Jump to content

Πρόβλημα Με Τα Φυτα


Recommended Posts

Προσπαθω εδω και εναμιση χρονο να βαλω φυτα στο ενυδρειο(190 trigon της juwel) μου αλλα δεν στεριωνει τιποτα.μιλαω για ευκολα φυτα!ριχνω ολη την σειρα της seachem(potasium,excel,iron,flourish) και εχω και υποστρωμα.εχω 4 λαμπες καινουργιες για φωτισμο και συγκεκριμενη φωτοπεριοδο.δεν ξερω τι αλλο να κανω εχω μετρησει ολες τις παραμετρους του νερου μου και ειναι οκ.εκτος απο τα φωσφωρικα!

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Ενυδρειο: (Λιτρα, Διαστασεις Ενυδρειου, χρόνος λειτουργίας, κλπ) 190 λιτρα

- Φωτισμος: (Watt, Kelvin, loumen, φωτοπεριοδος, ανακλαστηρες, χρονος χρησης των λαμτηρων):2 λαμπες για φυτα ,2 για χρωμα στα ψαρια.με ανακλαστηρες 2-25 watt,2-18 watt,9 ωρες φωτοπεριοδο

- Βυθος και Υποστρωμα: (ειδος,πληθος, χρονος χρησης του, κοκκομετρια κλπ.)υποστρωμα της jbl και απο πανω χαλικι ψιλο

- Διοξειδιο του Ανθρακα: ( Μπουκαλες, DIY CO2, οργανικος ανθρακας, κλπ.) το excel της seachem

- Οξυγωνο: (Αναταραξη επιφανειας, χαμηλη, μετρια, υψιλη, αεραντλια) μετρια

- Φίλτρανση: (Λιτρα ανα ωρα, όγκος κάδου, υλικά φιλτρανσης, ανθρακας, τυρφη):1000 λιτρα εξωτερικο με 4 λιτρα βιολογικο,1000λτ εσωτερικο για χημικο

- Φυτα: (είδη και αριθμός):4-5 ευκολα

- Ψάρια: (είδη και αριθμός):5 δισκοι,2 πλακωστομοι,καρδιναλιοι ,ροδοστομοι,τετρα ,γατοψαρο,κλοουν

- Ρουτίνες: (λιπασματα, ταμπλετες, αλλα σκευασματα, ταισμα, προετοιμασία και αλλαγές νερού, χρονος περιοδικης συντιρησης, κλπ):χρησιμοποιω το flourish,iron,potasium,ολα της seachem.ταιζω δυο φορες την μερα,αλλαζω νερο καθε 15 με 20 μερες απο νερο βρυσης

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: (Μέτρο οξυτητας ή αλκαλικοτητας μιας χημικης ουσιας)6.8

- KH: (Ανθρακικη σκληροτητα)

- GH: ( Ολικη σκληροτητα)

- ΝΗ3/NH4: (Αμμωνία/Αμμωνιο):0

- ΝΟ2: (Νιτρώδη):0

- ΝΟ3: (Νιτρικά):5-10

- PO4: (Φωσφορικά)10

- Fe: (Σιδηρος)

- CO2: (Δυαλιμενο Διοξειδιο του Ανθρακα στο νερο)

- Θερμοκρασία: 28

μετραω νε υγρα τεστ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου.

Η αληθεια ειναι οτι τα φωσφορικα σου ειναι υπερβολικα. Υποθετω πως εκανες σκουπα βυθου και ξανακανε με την πρωτη ευκαιρια.

Επισης υποθετω οτι σταματησες να ριχνεις το Discus Buffer αν και δεν ξερω εαν το συγκεκριμενο σκευασμα ανεβαζει τα φωσφορικα. Το θεμα ειναι πως μπορει να περιεχει φωσφορικα μεταλα τα οποια κατακαθωνται σαν ιζημα και με την υψιλη θερμοκρασια σε συνδιασμο και με καποιες ανοξικες περιοχες να απελευθερωνονται στην στηλη του νερου τα φωσφορικα.

