Jump to content

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι ένα εύλογο ερώτημα που έχει διατυπωθεί και απαντηθεί αρκετές φορές στην συγκερκιμένη κατηγορία είναι, όπως αναφέρει και ο τίτλος, το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε φελιζόλ στο ενυδρείο μας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος κανόνας.Για οσα ενυδρεία έχουν στηθεί χωρίς φελιζόλ στον πάτο, υπάρχουν άλλα τόσα τα οποία έχουν.

Η λογική έχει δυο ομάδες υποστηρικτών :

  • Τους υποστηρικτές που στήνοντας ένα ενυδρείο τοποθετούν τις πέτρες πάνω στο τζάμι, κατόπιν ρίχνουν την άμμο και μετα γεμίζουν με νερό.Η σειρά αυτή πέτρες - άμμος - νερό "δένει" την όλη κατασκευή.
  • Επίσης τους υποστηρικτές που στήνοντας ενα ενυδρείο χρησιμοποιούν φελιζόλ στις διαστάσεις που έχει το τζάμι εσωτερικά στον πάτο του ενυδρείου όπου και το κολλούν με ενυδρειακή σιλικόνη ή χρήση κομματιών φελιζόλ όπου κολλούν στον πάτο, στα σημεία που θα "πατήσουν" οι πέτρες.

Στα παρακάτω posts που προέκυψαν με μια πρόχειρη αναζήτηση εκφράζονται διαφορετικές απόψεις πολλών μελών για την χρήση φελιζoλ στο Αφρικάνικο ενυδρείο.
 

Καταχωρήθηκε από milionis9 on 19 Σεπτέμβριος 2011 - 20:56 in Κιχλίδες Αφρικής
Σε 4 ενυδρεια που εβαλα φελιζολ, χωρις κολλημα μονο με αμμο και πετρες δεν ειχα κανενα προβλημα.

Καταχωρήθηκε από ΣΤΡΑΤΟΣ on 19 Σεπτέμβριος 2011 - 20:52 in Κιχλίδες Αφρικής
Δεν κρινω απαραιτητο το φελιζολ,αν στηθουν πρωτα οι πετρες και μετα πεσει η αμμος.Αλλα κι ετσι κι αλλιως παλι
το θεωρω περιττο.Αν ομως βαλεις καλυτερα κολλησε το

Καταχωρήθηκε από ntritzt on 17 Σεπτέμβριος 2011 - 23:13 in Κιχλίδες Αφρικής
Καλώς σας βρήκα.Τις πετρες τις εβαλα να πατανε σε φελιζολ dow και μετα εριξα την αμμο. Εκτος απο μερικες μικροτερες που ομως δεν στηριζουν αλλες

Καταχωρήθηκε από G_lantern on 17 Αύγουστος 2011 - 02:21 in Κιχλίδες Αφρικής
Οι περισσότεροι που βάζουν φελιζόλ το κάνουν καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Το φελιζόλ δεν θα σε σώσει από ράγισμα πλαινού τζαμιού. Το κάτω τζάμι που προστατεύει το φελιζόλ δεν σπάει. Πετάξτε πέτρες από πάνω από τη γυάλα προς τον πυθμένα σε ενυδρείο γεμάτο με νερό και 10 πόντους άμμο.

Καταχωρήθηκε από isildur_13 on 17 Αύγουστος 2011 - 01:36 in Κιχλίδες Αφρικής
Η δικια μου ταπεινη γνωμη ειναι οτι ουτε σιλικονες χρειαζονται ουτε φελιζολ...διοτι απλα δε κοιταμε το προφανες... το συστημα του νταμαριου που θελουμε να στησουμε δεν βρισκεται στον αερα... αλλα στο νερο!!! κατι που σημαινει αλλες αντιστασεις, αλλη βαρυτητα... παρουσια ανωσης και μη ξεχνατε τον παραγοντα αμμο στα θεμελια! Τελοσπαντων εγω προχθες εκανα κατι τετοιο ακολουθησα τις συμβουλες πολλων(και οχι μονο απο εδω...) και σηκωσα 2 ντανες στα 35 εκατοστα... και ειναι τοσο σταθερες που θα τις σηκωσω παραπανω...

