Jump to content

Καινουριος στα ενυδρεία.


Recommended Posts

post-2729-1166193665_thumb.jpgΚαλησπέρα με λένε Γιάννη και έχω κάποιες απορίες πάνω στην συντήρηση του ενυδρείου,

Μου χάρισαν ένα ενυδρείο περίπου 40lt είχε μέσα δύο αγγελόψαρα, ένα που κόλλαγε στο τζάμι και ένα τροπικό μαύρο μικρό.

Το θέμα είναι ότι πέθαναν τα αγγελόψαρα και το μαύρο το μικρό. Πήγα στο μαγαζί που τ' αγόρασαν να ρωτήσω αλλά μου τα εξηγεί μπερδεμένα για το τι πρέπει να κάνω για να φροντίζω το ενυδρείο. Τώρα έχω μια εβδομάδα το ενυδρείο και του έχω βάλει μέσα δύο χρυσόψαρα (δίχρωμα) και ένα άλλο χρυσόψαρο δίχρωμο και αυτό παχουλό. Έχω συνάψει μια φωτογραφία με τα τρία χρυσόψαρα και θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μου πει πως πρέπει να τα φροντίζω, δηλ. πόσες φορές πρέπει να τα ταΐζω την μέρα, κάθε πότε πρέπει ν' αλλάζω το νερό και πόσο νερό (δηλ. 1/2,3/4,...) , και τέλος σε πόσους βαθμούς να είναι ο θερμοστάτης και κάθε πότε να καθαρίζω το φίλτρο.

Σας ευχαριστώ,

Ι.Γ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Γιάννη, κάθε αρχή και δύσκολή που λένε! Στο aquazone θα βρεις άρθρα αλλά και σχετικά posts που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις (δες στη κατηγορία, αρχάριοι του γλυκού νερού). Είναι φυσικό τώρα στην αρχή να βομβαρδίζεσαι με πολλές πληροφορίες που δεν μπορείς εύκολα να συγκρατήσεις και να πελαγώνεις!

Θα πρέπει να αναπτυχθούν κάποιοι μικροοργανισμοί μέσα στο φίλτρο σου που θα διατηρούν το νερό καθαρό.

Αυτοί αργούν να αναπτυχθούν για αυτό θα αγοράσεις μερικούς έτοιμους σε υγρή μορφή που θα τους ρίχνεις μέσα στο νερό για λίγες μέρες ακολουθόντας τις οδηγίες. Το φίλτρο καλό είναι να ΜΗΝ το πειράξεις για το πρώτο ένα μήνα. Μετά μπορείς να ξεπλένεις το σφουγγάρι του φίλτρου σε ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ και ΟΧΙ κάτω από τη βρύση. (Συνιστώ να διαβάσεις τα σχετικά άρθρα για το κύκλο του αζώτου πρώτα, εδώ στο aquazone!).

Εφόσον διατηρείς χρυσόψαρα δεν θα χρειαστείς καθόλου θερμοστάτη γιατί είναι ψάρια του κρύου νερού. Είχα για αρκετό καιρό χρυσόψαρα στο παρελθόν και η γνώμη μου είναι να αλλάζεις κάθε εβδομάδα το 1/3 του νερού της δεξαμενής. Ποτέ μην το αλλάζεις όλο! Θα χρησιμοποιείς νερό βρύσης που καλό θα είναι ειδικά τώρα το χειμώνα να το αφήνεις όλο το προηγούμενο βράδυ μέσα σε ένα κουβά για να μην είναι κρύο. Επίσης θα αγοράσεις ένα αντι-χλώριο και θα ρίχνεις στο κουβά με το νέο νερό ΠΡΙΝ το ρίξεις στο ενυδρείο. Το μπουκάλι από πίσω γράφει τη δοσολογία. Εγώ είχα δύο κουβάδες. Τον ένα τον χρησιμοποιούσα για να πετάω το παλιό νερό και να ξεπλένω το σφουγγάρι του φίλτρου και τον άλλο για να προετοιμάζω το φρέσκο νερό.