Καλο ειναι αυτη την περιοδο να μειωσεις την διατροφη των ψαριων σου δραστικα μεχρι να ξαναισοροποιση το ενυδρειο σου.

1. Η συγκέντρωση αζωτούχων ενώσεων

Η υπερβολική συγκέντρωση οργανικής ύλης από την υπέρμετρη εισροή τροφής στο ενυδρείο μας (ειδικά από αυτές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες) και από τα απόβλητα που δημιουργούνται από τα ψάρια και τα φυτά μας ( σε μικρότερο βαθμό τα φυτά μια που μιλάμε κυρίως για υδατάνθρακες) μπορούν να οδηγήσουν στον λεγόμενο ευτροφισμό του μικρού μας κλειστού οικοσυστήματος. Αυτό, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες (αύξηση του μεταβολισμού = αύξηση θρεπτικών στο νερό) και κάποιους από τους παραπάνω κυρίους παράγοντες που μπορούν να εμπλέκονται, έχει ως συνέπεια τη μεγάλη κατανάλωση οξυγόνου στο ενυδρείο μας μέχρι που ακόμα και η ίδια η αερόβια βιολογία μπορεί να φτάσει στην αδρανοποίηση της (υπάρχουν αναφορές και για παρουσία ΝΗ3 ή ΝΗ4 ανάλογα της τιμής του ΡΗ). Στην περιπτωση σου λογο του οτι το ΡΗ ειναι κατω του 7 ειναι καλο γιατι αν εχεις προβλημα τοτε εχεις αμμωνιο που ειναι πολυ λιγοτερο βλαβερο για τα ψαρια σου.

Έτσι, εμφανίζονται ανοξικές ζώνες και αναερόβια βακτήρια στα ιζήματα που λόγω του ότι δεν υπάρχει πια διαθέσιμο αποδεσμευμένο οξυγόνο αρχίζουν να καταναλώνουν, πρωτίστως τα νιτρικά (και γι αυτό, διακρίνουμε πολλές φορές έλλειψη ΝΟ3 περαν της φυσιολογικης καταναλωσης αυτου απο τα φυτα) αφαιρώντας τους το μόριο του οξυγόνου και απελευθερώνοντας το Ν2 το οποίο και διαφεύγει στην ατμόσφαιρα (μπορει να μυρίζει το ενυδρείο «αβγουλίλα») με επιπλέον επιπλοκές και για τα φυτά που μένουν από «καύσιμο» και πεινάνε. Όμως όλα τα παραπάνω ευνοούν το κυανοβακτήριο που απλά αρκείται στα λίγα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία και λόγω και της έλλειψης νιτρικών έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης των φυτών μας που δεν μπορούν να συναγωνιστούν το κυανοβακτηριο και να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία. ( εχεις παρατηρηση εντονο πρασινο σκουρο πανω στα φυλλα των φυτων σου ή στον πυθμενα)

2. Τα Φωσφορικά άλατα

Ανάλογα προβλήματα ευτροφισμού προκαλεί και η μεγάλη περιεκτικότητα φωσφόρου που βρίσκεται κυρίως στα ιζήματα μια που και αυτός ανήκει στην ομάδα του αζώτου. Έτσι, μπορεί να διαλυθεί στο νερό, πρώτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (άρα αυξημένου μεταβολισμού τις βιολογίας) με αποτέλεσμα αυξημένης ανοργανοποίησης οργανικής ύλης στη μεγάλη ποσότητα ιζημάτων που βρίσκεται αποθηκευμένος ο φώσφορος ή και από εισερχόμενα φωσφορικά μέταλλα. Δεύτερον, όπως αναφέραμε και στην περίπτωση των νιτρικών, όταν έχουμε μειωμένη ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου λόγω έξαρσης του μεταβολισμού, τότε η βιολογία, μετά την ανοργανοποιηση των νιτρικών, περνά στην ανοργανοποίηση του μαγγανίου και μετά έχουν σειρά και τα ιοντα του τρισθενη σιδηρου Fe3+ που οξειδωνονται με την σειρα τους σε δισθενη σιδηρο Fe2+ με αποτέλεσμα να χάνουν τη δεσμευτική τους δράση ως προς τον φώσφορο απελευθερώνοντας το φωσφορικό άλας στην στήλη του νερού.

