Jump to content

Είμαι Αρχάρια Και Χρειάζομαι Λίγη Βοήθεια!


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα εδώ.

Το χόμπι αυτό για μένα είναι εντελώς καινούριο και δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τίποτα.

Πρίν από 9 μήνες αγοράσαμε με το αγόρι μου ένα ψαράκι (που προσφάτως έμαθα ότι είναι κονγκολέζος) από ένα πανηγύρι.Το είχα σε μια γυάλα της οποία της άλλαζα (ολόκληρο!) το νερό κάθε 2-3 μέρες.Ο Αχιλλέας (έτσι τον ονόμασα) έτρωγε διπλάσια ποσότητα από ότι μου είχαν πει στο πανηγύρι να του δίνω και πραγματικά 9 μήνες ΔΕΝ παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Όλοι μας οι φίλοι απορούσαν πως ζει ακόμα αυτό το ψάρι!!

Πρίν από 3 βδομάδες αγοράσαμε ένα μικρό 15λιτρο ενυδρείο για να τον βάλουμε μέσα.Του αγόρασα και 2 αληθινά φυτά,το διακόσμησα με πετραδάκια και κοχύλια και του πήρα και αυτό το μηχάνημα που δίνει οξυγόνο( αυτό με τις μπουρμπουλήθρες...είμαι αρχάρια όπως είπαμε και δεν έχω ιδέα πώς λέγεται..είστε ελεύθεροι να γελάσετε!!!) Η κοπελιά στο petshop απόρησε κι εκείνη πώς έχει αντέξει τόσο το ψάρι.

Το λοιπόν την ρώτησα μέχρι πόσα ψάρια μπορώ να βάλω μέσα σε αυτό το ενυδρείο και μου είπε το πολύ μέχρι 4.Εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε άλλο ένα σε τέτοιο μέγεθος και ένα γλύφτη. Το ψάρι που πείρα μου είπε ότι είναι σαράσα.Η πρώτη τους επαφή ήταν τρομαχτική..νόμιζα ότι ο Αχιλλέας θα πάθει έμφραγμα από τον φόβο του.Εκτός από το 10λεπτο τρόμου ην πρώτη μέρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.Την δεύτερη όμως παρατήρησα ότι η Δανάη (το ψαράκι σαράσα..ναι κι αυτό το ονόμασα!!) κυνηγούσε το Αχιλλέα και τον δάγκωνε στην ουρά.Μου είπαν να ρίξω αντιστρές,το έκανα.Μου είπαν να ρίξω και λίγες σταγόνες βιταμίνη στο φαγητό τους,το έκανα.

Πριν από 2 μέρες παρατήρησα και στα 2 άσπρες μικρές κηλίδες στο σώμα και στην ουρά τους. Αρρώστια "ικ" μου είπαν.Κάνω την θεραπεία και αποδίδει.

Σήμερα όμως το πρωί (κι εδώ είναι που χρειάζομαι βοήθεια,γιατί δεν έχω λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση) η ουρά του Αχιλλέα είναι ξεφτισμένη, σαν δαγκωμένη και η Δανάη τον κυνηγάει στοχεύοντας στη ουρά!Ο γείτονάς μας(που έχει ενυδρείο), μου είπε μια φορά τον χρόνο τα ψάρια αλλάζουν λέπια και ότι ίσως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης με ρώτησε αν όντως αυτά τα 2 μπορούν να συνυπάρξουν.Στο petshop είπα όλη την ιστορία.Είπα τι ψάρι έχω και έδειξα και φωτογραφίες.Και μέσα σε όλα ήταν και το ψάρι σαράσα, οπότε θεωρώ ότι δεν έκανε κάποιο λάθος η κοπελιά.