Τα χρυσόψαρα είναι ΠΟΛΥ λαίμαργα ψάρια και όποτε όσο και να τους ρήξεις θα το φάνε. Μην τα αφήσεις να σε ξεγελάσουν όμως! Πολλά χρυσόψαρα πεθαίνουν από υπερβολική τροφή. Όσο τα ψάρια είναι μικρά και το φίλτρο σου δεν έχει μικροοργανισμούς μία φορά την ημέρα από 3-4 φυλλαράκια στο κάθε ψάρι νομίζω ότι είναι αρκετά. Μετά από κανένα μήνα μπορείς να τα ταίζεις 2 φορές και σταδιακά να το αυξάνεις μέχρι τις τρείς φορές. Πάντα να ταίζεις όσο τα ψάρια σου μπορούν να φάνε το πολύ μέσα σε 3 λεπτά. Επίσης τη τροφή που δεν θα τη φάνε θα πρέπει να την βγάλεις αμέσως από μέσα.

Επειδή τα χρυσόψαρα καταναλώνουν αρκετό οξυγόνο μπορείς να αγοράσεις στο μέλλον μία αεραντλία για να οξυγονώνεις περισσότερο το νερό. Τέλος να προσέξεις να μην τοποθετήσεις το ενυδρείο σου κοντά σε παράθυρο γιατί να μην ευνοήσεις την ανάπτυξη άλγης.

Πιστεύω να σε βοήθησα και όχι να σε μπέρδεψα περισσότερο! Τα χρυσόψαρα είναι υπέροχα ψάρια και εάν τα φροντίσεις καλά θα τα έχεις κοντά σου για πολύ καιρό!

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνισω οτι δεν χρειαζονται τα χρυσοψαρα θερμαντικο σωμα.Μια θερμοκρασια 18-20 βαθμοι

ειναι καλη γι' αυτα.Αερανλια δεν χρειαζεται για οξυγονο,οι αναταραξεις που δημιουργει το φιλτρο

στην επιφανεια του νερου δημιουργει οξυγονο.

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνισω οτι δεν χρειαζονται τα χρυσοψαρα θερμαντικο σωμα.Μια θερμοκρασια 18-20 βαθμοι

ειναι καλη γι' αυτα.Αερανλια δεν χρειαζεται για οξυγονο,οι αναταραξεις που δημιουργει το φιλτρο

στην επιφανεια του νερου δημιουργει οξυγονο.Επισης εαν τα ταιζει δυο και τρεις φορες την ημερα

θα γινουν "τερατα".Μια φορα την ημερα ταισμα και οχι αλλα ψαρια στο ενυδρειο,ηδη τα τρια ειναι

πολλα για ενυδρειο 40 λιτρων.

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρειται που τα μισα απο αυτα που εγραψα ειναι δυο φορες.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Ονομάζομαι Γιάννης και μου χάρισαν ένα ενυδρείο 60lt το γέμισα με νερό της βρύσης, μέσα στο νερό έβαλα τα εξής:

1) αντιχλώριο μάρκας LifeGuard 60ml

2) Προληπτικό – θεραπευτικό ευρέως φάσματος για γλυκό νερό μάρκας Aqua Tonic 50ml

3) Βακτήρια σε υγρή μορφή μάρκας Cycle 1και 1/2 καπάκια

4) Το φίλτρο περιέχει φυσικά ενεργοποιημένο άνθρακα μάρκας Clarocal (produc)

Αυτά όσον αφορά τα αναλώσιμα του ενυδρείου.

Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη του ενυδρείου έχω τα εξής :

1) Φίλτρο (την μάρκα του δεν την γνωρίζω αλλά περιέχει ένα μικρό σφουγγαράκι και από κάτω βάζω τον άνθρακα που προανέφερα, επίσης παίρνει και αέρα με την βοήθεια από ένα σωληνάκι.)

2) Ένα θερμοστάτη μάρκας Thermal Compact Pre-Set που είναι ρυθμισμένος στους 27 oC η απόδοση του είναι 100Watt.

3) Έναν μηχανισμό πού παρέχει αέρα (και κάνει μπουρμπουλήθρες) μάρκας Elite799.

4) Περιέχει επίσης τρία ψεύτικα φυτά έναν βράχο και πετραδάκια στον πυθμένα του.

Από ψάρια έχει :

1) 2 χρυσόψαρα (δίχρωμα) κανονικού σχήματος.

2) 1 χρυσόψαρο χοντρούλικο (δίχρωμο) κοντό με τρίγωνη ουρά.

