Jump to content

Ρυθμιση Ασβεστιου


Recommended Posts

Παιδια καλημερα,

Αντιμετωπιζω ενα προβλημα σχετικα με την ρυθμιση του ασβεστιου και δεν μπορω να το φερω στα επιθυμητα επιπεδα και θα εκτιμουσα ιδιαιτερα αν καποιος θα μπορουσε να με πληροφορησει πως και με ποιον τροπο μπορει να αντιμετωπισθει η κατασταση.

Ποιο συγκεκριμενα, ειμαι πολυ νεος στο "αθλημα", ασχολουμαι μολις 6 μηνες και αρχισα αμεσως με θαλλασινο. Εχω ενα reef ενυδρειο 200 lt και τον τελευταιο μηνα τοποθετησα για πρωτη φορα σκληρα κοραλλια (μια acropora και μια trachyfilia). Στην αρχη η acropora παρουσιαζε αναπτυξη, αλλα τωρα εχει σταματησει. Στο διαστημα αυτο ξεκινησα να κανω μετρησεις για τα επιπεδα το ασβεστιου, Μαγνησιου και της ανθρακικης σκληροτητας. Η πρωτη μετρηση ηταν Μαγνησιο ηταν 1500, η Ανρακικη σκληροτητα 12 και το Ασβετσιο <300. Ξεκινησα να προσθετω ασβεστιο (reef complete της seachem) συμφωνα παντα με τις οδηγιες και δεν παρατηρηθηκε καμια μεταβολη στα επιπεδα του ασβεστιου και οι μετρησεις δεν ανιχνευσαν επιπεδα ασβεστιου πανω απο 300. Μετα απο 10 ημερες εριξα στο ενυδρειο 40ml calcium plus thw sera και μετα απο μια ωρα κανοντας παλι μετρηση δεν κατεγραψα επισης ασβεστιο πανω απο 300.

Δεν ξερω τι μπορει να συμβαινει και πως μπορω να το αντιμετωπισω. Δεν ξερω μηπως επηρεαζεται και απο αλλα συμπληρωματα που ριχνω οπως, reef buffer της seachem(οχι την ιδια ημερα με το Ασβεστιο), Ιωδιο ή Purple up για την κοραλλινη.

Θα εκτιμουσα ιδιαιτερα αν καποιος μπορουσε να με πληροφορησει για το τι τι θα πρεπει να γινει στην συνεχεια.

Ευχαριστω πολυ

Γιαννης :welcome:

Link to comment
Share on other sites

φίλε Γιάννη αν διαβάσεις στις οδηγίες χρήσης του perpl up θα δεις ότι δεν κάνει να το χρησιμοποιείς αν οι τιμές σου σε ασβέστιο δεν είναι μέσα σε κάποια όρια .. αλλιώς υπάρχει κίνδυνος καθίζησης ( θολώνει το νερό και οι μηχανισμοί γεμίζουν επικαθίσεις )

πάρε ένα υγρό ασβέστιο sera η σκόνη turbo calcium ΚΕΝΤ η το ασβέστιο της seachem όχι το reef complete .. και άρχισε να προσθέτεις σύμφωνα με τις οδηγίες

.. να ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις απότομη αύξηση ασβεστίου .. πρέπει σιγά σιγά .. να ανεβαίνεις .. 20mg/l την ημέρα .. αν θυμάμαι καλά..

πρόσεχε γιατί έχεις υψηλό ΚΗ και μαγνήσιο ..

διάβασε και το άρθρο του Calfo που έχει μεταφράσει ο manosgr ..

.. είναι πολύ κατατοπιστικό και εύκολο .. ( μπράβο Μάνο!!! )

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=5247

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω και εγώ σε αυτά που λέει ό Τάσος.

Κάνε αυτή τη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα σταμάτα να ρίχνεις buffer.

Άφησε την alk να πέσει σταδιακά στο 8-9 dKH και θα μπορέσεις ευκολότερα να αυξήσεις το Ca.

Από εκεί και πέρα η όλη δυσκολία θα είναι να διατηρήσεις σταθερές τις τιμές σου.

Ένας πραγματοποιήσιμος συνδιασμός τιμών, είναι Alk 8-9 δΚΗ και Ca 380-420ppm.

