Jump to content

Κατασκευή Γαριδοενυδρείων


panstelios22

Recommended Posts

Χαιρετίζω την παρέα.

Έχω σκοπό να φτιάξω ενυδρεία, γύρω στα 50-70 λίτρα για να φιλοξενήσω διάφορα είδη γαρίδων. Διαστάσεις περίπου (ΜχΠχΥ) 50-60χ40χ30. Προσπαθώ να βρώ τρόπο να γλυτώσω εξοπλισμό. Θα βάλω τα ενυδρεία σε σειρά. Θέλω αν γίνεται να χρησιμοποιήσω ένα φίλτρο ή ένα σαμπ. Με κάποιον τρόπο να περνάει το νερό από ενυδρείο σε ενυδρείο ώστε να φιλτράρετε και να θερμένετε/ψύχετε μία φορά. Αυτό που με ανυσηχεί πιο πολύ είναι πως θα καταφέρω να περνάει το νερό από το ενυδρείο χωρίς να παρασέρνει καμιά μικρή γαρίδα. Διότι έστω κι μια να τύχει να περάσει στο επόμενο ενυδρείο δεν θα έχω πλέον ενυδρείο είδους. Άσε που θα έχω και υβριδισμό.

Σκέφτηκα να κάνω τρύπες ψηλά και εκτός από πλαστική σχάρα να βάλω και ενυδρειακό βαμβάκι. Όμως έτσι μπορεί να μαζεύει εύυκολα μπίχλα τα βαμβάκι και αν δεν περνάει αρκετό νερό να έχω πλυμύρες. Πάλι σκέφτηκα να βάλω τούλι σε 2-3 στρώσεις αλλά δεν ξέρω αν μπορει να περάσει γαριδάκι και κατά πόσο θαυπάρχει αρκετή ροή.

Καμιά ίδεα έχετε ή να πάω σε ξεχωριστά ενυδρεία. Από τιμές νερού πάνω κάτω σε όλα θα είναι οι ίδιες.

Link to comment
Share on other sites

καταρχας αυτο που ζητας ειναι φικτο να γινει! το κανουν σε πολλες κατασκευες για πετ σοπ 1 σαμπ για 3-4 ενυδρεια

αλλα πρεπει να σχεδειαστει για να γινει απο την αρχη πρεπει να τρυπιθουν τα ενυδρεια στο ιδιο υψος οστε να μπει 1 σωληνα pvc να περνει τις υπερχιλισεις σου

οι επιστοφες μπορουν να γινουν και εξωτερικες αλλα θα πρεπει να βρεις πως θα εχεις ιδια ρωη σε ολα τα ενυδρεια

ισως βανακια

οταν δεις στο περιπου πως θα σχεδειαστει αυτο πρεπει να υπολογισεις και τα μεγεθοι των σωληνοσεων αναλογος τα συνολικα λιτρα και την αντλια σου

τελος για να μην σου φευγουν οι γαριδες νομιζω πρεπει να φτιαξεις κουτακια υπερχιλισεις στα οποια θα εχεις σφουγγαρι ι βαμβακι το οποιο θα καθαριζεται συχνα

Link to comment
Share on other sites

αν πεις φιλε μου ποσο χωρο διαθετεις θα μας βοηθησει πολυ!εγω σκεφτηκα ενα τροπο με σαμπ στη πλατη!διαστασεις ενυδρειου 150χ50χ50,για 5 ξεχωριστα ενυδρεια!το μπλε ειναι μηχανικο το κοκκινο βιολογικο φιλτραρισμα!στα χωρισματα μεταξυ των ενυδρειων μπορει να μπει σφουγγαρι ή αυτο!

ουσιαστηκα οι καθαρες διαστασεις των ενυδρειων θα κυμαίνονται απο 30χ40χ48υ μεχρι 30χ40χ45υ και αν εχεις χωρο μεγαλωνει και αλλο!

garidoenidreia.png

αλλα αν πεις ακριβείς διαστασεις που διαθετεις ολο και κατι θα σκεφτουμε!

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θες να κάνεις το είχα μελετήσει για να το εφαρμόσω φέτος… αλλά έχει μπει προσωρινά στο αχρείο… το είχα σκεφτεί κάπως έτσι…

Το πιο απλό είναι να υπάρχει ένα ενυδρείο με καλό μήκος π.χ. 90 εκ και πλάτος 35 με 40 εκ και περίπου 40 εκ ύψος. Τα χωρίσματα ανά 30 εκ. είναι με γυαλί τα οποία μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν κάθετα «συρταρωτά», όχι κολλημένα. Η φίλτρανση πραγματοποιείτε με underground σε όλο το μήκος. Μία αεραντλία τροφοδοτεί και τα 3 τμήματα, όπου στο καθένα υπάρχει tower του underground. Για θέρμανση ένα μικρό θερμαντικό στο κεντρικό χώρισμα ρυθμισμένο στους 23C… τα ακριανά θα είναι λίγο πιο δροσερά… υπολόγιζε 21 με 22C… και δεν με πολυαπασχόλησε αφού όσα γαριδοενυδρεία διατηρώ χωρίς θερμαντικά είναι στους 21 έως 23C. Για ψύξη… ανεμιστεράκια.