3) 1 ψάρι που κολλάει στο τζάμι ή στο φίλτρο και τα γλύφει.

Οι τροφές που χρησιμοποιώ είναι οι εξής :

1) Nutrafin Tubitex Worms (Βασική)

2) Nutrafin max (τα φύλα τα πολύχρωμα την χρησιμοποιώ σαν δευτερεύων τροφή)

3) Tetra Prima complete food ( το αποφεύγω )

Ο χώρος που έχω το ενυδρείο δεν έχει επαρκεί φωτισμό και το ενυδρείο λειτουργεί με αυτά τα ψάρια δύο μέρες και μ’ αυτό το νερό σχεδόν μία εβδομάδα.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1) Ο θερμοστάτης είναι εντάξει ρυθμισμένος ή πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή?

2) Χωράει άλλα ψάρια το ενυδρείο αν ναι τι είδη μπορώ να βάλω?

3) Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το νερό και πόσο το φίλτρο.

4) Το φως πόσο πρέπει να το έχω αναμμένο? Υπάρχει κάποιο στάνταρ ? Η λάμπα είναι αυτή που είχε το ενυδρείο με την αγορά του.

5) Και τέλος γιατί πιστεύω ότι σας κούρασα οι τροφές είναι καλές ή πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή? Τα ταΐζω δύο φορές την μέρα.

Ελπίζω με αυτή την δημοσίευση να ήμουν πιο σαφείς σε αυτά που ζητούσα.

Σας ευχαριστώ.

Ι.Γ.

post-2729-1166279379_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα ότι μία θερμοκρασία 18 - 20 βαθμών είναι ιδανική για τα χρυσόψαρα αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το πόσο εύκολα μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μία τέτοια θερμοκρασία σε ένα Ελληνικό σπίτι. Στατιστικά πιστεύω ότι η μέση θερμοκρασία που επικρατεί μέσα σε ένα σπίτι πλην του καλοκαιριού είναι περίπου 21 με 22 βαθμοί. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ακόμα και χωρίς τη χρήση θερμαντικού στοιχείου το νερό της δεξαμενής θα έχει αυτή τη τιμή, χωρίς να υπολογίζουμε την επιπλέον θέρμανση που προκαλεί η λάμπα που φωτίζει το ενυδρείο. Άρα η θερμοκρασία του νερού στη δεξαμενή χωρίς τη χρήση κάποιου θερμαντήρα θα είναι ήδη 22-23 βαθμούς, τιμή μεγαλύτερη από αυτή των 18-20 βαθμών.

Συμφωνώ ότι εάν η επιφάνεια του νερού αναταράσσεται από την έξοδο του φίλτρου να μην χρησιμοποιηθεί επιπλέον και κάποια αεραντλία. Συγνώμη που δεν το διευκρίνισα!

Πράγματι, τα 40 λίτρα είναι πολύ λίγα για τρία χρυσόψαρα. Εάν θέλεις πράγματι να τα κρατήσεις θα χρειαστείς οπωσδήποτε μεγαλύτερη δεξαμενή (τουλάχιστον 100 λίτρων).

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου τελικά το ενυδρείο μου είναι 60lt είχα κάνει λάθος.

Στο μαγαζί μου είπαν ότι χωράει κι’ άλλα ψάρια. Βασικά είχα σκοπό να βάλω άλλο ένα χρυσόψαρο. Έχω σηκώσει άλλη μια δημοσίευση που γράφω αναλυτικά τι έχω μέσα στο ενυδρείο, αν θες ρίξε μια ματιά . Στο προφίλ μου έχω και φωτογραφίες από τα ψάρια και το ενυδρείο για να γίνω πιο κατανοητός με τα προβλήματα που αντιμετωπίζω!

Όσον αφορά για την ζέστη τα έχω τοποθετήσει σε μέρος όπου δεν υπάρχει θέρμανση και τον θερμοστάτη τον έχω ρυθμίσει στους 28 βαθμούς όπως μου είπαν στο μαγαζί, αν τ’ αφήσω έτσι ως έχουν τα πράγματα τα ψαράκια κινδυνεύουν?

