Jump to content

Τριχοειδής άλγη


Giatrope

Recommended Posts

Καλησπέρα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Εδώ και ένα μήνα περίπου έκανα "μετακόμιση" στα δισκάκια μου σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, των 540lt.

Το πρόβλημα είναι ότι έχει εμφανιστεί τριχοειδής άλγη σχεδόν παντού, τζάμια, ρίζες, φυτά κλπ. Σε λίγο θα χτενίζω τα φύλλα από τα φυτά :)

Οι παράμετροι του ενυδρείου είναι :

pH =7

GH =7

KH =2

PO4 =0

NO3 <5

NH4,3 =0

NO2 =0

Το ενυδρείο περιέχει φυτά ταχείας και αργής ανάπτυξης (δυστυχώς με τις ονομασίες δεν τα πάω καλά).

Για φωτισμό υπάρχουν 4 λάμπες Τ5 των 54W της ARCADIA. Ο συνολικός χρόνος που ανάβουν και οι 4 ταυτόχρονα είναι 6 ώρες.

Για φίλτρανση υπάρχουν τρία φίλτρα με ροή 1000lt/hr το καθένα. Το ένα από αυτά είναι σχεδόν γεμάτο με τύρφη της SERA για να ρίξω λίγο το pH και το GH. Επίσης είναι εγκατεστημένη εδώ και 10 μέρες λάμπα UV των 25W. Λιπάσματα δεν χρησιμοποιώ για να μην χειροτερέψω την κατάσταση.

Δεν ξέρω που οφείλεται η δημιουργία της άλγης και πως μπορώ να την εξοντώσω. Ανυπομονώ για τα σχόλια και τις πιθανές λύσεις των ειδικών. Sorry για την έκταση του post.

Δυστυχώς φωτό από αύριο λόγω έλλειψης ψηφιακής.

Link to comment
Share on other sites

Η ύπαρξη τριχοειδούς άλγης προκαλείτε κυρίως από έλλειψη CO2.

Έχεις κάποια παροχή CO2? Άν όχι μπορείς να προσθέσεις σε μορφή αερίου είτε κάποιο υγρό συμπλήρωμα (π.χ. Seachem Flourish Excell)

:)

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς η μπουκάλα που έχω, (0,5 Lt), είναι μικρή για αυτά τα λίτρα και δεν έχω μπεί στον κόπο να την εγκαταστήσω. Τώρα ετοιμάζομαι να πάρω νέα μεγαλύτερη αλλά έχω λαλίσει με τα έξοδα :) . Μέχρι να την πάρω το FLOURISH EXCELL πιστεύεις θα κάνει δουλειά??

Από το τζάμι Οκ , την τρίβω και φεύγει, τα φυτά τα κλαδεύω, πάνω από τα ξύλα πώς θα την βγάλω? Ο κακομοίρης ο pleco τρωει τρωεί στο τέλος θα σκάσει

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να ποστάρεις φωτό για να δούμε τί είδος άλγης είναι ακριβώς?

Ναί το Excell θα βοηθήσει...

Link to comment
Share on other sites

An i katastasi ef8ase sto aproxorito 8a sou sunistousa(AlguMin)tis Tetra to opio to rixneis 1 fora kai se 3-4 meres 8a exafanistei ka8e eidous Alge.To proion einai dokimasmeno apo emena sto tank me tous Discus pou exo.Oso gia to fotismo sou 8a se sumbouleua apo 10-12 ores imerisios ki oxi 6.

To proion kostizei guro sta 9 eurp kai i suskeuasia einai 250ml,Diladi oso akribos xreiazesai.

Filika.....Stratos. :):D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά για την αναταποκριση σας. Σήμερα πιστεύω οτι θα μπορέσω να ανεβάσω καμιά φωτό για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε. Στράτο έχεις δίκιο για τον χρόνο που πρέπει να έιναι αναμένες οι λάμπες, τον μείωσα όμως δοκιμαστικά για να δώ τι θα γίνει με την άλγη μιας και δεν υπάρχουν ούτε φωσφορικά ούτε νιτρικά στο ενυδρείο. Ενημερωτικά σου αναφέρω ότι οι λάμπες δουλεύουν με τρία ballast, 2 μονά και 1 διπλό. Το πρώτο μονό ανάβει 11:00 με 19:00 το διπλό 12:00 με 20:00 και το άλλο μονό 13:00 με 21:00. Έτσι προκύπτουν οι 6 ώρες παράλληλης λειτουργίας και των τεσσάρων. Αν πιστεύει κάποιος ότι έχω κάνει κάτι που χρήζει αλλάγής θα τον παρακαλόυσα να με ενημερώσει. Όσο για το ζουμί που προτείνεις θα το αναζητήσω. Ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκριση σας.

