Jump to content

Κατασκευή Ψαροπαγίδας


Aquazone Team

Recommended Posts

Κατασκευή Ψαροπαγίδας

του Νίκου Ψάλτη

Ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε συχνά σε μεγάλα ενυδρεία και για διάφορους λόγους, είναι η διαδικασία της σύλληψης των ψαριών, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Ακολούθως, μπορείτε να δείτε την περιγραφή μιας απλής κατασκευής ψαροπαγίδας, κατά την εφαρμογή της.

Τα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν, είναι τζάμια πάχους τριών χιλιοστών περίπου, τα οποία συγκολλήθηκαν μεταξύ τους με σιλικόνη.

Το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή ενός γυάλινου κιβωτίου, το μέγεθος του οποίου, είναι σχετικό, ανάλογα με τις ανάγκες μας και την χωρητικότητα του ενυδρείου μας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της απλής, κατά τα άλλα κατασκευής, είναι ότι η μπροστινή της πλευρά, είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανοιγοκλείνει σαν συρτάρι. Η πλευρά αυτή-πορτάκι, στο πάνω μέρος της φέρει χερούλι, κατασκευασμένο επίσης από μικρά γυαλάκια κολλημένα μεταξύ τους, στο οποίο έχει δεθεί πετονιά, ώστε να μπορεί κάποιος να το ανοιγοκλείνει, κατά βούληση, από μακριά και έξω από το ενυδρείο.

post-137-1165455057_thumb.jpg

Η παγίδα βυθίζεται σε κάποιο μέρος του ενυδρείου, ώστε να έρχεται σε επαφή με το κρύσταλλο κάποιας πλευρά του.

post-137-1165455069_thumb.jpg

Η ψαροπαγίδα τοποθετημένη σε πλήρη δράση

Από την εξωτερική πλευρά του ενυδρείου, στο σημείο όπου βρίσκεται η βυθισμένη παγίδα, κολλάμε καθρέφτη, με τη βοήθεια αυτοκόλλητων ταινιών Velcron, ο οποίος έχει περίπου ίδιες διαστάσεις με την εφαπτόμενη πλευρά της παγίδας.

post-137-1165455080_thumb.jpg

post-137-1165455092_thumb.jpg

Ο καθρέφτης στη θέση του, πριν τοποθετηθεί η ψαροπαγίδα και οι πρώτες “φιλονικίες”

Φροντίζουμε το πορτάκι να παραμένει ανοιχτό -όσο είναι αναγκαίο- με το τράβηγμα της πετονιάς, την οποία συγκρατούμε με το χέρι μας ή την στηρίζουμε με κάποιο βάρος, ώστε να μην είναι απαραίτητη η συνεχής παρουσία μας.

Μόλις τα ψάρια εξοικειωθούν με τον “παράξενο επισκέπτη”, αρχίζουν να μπαινοβγαίνουν στην κατασκευή, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν το είδωλό τους στον καθρέφτη.

Αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την τοποθέτηση της παγίδας ή μετά από μία –δύο ημέρες και εξαρτάται από το είδος του ψαριού και την παλαιότητά του στο ενυδρείο.

Μόλις αντιληφθούμε ότι το ψάρι, το οποίο μας ενδιαφέρει έχει μπει μέσα στην παγίδα, αρκετές φορές μαζί με άλλα ψάρια, τότε αφήνουμε το χέρι μας ή ελευθερώνουμε το βάρος από την άκρη της πετονιάς, ώστε το πορτάκι να πέσει με το βάρος του και να κλείσει.

Βασική πρόβλεψη στην κατασκευή της ανοιγοκλεινόμενης πλευράς, είναι στο κάτω μέρος της να τοποθετηθεί ένα στρώμα, πάχους 5mm περίπου, κόλλας σιλικόνης, ώστε να μην σπάσουν τα λεπτά τζάμια κατά την μεταξύ τους πρόσκρουση.

post-137-1165455102_thumb.jpg

Το στρώμα σιλικόνης για προφύλαξη από σπασίματα

Τα πλεονεκτήματα της όλης κατασκευής, έναντι των έτοιμων παγίδων, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι:

- Το αμελητέο κόστος

- Η επιλογή των διαστάσεών του ανάλογα με τις ανάγκες μας και την χωρητικότητα του ενυδρείου μας

- Συλλαμβάνει το ψάρι ή τα ψάρια που θέλουμε εμείς, ώστε να μην είμαστε υποχρεωμένοι κάθε φορά που θα αιχμαλωτίζεται άσχετο ψάρι να το απελευθερώνουμε και να στήνουμε την παγίδα εκ νέου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μας προκαλεί κόπο, καθώς και έντονο στρεσάρισμα σε όλα τα ψάρια του ενυδρείου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η όλη κατασκευή και ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης ψαροπαγίδας, αποτελεί έργο του μέλους μας Kyriakosmk , ο οποίος είναι πραγματικός καλλιτέχνης στις ιδιοκατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...