της διαδικασίας σε όλες της τις λεπτομέρειες, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει στη βάση που έχει τεθεί για το όλο project, που δεν είναι άλλη από το να κρατηθεί σε χαμηλά οικονομικά επίπεδα. Για παράδειγμα θα αναφέρω την ιδέα να ξεκινήσει το μοντάρισμα του ενυδρείου σε λίγο ψηλότερη βάση (από ειδικό ελαστικό) από το πάχος της στράντζας, ώστε να μην χρειαστεί να σηκωθεί το ενυδρείο (το λάστιχο θα είναι κατά τι μικρότερο σε επιφάνεια από το ενυδρείο, ώστε να "φιλήσει" με τη στράντζα που θα μπει "φορετά" από το πλάι και να αποφευχθεί το όποιο σήκωμα της γυάλας... :angry2: ).

Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο στο τέλος δεν καταφέρω να βρω ικανοποιητική λύση σε όλα (πράγμα που δεν το πιστεύω) τότε μάλλον θα προχωρήσω στην κατασκευή σκέτης της γυάλας, με πρόσθετα δεσίματα εσωτερικά (κολώνες, κόντρες κλπ) χρησιμοποιώντας μόνο γυαλί, αλλά αναγκαστικά πιο ενισχυμένο. Πάντως, ΜΟΝΟ το μεταλλικό πλαίσιο θα με κάνει να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια...

Οποιος λοιπόν έχει να προσφέρει πρόταση και γνώμη στο συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι καλοδεχούμενη. :rasp:

Υ.Σ.: Το κόστος είναι ένα θέμα που δεν με απασχολεί και τόσο τώρα (όντας υπό συζήτηση), καθώς διαπραγματεύομαι την πιθανότητα χορηγίας, με κάποια ανταλλάγματα... :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα πηγαίνοντας εχθές σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης έπεσε το μάτι μου σε κάτι μεγάλο που εκείνη τη στιγμή ξεπακετάραν ήταν μια ΓΥΑΛΑ 750λίτρων έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσω την όλη κατασκευή

Λοιπόν έχουμε και λέμε γυαλί 20

Αλουμινένιο πλαίσιο – βάση

Αλουμινένιο πλαίσιο – καπάκι

Οι συνδέσεις ήταν όλες με περτσίνια, βέργες λοιπόν των ανάλογων διαστάσεων οι οποίες είχαν δεθεί με αυτό το τρόπο

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός όπου αντί για κλασικές κόντρες υπήρχαν δύο κάθετα συρματόσχοινα μικρού διαμετρήματος τα οποία εσωτερικά μπορούσαν να μετακινηθούν πριν φυσικά το γέμισμα του ενυδρείου γιατί λογικά μετά από αυτή τη διαδικασία θα τεντώναν

Έως την Παρασκευή όποιος ενδιαφέρετε μπορώ να βγάλω φωτογραφίες (όσες θέλω) γιατί είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες του καταστήματος αν υπάρχει ενδιαφέρων, απλά ενημερώστε με

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως και στη βάση θα μπορούσαν να μπουν αντίστοιχα κόντρες συρματόσχοινα έτσι ώστε με τα δύο καπάκια πάνω και κάτω να δέσει η όλη κατασκευή

Link to comment
Share on other sites

Φίλε skippergr βγάλε φωτογραφίες από όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, από τη βάση το καπάκι το ενυδρείο τις κόντρες από τι υλικό είναι τα συρματόσκοινα? ποιές είναι οι αναλογίες του?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...