Jump to content

Recommended Posts

'Όχι αγαπητοί μου φίλοι δεν πρόκειται για μια αθώα γαριδούλα που βόσκει αμέριμνη.

Το συγκεκριμένο είδος είναι η φοβερή Mantis Shrimp!

Το όνομα της προέρχεται από το αγγλικό Mantis που είναι το "Αλογάκι της Παναγίας" και αυτό γιατί έχει παρόμοια δολοφονικά ένστικτα.

'Έζησε για περίπου 6 μήνες στο ενυδρείο μου όταν μια μέρα διαβάζοντας στο internet κάποιες πληροφορίες για το πολυαγαπημένο μου clam (Tridacna maxima) στο τμήμα για τους πιθανούς θηρευτές είδα μια γνωστή "φάτσα". Ως εκείνη την στιγμή δεν ήξερα για τι οργανισμό πρόκειται. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι έξοδοι όπως αυτή στην φωτογραφία είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνήθως αυτό που φαίνεται είναι τα δύο τεράστια χαρακτηριστικά τους μάτια να προβάλουν από μία τρύπα. Οι οργανισμοί αυτοί είναι θηρευτές όχι μόνο όλων των οστρακόδερμων αλλά και των γαρίδων και σε μεγάλα μεγέθη ακόμα και των ψαριών! Διαθέτουν είτε δύο "πλακέ" μπροστινά πόδια οπότε σκοτώνουν με ¨παλαμάκια" είτε ένα "δόρυ" οπότε εμβολίζουν το θύμα τους. Η δύναμη του χτυπήματος τους θεωρείται εξωφρενικά μεγάλη, ερευνητές ανακάλυψαν ότι φτάνει αυτή μία σφαίρας από 22αρι όπλο!!! Χωρίς υπερβολή λοιπόν κινδυνεύει ακόμα και η ακεραιότητα του ενυδρείου αφού μπορούν να σπάσουν το γυαλί!!!

Η αντιμετώπιση τους είναι σχετικά δύσκολή. Έξω από την φωλιά του κινούνται πολύ γρήγορα. Αν εντοπιστεί η φωλιά τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Μεταφέρουμε τον βράχο σε ένα άλλο δοχείο. Εισάγουμε ένα μακρύ λεπτό εργαλείο (π.χ. ξυλάκι από σουβλάκι (καλαμάκι για τους νότιους)) αρκετές φορές στην φωλιά του. Μετά από 4-5 επαναλήψεις βγάζουμε το εργαλείο μας και η Mantis Shirmp πετάγεται έξω φοβισμένη η τσατισμένη…. Απομακρύνουμε τον βράχο και τον πιάσαμε το φιλαράκο μας.

Προσοχή λοιπόν αγαπητοί συναγωνιστές!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι στην διάθεση σας

Βασίλης

post-2601-1166796847_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έχω πείρα από τον εν λόγω οργανισμό.

Ότι παγίδες και αν κατασκεύασα, δεν στάθηκε δυνατό να τη συλλάβω.

Ευτυχώς για μένα, ατυχώς για αυτήν, κάποια μέρα, μετά από χρόνια και αφού είχε φτάσει τα 10cm περίπου, την βρήκα "τανάσκελα" στην άμμο.

Link to comment
Share on other sites

λαχείο φίλε μου ..

.. φοβερή γαρίδα .. θέλει ειδικό χειρισμό .. επικίνδυνη αν δεν ξέρεις

.. αλλά και πολύ ενδιαφέρον οργανισμός …

.. τι απογίνε ?

http://www.berkeley.edu/news/media/release...hrimp_video.mpg

http://www.pbs.org/wgbh/nova/sharks/island/mantisqt.html

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...