Αυτή είναι η ιστορία και συγνώμη αν σας κούρασα με τόσα λόγια.Συμβουλές και παρατηρήσεις θα ήταν καλοδεχούμενες!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Kαλημερα, καλως ηρθες!!!! Παρατηρησα οτι πουθενα δεν εχεις αναφερει τη λεξη φιλτρο,υπαρχει καποιο φιλτρο μεσα στο ενυδρειακι σου? Το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο για τοσα ψαρακια που εχεις μεσα, εγω ειχα 2 χρυσοψαρα σε 20 λιτρο και παλι ηταν πολυ πολυ μικρο. Επισης, το μηχανηματακι που βγαζει τις μπουρμπουληθρες λεγεται οξυγωνοτης...και μην ανησυχεις καθολου ολα θα τα μαθεις εδω, θα σε βοηθησουν αρκετα και τα αρθρα και τα παιδια!Πες μας λιγο τι ρουτινες κανεις(καθε ποτε αλλαζεις τωρα το νερο,βαζεις αντιχλωριο,φιλτρο εχεις τελικα?,ποση τροφη τους δινεις)Αν οντως δεν εχεις φιλτρο το πρωτο σου μελημα ειναι αυτο...τωρα οσο για τα ψαρακια που δαγκωνονται δεν ξερω τι ακριβως γινεται θα μπορουσε να ειναι για την κυριαρχια του ενυδρειου( δηλαδη ποιο θα ειναι ο κυριαρχος στο ενυδρειο)...

Link to comment
Share on other sites

:welcome:

Κανεις δεν μπορει να γελασει μαζι σου,γιατι ολοι σχεδον καποε ετσι ξεκινισαμε.

Διστυχως πρεπει να κατσεις πρωτα να διαβασεις εδω μεσα για τα βασικα,και μετα να συνεχισεις αυτο το καταπλυκτικο χομπι.Εν το μεταξυ δεινεις ολα τα ψαρακια πισω ,γιατ σε λιγο θα πεθανουν.

Διαβασε αυτο

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1318

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=13569&hl=

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=54765&st=0&p=497906entry497906

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες φιλη μου στην παρεα σου.απο που να ξεκινησω τωρα και που να τελειωσω.....λοιπον ξεχασε οτι σου εχουν πει μεχρι τωρα απο το πετ μεχρι τον γειτονα!!! Ολα ειναι λανθασμενα.!!κατ'αρχας ακομη και το 15 λιτρο ειναι ακαταλληλο ακομη και για ενα ψαρακι.ειδικα για χρυσοψαρο ενα ενυδρειο των 60 λιτρων μονο για ενα ψαρι κρινευαι επαρκες.επισης πρεπει να στρωσει βιολογια το φιλτρο σου καθως το περιβαλλον ειναι επικινδυνο αυτη τη στιγμη και ηδη αρχισανε τις ασθενειες....διαβασε για στρωσιμο και τον κυκλο του αζωτου στο λινκ της υπογραφης μου και με την πρωτη ευκαιρια τουλαχιστον δωσε το ενα ψαρι πισω....

Εκ συντονιστου εν κινηση

Link to comment
Share on other sites

Τα διάβασα τα άρθρα που βάλατε και έχω κάποιες απορίες καθώς δεν κατάλαβα και πάρα πολλά πράγματα.

Καταρχάς τώρα τα ψαράκια μου είναι άρρωστα και δεν νομίζω ότι μπορώ να τα δώσω πίσω τώρα.Εκτός αυτού το ένα δεν είναι κάν από το petshop.Βέβαια η θεραπεία που τους κάνω αποδίδει οπότε νομίζω ότι γρήγορα θα φύγουν τα στίγματα που έχουν και θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στο στημένο ενυδρείο του γείτονα.

Επίσης αφού λέτε ότι είναι μικρό το ενυδρείο έχω την δυνατότητα να φτιάξω ένα μεγαλύτερο (σκέφτομαι γύρο στα 100l).

Αυτό τώρα για να μπορέσω να το "στήσω" σωστά θα πρέπει να έχει φίλτρο και από ότι κατάλαβα κάποια βακτηρία που τα βρίσκουμε στο εμπόριο.Ένα τουλάχιστον ψαράκι δεν χρειάζεται για να δημιουργήσει "ζωή"; Επίσης σε κάποιο από αυτά τα άρθρα διάβασα ότι πρέπει να τους ρίχνουμε τόση τροφή όσο χρειάζεται να καταναλωθεί σε ένα λεπτό.Τα φυλλαράκια τους τους ρίχνω δεν μένουν ούτε 30'' όπως είπε και ένας άλλος χρήστης.