Link to comment
Share on other sites

Οι αλγες είναι κατώτερης μορφής φυτά φωτοσυνθέτουν και καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά όσο υπάρχει φως.

Τα φυτά είναι πιο ανώτερη μορφή ζωής από της αλγες και μπορούν να αποθηκεύσουν κάποια συστατικά που χρειάζονται για την επιβίωση τους. Πράγμα που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό η αλγες. Από το παραπάνω λιπών συνεπάγεται το εξής. Εαν κλίσουμε τα Φώτα για 3-4 μέρες τα φυτά μας δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, εφόσον είναι προσαρμοσμένα στο ενυδρείο μας και έχουν αποθηκεύσει τα συστατικά που χρειάζονται.

Η αλγες όμως μη έχοντας την δυνατότητα αποθήκευσης θρεπτικών συστατικών άμα της αφαιρέσουμε το φως τότε δεν μπορούν να φωτοσυνθέσουν και ψοφάν κυριολεκτικά στην πίνα.

Αυτό λέει τουλάχιστον η θεωρία. Στην πράξη αυτή που το δοκίμασαν σε άλλους εξαφανίσθηκε τελείως και σε άλλους μειώθηκε αισθητά.

Το ότι δεν εξαφανίσθηκε τελείως οφείλετε μάλλον στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των φώτων δεν έχουμε απόλυτο σκοτάδι και η άλγης μπορούν λίγο να φωτοσυνθέσουν. Το να σκεπάσουμε το ενυδρείο τελείως και δημιουργήσουμε απόλυτο σκοτάδι για 3 μέρες δεν θα κάνη καλώ στα ψάρια μας.

Άμα θες δοκίμασε λιπών και αυτήν την μέθοδο. Ταυτόχρονα μην ταΐζεις τα ψάρια καθόλου (μην φοβάσαι δεν παθαίνουν τίποτα). Παρατήρησε άμα τα φυτά σου είναι οκ και ο πληθυσμός των αλγεών μειώνεται.

Από κάποιους άλλους έχω ακούσει ότι και για 7 μέρες έκλεισαν τα φώτα χωρείς να πάθουν τα φυτά τίποτα και έτσι εξαφάνισαν της αλγης.

Προσωπικά με αυτήν την μέθοδο δεν έχω εμπειρία απλός τη συνάντησα πολλές φορές. Και σου την αναφέρω σαν εναλλακτική λύση.

:)

Link to comment
Share on other sites

Για όσα αναφέρει ο Χρήστος δεν έχω εμπειρία προσωπική, αλλά και δεν έτυχε να το διαβάσω κάπου. Εχω και γω αυτές τις μέρες το ίδιο πρόβλημα με την τριχοειδή άλγη. Έβαλα στο ενυδρείο το algoumin της tetra το άφησα 4 μέρες μέσα και την πέπτη μέρα έκανα αλλαγή 30%. Αποτελέσματα δεν βλέπω όμως...(δεν ξέρω μπορεί να είναι και νωρίς ακόμα). Όσο αφορά την άλγη απο τα ξύλα, εγω την αφαιρώ βγάζοντας τα ξύλα απο το ενυδρείο, (αν φυσικά δεν έχουν πάνω τους φυτά, anubies ktl) και τα αφήνω για 2-3 μέρες κοντά στο καλοριφέρ του σπιτιού. Έτσι ξερένεται η άλγη και μετά τα ξαναβάζω στο ενυδρείο και είναι οκ! Από τα τζάμια τις αφερώ με ξύστη.

Αυτά...αν δω αποτελέσματα με την θεραπεία που έκανα θα το αναφέρω αμέσως...

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και μερικές φωτό. Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τι είναι αυτή η μούργα (το κάφε πράγμα πάνω στα φυτά) στην τελευταία φωτό?

post-2194-1167857733_thumb.jpg

post-2194-1167857782_thumb.jpg

post-2194-1167857837_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για την τριχοειδη αλγη πρεπει να βαλεις CO2 οπως σου ειπε και ο Husky Jim.

Οσο για την μουργα τα φιλτρα σου τα καθαριζεις καθολου?