Πηγη:http://www.aquazone....l=&fromsearch=1

Απο τα ΝΟ3 και τα ΡΟ4 σου αυτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι οτι δεν εχεις επαρκη οξυγωνοση του βυθου σε συνδιασμο της μη σωστης κυκλοφοριας του νερου (λογο και του σχηματος του ενυδρειου σου) σε ολο τον πυθμενα του.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Επισης μειωσε για την ωρα και το Excel μια που για την ωρα εχεις τοσα πολλα φωσφορικα και το σκευασμα βοηθαει στο να απελευθερωθει ποιο γρηγορα στην στηλη του νερου.

Flourish Excel™ also has iron reducing properties which promote the ferrous state of iron (Fe+2), which is more easily utilized by plants than ferric iron (Fe+3).

Link to comment
Share on other sites

Μην παρεξηγεις τα λεγομενα μου. Δεν θελω να πω πως ντε και καλα εχεις κυανοβακτηριο αλλα εαν τα ΝΟ3 σου μηδενισουν υπαρχει μεγαλος κυνδινος να εμφανιστει οπως επισης γενικα λογο πολλων φωσφορικων υπαρχουν οι ιδανικες συνθηκες γενικος εξαρσης αλγεων. Αν τα ΝΟ3 σου ειναι σταθερα στο 10 με 20 τοτε ειναι καλα. Την σκουπα μην την βαζεις βαθια αλλα επιφανειακα για να μην τραβιξης και το υποστρωμα. Βαλε μια φωτο για να εχουμε καλυτερη εικονα!

Link to comment
Share on other sites

θα επανελθω με εικονες.μου προτεινεις να χρησιμοποιησω την αεραντλια που εχω,για οξυγονο?μια γενικη συσκοτηση και σταματημα τροφης θα εκανε καλο για κανενα δυημερο?αυτο εφαρμοζω τωρα!κακως?

Link to comment
Share on other sites

Τελικα εχεις και αλγες;

Περιμενουμε φωτο.

Link to comment
Share on other sites

εχω κανει τα παντα με αντιφωσφορο, αλλαγες νερου ,τιποτα!!!εχω ακομα 10 mg/lt

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις αρκετές αλλαγές νερού (και όλα τα υπόλοιπα που σου ειπώθηκαν) έτσι ωστε να αρχίσουν τα φωσφορικά σου να πέφτουν λόγω της χρήσης του buffer που έχεις κάνει.

Πάντως μου φαίνετε παράξενο με αυτή την αναλογία νιτρικών / φωσφορικών που δεν έχεις ιδαίτερο πρόβλημα με την άλγη.

Link to comment
Share on other sites

εχω κανει τα παντα με αντιφωσφορο, αλλαγες νερου ,τιποτα!!!εχω ακομα 10 mg/lt

Βαλε καμια γενικη φωτο, μην λεμε πραγματα στα τυφλα και το συζηταμε!

Μην ανυσηχης εαν εχεις αλγες δεν εισαι ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που εχει προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

τα φωσφωρικα τελικα επεσαν!αλλα ποσο πρεπει ομως???εχω τωρα 2 mg/lt.

