Jump to content

βοηθηστε με να γινω σχετικη.......


LIA

Recommended Posts

γεια σας παιδια.....εχω πολλα και συμαντικα προβληματα με το ενυδρειο μου και εχω καταντησει φονιας ψαριων :thumbup: .Ας αρχισω με τα βασικα, εχω ενα ενυδρειο 60λιτρων με εσωττερικο φιλτρο το οποιο εχει 2τμηματα με σφουγγαρι και ενα τμημα με μακαρονι, θερμοκρασια σταθερα στους 25 βαθμους, μια λαμπα 15αρα και ειναι σε λειτουργια εδω και 15 μηνες.Το πρωτο και βασικοτερο προβλημα μου ειναι οτι, οτι σεταρισμα ψαριων εχω προσπαθησει να κανει δεν επιζει τιποτα, εκτος απο ενα ζευγαρι ancistrus και 4 ροδοστομοι( που ηταν και τα πρωτα που μπηκαν)!!!!! :thumbup:

Κανω αλλαγη νερου 1 φορα την βδομαδα της ταξεως του 40% με αντιχλωριο κανονικα, ταιζω μια φορα την ημερα συντηρητικα και οι τελευταιες μετρησεις που πηρα ηταν :

ph-7.5, gh-16, NH4NH3-0,NO2-0, NO3-5mg me 10mg......Αυτες τις μετρησεις εχω τους τελευταιους μηνες χωρις καμια διακυμανση...Τωρα εχω το ζευγαρακι ανσιστρους,2 colisa lalia, και πηρα και 2 cory pelatus.Εχω αυτο το setup ενα μηνα τωρα ωσπου σημερα βρηκα το ενα cory να κολυμπαει αναποδα και να βαριανασαινει και το αλλο κρυμμενο ολη μερα και σκυθρωπο και ειπα δεν παει αλλο.Επισης προσθετω οτι εχω πολυ αλγη που μοιαζει με σκουρη πρασινη γουνα που καλυπτει τις ακρες των φυλλων .Μηπως προκειται για καποιο ειδος μολυνσης?Αν ξεχασα να σημειωσω κατι ρωτηστε με και συγγνωμη για το μακροσκελο μηνυμα.....

ΥΓ:προχθες το πρωι βρηκα και 2 μωρακια ανσιστρους πισω απο το φιλτρο!!το μονο φωτεινο σημειο που με εκανε να μην τα παρατησω.... :welcome:

ευχαριστω πολυ....

Link to comment
Share on other sites

Προτού κάνουμε κάποια πεταχτή διάγνωση είναι σημαντικό να μας πεις της ψάρια είχες; πόσο ζήσανε; και όταν τελικά ψόφησαν πως έγινε το μοιραίο; Π.χ. απότομα ή σιγά σιγά Χάσανε πιο μπροστά το χρώμα τους; πρήστηκαν τα μάτια τους; είχαν κηλίδες; ή οτιδήποτε άλλο παράξένο παρατήρησες. Ίσος λέω ίσος να μπήκε μέσα καμία ασθένεια στο ενυδρείο σου.

Μία άλλη πάλη αιτία είναι τα ψάρια που είχες να μην κάμνανε για μικρό ενυδρείο σου ή για την ποιότητα του νερού σου π.χ έαν πήρες κανέναν δίσκο ή άλλα ψάρια που αντιδρούν ΄με ευαισθησία στο νερό.

Μεγάλο ρόλο παίζει και τη έχεις στο ενυδρείο, μήπως έχεις κανέναν δύτη ή οτιδήποτε άλλο διακοσμητικό εννοώ φτηνιάρικο και βγάζει μέσα στο ενυδρείο βλαβερές ουσίες;

Μήπως τα ψάρια στρεσάρονται από λάθος διακόσμηση του ενυδρείου . π.χ δεν έχουν σπηλιές να κρυφτούν και άλλα πολλά.

Άλλο πάλη, έγραψες ότι το νερό σου από της μετρήσεις που κάνης είναι «ph-7.5, gh-16, NH4NH3-0,NO2-0, NO3-5mg me 10mg» μέτρα και το νερό της βρίσεις σου να πώς είναι προτού το Βάλης στο ενυδρείο. Το ph 7,5 είναι για ορισμένα ψάρια ακατάλληλο. Επίσης το NO3 10mg λίγο ανεβασμένο και το gh-16 για ορισμένα ψάρια είναι πολλή, άλλα πάλη τους είναι ιδανικό.