Link to comment
Share on other sites

Aquaboy αν εννοείς τα στόμια εισαγωγής νερού προς τα φίλτρα, ναι είναι καθαρά. Τα υλικά των φίλτρων είναι και αυτά σχετικά καθαρά. Πιστεύω ότι φταίει ο προσανατολισμός των καταρακτών. Και οι τρείς πετούν το νερό παράλληλα με το επίπεδο της επιφάνειας του νερού. Τους έβαλα έτσι για να μειώσω το ρεύμα μέσα στο ενυδρείο. Σήμερα όμως έστριψα τον πιο αδύνατο με μεγάλη γωνία προς τον πυθμένα για να δώ αν υπάρχει διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Η έλλειψη CO2, NO3, PO4 είναι πρόβλημα. Το φως σου είναι αρκετό, αλλά μάλλον δεν έχεις πολλά φυτά για να το αξιοποιήσουν. Αν έχεις μια ολοκληρωμένη φώτο θα βοηθούσε να δούμε τη φυτόμαζα. Αυτό που θα έκανα εγώ είναι μάζεμα όλης της άλγης με το χέρι, αύξηση της φυτόμαζας και πρόγραμμα φωτισμού 8-9 ώρες το 50% και 3-4 ώρες το 100%. Το να κάνεις blackout για κάποιες μέρες εκτός από την άλγη θα σοκάρει να φυτά, πιθανόν να περιορίσει την άλγη, αλλά θα έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα αν δεν ρυθμίσεις σωστά τις υπόλοιπες παράμετρους.

Δεν κατάλαβα αν έχεις diy co2 ή μπουκάλα και πως κάνεις διάχυση (το πιο σημαντικό θέμα!). Αν έχεις diy δεν φτάνει ούτε για ζήτω σε τόσα λίτρα και θα πρέπει να βάλεις δεύτερο. Αν έχεις μπουκάλα ρύθμισέ το στις 2 φυσαλίδες/sec. Το να χρησιμοποιήσεις excel θα είναι ασύμφορο σε τόσα λίτρα. Προμηθεύσου καλύτερα μια 5λιτρη μπουκάλα. Πρόσθεσε σαλιγκάρια, οτόκυκλους, sae ή και κάποια αλγοφάγα γατόψαρα.

Επίσης ρίξε μια ματιά στο ebay για α/ο όπου θα βρεις 3ων σταδίων με 60-70 ευρώ για να μην μπλέκεις με τύρφη και να μαλακώσεις εύκολα το νερό σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους! Η ευρύτερη φωτό του ενυδρείου θα "ανέβει" το βραδάκι. Την άλγη και γω την καθαρίζω όσο μπορώ με οποιοδήποτε τρόπο σε κάθε αλλαγή νερού. Α/Ο υπάρχει, αλλά χρησιμοποιώ και τύρφη γιατί για κάποιο λόγο, που δεν τον έχω ανακαλύψει ακόμα, μου ανεβαίνει η γενική σκληρότητα. Η μπουκάλα που αναφέρω ΔΕΝ είναι DIY, αλλά είναι μικρή (0,5 kg), θα μπεί όμως σήμερα μέχρι να πάρω την μεγαλύτερη. Η διάχυση θα γίνεται σε ένα κυλινδρικό διαχυτήρα συνολικού μήκους 20 cm περίπου που αποτελείται από στρογγυλούς "σπονδύλους" . Neon ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η μπουκάλα των 2,5 kg που σκέφτομαι να πάρω είναι αρκετή (Δυστυχώς με την 5 κιλη που προτείνεις θα έχω ένα θέμα χώρου)

Link to comment
Share on other sites

Αν ανεβαίνει η σκληρότητα τότε ή έχεις εξάτμιση και δεν συμπληρώνεις νερό μόνο από α/ο παρά από τη βρύση ή κάτι άλλο στο ενυδρείο την ανεβάζει (χαλίκι, πέτρες). Βγάλε λίγο χαλίκι, στέγνωσέ το και κάνε το τεστ με το HCL για να το τσεκάρεις.

