Jump to content

Μικρό Ενυδρείο - Μεγάλες Απορίες! (Άσχετος)


numb

Recommended Posts

Φίλοι καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.

Είμαι κάτοχος ενός μονομάχου που εξαιτίας της ασχετοσύνης μου (και της πωλήτριας του πετ σοπ που μου τον πούλησε) διαβιει τους τελευταίους 5 μήνες σε μια γυάλα 5 λιτρων (ενν. χωρίς θερμοστάτη - φίλτρο κλπ).

Απ΄ότι διάβασα είναι πολύ πιθανό το ψαράκι να έχει πάθει ήδη ζημιά, και για αυτό προχώρησα σε παραγγελία μικρού ενυδρείου, για να του προσφέρω καταλληλότερες συνθήκες. Το ενυδρειάκι είναι ο κύβος της Aquael, 30λτ, που έρχεται με φίλτρο, φωτιστικό και θερμοστάτη :

: http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=167&Itemid=313〈=en

Σκοπεύω να το διαμορφώσω έτσι, ώστε να δεχθεί φυτά, και στη συνέχεια μετά από ψάξιμο - ίσως- και καμιά γαρίδα ή κανά μικρό συμβατό ψαράκι.

Τώρα, έχοντας διαβάσει κάποια εισαγωγικά θέματα περί στρωσίματος, κύκλου αζώτου, φυτών κλπ, -στο βαθμό που μπορούσα να τα παρακολουθήσω και να τα καταλάβω αρχίζουν για μένα τα δύσκολά:

1. Τι υπόστρωμα να βάλω? Μου αρέσει το μαύρο μικρό χαλικάκι που πουλάνε τα πετ σοπ. Μπορούν να διατηρηθούν σε αυτό ευκολοσυντήρητα φυτά ? πρέπει να βάλω και υπόστρωμα ή είναι περιττό? πόσα κιλά χρειάζομαι (διασταση βυθού 30Χ30). Τί άλλο να πάρω (ταμπλέτες λίπασμα, υγρό λίπασμα ή τι άλλο)?

2. Ως διακοσμητικό θα χρησιμοποιήσω κάποιο από τα ξύλα της αγοράς (πχ mopani) και 2-3 πέτρες που έχω μαζέψει από την παραλία (αφού τις βράσω 2-3 φορές πρώτα). πρέπει να προσέξω κάτι?

3. το νερό πως το βάζουμε : πρωτα θα το έχω σε δοχείο, θα του ρίξω το αντιχλώριο και μετά από 1 ώρα στο ενυδρείο, ή μπορώ να το βάλω νερό απευθείας από τη βρύση στο ενυδρείο και να ρίξω τότε το αντιχλώριο?

4. Το στρώσιμο θα γίνει με υγρά βακτηριδίων πχ τετρα safe start, sera nitrivec ή παρόμοιο. Ποιο μου προτείνετε και τι να προσέξω. Γνωρίζω ότι καλύτερα θα ήταν να έβαζα μπόλι αλλά δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Μετά από πόσες ημέρες θα μπορούσε να μπει μέσα ο μονομάχος? Θα βοηθούσε στη διαδικασία του στρωσίματος? θα κινδύνευε ο ίδιος από κάτι ? (δεδομένου ότι τώρα σίγουρα κινδυνεύει!).

5. Υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σετ ελέγχου των παραμέτρων του νερού που να μην κάνει όσο το ενυδρείο μου? Μπορώ να αρκεστώ σε στικάκια επώνυμων εταιρειών για τις βασικές μετρήσεις ? καθε πότε να τις κάνω ?

Συγγνώμη για το μακροσκελές του θέματος και ευχαριστώ προκαταβολικά για την υπομονή όσων μπουν στον κόπο να μου δώσουν τα φώτα τους!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν. Το ενυδρείο είναι για έναν μονομάχο και τίποτα άλλο εκτός απο κανα σαλίγκαρο ή καμια γαρίδα(αν σου το επιτρέψει ο ίδιος)

Η διακόσμιση θα γίνει απο το χαλικάκι που λές, ξύλα και πέτρες και κανα εύκολο φυτό(βάλε ανούμπια. Δεν θέλει απαιτήσεις. Απλά σκάλωσε την πάνω στις πέτρες και τα ξύλα.

Το φίλτρο σου πριν μπει ο ψάρης θα πρέπει να στρωθεί(γνωρίζεις την διαδικασία)

Τα στικάκια ναι μεν είναι πιο φτηνά, αλλά και πιο αναξιόπιστα. Τα υγρά δε είναι πιο ακριβά αλλά πάντα αξιόπιστα, κάνουν για πάρα πολλές μετρήσεις και αποδυκνείονται πιο οικονομικά απο τα στικάκια σε βάθος χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

Το φυτό ανούμπια το έχω υπόψη μου και σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω, θέλω όμως να προσθέσω και άλλα φυτά για ποικιλία. Θα μπορούν να φυτευθούν στο χαλικάκι ή θα χρειάζονται και υπόστρωμα πριν από αυτό.