Η αλλαγή νερού που κάνης είναι υπερβολική «40% ανά εβδομάδα» κανονικά είναι 20% ανά 15 μέρες.

Λες «πολύ άλγη που μοιάζει με σκουρη πράσινη γούνα που καλύπτει τις άκρες των φύλλων» αυτό δεν είναι μόλυνση αλλά σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο ενυδρείο σου.

Εδώ σταματάω για τι νομίζω ότι σε μπέρδεψα τώρα. Αλλά με όλα αυτά που σου έγραψα θέλω να σου πω ότι χρειάζεται λίγο ψάξιμο. Βλέπεις η παράμετροι είναι πολλή και θα πρέπει να απομονώνεις ένα ένα τα ενδεχόμενα αίτια για να καταλήξεις τι πραγματικά φταίει. Που μπορεί στο τέλος να είναι κάτι το απλό.

Link to comment
Share on other sites

Αν και ο Χρήστος με έχει καλύψει στα περισσότερα έχω μία ένσταση για τις αλλαγές νερού. Όσο συχνότερα κάνουμε τόσο καλύτερα για τα ψάρια μας. Όχι όμως τόσο μεγάλες. το πολύ 25-30% κάθε εβδομάδα είναι μία χαρά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως τώρα που έχει χειμωνιάσει και το νερό της βρύσης είναι κρύο πρέπει να φροντίζουμε το νερό πριν πέσει στο ενυδρείο να έχει έρθει σε θερμοκρασία όσο το δυνατόν πιο κοντά με αυτή του ενυδρείου. Αλλιώς έχουμε απότομη μεταβολή θερμοκρασίας που κάποια από τα ψάρια μας μπορεί να μην την αντέξουν και να ψωφήσουν, άλλα να στρεσσαριστούν και να βγάλουν ick ενώ άλλα μπορεί να μην επηρεστούν καθόλου.

Φαντάσου εσένα μόλις ξυπνάς το πρωί από τα ζεστά σκεπάσματα όπως είσαι να σε βάλει κάποιος σε ένα δωμάτιο με 5 βαθμούς θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα να σας ευχαριστησω για το ενδιαφερον σας.Τα ψαρακια που ειχα ειχαν μεσο ορο ζωης περιπου 2 μηνες.Φυσικα και δεν αγοραζα ψαρακια που δεν κανουν για το ενυδρειο μου δλδ μεγαλοσωμα, παντα προσεχα επισησ να μην υπαρχει μεγαλη ιχθυοφορτιση.Εχω πειραματιστει σχεδον με ολα τα ζωοτοκα και ενω ειχα πολλες γεννες δεν επιζουσαν πανω απο 2 μηνες.Σε μια δευτερη προσπαθεια αγορασα 4 black phantom και 4 ροδοστομους τα οποια και αυτα δεν εζησαν πανω απο 2-3 μηνες.Στην τριτη προσπαθεια πηρα 3 colisa lalia και 2 cory,και παλι μετα απο κανα διμηνο εχουν μεινει 2 lalia και ενα cory.(σε ολα τα setup ειναι και το ζευγαρακι ancistrus τα οποια φαινονται υγιεστατα εδω και εναμιση χρονο.

Το ενυδρειο ειναι πυκνοφυτεμενο με φυτα γρηγορης αναπτηξης κατα κυριο λογο, διαφορα διακοσμητικα δεν υπαρχουν καθως ειμαι λατρης του φυσικου.Και οταν κανω αλλαγη νερου προσεχω την θερμοκρασια του.

Η βρυση bγαζει το ιδο ph και τελος να αναφερω οτι οσα ψαρακια πεθαιναν δεν εμφανιζαν πρηξιματα-ξεθωριασμα χρωματος, ουτε ick 'η διαφορες κηλιδες...εκτος απο το τελευταιο cory το οποιο εδειχνε στα τελευταια του μεγαλη ασταθεια στην κολυμβηση.....