Αν επιθυμείς μεγαλύτερο stock σε απαιτητικά σκληρά κοράλλια, τότε θα πρέπει να σκέφτεσαι τον Calcium Reactor.

Link to comment
Share on other sites

Τασο και Νικο σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας.

Θα ηθελα να συμπληρωση οτι συμπληρωνω buffer γιατι το ph το βρισκω περιπου στο 7,8 και με την συμπληρωση το διατηρω στα 8-8,2.

Αν σταματησω να συμπληρωνω buffer τοτε το ph θα πεσει κατω απο τ0 8,0. Ετσι δεν ειναι? Αν παραμεινει σε επιπεδα κατω απο το 8,0 τοτε θα υπαρχει καποιο προβλημα?

Μια ακομα ερωτηση

Πως μπορω να πετυχη τιμες ΚΗ μεταξυ 8-9 οταν συνεχως στις μετρησεις μου εχω 11-12?

Ευχαριστω πολυ και παλι για την βοηθεια σας

Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

Τασο και Νικο σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας.

Θα ηθελα να συμπληρωση οτι συμπληρωνω buffer γιατι το ph το βρισκω περιπου στο 7,8 και με την συμπληρωση το διατηρω στα 8-8,2.

Αν σταματησω να συμπληρωνω buffer τοτε το ph θα πεσει κατω απο τ0 8,0. Ετσι δεν ειναι? Αν παραμεινει σε επιπεδα κατω απο το 8,0 τοτε θα υπαρχει καποιο προβλημα?

Μια ακομα ερωτηση

Πως μπορω να πετυχη τιμες ΚΗ μεταξυ 8-9 οταν συνεχως στις μετρησεις μου εχω 11-12?

Ευχαριστω πολυ και παλι για την βοηθεια σας

Γιαννης

Αν σταματήσεις το buffer του ΡΗ, θα πέσει και η Alk, ενώ το PH θα ισορροπίσει στο 7,9.

Μη σε τρομάζει αυτή η τιμή το ΡΗ, από τη στιγμή, που όλες οι τιμές είναι σωστές και σταθερές.

Μπορείς να ανεβάσεις λίγο το ΡΗ αυξάνοντας την οξυγόνωση. Π.χ. με αύξηση της ανατάραξης της επιφάνειας.

Αν καταφέρεις να διατηρήσεις τις τιμές σου στις προαναφερόμενες, χωρίς πρόσθετα, τότε θα καταφέρεις να αυξήσεις το Ca.

Γενικά οι σταθερές τιμές των παραμέτρων του νερού, είναι πολύ πιο σωστές από τις ευμετάβλητες υψηλές τιμές.

Στη δεύτερη περίπτωση, είσαι αναγκασμένος να είσαι με τα τεστ στο ένα χέρι και τα πρόσθετα στο άλλο. Τα αποτελέσματα δε είναι αμφίβολα.

Link to comment
Share on other sites

να σταματήσεις προσωρινά να ρίχνεις buffer όπως είπε ο Νίκος γιατί το buffer σου ανεβάζει τοΚΗ ..

..αν δεις το ph να έχει τη τάση να πέσει κάτω από το 7,9 .. γνώμη μου είναι να το βοηθήσεις με kalkwasser.. προσοχή αν δεν ξέρεις πως το χρησιμοποιούν .. ρώτα.. τώρα στη αρχή μέχρι να βρεις τη ρουτίνα που θα κρατάει σταθερές τις τιμές στο ενυδρείο σου θα παιδευτείς λιγάκι.. αλλά θα μάθεις πολλά..

.. ότι άλλο θέλεις μη διαστάσεις να ρωτήσεις . :welcome: .

Link to comment
Share on other sites

καλύτερα δοκίμασε όπως λέει ο Νίκος .. με ανατάραξη επιφάνειας .. και αν δεν έχουμε σωστό αποτέλεσμα .. βλέπουμε το Kalkwasser :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι παραπλήσιο.