Για το στρώσιμο μου αρκεί ένα ειδικό υγρό από αυτά που ανέφερα ή θα πρέπει παράλληλα να ρίχνω τροφή? μετα ειδικά υγρά ισχύει ότι μετά από 24 ώρες μπορείς να βάλεις ψάρι?

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες

Με το χαλικακι μπορεις να φυτεψεις και αλλα φυτα ευκολα.Αν βαλεις και υποστρωμα απο κατω θα μπορεις να βαλεις και μετριασ δυσκολιας φυτα,βεβαια σ αυτο παιζει ρολο και ο φωτισμος σου οπως και τα λυπασματα και co2.Το χαλικακι που θα παρεις κοιτα να ειναι ψιλοκοκο με κοκομετρια 1-2 cm,ειναι καλητερο για φυτεμα απο το χονδροκοκο.Τωρα για το στρωσιμο,τα υγρα βακτηρια λενε οτι μπορεις να βαλεις ψαρι μεσα σε 24 ωρες,εγω προσωπικα δεν το συστηνω για αρχαριους,καποιοι συνχομπιστες το εχουν καταφερει.Ο μονομαχος θα ειναι πολυ καλα στο 30λιτρο και αναλογα με τον χαρακτηρα του μονομαχου μπορεις να βαλεις και γαριδουλες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! μηπως κάποιος μπορεί να με βοηθήσει και στα εξής:

1) Το νερό που θα βάλω μέσα καλύτερα να είναι από τη βρύση και να του ρίξω αντιχλώριο (έχω το aquatan της SERA) ή να χρησιμοποιήσω απιονισμένο νερό ή από αντίστροφη όσμωση?

2) Όταν θα βάλω τα βακτήρια (πχ τα nitrivec) να ρίχνω και τροφή? Σε άλλο πόστ αναφέρεται ότι το "στρώσιμο με βακτήρια κρατάει 30-40 ημέρες". Τόσο δεν διαρκεί και το στρώσιμο μόνο με τροφή? Τι κερδίζω να προσθέσω kai βακτήρια αν είναι να περιμένω ούτως ή άλλως 40 ημέρες?

Link to comment
Share on other sites

Εαν υπάρχει δυνατότητα νερού από αντίστροφη όσμωση να το προτιμήσεις.

Εαν δεν υπάρχει και το νερό της βρύσης είναι οκ(δεν εχουμε όλοι μας αντιστρωφη όσμωση). Οσον αφορά το αντιχλώριο η γνώμη μου είναι να το χρησιμοποιήσεις και στις δυο περιπτώσεις μιας και δίνει και άλλα πράγματα πέραν της συνηθισμένης χρήσης του.

Το στρώσιμο εμπειρικά κρατάει όσο λες, αλλά το πότε είναι πραγματικά στρωμένο το ενυδρείο μας το δείχνουν οι μετρήσεις και μόνον αυτές.

Χρησιμοποιόντας βακτήρια διευκολύνεις τον κύκλο του στρωσίματος και επιταχύνεις τη διαδικασία. :)

Link to comment
Share on other sites

Tο ψαράκι αυτή τη στιγμή είναι στη γυάλα;Αν ναι κάνε αυτό που σκέφτεσαι,φτιάξε το ενυδρείο το συντομότερο δυνατό

βάλε νεράκι,αντιχλώριο και μετά από μερικές ώρες τα βακτήρια(seachem-stability,MB7-brightwell),και μετά βάλε το

ψάρι(την επόμενη μέρα).

Από τις συνθήκες που ζει το ψάρι τώρα θα είναι πολύ καλύτερα,μόνο προσοχή στις μετρήσεις αν σου σηκώσει αμμωνία

κάνε αλλαγή νερου.Ελπίζω να τα καταφέρεις...:)

Link to comment
Share on other sites

ΤΤελικά πραγνατοποίησα την αρχική μου σκέψη, αφού στη γυάλα το ψάρι δεν ξέρω για πόσο θα την εβαγε καθαρή. Έτσι πήρα το ενυδρειάκι, το έπλυν αμε άφθονο ζεστό νερό, έβαλα μεσα το χαλικάκθ αφού το ξέπλυνα ΠΟΛΛΕΣ φορές, έβαλα τα διακοσμητικά (1 μοπανι και 1-2 πέτρες και φύτεψα τα φυτά). Άφησα ρο φίλτρο να δουλέψει 1-2 ώρες και το έβαλα στο ενυδρείο. Το γέμισα με νερό από τη βρύση μου που έχει φίλτρο που κατακρατά το χλώριο (όχι όσμωσης) αφού το προετοίμασα με aquatan και βακτήρια hs aqua bacto. Το άφησα να δουλέψει μία ημέρα. Άλλαξα το νερό και με την ίδια διαδικασία το άφησα άλλη μια, στη συνέχει προχτές έβαλα μέσα το ψάρι. Φαίνεται πολύ άνετος και ωραίος εκεί μέσα και μέχρι εδώ όλα καλά!