Με τη 2,5κιλη μπουκάλα θα χρειάζεσαι πιο συχνά γέμισμα. Με μια 5αρα βγάζεις πιο πολύ καιρό. Η επιλογή είναι δική σου ανάλογως με το χώρο που έχεις. Αν μπορείς να βάλεις μια φωτο από το διαχυτήρα θα βοηθούσε. Καλό είναι να τον βάλεις κοντά στην είσοδο του φίλτρου για να περνάνε οι φυσαλίδες από το φίλτρο και να διασπάται πλήρως το CO2 ή να τον βάλεις σε σημείο κοντά στην έξοδο και να διαχέει τις φυσαλίδες σε όλο το ενυδρείο. Παρότι οι φυσαλίδες θεωρούνται αντιαισθητικές, πολλοί θεωρούν ότι η επαφή των φυσαλίδων με τα φύλλα των φυτών έχει καλύτερα αποτελέσματα στην πρόσληψη CO2 από τα φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ neon ια την ανταπόκριση σου! Το βραδάκι θα μπουν οι σχετικές φωτό.

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε μερικές φωτό όλου του ενυδρείου πριν την επίθεση της άλγης. Είναι λίγο παλιές. Τα φυτά στην πίσω δεξιά γωνία (δυστυχώς ονόματα δεν κατέχω) έχουν πάρει τα πάνω τους και έχουν φτάσει περίπου στο ύψος της ρίζας και ο κερατόφυλος έχει αποχωρήσει από το ενυδρείο.

Τεστ στο χαλίκι από βδομάδας λόγω έλλειψης HCL, (έχω ακούσει οτι κάνει και το ξύδι??).

Ο διαχυτήρας μπήκε κοντα στην είσοδο των φίλτρων αλλά χάλασε η βάνα στην μπουκάλα. Όλα του γάμου δύσκολα. :)

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση όλων σας. Ενημερωτικά αναφέρω ότι σήμερα ήταν η 2η μέρα συσκότισης, η οποία θα κρατήσει μέχρι την δευτέρα. Από κει και πέρα αισιοδοξόντας ότι θα φτιάξω την βάνα της μικρής μπουκάλας CO2, θα πάρω την μεγαλύτερη κλπ ελπίζω να φτιάξουν τα πράγματα. Θα ενημερώσω αν σας ενδιαφέρει για όποια εξέλιξη

post-2194-1168023201_thumb.jpg

post-2194-1168023238_thumb.jpg

post-2194-1168023272_thumb.jpg

post-2194-1168023308_thumb.jpg

post-2194-1168023373_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για το CO2 συμφωνώ με το μιχάλη στις 2 φυσαλίδες/sec. Αν δεν έχεις σπυροειδή διαχύτη καλό θα ήταν να το σκεφτείς γιατί η διάχυση σε τόσο μεγάλο ενυδρείο θα είναι ελλειπέστατη. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να βάλεις ξανά το Alumin της Tetra και να μειώσεις τον φωτισμό 2-3 ώρες τη μέρα η συσκότηση δεν σοκάρει μόνο τα φυτά αλλά και τα ψάρια (φαντάζομαι).

Ακόμα αν δεν έχεις λάμπα UV ή αν είναι μικρή φρόντισε να πάρεις μια που να φτάνει για το ενυδρείο σου. Αλλά προσοχή ότι κάνεις να το κάνεις σταδιακά για τον εξής λόγο. Αν έχεις μεγάλο πληθυσμό τα nitrates και η αμμωνία που έχεις στο ενυδρείο σου καταναλώνονται πολύ γρήγορα. Αν φύγει η άλγη θα ανέβουν τα επίπεδα τους μπορεί και επικίνδυνα. Φρόντισε να βάλεις κανένα φυτό ακόμα.

Κάτι ακόμα. Μήπως το ενυδρείο σου το χτυπάει ο ήλιος;;

Φιλικά,

Γιάννης

ΥΓ. Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου :)

Έγινε επεξεργασία - funky
Link to comment
Share on other sites

Τώρα που είδαμε και φώτο θα σου πω ότι χρειάζεσαι περισσότερα φυτά. Βάλε την περιοχή σου στο προφίλ για να δουν οι κοντινοί σου που βρίσκεσαι και να σου δώσουν κανένα κλάδεμα.

Με το blackout μάλλον δεν θα έχεις αποτέλεσμα αν δεν έχεις gda, bga ή αιωρούμενη. Η άλγη σου οφείλεται σε υπερβολικό φωτισμό. Μέχρι να αυξηθεί η φυτόμαζα οι δύο λάμπες αρκούν για 8-10 ώρες και για 3-4 ώρες άναβε και την 3 τρίτη. Την τέταρτη λάμπα όταν αυξηθεί ο όγκος και οι απαιτήσεις των φυτών.