Τα χώρισα τώρα, άφησα το ένα στο ενυδρείο και το άλλο το έβαλα σε μια γυάλα.Ο κονγκολέζος κάθετε κάτω στο ενυδρείο και δεν έχει καθόλου όρεξη και η ουρά του έχει ξεφτίσει κι άλλο από το πρωί..πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να τον περιμένω.. :(

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες και απο μενα.

Οπως σου ειπαν και οι προηγουμενοι το ενυδρειο που εχεις ειναι πολυ μικρο. Ολα αυτες οι συμπεριφορες που ειδες πιθανον να προερχονται απο στρες,απο την ελειψη χωρου.Απ οτι καταλαβα δεν εχεις φιλτρο στο ενυδρειο,πραγμα που το κανει ακομα χειροτερο γιατι δεν υπαρχει βιολογια στο ενυδρειο για να κρατα το νερο καθαρο και ετσι τα ψαρια σου αρρωστενουν.Αυτο που θα πρεπει να κανεις ειναι να αγορασεις ενα ενυδρειο,να τον στρωσεις με καποιο απο τους τροπους που τα γραφουν τα λινκ που σου εδωσαν τα παιδια και να βαλεις τα 2 ψαρια μεσα,εκτος του "γλυφτη" γιατι δεν πανε με τα αλλα ψαρια που εχεις.

Βακτηρια που ρωτας τα αγοραζεις απο πετ σοπ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη μας φιλη,αν δεν κανεις τωρα ,και πολυ γρηγορα και τα αφησεις ετσι οπως εχουν τα πραγματα,ειναι βεβαιον οτι τα ψαρακια σου δεν θα ζησουν για πολυ.Το φιλτρο εχει την αποικια των βακτηριων και τρωι την αμμωνια που παραγουν τα ψαρακια μας.Αν ενα ενυδρειο εχει αμμωνια,για να καταλαβεις,ειναι σαν να ζεις σε ενα γκαραζ με αναμενες τις μηχανες.

Αν εισαι διατεθημενη τωρα να αλλαξεις τα πραγματα,πεςτο μας να σε βοηθησουμε. :)

Link to comment
Share on other sites

Είμαι διατεθειμένη να αλλάξω τα πράγματα γιατί τα αγαπάω αλλά δεν ξέρω τι να κάνω.Τώρα έτσι όπως είναι τα ψαράκια ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω;Γιατί τώρα...σήμερα, καινούργιο ενυδρείο δεν μπορώ να αγοράσω.Εδώ που μένω έχει 4 petshop και το φτηνότερο ενυδρείο που έχω βρεί γιατί έχω κάνει μια έρευνα είναι 120€ και είναι 50λιτρο. Έχω ένα φίλο που έχει φτιάξει μόνος του το ενυδρείο και του είπα ήδη ότι θέλω να φτιάξουμε ένα και για μένα το οποίο θέλω να είναι γύρω στα 100 λίτρα.Φίλτρο το ενυδρείο έχει παρεμπιπτόντως. Όσο για τον "γλύφτη", στο petshop ρώτησα επανειλημμένως ποια ψαράκια μπορούν να συνυπάρξουν και από αυτά που μου έδειξε διάλεξα στην αρχή τη σαράσα και μετά από λίγες μέρες πήρα και τον "γλύφτη". (Και της εξήγησα,όπως και σε σας εδώ, ότι δεν το κατέχω το θέμα)

Τώρα όμως τι κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Εφοσον τωρα δεν υπαρχουν τα $$$$,παρε ενα βαρελι τροφιμων η στο πρακτικες υπαρχουν πλαστικα δοχεια 60-70 λιτρων,παρε και ενα φιλτρο με το βιολογικο του υλικο (syporax) βαλε και μια αγγελια να βρεις μπολι απο ενα γειτονα σου,και βαλε τα ψαρακια μεσα .Ο πλεκο ειναι ψαρι ζεστου νερου ,τα αλλα ειναι κρυου.

Να παρεις οποσδηποτε τεστακια ,να τα κανεις και να μας πεις που βρισκεσε.

