Jump to content

Recommended Posts

Παρατήρησα εχθές στο μονομαχο μου τα μάτια του και μου φαίνεται ότι έχουν διογκωθεί

και στην πάνω τους πλευρά (στο φρύδι ας πουμε) υπάρχει μια άσπρη γραμμή.

Έβγαλα μια φωτογραφία αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει και πολύ.

Πήγα στο pet shop και μου έδωσαν το φάρμακο της φωτογραφίας.

Στα χαρακτηριστικά του βέβαια του φαρμάκου δεν αναφέρεται τίποτα για πεταχτά μάτια.

Κατά τα άλλα το ψαράκι δεν έχει τίποτα, είναι δραστήριο, κυνηγιέται με τη μία θυληκιά (την άλλη την γράφει κανονικά), τρώει και γενικά όλα καλά.

Να του κάνω κάτι άλλο?

Είναι τελικά πεταχτά τα μάτια του ή μήπως είναι το κανονικό του? <_<:angry2::angry2:

post-2567-1164542172_thumb.jpg

post-2567-1164542196_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρησα εχθές στο μονομαχο μου τα μάτια του και μου φαίνεται ότι έχουν διογκωθεί και στην πάνω τους πλευρά (στο φρύδι ας πουμε) υπάρχει μια άσπρη γραμμή. Έβγαλα μια φωτογραφία αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει και πολύ. Πήγα στο pet shop και μου έδωσαν το φάρμακο της φωτογραφίας. Στα χαρακτηριστικά του βέβαια του φαρμάκου δεν αναφέρεται τίποτα για πεταχτά μάτια. Κατά τα άλλα το ψαράκι δεν έχει τίποτα, είναι δραστήριο, κυνηγιέται με τη μία θυληκιά (την άλλη την γράφει κανονικά), τρώει και γενικά όλα καλά. Να του κάνω κάτι άλλο? Είναι τελικά πεταχτά τα μάτια του ή μήπως είναι το κανονικό του? <_<:angry2::angry2:

Από τη φωτογραφία δυστυχώς δεν μπορεί να διακρίνει κάποιος τι παίζει (παρ' όλο που την έβαλα στο Ρhotoshop και την επεξεργάστηκα). Εάν είναι pop eye, είναι δείγμα ότι το ψάρι κάτι έχει. Ομως θα πρέπει να σιγουρευτείς γι αυτό πριν κάνεις την οποιαδήποτε θεραπεία. Εάν μπορείς να βάλεις καλύτερη φωτογραφία, ίσως μπορέσουμε να τον δούμε και να σου πούμε πιο σίγουρα.

Το φάρμακο που δείχνεις απ όσο ξέρω, είναι από εκχυλίσματα τσαγιού με φυσική αντιβακτηριακή δράση και είναι κυρίως για fin rot, τραύματα, μύκητες κλπ, όταν είναι σε ελαφριά μορφή. Εφ όσον έχει φυσιολογική συμπεριφορά το ψάρι, απλώς παρακολούθησέ το προσεκτικά και διαρκώς και μόνο εάν δείξει κάτι προχωράς σε οποιαδήποτε θεραπεία. Συνήθως με μια καλή αλαγή, λίγο ενυδρειακό αλάτι στο νερό τους και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, σωστή διατροφή ή νηστεία (ανάλογα την περίπτωση) οι Μονομάχοι αντιμετωπίζουν τέτοια ελαφριά προβλήματα μόνοι τους.

Ομως θα ήθελα να εστιάσω σε κάτι άλλο, που το θεωρώ πιο σημαντικό...

- Τι ενυδρείο έχεις ? (λίτρα, συνθήκες κλπ).

- Γνωρίζεις ότι οι Μονομάχοι δεν μπαίνουν ζευγάρι και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων, ούτε καν μαζί με άλλα ψάρια σε ενυδρεία μέχρι ~200 λίτρα? Από αυτά τα λίτρα και πάνω και πάντα υπό προϋποθέσεις - πολλά φυτά, συμβατά ψάρια, κατάλληλες συνθήκες νερού, πολύ χαμηλή κυκλοφορία κλπ - ίσως να μπορεί να μπει... Και αυτό για να υπάρχει ικανός χώρος να κρυφτεί αυτός ή τα θηράματά του.