Αν αφρίσει το χαλίκι με το ξύδι σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το HCL είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και σίγουρο αλλά με προσοχή είναι επικίνδυνο!!!. Πολύ όμορφα ξύλα, σου προτείνω να δέσεις πάνω java moss και java fern.

Link to comment
Share on other sites

Οκ θα μπούν και άλλα φυτά από βδομάδας. Μάλλον για τώρα θα εννοείς ταχείας ανάπτυξης. Όσο για τον φωτισμό να αναφέρω ότι το ενυδρείο είναι αρκετά ψηλό, 72 cm, για αυτό και οι τέσσερις Τ5. Φίλε Μιχάλη όταν αναφέρεσαι για άναμα των 2 λαμπών 8-10 ώρες, να υποθέσω ότι εννούμε τις κεντρικές, έτσι? Επίσης τι είναι το gda, bga ή αιωρούμενη που δεν έχω?? (Sorry αλλά δεν ξέρω τι είναι).

Ευχαριστώ παιδιά για το ενδιαφέρον σας και για τα καλά σας λόγια. Τα ξύλα μου αρέσουν έτσι, οπότε μάλλον θα σε στεναχωρήσω Μιχάλη :)

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να μην είναι συγκεντρωμένο το φως. Αν μπορείς να ανάβεις όπως είναι οι 4 στη σειρά 1η και 3η ή 2η και 4η για τις 8-10 ώρες. Αυτό εξαρτάται από τη συνδεσμολογία και τα ballast. Για τα φυτά δεν είναι απαραίτητο να είναι τα γνωστά "γρήγορα" φυτά (κερατόφυλλο, elodea). Μπορείς να προσθέσεις πολλά φυτά που απλά θα βοηθήσουν το σύστημα να ισορροπήσει και να μην αφήνουν την άλγη να παίρνει κεφάλι. Ακόμα και τα αργής ανάπτυξης παίζουν το ρόλο τους σε αυτό και δεν είναι μόνο διακοσμητικά φτάνει να τα τοποθετούμε σε κατάλληλα σημεία.

gda=green dust algae

bga= blue green algae ή κυανοβακτήριο

αιωρούμενη=green water

Σχετικά με τις άλγες ρίξε μια ματιά εδώ για φωτογραφίες: http://www.aquariumalgae.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

πολύ όμορφο το ενυδρείο σου πάντως..

η σύνθεση των ξύλων είναι απίθανη!! :)

είναι σταθερά έτσι?? ακουμπούν στα πλαϊνά τζάμια υποθέτω και δεν υπάρχει πρόβλημα να κουνηθούν..

σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερα φυτά για να γεμίσει..ο φωτισμός σου είναι πολύ δυνατός για τα φυτά που διαθέτεις και έτσι η άλγη βρίσκει ευκαιρία και αναπτύσσεται..

Link to comment
Share on other sites

Τα ξύλα είναι "πλεγμένα" μεταξύ τους και στηρίζονται επίσης στη πλάτη του ενυδρείου και εν μέρη στα πλαινά τζάμια. Οπότε πολύ δύσκολο να κουνηθούν. Παιδιά ευχαριστώ άλλη μια φορά όλους για τις συμβουλές σας και τα καλά σας λόγια. Από Δευτέρας θα μπούν τα νέα φυτά και θα αρχίσω και τους πειραματισμούς με τα φώτα. Θα ενημερώσω για όποια εξέλιξη, που ελπίζω να είναι θετική! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δυστυχώς αναγκάζομαι να σας ενοχλήσω πάλι με τις άλγες μου.

Η κατάσταση έχει ως εξής. Μετά την τετραήμερη συσκότιση του ενυδρείου και την απόκτηση συστήματος CO2, η τριχοειδής άλγη εξαφανίστηκε, δυστυχώς προσωρινά. Το κακό είναι ότι έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά είδη άλγης (τόσα τουλάχιστον αναγνωρίζω εγω), στο ενυδρείο και πραγματικά έχω απελπιστεί. Οι άλγες που έχω παρατηρήσει είναι :

Black-Beard Algae (BBA), φωτό 1, έχει γεμίσει η πλάτη, τα φύλλα και τα ξύλα που δεν υπάρχουν πλέον΄

τριχοειδής άλγη (μάλλον) φωτό 2

και Blue-green- cyanobacteria φωτό 3, πάλι είναι γεμάτη η πλάτη

Οι παράμετροι του ενυδρείου το τελευταίο διάστημα είναι:

pH =6,7

GH =8

KH =6

PO4 =0

5<NO3 <20 διακύμανση μέσα στην εβδομάδα μεταξύ αλλαγών

NH4,3 =0

NO2 =0

διάχυση CO2 2 φυσ/sec με τον διαχυτήρα 1000 της aqua medic,

λιπάσματα τα έχω σταματήσει πολύ καιρό,

οι 2 κεντρικές Τ5 λειτουργούν 9 ώρες

και οι δύο ακριανές 3,5 ώρες.