Μπολι ειναι

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36712&hl=μπολιασμα

Link to comment
Share on other sites

Τωρα οπως εισαι πρεπει να δωσεις τα 2 ψαρακια σου πισω εκτως απο το αρρωστο το οποιο μαλλον εχει finrot.Κρατα μονο αυτο και με μια θεραπεια πιστευω οτι θα στρωσει αλλα βαλτο στο ενυδρειο που εχει φιλτρο.Παραλληλα ξεκινα εργασιες για νεο ενυδρειο ωστε να βαλεις το ψαρακι αν καταφερεις να το σωσεις εκει.Οσο μενουν ετσι θα γινονται χειροτερα.

ΥΓ μην ακους τα πετσοπ,να πουλησουν θελουν.Καλητερα να περνεις απο εδω συμβουλες και μετα να προχωρας σε αγορες.

Link to comment
Share on other sites

Όταν είσαι αξιόπιστος έχεις και πελατεία..δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους "αντι"..επαγγελματίες!Και τα 2 ψαράκια (εκτός του γλύφτη) είναι άρρωστα και τώρα έχω τον κονγκολέζο (με την ξεφτισμένη ουρά) στο ενυδρείο και το άλλο μόνο του σε μια γυάλα.Θα τους κάνω πάλι την θεραπεία το βράδυ και αν αύριο είναι καλύτερα θα δώσω το γλύφτη και το σαράσα στον γείτονά μου και θα κρατήσω τον κονγκολέζο στο ενυδρείο με το φίλτρο μόνο του μπάς και μου σωθεί.Για το νέο ενυδρείο θα συζητήσω σήμερα διαστάσεις κτλ.

Για να έχω 4-5 ψαράκια τι ενυδρείο πρέπει να έχω; Πόσα λίτρα;Κι επειδή πραγματικά δεν έχω καταλάβει το στρώσιμο...όταν κάνω το ενυδρείο πρέπει να βάλω βακτίρια πρώτα για κάποιο καιρό και μετά να βάλω ψαράκια μέσα ένα τη φορά;

Link to comment
Share on other sites

Όταν είσαι αξιόπιστος έχεις και πελατεία..δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους "αντι"..επαγγελματίες!Και τα 2 ψαράκια (εκτός του γλύφτη) είναι άρρωστα και τώρα έχω τον κονγκολέζο (με την ξεφτισμένη ουρά) στο ενυδρείο και το άλλο μόνο του σε μια γυάλα.Θα τους κάνω πάλι την θεραπεία το βράδυ και αν αύριο είναι καλύτερα θα δώσω το γλύφτη και το σαράσα στον γείτονά μου και θα κρατήσω τον κονγκολέζο στο ενυδρείο με το φίλτρο μόνο του μπάς και μου σωθεί.Για το νέο ενυδρείο θα συζητήσω σήμερα διαστάσεις κτλ.

Για να έχω 4-5 ψαράκια τι ενυδρείο πρέπει να έχω; Για καθε τετοιο ψαρακι να υπολογισεις 40 λοτρα νερου.Πόσα λίτρα;Κι επειδή πραγματικά δεν έχω καταλάβει το στρώσιμο...όταν κάνω το ενυδρείο πρέπει να βάλω βακτίρια πρώτα για κάποιο καιρό και μετά να βάλω ψαράκια μέσα ένα τη φορά;

Πρεπει να διαβασεις πως λειτουργει ο κυκλος του αζωτου.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1318

Πρεπει να ολοκληρωθει αυτος ο κυκλος ,για να βαλουμε μεσα ψαρακια.Ετσι οπως το καταλαβες ειναι,θα βαλεις αναλογα του κατασκευαστη βακτηρια μεσα ,μαζι με αντιχλωριο,και θα μετρας τις τιμες του νερου σου.Οταν ολα ειναι μηδεν,εκτος απο τα νιτρικα,που πρεπει να αναιβουν λιγο,τοτε ενα ενυδρειο ειναι στρωμενο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