Καταχωρήθηκε από ελιοτ on 27 Νοέμβριος 2010 - 13:27 in Κιχλίδες Αφρικής
αν στησεις σωστα τις πετρες πριν βαλεις αμμο, δεν θα χρειαστεις ουτε φελιζολ ουτε να κολλησεις τις πετρες

Καταχωρήθηκε από KurKouts on 20 Οκτώβριος 2010 - 23:28 in Κιχλίδες Αφρικής
Το ενυδρειο ειναι δικιας μου κατασκευης 100 lt και 45 lt sump! Εχω τοποθετησει ενα λεπτο φυλλο φελιζολ στον πατο και το υποστρωμα ειναι λεπτοκοκο χαλικι (λιγο μεγαλυτερης διαμετρου απο την αμμο)

Καταχωρήθηκε από paliosdimitris on 19 Σεπτέμβριος 2010 - 15:11 in Κιχλίδες Αφρικής
Νομίζω οτο το φελιζολ είναι καλύτρη ιδέα. :)Σε προστατεύει και απο πιθανή κατολισθηση.

Καταχωρήθηκε από LEME_SOS on 02 Οκτώβριος 2009 - 08:09 in Κιχλίδες Αφρικής
Μεχρι τωρα παντα εβαζα φελιζολ,αλλα ποτε δεν κολλουσα τις πετρες.Και ποτε δεν ειχα προβλημα,ουτε πτωση πετρων.
Απλα αυτη τη φορα,αποφασισα να μην βαλω ουτε φελιζολ.


Καταχωρήθηκε από georot1981 on 02 Οκτώβριος 2009 - 19:54 in Κιχλίδες Αφρικής
΄.....οσο αφορα το φελιζολ και εγω πιστευω οτι δεν ειναι και τοσο χρησιμο οσο νομιζουμε μιας και η ανωση που εχει το νερο σε συνδυασμο με τους 10 ποντους περιπου αμμο,ειναι δυσκολο να σπασει το τζαμι..
παντα φιλικα


Καταχωρήθηκε από ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ on 28 Mάιος 2009 - 01:00 in Κιχλίδες Αφρικής
Δεν ξέρω για τα φελιζόλ άν και τα χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια για το αφρικανικά μου και μάλιστα πριν τρία χρόνια έκανα χρήση ενός λευκού φελιζόλ πάχους ενός πόντου μόνο χωρίς προβλήματα.


Σωκράτης Γεωργίου
Υ.Γ. ..."Large rocks are best placed on a thin sheet of styrofoam to protect the bottom glass".Απόσπασμα απο το βιβλίο το Δρ Ad Konings ¨Back to Nature Guide to Malawi Cichlids¨ σελ.15
Μετάφραση : ¨Οι μεγάλες πέτρες τοποθετούνται πάνω σε ενα λεπτό φύλο πολυεστέρα για να προστατευθεί το κάτω τζάμι¨


Καταχωρήθηκε από maniac on 04 Μάρτιος 2008 - 22:23 in Κιχλίδες Αφρικής
Τελικα δεν χρησιμοποιω φελιζολ, σε καποιες περιπτωσεις εχω χρησιμοποιησει πλακακια απο φιλτρο βυθου.



Η χρήση φελιζόλ συνοψίζοντας, γίνεται για:

  • Ψυχολογικούς λόγους
  • Λόγους Ασφαλείας

Εάν στήνεται τώρα το ενυδρείο σας να ξέρετε πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, καλύτερος ή χειρότερος!
Διαλέξτε αυτόν που σας "ταιριάζει" περισσότερο!


Η ομάδα της Αφρικής!
:)

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σευχαριστω Πριγκιπα μου ,που δεινεις την ευκαιρια να καταθεσω και μια τριτη αποψη ,που αν ξαναεστηνα απο την αρχη το δικομου ενυδρειο ,τι θα εκανα.