Σκεφτομαι μηπως ευθυνεται το καταστημα οπου τα αγοραζω γιατι του εχω μεγαλη εμπιστοσυνη και δεν το εχω αλλαξει(μακαρι να μην ειναι αυτο θα με στεναχωρισει πολυ :thumbup: )

Ελπιζω να εδωσα πιο συγκεκριμενη εικονα τωρα.....Σας ευχαριστω και παλι.... :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όπως βλέπεις να λύσουμε ένα πρόβλημα εξ αποστάσεως το οποίο εμπεριέχει και λιγάκι μυστήριο είναι λίγο δύσκολο, θα σου συμβούλευα να ελέγξεις βήμα προς βήμα το ph, το gh, και αυτό που ξεχάσαμε να αναφέρουμε το kh άμα είναι συμβατά με τα ψάρια που έχεις ή θέλεις να Βάλης. Έτσι θα προχωρείς και θα αποκλείεις βήμα προς βήμα κάθε πιθανό αίτιο ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα.

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά ορισμένες φορές δεν μπορούμε να βρούμε το αίτιο. Η μόνη λύση που απομένει μετά είναι να ξανάστήσεις το ενυδρείο σου από την αρχή. Στο φόρου έχει σελίδες που σου λένε βήμα βήμα πώς να στήσεις ένα ενυδρείο. Δυστυχώς σαν νέος που είμαι στο φόρουμ δεν γνωρίζω από έξω σε πιες σελίδες είναι ώστε να σε παραπέμψω. Πάντως άμα δεν της βρεις εδώ ήμαστε και πάλη να σε βοηθήσουμε.

Υ.Γ.

Σου εύχομαι παρόλο αυτά τα προβλήματα που έχεις να μην τα παρατήσεις.

Link to comment
Share on other sites

θέλει πολύ ψάξιμο και υπομονή..

..σου εύχομαι να μην τα παρατήσεις και να σπάσει η γκαντεμιά!! :welcome:

Link to comment
Share on other sites

τελικά οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές..

κι εγώ έχω χάσει πολλά ψαράκια..cardinal και guppies..και ενα colisa lalia(το΄χα πάρει άρρωστο, δεν άντεξε την θεραπεία και το΄έχασα) και αυτή τη στιγμή που γράφω έχω πρόβλημα με ένα άλλο colisa lalia που ενώ ήταν μια χαρά το πρωί, μέσα σε λίγες ώρες αποδυναμώθηκε(δεν τρώει) και τώρα σπαρταράει ενώ δεν έχει κανένα σημάδι ασθένειας!!

κάνω θεραπεία με general cure kai vitamins αλλά δε βλέπω να τη βγάζει!! :welcome:

τι να πω..μετρήσεις καλές..

άστα να πάνε!!υπομονή!

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά φροντίζεις αρκετά τα ψάρια σου και προσέχεις αρκετά τις τιμές σου!

Το pH Νομίζω πώς είναι ικανοποιητικό και αν έχεις τέτοιες τιμές από την βρύση είσαι μια χαρά!

Θα σου πρότεινα να προσέξεις λίγο την προσαρμογή που τους κάνεις να είναι σωστή!

Τι διαδικασία ακολουθείς μια και δεν υπάρχει ενυδρείο καραντίνας;

Link to comment
Share on other sites

απο οξυγόνο πως τα πάνε? θα βγάζουν τα φυτά αρκετο μαλλον ε? εμένα δεν μου εχει ψοφίσει ψαράκι ακόμη... ευτυχώς. (και να πεις οτι τα προσέχω, τα εχω αφησει και 3 μερες νηστικά, και χωρίς φως, εχω σπασει και ενα ενυδρίο....)