Με τιμή,

Ι.Γ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Skysurfer, το ενυδρείο σου μπορεί να χωρέσει 'με το μάτι΄πολλά χρυσόψαρα. Το θέμα είνα κατα πόσο αυτά τα ψάρια θα μπορούν να ζήσουν εκεί μέσα άνετα, να είναι υγιή και να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά. Το χρυσόψαρο θέλει ΠΟΛΥ χώρο για να αναπτυχθεί σωστά. Τα ψάρια που έχεις τώρα είναι νεαρής ηλικίας και είναι μικρά, αλλά δεν θα μείνουν έτσι, θα μεγαλώσουν! Επίσης όπως σου προανέφερα το χρυσόψαρο θεωρείται 'βρώμικο' ψάρι και είναι δύσκολο να κρατήσεις το νερό τους καθαρό όταν η δεξαμενή σου είναι συνωστισμένη. Και η δεξαμενή σου θεωρείται ήδη συνωστισμένη όσον αφορά τα χρυσόψαρα. Σου επαναλαμβάνω, επικαλούμενος και την άποψη του stav ότι η δεξαμενή σου είναι μικρή για τον αριθμό των χρυσόψαρων που θέλεις να κρατήσεις. Μπορεί τώρα να είναι άνετα, αλλά στο εγγύς μέλλον σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη δεξαμενή.

Το άλλο ψάρι που αναφέρεις δεν φαίνεται στη φωτογραφία αλλά προτείνω να μην έχεις κανένα άλλο είδος ψαριού μέσα στο ενυδρείο σου εκτός από χρυσόψαρα.

28 βαθμοί είναι θερμοκρασία για τροπικά ψάρια και όπως είπαμε είναι υψηλή για τα χρυσόψαρα. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί στο μαγαζί σου προτείνανε κάτι τέτοιο.

Υ.Γ. Ωραία φωτογραφία!! :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Εάν παρόλα αυτά δεν θέλεις να αγοράσεις μεγαλύτερη δεξαμενή και αγαπάς τα χρυσόψαρα η γνώμη μου είναι να αγοράσεις ένα ισχυρότερο εξωτερικό φίλτρο και να κάνεις τακτικές μερικές αλλαγές νερού (1/3 κάθε εβδομάδα), χωρίς να ταίζεις πολύ.

--------------------------------

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Sky Surfer μιας και εχεις ανοιξει το ιδιο θεμα αρκετες φορες, θα κανω αντιγραφη αυτων που σου ειπα σε καποιο απο τα αλλα

"ΟΚ, τωρα ειδα τη φωτο απο το αλλο θεμα που εγραψες!Φιλε αυτο που σου ειπα για επιστροφη των ψαριων στο pet shop, μην σε τρομαξω αλλα καντο παρα πολυ αμεσα!Τα ψαρακια ειναι παρα πολυ στριμωγμενα και κινδυνευουν να αρρωστησουν και να πεθανουν.Συγνωμη αν σε στεναχωρω, αλλα ειναι κριμα και για εσενα και για αυτα!

Ασε που πραγματικα απορω (τουλαχιστον) με τον επαγγελματια που σου τα πουλησε!"

Θα ηθελα επισης να προσθεσω οτι εξακολουθω να επιμενω οτι το ενυδρειο σου δεν ειναι καταλληλο για τα ψαρια που εχεις.Λεω, λοιπον, με ολη την καλη διαθεση να σε βοηθησω και οχι να σε στεναχωρησω, οτι αυτο που χρειαζεται να γινει αμεσα ειναι αδειασμα του ενυδρειου απο ψαρια, στρωσιμο του νερου και στη συνεχεια προσεκτικη και σταδιακη εισαγωγη ψαριων σε αυτο.

Μην ξεκινας κατι το οποιο ειναι πολυ πιθανο να σε ταλαιπωρησει και να σε στεναχωρησει με πιθανες αρρωστιες και θανατους των ψαριων σου.Διαβασε τα αρθρα που σου ειπα, ενημερωσου και θα δεις οτι το χομπυ ειναι υπεροχο!

Και μια τελευταια φιλικη συμβουλη, μην ακους αυτα που σου λενε στο συγκεκριμενο pet shop, ειναι τουλαχιστον απαραδεκτα...

Καλη συνεχεια και οτι χρειαστεις και γνωριζω στην διαθεση σου! :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...