Από όσα έχω διαβάσει δεν μπορώ να καταλάβω πως έχω καταφέρει να δημιουργήσω τον οργασμό της άλγης μέσα στο ενυδρείο μου. Για αυτό λοιπόν θέλω την βοήθεια και τα φώτα σας. Βάζω και μια γενικότερη φωτό του ενυδρείου να πάρετε μια γεύση.

Επίσης αν και δεν είναι του θέματος μπορέι να μου πεί κάποιος πιθανούς λόγους που διατηρούν τις σκληρότητες στα επίπεδα αυτά?? Χρησιμοποιώ νερό μόνο από Α/Ο και το χαλίκι είναι ουδέτερο. :thumbup::buttrock:

post-2194-1176834839_thumb.jpg

post-2194-1176834859_thumb.jpg

post-2194-1176834874_thumb.jpg

post-2194-1176834889_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1. Φαντάζομαι ότι αναμιγνύεις νερό από Α/Ο με βρύσης. Κι αυτό γιατί αν κάνεις αλλαγές νερού με σκέτη Α/Ο τότε από τα φυτά λείπουν σίγουρα πολλά ιχνοστοιχεία.

2. Κατ εμέ τα λιπάσματα μικρο- και μάκροστοιχείων είναι το ίδιο απαραίτητα όπως είναι και ο φωτισμός για την σωστή ανάπτυξη των φυτών.

3. Τα φωσφορικά σου είναι ΜΗΔΕΝ. Θα πρέπει να τα ανεβάσεις άμεσα σε 0.5-1 ppm.

4. Σχετικά με την BGA ρίξε μια ματιά και σε άλλα ποστ. Έχουν αναφερθεί πολλές φορές αιτίες ύπαρξης και τρόποι καταπολέμησής της.

Το σίγουρο είναι πως κάτι λείπει από ιχνοστοιχεία γι αυτό κι έχεις προβλήματα με άλγες. Προσπάθησε να φέρεις τις ισορροπίες παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών σου σε σχέση με τις άλγες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γράφεις τίποτα για τη συντήρηση. Αλλαγές νερού κλπ. Οι άλγες που έχεις μοιάζουν με αποτέλεσμα πολλών οργανικών. Έχεις μεγάλους (και όμορφους δίσκους) και αυτό σημαίνει πολλά οργανικά απόβλητα. Οι άλγες που έχεις είναι "βρώμικες" άλγες. Χρειάζεσαι καθαρότερο νερό με σαφώς λιγότερα οργανικά.

Για τα φωσφορικά τσέκαρε ότι δουλεύει σωστά το test σου.

Το σίγουρο είναι ότι θέλει πολύ χέρι και πολύ κλάδεμα για να συνέλθει. Καθάρισε την άλγη με ξύστρα από τα τζάμια και σιφωνάρισέ την. Όσα φυτά έχουν άλγη καλύτερα να τα κλαδέψεις. Πρόσθεσε φυτά επιφανείας (pistia, φακή) θα βοηθήσουν.

Φρόντισε να έχεις σταθερά παροχή CO2 και να ρίχνεις καθημερινά ή μέρα παρά μέρα ιχνοστοιχεία και κάλιο (από λίγο). Για τα μακροστοιχεία (N & P) μάλλον φροντίζουν τα ψάρια σου.

Μείωσε και το φωτισμό στις 8 ώρες και κάνε αλλαγές νερού 30-40% 2 φορές την εβδομάδα και πολύ καλό καθαρισμό. Αλλαγές μόνο από α/ο με GH =8 KH =6 δύσκολο. Κάτι δεν πάει καλά. Τσέκαρε ότι η α/ο σου δουλεύει σωστά. Μήπως ρίχνεις κάτι άλλο και ξέχασες να το αναφέρεις;

Μέχρι να ισορροπήσει πρόσθεσε και κάποιο απορροφητικό υλικό τύπου purigen για τα οργανικά, πιθανόν θα βοηθήσει.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...