Επιδη τα ψαρακια μου μεγαλωσαν,ανγκασηκα να μεγαλωσω φωλιες.Οποτε επρεπε να μετακινησω και τα θεμελια,τα οποια δεν τα ειχα πειραξει ποτε μεχρι σημερα,που πατουσαν σε καθαρο γυαλι.Οσο και να καθαριζα τον πατο που θα εβαζα τα νεα θεμελια,παντα εμεναν κοκοι αμμου.Οποτε αυτην τηνστιγμη τα θεμελια πατανε σε λιγους μεν αλλα σε κοκους αμμου.Τον Φλεβαρη ειχαμε αρκετους σεισμους και η ψυχη μου πηγε στην κουλουρη.Η αληθεια ειναι σκεφτικα να βαλω φελιζολ,αλλα ο φροντοζας μονος του ειναι μπουλτοζα.

Οποτε αποφασια δοθεισης ευκαιριας να κανω το εξης.

Να το αδειασω ,να το στεγνωσω,και να βαλω 4,5,6 σωληναρια σιλικονης στην πισω μερια του ενυδρειου,ετσι ωστε να δημιουργισω ενα λαστυχενιο χαλι,παχους 4με 5 χιλιοστα.Οποτε τα θεμελια θα πατανε σε αυτο και θα αποροφα τους κραδσμους απο σεισμο.

Σας αρεσε? :bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

Eνδιαφερουσα σκεψη.Καμμια φωτο Βασιλη εχουμε;

:)

Αυτο το σκεφτικα μετα τους σεισμους,οποτε δεν το εκανα Δημητρη.Αλλα πιστευω οτι ειναι καλη λυση,ειδικα για μεγαλα ενυδρεια οπως το δικομου που εχουν 250+ κιλα πετρα :)

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολύ στην κατηγορία μας και πάνω στο οποίο έχουν ακουστεί πολλές απόψεις και διάφορα επιχειρήματα. Εγώ από την πλευρά μου θεωρώ την χρήση φελιζόλ περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Νομίζω ότι το ενυδρείο δεν κινδυνεύει από το πέσιμο κάποιας πέτρας ( τόσα χρόνια δεν μπορώ να θυμηθώ να έχει συμβεί κάτι τέτοιο) όσο από την άμμο που μπορεί να βρεθεί μεταξύ της πέτρας και του τζαμιού. Από την συγκέντρωση δηλαδή βάρους σε λίγους κόκκους άμμου. Αν δηλαδή το στήσιμο γίνει με τον τρόπο που πολλές φορές έχει αναφερθεί, πέτρες-άμμος-νερό, η κατασκευή δένει και όσο και να σκάψουν τα ψάρια, δεν κουνιέται τίποτα.

Σαν δικό μου συμπέρασμα θα έλεγα ο καθένας να επιλέξει αυτό με το οποίο νοιώθει πιο ασφαλής. Σκοπός μας είναι να χαλαρώνουμε με το ενυδρείο μας και όχι να είμαστε με τον φόβο μιας ενδεχόμενης ζημιάς.

:)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη φελιζολ βαζουμε εσωτερικα στον πατο του ενυδρειου? Δεν υπαρχει προβλημα με τυχον ουσιες που θα βγαλει στο νερο το φελιζολ με τον καιρο!?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι απο εμένα. θελω να ρωτήσω εαν το φελιζόλ με την πάροδο του χρόνου χαλάει - σαπίζει, και εάν υπαρχει καποιος συγκεκριμένος τυπος φελιζόλ για τετοια χρήση. επίσης σε ενα ενυδρείο 125 λίτρων εβαλα τις πέτρες μετά την αμμο. εχω καποιο πρόβλημα ?????? η άμμος εχει καλύψει 3 εκ παχος στο ενυδρείο. βάζω φωτογραφία.

Έγινε επεξεργασία - n_vergopoulos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι απο εμένα. θελω να ρωτήσω εαν το φελιζόλ με την πάροδο του χρόνου χαλάει - σαπίζει, και εάν υπαρχει καποιος συγκεκριμένος τυπος φελιζόλ για τετοια χρήση. επίσης σε ενα ενυδρείο 125 λίτρων εβαλα τις πέτρες μετά την αμμο. εχω καποιο πρόβλημα ?????? η άμμος εχει καλύψει 3 εκ παχος στο ενυδρείο. βάζω φωτογραφία.

Χρησιμοποιούμε το μπλε φελιζόλ dow που ειναι πιο συμπαγές και δεν τρίβεται, σε αντίθεση με το κλασικό λευκό!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...