Στο πρώτο νερό που θα βάλει κάποιος στο ενυδρείο.. είναι καλό να

ανέβει στις επιθυμητές τιμές Ca και Kh και μετά να βάλει το βράχο

ή

θα πρέπει να γίνει σιγα σιγά αυτή η άυξηση μαζί με το βράχο μέσα?

Link to comment
Share on other sites

σε αυτή τη περίπτωση το νερό έχει όσο ασβέστιο και ΚΗ παίρνει από το αλάτι .. δεν έχουν όλα τα αλάτια την ίδια περιεκτικότητα .. όσο δεν υπάρχουν οργανισμοί που τα καταναλώνουν παραμένουν αρκετά ..

σημαντικό είναι το ph – μη σου ξεφύγει και πέσει πολύ χαμηλά –κινδυνεύει ο βράχος να <λιώσει> -,η θερμοκρασία - για να τον κρατήσεις ζωντανό- και η κυκλοφορία νερού για να γίνει σωστή δουλειά ..

Link to comment
Share on other sites

Nικο και Τασο σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια.

Αυριο θα αλλαξω νερο (1/3) και μετα θα ακολουθησω οτι προτεινετε. Θα επανελθω με τα αποτελεσματα συντομα.

Ευχαριστω και παλι

Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

Γιαννη καταρχην καλως ηλθες! :welcome:

Το ΡΗ εχει αμεση σχεση με την αλκαλικοτητα. Θεωρητικα το ΡΗ ανεβαινει οπως και η αλκαλικοτητα. Δυστηχως στην πραξη κατι τετοιο δεν συμβαινει και στην πραξη. Υπαρχουν και αλλοι παραμετροι που παιζουν ρολο σε αυτο, οπως το CO2 στο νερο, η σωστη ή λαθος οξυγωνωση και φυσικα τι στοκ εχουμε.

Υπαρχουν 2 κυρια χημικα που ανεβαζουν την αλκαλικοτητα και ειναι τα βασικα που υπαρχουν στις σκονες του εμποριου. Ειναι η διττανθρακικο νατριο και το ανθρακικο νατριο. Αλλιως τα ξερουμε σαν σοδα μαγειρεματος και σοδα πλυσιματος. Ισως φαινετε αστειο αλλα αυτες ειναι οι σκονες ειναι ο πυρηνας των χημικων αυτων.

Το διττανθρακικο νατριο ανεβαζει το ΚΗ αλλα εχει ελαχιστη επιροη στο ΡΗ. Το αντιθετο ομως συμβαινει με το ανθρακικο νατριο. Ανεβαζει πολυ το ΡΗ μαζι με το ΚΗ. Ειναι πολυ λαθος να χρησιμοποιουμε χημικα που ανεβαζουν ετσι αποτομα τις τιμες του ενυδρειου μας γιατι δυστηχως το αποτελεσμα ειναι παροδικο. Αντε 1 με 2 ημερες να κρατησει, οσο κραταει η μετατροπη απο ανθρακικα αλατα σε διτανθρακικα... Ενω εαν θες να βαλεις αρκετο υλικο γιατι σου εχουν καπως ξεφυγει οι τιμες σου προς τα κατω. Μπορει να σου παει το ΡΗ σου ακομα και στο 8,60-8,80+ για πλακα.. :(

Εαν δεις, τα κορυφαια buffers δεν ανεβαζουν το ΡΗ παροδικα αλλα σωστα, οπως π.χ. το reef builder της seachem. Βαζεις ακριβως ετσι τα διττανθρακικα αλατα που θελει το νερο μας χωρις να εχουμε το εφε της αποτομης αλλαγης ΡΗ.

Προσωπικα δουλευω με calcium reactor αλλα οποτε χρειαζομαι διωρθωσεις δεν βαζω καποιο buffer εμποριου (αν και εκτιμαω παρα πολυ το reef builder της seachem), αλλα εχω παρει απο τα χημικα 2 κιλα καθαρη σοδα μαγειρικης και βαζω την απαραιτητη δοσολογια.