Κατά τη γνώμη μου όμως, ούτε τότε θα πρέπει να τον βάζεις, εκτός και αν λύσεις και το τελευταίο πρόβλημα, που είναι η διατροφή του - φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνες, που το τρώνε πολύ αργά! Πως θα προλαβαίνει να τρώει όταν θα ορμάνε όλα τα ψάρια στην τροφή και συνήθως την καθαρίζουν, πριν αυτός προλάβει να φάει? Αποτέλεσμα: υποσιτισμός και στρες...).

Ζευγάρι μπαίνουν οι Μονομάχοι μόνο όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αναπαραγωγή και κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες, ώστε να προστατέψουμε τα ψάρια από τυχόν τραυματισμούς, ακόμη δε και από το θάνατο! Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο αρσενικός σκοτώνει τη θηλυκιά μετά το ζευγάρωμα, γιατί ο χώρος ήταν μικρός και ο "ιδιοκτήτης" ήταν αλλού... Μέχρι και οι θηλυκιές (εάν είναι περισσότερες από μία) μπορούν να σκοτωθούν μεταξύ τους, στην προσπάθεια διεκδίκησης της θέσης της υποψήφιας νύφης και μητέρας. Ή να τραυματισθούν βαρύτατα...

Εσύ φίλε μου akis308, έχεις λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, βάζοντας αυτά τα ψάρια μαζί?

Ή ρισκάρεις τη ζωή και την υγεία τους έχοντάς τα σε κοινό χώρο?

Πάντως από τη φωτογραφία που έβαλες, δεν μπόρεσα να διακρίνω εάν πρόκειται για ένα τεράστιο ενυδρείο με τις παραπάνω συνθήκες...

Link to comment
Share on other sites

Όχι φίλε μου, το ενυδρείο είναι μικρό (περ. στα 40 lt).

πριν κάμποσο καιρό το ψαράκι ήταν υποτονικό και δεν πολυέτρωγε, όταν πήγα σε pet shop να ρωτήσω τι να κάνω μου είπαν ότι μια καλή λύση είναι να του πάρω δύο θυληκές.

Όσες περισσότερες, τόσο καλύτερα μου είπαν γιατί έτσι δεν θα τις κουράζει και τόσο.

Τέλος πάντων όταν του τις έβαλα, άλλαξε τελείως συμπεριφορά, πολύ μεγαλύτερη όρεξη, κινητικότητα κλπ.

Όσο για την τροφή, δεν ξέρω τι γίνεται αλλά το πρόβλημα στο ενυδρείο μου είναι αν θα φάνε τελικά οι δύο κυρίες.

Η τροφή καταναλώνεται από το μονομάχο σε ριπή οφθαλμού, ειδικά όταν του ρίχνω κατεψυγμένο σκουλίκι

σχεδόν βγαίνει από το νερό για να το φάει από το χέρι μου.

Έβγαλα αυτή τη φώτο και την πείραξα για να φαίνεται καλύτερα τι λέω.

Για δες, βοηθάει?

post-2567-1164548299_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειγόντως χωρίζεις τα ψάρια!!!

(Κάτι φαίνεται στη φωτό αλλά δεν είμαι και σίγουρος... Δεν είναι καθόλου καθαρή η φωτό. Αν το βλέπεις εσύ, εντάξει.)

Επειγόντως χωρίζεις τα ψάρια!!!

(Μόλις το κάνεις, ξεκίνα τη θεραπεία με αλάτι στον κύριο. Δηλαδή: βάζεις 1-2 γραμμάρια ενυδρειακό αλάτι για κάθε λίτρο νερού του ενυδρείου του, αφού το ανακατέψεις καλά να έχει διαλυθεί πλήρως. Πριν από αυτό κάνε μια καλή αλλαγή νερού. Ανεβάζεις ταυτόχρονα τη θερμοκρασία από το 25 στο 28. Να ταΐζεις με φειδώ και μόνο καλής ποιότητας τροφή για Μονομάχους, για τις 7-10 ημέρες που θα διαρκέσει αυτό. Πρόσθεσε βιταμίνη στο νερό του. Μην έχεις δυνατά φώτα και για πολλές ώρες. Να έχει ησυχία το δωμάτιο και ο περιβάλλον χώρος. Και το σημαντικότερο όλων:...)

Επειγόντως χωρίζεις τα ψάρια!!!

<_<

Υ.Σ.: Βάλε και το "φάρμακο", κακό δεν κάνει. Μάλλον θα τον βοηθήσει.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...