Link to comment
Share on other sites

Βασικα συνφωνα με την βιβλιογραφια δεν πρεπει να εχουμε πανω απο 1mg/l, και υπαρχει και μια αναλογια που λεει πως 1mg/l φωσφορικα με 16 NO3 αλλα η αληθεια κατα την αποψη μου ειναι πως παντα υπαρχει στα ενυδρεια μας σε αρκετη ποσοτητα, το σημαντικο ειναι τα φυτα μας να εχουν ολες τις καταλληλες συνθηκες για να μπορουν να ανταγωνιζονται τις αλγες και να μην τις αφηνουν περιθωρια αναπτυξης, σωστη κυκλοφορια και οξυγωνοση του νερου με μια απαλη αναταραξη, σιδηρο καθολου μια που εχει σχεση με τα φοσφωρικα και την δεσμευση τους μια που η φυτομαζα ειναι πολυ λιγη και το γενικο λιπασμα φτανει μια που περιεχει και σιδηρο. Τη ακριβως εκανες τελικα; το excel και τον σιδηρο τον σταματησες; και τι αλλο εκανες αυτη την περιοδο;

Link to comment
Share on other sites

εκανα αλλη μια μικρη αλλαγη νερου αλλα πιστευω αυτο που συνεβαλε ειναι ο αντιφωσφορος.δεν μπορω να το εξηγησω.λυπασματα ετσι και αλλιως λιγα εβαζα ,το σιδηρο τον εκοψα για πολυ λιγο καιρο.τωρα τι να πω...θα αντικαταστησω τον αντιφωσφορο να δω αν θα κατεβει κιαλλο!

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα ο αντιφωσφορος βοηθησε, σε αυτο δεν υπαρχει θεμα, απλα αναλογα το buffer αν το χρησημοποιουσες καιρο ή τελος παντων δεν ξερουμε ποσο φωσφορος εχει κατακατσει στον βυθο μια που εχει την ταση να δεσμευεται σε πολλες ενωσεις και σαν ιζημα αλλα απο την αλλη εαν η οξυγωνοση ειναι μικρη,εαν ταιζεις υπερβολικα, εαν εχεις μεγαλη ιχθυοφωρτοση, εαν ο σιδηρος που τον δεσμευη τον απελευθερωνη και το excell απο την αλλη, εν ολιγης ειναι πολλοι οι παραγωντες και η συνθηκες που μπορει να εχεις με τον φοσφωρο και δεν ειναι ευκολο στα κουτουρου να εντοπισεις την αιτια μια που δεν γνωριζουμε πολλα απο το ιστορικο του ενυδρειου.

Εχεις καποιο τεστ σιδηρου;

Το σιγουρο ειναι πως σταδιακα θα δεις βελτιωση, τωρα εαν κανεις χρηση excell κανε μια μετρηση φωσφορου μια ωρα μετα απο την χορηγηση του να δουμε αν εχουμε καποια αυξηση των φωσφορικων. Εννοειτε οτι θα βγαλεις τον αντιφοσφωρο και θα κανεις μια μετρηση πριν το excel και μια μετα απο μια ωρα να δουμε εαν υπαρχουν μεταβολες και μετα βλεπουμε παλι.

Link to comment
Share on other sites

τεστ σιδηρου δεν εχω.θα κανω ομως την μετρηση πριν και μετα το excel που μου ειπες..τωρα το θεμα κιολλας ειναι τα φυτα.μου σαπιζουν απο τον κορμο,γινεται ισχνα και σπανε ...τα φυτα ,που ειναι απο αριστερα στην φωτογραφια.τι συμβαινει???

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω και κάτι ακόμη που επιβαρύνει την κατάσταση σου.

Η θερμοκρασία των 28 βαθμών κελσίου δεν είναι και ιδανική για τα φυτά και για κάποια φυτά είναι απαγορευτική.

Link to comment
Share on other sites

τα φωσφορικα πλεον ειναι στο 0-0,5mg/lt!!!χρειαζεται να βγαλω τον αντιφωσφορο??να δουμε τι θα γινει με τι σαπισμα ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...