Jump to content

Ερώτηση Για Όσους Έχουν Ph Controler Ή Γνωρίζουν


savvas1802

Recommended Posts

Μετά απο πολλά χρόνια στο χόμπυ των ενυδρείων αποφάσισα να ξεκινήσω ένα φυτεμένο ενυδρείο. Είχα ασχοληθεί και παλιότερα αλλά με μικρότερο ενυδρείο χωρίς μεγάλο τεχνικό εξοπλισμό. Έχω λοιπόν ενα ενυδρείο 150 Λίτρων και προμηθεύτηκα ενα ολοκληρωμένο σύστημα CO2 της dennerle, το reactor είναι το flipper αλλά το παλιό μοντέλο. Μαζί με αυτά πήρα και ένα ph controler της JBL. Αφού λοιπόν παρέλαβα όλα τα παραπάνω γέμισα το ενυδρείο με νερό, έβαλα τα λίγα προς το παρόν φυτά που έχω, ρύθμισα το ph controler, και ρύθμισα την παροχή CO2 σε περίπου 20 φυσ/λεπ. (Ψάρια εννοείτε δεν βάζω ακόμα). Η ερώτηση/απορία μου είναι η εξής. Το controler παίρνει μια τιμή του ph 8.05-8.10 εγώ το ρύθμισα να κατεβάζει το ph στα 6.8, δουλεύει απο χθες το μεσημέρι και είναι ακόμα στην ίδια τιμή. Επειδή όπως είπα δεν έχω εμπειρία με τέτοιο εξοπλισμό γιατί αργεί τόσο; Είναι φυσιολογικό; Μόλις μέτρησα και το Kh και είναι στους 10 βαθμούς. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή χρονιά!

Link to comment
Share on other sites

Σάββα, 20 φυσαλίδες το λεπτό μπορεί να είναι πολύ λιγες για να σου κατεβάσει το ph.

1) 'Εχεις καλή διάχυση; (όσες περισσότερες/μεγαλύτερες φυσαλίδες βλέπεις να φτάνουν στην επιφάνεια, τόσο χειρότερα).

2) Στο παλιό μου φυτεμένο με 160 λ. νερού, ήθελα περίπου 2-3 φυσαλίδες το _δευτερόλεπτο_ (ήταν φουλ φυτεμένο, με πολύ φως). Δοκίμασε να αυξήσεις τις φυσαλίδες.

3) Μάζεψε απόψεις και από άλλους, αλλά για μένα ο Ph controller σε φυτεμένο είναι παίδεμα. Πρώτον, η σχέση ph/kh/co2 με βάση την οποία πορεύεσαι, υποθέτει ότι δεν υπάρχουν άλλα buffers κλπ στο νερό, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν ισχύει σε φυτεμένα με λιπάσματα κλπ. Δεύτερον, το ηλεκτρόδιο θέλει καλιμπράρισμα που και που, οπότε με βάση αυτά δεν είσαι σίγουρος τελικά για το επίπεδο co2 που έχεις στο νερό. Εγώ μετά από πολλές δοκιμές και πολλές εναλλακτικές λύσεις κατέληκα σε συνδυασμό απλού χρονοδιακόπτη και drop checker, και έβγαλα τον controller.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει ανέβασα τώρα τις φυσαλίδες όπως μου πες και βλέπουμε. Έτσι κι αλλιώς ακόμα δεν έβαλα ψάρια μέσα. Η διάχυση γίνεται αρκετά καλά όσο ανεβαίνουν οι φυσαλίδες στο reactor μικραίνουν κατά πολύ. Σε ένα CO2 Calculator που βρήκα στο ίντερνετ για τις τιμές του νερού μου, μου βγάζει ότι χρειάζομαι 47 φυσ/λεπ και λέω μήπως είναι πολλές και εχουν πρόβλημα μετα τα ψάρια γιατί όπου κι αν διαβάσω λένε οτι δεν είναι καλό να είναι πάνω απο 35 φυσ/λεπ. Mήπως να έπαιρνα και κανένα Co2 Test;

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά με το Ph controller + πινακάκι δε χρειάζεσαι Co2 τεστ. Στην πράξη όμως, για τους λόγους που είπα παραπάνω, πιστεύω προσωπικά ότι το Co2 τεστ είναι πιό απλό και πιό αξιόπιστο. Σε ότι αφορά τα ψάρια, ο "τελικός" δείκτης σου θα είναι αν τα δεις να αγκομαχάνε κοντά στην επιφάνεια του νερού, που σημαίνει ότι το παράκανες με το Co2...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...