Jump to content

Κάτι διαφωτιστικό για τις συχνές ασθένειες των Gouramies


Binational

Recommended Posts

Πολυ διαφωτιστικο το λινκ σ ευχαριστουμε αν και διακρινω εναν πανικο τωρα τελευταια με τα γκουραμακια;

Περιμενουμε και φωτο απ τα μωρουλινια σου

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ λάθος την προσέγγιση του θέματος και κυρίως τον τίτλο (αναφέρομαι και σε σχετικές αναφορές σε άλλα ποστ). Κάποιος ο οποίος δεν ξέρει, διαβάζοντας τον τίτλο θα νομίζει ότι τα γκουράμι είναι ψάρια αρρωστιάρικα, που συνέχεια δημιουργούν προβλήματα στους κατόχους τους. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, όχι μόνο για τα γκουράμι, αλλά για κανένα ψάρι. Ολα τα ψάρια είναι ευαίσθητοι οργανισμοί, που όμως αν τους δώσουμε τις σωστές συνθήκες, θα τα έχουμε κοντά μας για όλη τη διάρκεια της εν δυνάμει ζωής τους.

Οι συνθήκες που διαμορφώνουμε και που διατηρούμε τα ψάρια είναι αυτές που τα κάνουν συνήθως να εκδηλώνουν αρρώστιες και όχι η "άρρωστη" φύση τους. Θέλω να πω ότι δεν υφίσταται το "συχνές ασθένειες των Gouramies"... Είναι "συχνές" (αν και δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου) επειδή εμείς συχνά δεν τα έχουμε στις ανάλογες σωστές συνθήκες που χρειάζονται ή δεν τους παρέχουμε την αναγκαία φροντίδα, τις περισσότερες φορές λόγω άγνοιας. Επίσης πολλές φορές τα ψάρια έρχονται άρρωστα από το μαγαζί που τα παίρνουμε ή τον εισαγωγέα. Και εκεί χρειάζεται η προσοχή μας.

Προσωπικά είχα 6 γκουράμι εδώ και 1 χρόνο περίπου και ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει το παραμικρό. Πριν λίγο καιρό έδωσα τη μία θηλυκιά σε ένα γνωστό μου, για να δοκιμάσει να τη ζευγαρώσει με τον αρσενικό του. Σε 12 μέρες το ψάρι πέθανε... Παρ' όλες τις οδηγίες και τη συζήτηση που είχαμε κάνει... Οταν το έψαξα λίγο, κατάλαβα ότι το ψάρι αρρώστησε και πέθανε από στρες, λόγω τελείως διαφορετικών (και λάθος) συνθηκών που εξαναγκάστηκε να ζήσει, σε συνδυασμό με πολύ μικρή & βιαστική προσαρμογή σε αυτές...

Ξέρω χομπίστα φίλο μου που ξεκίνησε ενυδρείο (240 λίτρα) με γκουράμι (8 ψάρια, 2 αρσ. & 6 θηλ.) πριν 2,5 χρόνια και όχι μόνο δεν του έχουν πάθει τίποτα, αλλά έχει πάρει και 3 γέννες μέχρι τώρα...

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφέρω τώρα πάμπολλες περιπτώσεις τέτοιες. Εγώ πάντως με τις λίγες γνώσεις μου, δεν θα χαρακτήριζα τα γκουράμι σαν ιδιαίτερα ευαίσθητα ψάρια. Και δεν είναι...

Μερικές φορές, η ανθρώπινη αδυναμία ή η άγνοια είναι αυτή που δημιουργεί τους μύθους και όχι η πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Η φιλη εβαλε ενα απλο λινκ για ασθενειες και δεν βρισκω να υπαρχει κατι κακο στον τιτλο αλλα ουτε και στο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Filoxenos, το γεγονός ότι γράφεις για ανθρώπινη αδυναμία και άγνοια σημαίνει ότι μάλλον δεν διάβασες το άρθρο στο εγκυρότατο περιοδικό Practicalfishkeeping, εκτός και αν αμφισβητείς ευθέως τις έρευνες των επιστημόνων.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο να τους στείλεις (στους επιστήμονες) μια επιστολή όπου θα εκφράζεις τις αντιρρήσεις και τις απόψεις σου για να τις λάβουν υπόψιν στις περαιτέρω έρευνες αντί να ισοπέδωνεις τα πάντα. Το άρθρο έχει ως πηγές επιστημονικά άρθρα και όχι παρατηρήσεις και εμπειρίες κάποιου τυχαίου χομπίστα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με το σεβασμό που απαιτείται.

Το σχετικό abstract βρίσκεται εδώ: http://www.sciencedirect.com/science?_ob=A...9fd5543555d7389

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Μιχάλη.

Ντίνο σε παρακαλώ να είσαι πιο προσεκτικός και όχι τόσο βιαστηκός στις απαντήσεις σου. Η έρευνα είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί και μας δίνει χρήσιμα σε όλους συμπεράσματα.

Μην αρχίζουμε με το παραμικρό να κατηγορούμε, να πλάθουμε μύθους και να δημιουργούμε υπόπτους. Δεν λέω καλό το conspiracy theory αλλά δεν είναι όλα έτσι στην ζωή. Καλό είναι να διαβάζουμε ένα άρθρο ολοκληρωμένα (μιλάω προς όλους μας) πριν βιαστούμε να απαντήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αναφέρθηκα μόνο στον τίτλο του ποστ και σε τίποτα άλλο. Το λινκ δεν το άνοιξα καν, δεν διαβάζω αγγλικά κείμενα εύκολα. Δεν έκανα κριτική ούτε σε άρθρο, ούτε σε επιστήμονες, ούτε σε έρευνα. Είπα πεντακάθαρα νομίζω την άποψή μου για την επιλογή του τίτλου του συγκεκριμένου ποστ. Και αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι τα γκουράμι είναι ψάρια που αρρωσταίνουν συχνά, σε σχέση με άλλα ψάρια. Οποιος διαβάσει αυτό το τίτλο στο ποστ εδώ, μπορεί να βγάλει λανθασμένα το συμπέρασμα ότι τα γκουράμι είναι ευαίσθητα ψάρια και ότι είναι συνηθισμένο να αρρωσταίνουν... Και αυτό σχολίασα... Είναι λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Όχι Ντίνο δεν είναι λάθος αλλά είναι άσχετο με το θέμα που ανοίχτηκε.

Τέλος εδώ μην το κανιβαλίζουμαι και άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Κανεις λαθος τα γκουραμακια ειναι αρκετα ευαισθητα σε σχεση με αλλο ψαρια και το λενε ολοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...