Από χθες χώρισα τα ψαράκια μου σε διαφορετικές γυάλες και σήμερα νομίζω ότι ο κονγκολέζος πήρε λίγο τα πάνω του.Τα άσπρα στίγματα έχουν φύγει και στα 2 και σήμερα θα πάω πίσω τη σαράσα και τον γλύφτη για να μην πεθάνουν έτσι όπως είναι χωρίς φίλτρο.Δύο ερωτήσεις έχω.Αυτά τα τεστάκια που λέτε πώς τα ζητάω στο μαγαζί; Και η ουρά του κονγκολέζου μου υπάρχει πιθανότητα να φτιάξει ποτέ ή θα παραμείνει έτσι ξεφτισμένη; Επίσης αγαπητέ φίλε Καλχιδάτε..το να διαβάσω τον κύκλο του αζώτου είναι το μόνο εύκολο..το να το καταλάβω πλήρως είναι ένα μικρό προβληματάκι!! :/

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

Από χθες χώρισα τα ψαράκια μου σε διαφορετικές γυάλες και σήμερα νομίζω ότι ο κονγκολέζος πήρε λίγο τα πάνω του.Τα άσπρα στίγματα έχουν φύγει και στα 2 και σήμερα θα πάω πίσω τη σαράσα και τον γλύφτη για να μην πεθάνουν έτσι όπως είναι χωρίς φίλτρο.Δύο ερωτήσεις έχω.Αυτά τα τεστάκια που λέτε πώς τα ζητάω στο μαγαζί; Και η ουρά του κονγκολέζου μου υπάρχει πιθανότητα να φτιάξει ποτέ ή θα παραμείνει έτσι ξεφτισμένη; Επίσης αγαπητέ φίλε Καλχιδάτε..το να διαβάσω τον κύκλο του αζώτου είναι το μόνο εύκολο..το να το καταλάβω πλήρως είναι ένα μικρό προβληματάκι!! :/

:D :D :D

Δεν εκπλησομαι,γιατι και εγω οταν ξεκινισα να διαβαζω,ολα μου φαινοταν αλαμπουρνεζικα. :)

Θα προσπαθησω να σου δωσω να καταλαβεις.

Οταν γεμιζουμε την πρωτη μερα το ενυδρειο μας,ολες οι τιμες ειναι μηδεν.Βαζοντας λιγη τροφη μεσα,αρχιζει ο κυκλος.Στην αρχη ανεβαινει η αμμωνια Ν3Ν4 υψη που ειναι και το χειροτερο,μετα αυτη σιγα σιγα πεφτη ,και αρχιζουν να ανεβαινουν τα νιτρωδη ΝΟ 2,που επισης ειναι κακο για τα ψαρακια μας.Μετα αρχιζουν και αυτα να πεφτουν,και ανεβαινουν τα νιτρικα ΝΟ3.Οταν ολα τα αλλα ειναι μηδεν,και εχουμε Νιτρικα ΝΟ3 απο 5-10,τοτε θεωρουμε οτι το ενυδρειο μας ειναι στρωμενο και αρχιζουμε να βαζουμε ψαρακια μεσα (οχι ολα μαζι)

Ελπιζω να μπορεσα να σου δωσω να καταλαβεις λιγα πραγματα,αλλα μην σε αγχωνει,εσυ κανε αυτα που σου λεμε,και ολα θα πανε καλα.

Τα τεστακια τα καλα αλλα και ακριβα ειναι τα υγρα τεστ (εγω θα σου προτεινα της ΑΡΙ,αλλα υπρχουν και σε καρτελες που κανουν δουλια,αλλα οχι με μεγαλη ακριβεια.

Οσο για το ψαρακι σου,ειναι αρωστο,αν φτιαξεις αυτα που ειπαμε και βελτιωθουν οι συνθηκες νερου Ισως και την γλυτωσει.Αλλα βαλε μια φωτο για να το δουν τα παιδι που ξερουν καλα απο αρωστιες.

Καλησου μερα :)

Link to comment
Share on other sites

Mπραβο κιχλιδατε ωραια τα εξηγησες!!! :) !να σαι καλα!αν μου τα ειχαν πει και μενα τοσο απλα στην αρχη δεν θα ειχα προβληματιστει τοσο!!!! (πλακα κανω δοξα το θεο τα παιδια εδω ειναι πολυ βοηθητικα!!!)ελπιζω να καταλαβες Νεφελη μου λιγο πως εχουν τα πραγματα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...