Jump to content

Aquazone Project Team

Recommended Posts

gallery_1684_7_87387.jpg

 

 

Xenia umbellata

 

Είναι ένα φωτοσυνθετικό μαλακό κοράλλι και το συγκεκριμένο είδος της οικογένειας, από τα 60 που υπάρχουν, είναι το μόνο που έχει έντονη (σε σχέση με τα άλλα), παλμική κίνηση στους πολύποδες. Δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος αυτού του παλμού και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες όπως: ο δυνατός ή και ο χαμηλός φωτισμός, τα επίπεδα ποιότητας νερού, η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αυτό δεν είναι καθοριστικό δείγμα για την κακή υγεία του κοραλλιού. Λέγεται επίσης ότι απορρόφα φωσφορικά άλατα και ότι απελευθερώνει αμμωνία.

Δεν είναι επιθετικό είδος προς τα άλλα κοράλλια και είναι ανθεκτικό από την στιγμή που θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον του ενυδρείου, αλλά υπάρχει πρόβλημα κατά τον χειρισμό και ειδικά στη μεταφορά διότι αποβάλει βλέννα και δημιουργούνται βακτηριακές μολύνσεις με συνέπεια τον θάνατο του.

 

Η συμβιωτική άλγη zooxanthellae τους παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών τους μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά θα ωφεληθεί και από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη στήλη του νερού.

Για την καλή υγεία και ανάπτυξη θα χρειαστεί η προσθήκη Ιωδίου.

 

Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και όταν τα επίπεδα ρΗ είναι κάτω από το 8.3 και η αλακαλικότητα σε χαμηλές τιμές, μετριάζεται ή και σταματά ο παλμός από τους πολύποδες. Θα αναπαραχθεί από σχάση αρκετές φορές τον μήνα όταν η αποικία είναι ώριμη, αλλά και από τους εκκολαπτόμενους πολύποδες που θα μεταφερθούν από την ροή του νερού, δημιουργώντας μια νέα αποικία ή μπορεί επίσης να μετακινηθεί αφήνοντας μέρος του ιστού. Η διάρκεια ζωής στην αιχμαλωσία κυμαίνεται από 3-7 χρόνια όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Κατά τον χειρισμό είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών διότι η βλέννα που αποβάλει έχει μια πολύ έντονη δυσάρεστη οσμή.

 

Φυσικός εχθρός του είναι το καβούρι Xanthid που στην οσία είναι ένας συμβιωτικός παρασιτικός οργανισμός καταναλώνοντας τους πολύποδες.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...