Το παραπάνω ενυδρείο για μένα προορίζεται για ένα είδος. Έχεις την αναπαραγωγική ομάδα στην μέση και τα μικρά τα πάς δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το τι επιλέγεις. Οπότε στα χωρίσματα, κάπου στην μέση υπάρχουν τρύπες στο μέγεθος περίπου ενός δίευρου κλειστές με ενυδρειακό μπλε σφουγγάρι (το πιο πικνό). Έτσι δεν περνάνε γαρίδες από χώρισμα σε χώρισμα και οι παράμετροι του νερού είναι παντού ίδιες.

Έγινε επεξεργασία - lingistis
Link to comment
Share on other sites

η κατασκευη ειναι εξαιρετικη( :thaman: ) απλα δεν ξερω αν η φιλτρανση ειναι αρκετη..οκ για τους μονομαχους που ηταν στο λιγοι και οπως ειπες καθολου ρυπογονοι αλλα φανταζομαι οτι οι γαριδες θα θελουν κατι δυνατοτερο..λεω φανταζομαι γιατι δεν εχω φιλοξενησει ποτε γαριδες και δεν το λεω σαν επιχειρημα, απλα μια σκεψη προσ προβληματισμο ειναι! :)

επειδη σαν κατασκευη μαρεσει πολυ θα προτεινα στο φιλο αν την ακολουθησει να δωσει λιγο πλατος ακομα για πιο πολυ υλικο στο φιλτρο(αν εχει τον χώρο) εκτος αν επιβεβαιώσει καποιος πιο εμπειρος οτι η φιλτρανση ειναι αρκετη!

Link to comment
Share on other sites

Οι γαριδες εχουν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ βιολογικο φορτιο, αλλα για καλο και για κακο μπορει να μεγαλωσει το χωρο του sump.

Εξαλλου το καθε δωματιο ειναι πολυ μικρο για γαριδες ετσι και αλλιως...

Το εβαλα πιο πολυ για ιδεα...

Link to comment
Share on other sites

Ωραίες ιδέες δώσατε.

Μόνο ένα πράγμα με ανυσηχεί. Θα κάνω τιε τρύπες για να περνάει το νερό και θα τις κελίσω με πυκνό μπλέ ενυδρειακό σφουγγάρι. Όταν θα χρειαστεί καθάρισμα το σφουγγάρι και θα πρέπει να το αφαιρέσω τότε, έστω για λίγα λεπτά, θα έχω πρόβλημα. Θα προσπαθήσω να το κάνω με τέτοιο τρόπο ώστε να βάλω 2 κομμάτια σφουγγάρι και να τα καθαρίζω ένα ένα. Μόνο με μία τρύπα όμως ψηλά θα είναι εντάξει στο φιλτράρισμα?

lingistis

Η φίλτρανση πραγματοποιείτε με underground σε όλο το μήκος. Μία αεραντλία τροφοδοτεί και τα 3 τμήματα, όπου στο καθένα υπάρχει tower του underground.

Μας εξηγάς πως δουλεύει. Μήπως καμιά φώτο.

Κάτι άλλο που σκέφτηκα. Αν τα χωρίσματα να κάνω κοντά και μείνει κενό από κάτω πχ 3 πόντοι και βάλω γύρω από την χαραμάδα χοντρόκοκκο χαλικάκι 5μμ ας πούμε θα περνάει από κάτω το νερό από διαμέρισμα σε διαμέρισμα? Μήπως η ροή στον βυθό να δημιουργεί πρόβλημα στις γαρίδες?

Ζορπά σκεφτόμουν κι εγώ να βάλω το ενυδρείο με γωνιές στον τοίχο και είχα κάποιους ενδιασμούς. Μετά που είδα την δική σου κατασκευή σου έφυγαν.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε τμήμα έχει το δικό της underground, δηλαδή αυτόνομο, όπως βάζουμε σε ένα ενυδρείο, απλά το τροφοδοτείς με μία αντλία ... συμπληρωματικά μπορείς να βάλεις αερόφιλτρο σε κάθε διαμέρισμα.

Νομίζω με κενό από κάτω δεν θα κάνεις δουλειά...

Αν έχεις όρεξη εδώ λινκ από κάποια που είχα μελετήσει εγώ για να πάρεις ιδέες... καλό διάβασμα...

http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/7270-How-to-divide-your-tank-in-5-little-tanks-with-same-filter.?highlight=divisions

http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/2498-My-80-lit-CRS-tank?highlight=divisions

http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/2068-my-new-CRS-tank-100-litres?highlight=divisions

http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/3187-New-Hexagon-Tank-Update-of-the-80-lit.-tripple?highlight=divisions

και εδώ ένας που έχει "ξεφύγει" εντελός... αν το έκαμνα εγώ... στο μπαλκόνι αγγαλιά με τις γαρίδες θα με ειχαν στείλει!!!

http://www.shrimpnow.com/forums/showthread.php/3677-My-racks-and-shrimps?highlight=racks

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...