Να και μερικές φωτό :

fish1.jpg ο ψάρης

set1.jpg το σπίτι του!

Από κει και πέρα αρχίζουν τα ζητήματα : σήμερα το πρωί παρατήρησα ότιτο ψάρι δεν μπορούσε να κολυμπήσει καλά, η άνωση δεν το άφηνε να κατεβει κάτω και κολύμπαγε στην επιφάνεια πλαγιαστό, εικόνα που παραπέμπει σε swim bladder (απ' ότι διάβασα).

Στη συνέχεια ξεκουράστηκε κάτω από ένα φυτό, έγινε μια χαρά, κολυμπούσε κανονικά και κυνηγούσε φυσαλίδες! Μετά πάλι τα ίδια. Τώρα είναι ΟΚ. Τι να κάνω? / Μήπως τον εξουθενώνει το φίλτρο? Αν και το έχω όσο πιο χαμηλά γίνεται, κάνει μεγάλα ρεύματα που τον παρασέρνουν.

Τέλος μπορείται να μου θυμίσετε αν το φυτο (στη γωνία μπροστά) είναι κάποιο είδος εχινόδορου? Σωστά το φύτεψα ή μηπως έπρεπε να το δέσω στο ξύλο.:

plant1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι βιαστικες να βαλεις το ψαρι μεσα. Κατα πασα πιθανοτητα το φιλτρο σου ειναι αστρωτο.Εχεις κανει μετρησεις?

Απ οτι βλεπω το φιλτρο σου πρεπει να εχει μεγαλη ροη γι αυτο και δεν κολυμπαει ευκολα. Οι μονομαχοι θελουν πολυ μικρη ροη στο φιλτρο γιατι δεν ειναι καλοι κολυμβητες, πρεπει με καποιο τροπο να μειωσεις την ροη.

Link to comment
Share on other sites

Στρέψε αρχικά το φίλτρο σου να χτυπαει στην επιφάνεια του νερού (δηλαδή κατά πάνω) και δες πως θα συμπεριφερθεί το ψάρι! Πιθανών να τον ενοχλεί γιατί οι μονομάχοι ανεβαίνουν και παίρνουν ανάσες από την επιφάνεια αλλά θα δεις!

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι βιαστικες να βαλεις το ψαρι μεσα. Κατα πασα πιθανοτητα το φιλτρο σου ειναι αστρωτο.

Απ οτι βλεπω το φιλτρο σου πρεπει να εχει μεγαλη ροη γι αυτο και δεν κολυμπαει ευκολα. Οι μονομαχοι θελουν πολυ μικρη ροη στο φιλτρο γιατι δεν ειναι καλοι κολυμβητες, πρεπει με καποιο τροπο να μειωσεις την ροη.

Στρέψε αρχικά το φίλτρο σου να χτυπαει στην επιφάνεια του νερού (δηλαδή κατά πάνω) και δες πως θα συμπεριφερθεί το ψάρι! Πιθανών να τον ενοχλεί γιατί οι μονομάχοι ανεβαίνουν και παίρνουν ανάσες από την επιφάνεια αλλά θα δεις!

Το φίλτρο εννοείται ότι είναι άστρωτο, αλλά έπρεπε να βιαστώ να βάλω μέσα το ψάρι γιατί ήταν σε γυάλα και, με βάση όσα διάβασα, διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο. Το ψάρι φαίνεται πολύ καλύτερα ως επί το πλείστον, αλλά ώρες δείχνει αδύναμο (μπορεί να είναι και ιδέα μου). Πάντως τρώει με όρεξη, κυνηγάει μπουρμπουλήθρες και και κρύβεται στα φυτά! Ελπίζω να είναι καλά.

Το φίλτρο το μπούκωσα με siporax mini και υαλοβάμβακα symec JBL και η ροή μειώθηκε πολύ. Επίσης το νερό καθάρισε πάρα πολύ με την προσθήκη των νέων υλικών.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις κανει μετρησεις?

Μέχρι στιγμής αλλάζω το μισό νερό σχεδόν κάθε μέρα, οπότε δεν νομίζω ότι θα βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Άυριο πάντως θα κάνω μέτρηση (ΝΗ ΝΟ2 ΝΟ3 - ΡΗ / χρειάζομαι κάτι άλλο?)

Link to comment
Share on other sites

Για μενα καλητερα να παρεις μπολι απο στρωμενο ενυδρειο απο καποιον συνχομπιστα. Θα σου λυσει τα χερια στην φαση που βρισκεσε τωρα, βαλε μια αγγελια και καποιος θα βρεθει κοντα σου να σου δωσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...