Link to comment
Share on other sites

Οντως kouzman δεν διαθετω ενυδρειο προσαρμογης αλλα δεν νομιζω οτι ευθυνεται αυτο διοτι τα ψαρια μας αφηνουν χρονους μετα απο 2 μηνες περιπου....αν εφταιγε κατι τετοιο θα αρρωσταιναν πανω στην βδομαδα!!Παρολα αυτα οταν τα αγοραζω τα βαζω μεσα στο νερο του ενυδρειου μαζι με το σακουλακι για αρκετη ωρα και καθε λιγο ριχνω νερο μεσα στο σακουλακι απο το ενυδρειο για να μπουν σιγα-σιγα στο κλιμα..(ετσι μου εχουν συστησει αλλωστε απο το πετ)..Θελω ομως να ρωτησω κατι αλλο ...εφτιαξα ενα DIY συστημα διοξειδιου :welcome: για τα φυτουνια μου και απο τοτε παρατηρησα τους περισσοτερους θανατους, σκεφτομαι μηπως περναει υπερβολικη ποσοτητα στο νερο διοξειδιου και δηλητηριαζονται, το κακο ειναι βεβαια οτι δεν εχω παρατηρησει δυσφορια στα ψαρια,τουλαχιστον στα κορυ που οταν υπαρχει προβλημα ανεβοκατεβαινουν για οξυγονο.Υπαρχει καποιος στανταρτ αριθμος φυσαλιδων για το ενυδρειο μου??

Ευχαριστω και παλι για το ενδιαφερον σας....

Link to comment
Share on other sites

Το DIY CO2 όταν δεν γίνει σωστά ενδέχεται στον αποκορύφωμα της ζύμωσης να βγάλει πολλή CO2, και το βράδυ που τα φυτά δεν το καταναλώνουν να ανέβει σε επίπεδα υψηλά. Εάν νομίζεις ότι προέρχεται το πρόβλημα σου από το CO2, παρατήρησε τα ψάρια σου εάν δεις να κολυμπάνε περισσότερο στην αντίθετη μεριά από εκεί που βγαίνει το CO2 τότε σίγουρα είναι ανεβασμένο. Αλλά για τέρμα σιγουριά κάνε μια μέτρηση CO2 όταν η ζύμωση βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Το φυσιολογικό είναι 10-20mg/l εξαρτάτε όμως πάντα και από το ph και kh. Το υψηλό CO2 είναι θανατηφόρο για τα ψάρια.

Επίσης το CO2 είναι πιο βαρεί από το οξυγόνο και σε σκεπασμένα ενυδρεία παρατηρήθηκε το έξεις φαινόμενο. Το CO2 που δεν απορροφάτε από το νερό διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, αλλά επειδή είναι όπως είπαμε βαρύτερο από τον αέρα συσσωρεύεται πάνω στην επιφάνια του νερού με αποτέλεσμα ψάρια που έχουν την ανάγκη να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για οξυγόνο να μην το βρίσκουν.

Αυτά τα φαινόμενα που σου γράφο είναι μεν σπάνια αλά που το ξέρης μπορεί να ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία. :thumbup:

Άντε και εύχομαι γρήγορα να βρεις την λύση και να απολαύσεις το ενυδρείο σου. :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Οταν πέρνεις νέα ψάρια δεν βάζεις το νερό της σακούλας στο ενυδρείο!

Για το CO2 δες εδώ και μέτρα pH & kH για να δεις που βρίσκεσαι!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=565

Αν το kH είναι κάτω άπο το 4 καλό είναι να το αυξήσεις με την χρήση της σόδας για να μην έχεις αυξομειώσεις στο pH!

Τρόποι μεταβολής των παραμέτρων του νερού

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=3463

Link to comment
Share on other sites

Και βεβαια βρε δεν βαζω το νερο της σακουλας μεσα στο ενυδρειο....και παντελως ασχετη που ημουν δεν το εκανα αυτο γιατι μου φαινοταν βρωμικο :thumbup:

Το gh που σε μενα ειναι 16 ειναι το ιδιο με το kh?(Πως φαινεται οτι ημουν μαθητρια των φιλολογικων εεε??? :welcome:) Το μετραμε με αλλο τεστακι αυτο 'η βγαινει καπως αλλιως?γιατι αμα το βαλω αυτο το νουμερο στον μετατροπεα μου βγαζει 16mg/l και οτι εχω χαμηλο CO2.....φουφ μπερδευτηκα....

σας ευχαριστω και παλι για την βοηθεια σας....

Έγινε επεξεργασία - LIA
Link to comment
Share on other sites

Το GH ειναι διαφορετικο απο το ΚΗ.

Μπορει να εχουν τελειως διαφορετικες τιμες.

Το CO2 το υπολογιζεις γνωριζοντας το ΡΗ και το ΚΗ.

Δες και εδω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...