Διαβασε και αυτα τα 2 αρθρα περα Aπο το εξαιρετικο του Calfo, που εξηγει καποια πραγματα για τα χημικα αυτα και θα παρεις μια σαφως ποιο πληρη ιδεα! :thumbup: Σαφως οτι καλυτερο ειναι ο calcium reactor, αλλα υπαρχουν απιστευτα ενυδρεια και με απλες σκονες και ζουμακια που πανε τελεια. :thumbup: Για οτι αλλες αποριες εδω ειμαστε! :thumbup:

Χημεία θαλασσινού νερού και οι ιδιότητες του

ΦΘΗΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ KΑΙ ΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Έγινε επεξεργασία - Discos
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας Γιαννη. :welcome:

Για τα περισσότερα αν όχι όλα με κάλυψαν τα παιδιά πιο πάνω.

Πέρα από το reef complete και το sera calcium έχεις δοκιμάσει τίποτα άλλο.Καποιο σκεύασμα σε σκόνη?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοι φιλοι επανερχομαι...

Οπως σας ειχα πει, χθες εκανα αλλαγη νερου (1/3) και σημερα οι μετρησεις μου ειναι οι ακολουθες

Salinity 1023

Ca <300

Mg 1500

KH 8

NO2 0.1

NO3 20

NH4/NH3 0

PH 7,7

Σε συνεχεια των πληροφοριων σας δεν εβαλα καποιο συμπληρωμα για το PH (αρκεστηκα μονο σε κυματισμο της επιφανεις του νερου)για να μην ανεβασω τις τιμες του ΚΗ ωστε πιθανες ωηλες τιμες σε ΚΗ να επηρεαζουν την αυξηση της τιμης του Ασβεστιου.

Απο την στιγμη που και παλι τα επιπεδα του Ασβεστιου ειναι <300 προσθεσα 9 καπακια (5ml) Sera Calcium plus συμφωνα με την ενδειξη της δοσολογιας (Μεγιστη δοσολογια 1 καπακι για καθε 20lt για ημερησια αυξηση κατα 20mg - το ενυδρειο ειναι 200lt)

Mετα απο 4 ωρες περιπου ξαναμετρησα τις τιμες και δεν παρατηρηθηκε καμμια μεταβολη σε οτι αφορα το Ασβεστιο, το PH και την Ανθρακικη Σκληροτητα.

Η ερωτηση ή μαλλον οι ερωτησεις που εχω ειναι οι ακολουθες

Ειναι σωστο να συμπληρωνω καθημερινα 9 καπακια Sera Calcium plus και με καθηνερινες μετρησεις να παρακολουθω ποτε το Ασβεστιο θα ανελθει στα προβλεπομενα επιπεδα ?

Σε μια τετοια κινηση τι θα πρεπει να κανω για το PH που ειναι χαμηλο? Να ριξω Reef buffer της seachem ωστε να το φερω στα επιπεδα του 8 ?

Τελος Υπαρχει κατι αλλο που πιστευετe οτι θα πρεπει να γινει αυτη την στιγμη.

Ευχαριστω πολυ και παλι για την βοηθεια σας

Γιαννης

:welcome:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοι φιλοι επανερχομαι...

Οπως σας ειχα πει, χθες εκανα αλλαγη νερου (1/3) και σημερα οι μετρησεις μου ειναι οι ακολουθες

Salinity 1023

Ca <300

Mg 1500

KH 8

NO2 0.1

NO3 20

NH4/NH3 0

PH 7,7

Σε συνεχεια των πληροφοριων σας δεν εβαλα καποιο συμπληρωμα για το PH (αρκεστηκα μονο σε κυματισμο της επιφανεις του νερου)για να μην ανεβασω τις τιμες του ΚΗ ωστε πιθανες ωηλες τιμες σε ΚΗ να επηρεαζουν την αυξηση της τιμης του Ασβεστιου.

Απο την στιγμη που και παλι τα επιπεδα του Ασβεστιου ειναι <300 προσθεσα 9 καπακια (5ml) Sera Calcium plus συμφωνα με την ενδειξη της δοσολογιας (Μεγιστη δοσολογια 1 καπακι για καθε 20lt για ημερησια αυξηση κατα 20mg - το ενυδρειο ειναι 200lt)

Mετα απο 4 ωρες περιπου ξαναμετρησα τις τιμες και δεν παρατηρηθηκε καμμια μεταβολη σε οτι αφορα το Ασβεστιο, το PH και την Ανθρακικη Σκληροτητα.

Η ερωτηση ή μαλλον οι ερωτησεις που εχω ειναι οι ακολουθες

Ειναι σωστο να συμπληρωνω καθημερινα 9 καπακια Sera Calcium plus και με καθηνερινες μετρησεις να παρακολουθω ποτε το Ασβεστιο θα ανελθει στα προβλεπομενα επιπεδα ?

Σε μια τετοια κινηση τι θα πρεπει να κανω για το PH που ειναι χαμηλο? Να ριξω Reef buffer της seachem ωστε να το φερω στα επιπεδα του 8 ?

Τελος Υπαρχει κατι αλλο που πιστευετe οτι θα πρεπει να γινει αυτη την στιγμη.

Ευχαριστω πολυ και παλι για την βοηθεια σας

Γιαννης

:welcome:

YΓ. Αναφορικα με την ερωτηση του ΤΑΝ. Δεν εχω χρησιμοποιησει μεχρι τωρα καποιο αλλο σκευασμα σε σκονη.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν θα πρότεινα άλλη μια γενναία αλλαγή νερού, την επόμενη βδομάδα, ώστε να ελέγξεις κάπως τις τιμές των νιτρικών. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να ελέγξεις και το χέρι σου όταν ταΐζεις.

Για άμεση αύξηση των τιμών του Ca, προτείνονται τα σκευάσματα του χλωριούχου ασβεστίου. Μπορείς να ρίχνεις την μέγιστη επιτρεπτή δόση, ημερησίως.

Από κει και μετά μπορείς να ρίχνεις τα ανθρακικά άλατα του Ca για συντήρηση.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα καλύτερα σκευάσματα, είναι σε σκόνη. Επίσης το Calkwasser σε καθημερινή βάση.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εντοπίσεις τα αρνητικά σημεία του συστήματός σου και να τα διορθώσεις. Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να το διατηρήσεις, ρίχνοντας συνέχεια πρόσθετα. Το σύστημα τείνει πάντα να ισορροπήσει εκεί, που θέλει αυτό, ενώ τα πρόσθετα μεταβάλουν απότομα και εφήμερα τις τιμές.

Μια καλή κυκλοφορία και οξυγόνωση θα βοηθήσει πολύ την τιμή του ΡΗ να ανέβει.

Link to comment
Share on other sites

μια ερώτηση τα προσθετικά ασβεστίου μαγνησίου σόδες κτλ

τα ρίχνουμε στο ενυδρείο με τη μία είτε απευθείας σκόνη είτε

σε νερό αραιωμένο?

ή θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά η προσθήκη?

Το κάλκγουόσερ από ότι έχω διαβάσει επιβάλεται με αραίωση και σταγόνα σταγόνα!

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν μην ξαναρίξεις Mg. Είσαι αρκετά ψηλά.

Τα πρόσθετα τα ρίχνουμε στο sump. Αν δεν υπάρχει τα διαλύουμε σε νερό Α/Ο, πρώτα, ώστε να μην υπάρχει καθίζηση και μετά στο ενυδρείο. Προτιμάται η έξοδος φίλτρου ή κυκλοφορητή ή σιγά σιγά το σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια.

Όσον αφορά τα σκευάσματα σε σκόνη, επιβάλλεται να διαλύονται σε νερό A/O, και τα ρίχνουμε και πάλι αργά. Αδιάλυτη σκόνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει σε κοράλλι.

Το κάλκγουόσερ από ότι έχω διαβάσει επιβάλλεται με αραίωση και σταγόνα σταγόνα!Ακριβώς. Πάντα σε νερό Α/Ο και σταγόνα- σταγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό το επιτυγχάνεις πανεύκολα, χρησιμοποιώντας ένα κλειστό ντεπόζιτο, όπου έχεις προσαρμόσει ένα σωληνάκι, παροχής αέρα, 6mm και ένα βανάκι από ποτιστικά συστήματα, αντιστοίχου διαμετρήματος. Το βανάκι του αέρα δεν συνιστάται, γιατί σύντομα πιάνει άλατα ασβεστίου στις βόλτες και χάνει την ικανότητα ρύθμισης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...