Jump to content

Αλλαγή ενυδρείου


Νίκος Ρούσσος

Recommended Posts

Είμαι αρχάριος. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με ενυδρείο αλλά χωρίς μετρήσεις του νερού και κυρίως για τα λεγόμενα ανθεκτικά ψάρια. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και μετά από 6-7 μήνες και αλεπάλληλους θανάτους τα παράτησα. Τελευταία, από τον Σεπτέμβριο άρχισα ξανά με στρώσημο του νερού αρχικά σε ένα ενυδρείο των 15 λίτρων. Έβαλα 1 γλύφτη, 2 γατόψαρα, 2 platies, 4 gabbies, 2 barbus και 5 νέον. Μετά από κάποιες αλλαγές νερού (1-2 λίτρα ανά εβδομάδα) και αφού πέρασαν περίπου 2 μήνες ξαφνικά μία μέρα είδα το ένα barbus να κάνει ανεξέλεγκτες κινήσεις για πολύ ώρα. Την άλλη μέρα έχασα τα δύο platies, μετά το barbus, σε μιά ακόμα μέρα τα 4 νέον και έχασα και 2 gabies. Πανικός στο ενυδρείο. Άρχισα να κάνω μετρήσεις και διαπίστωσα ότι το NO3 ήταν στο 100 ενώ το test μου δίνει φυσιολογικό μέχρι 40. Προσθέτω βακτήρια αλλά δεν βλέπω μεγάλη διαφορά. Άπό τις 18/12/06 που είχα τον τελευταίο θάνατο τα πράγματα φαίνονται σταθεροποιημένα. Σίγουρα είχα πολλά ψάρια και ίσως να έφταιγε και το συχνό άλλαγμα του νερού. Σκέφτομαι να περάσω σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο γύρω στα 60 λίτρα. Θα βοηθούσε αυτό; Λένε ότι το μεγαλύτερο ενυδρείο συγχωρεί περισσότερα λάθη. Είναι αλήθεια αυτό; Αν κάποιοσ θέλει και μπορεί να με καθοδηγήσει θα ήμουν υπόχρεος.

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα τα μεγαλυτερα ενυδρεια ειναι πολυ πιο ευκολα στην συντηρηση τους.Τα λιτρα σου ειναι παρα παρα πολυ λιγα για τοσα ψαρακια που ειχες μεσα και οι αλλαγες δεν ηταν ουτε συχνες αλλα ουτε και αρκετες.Ενας βασικος κανονας ειναι 30% καθε βδομαδα θα σου προτεινα να παρεις ενα μεγαλυτερο ενυδρειο ενα δηλ 100λ και με προσοχη και διαβασμα να το στρωσεις καλα με καλη φιλτρανση και τα σωστα ψαρια για τις παραμετρους του νερου σου και με σωστη ιχθυοφορτιση οχι πολλα ψαρια σε λιγα λιτρα και δεν τα βαζουμε ολα μαζι.Και πιστευω οτι θα εχεις ενα ενυδρειο που θα το χαιρεσαι και θα το απολαμβανεις.Προς το παρων διαβασε οσο μπορεις εδω μεσα θα σε βοηθησει να καταλαβεις πολλα πραγματα

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για την επαφή. θα στείλλω και άλλα στοιχεία σχετικά με το διαθέσιμο χώρο μου και θα ξαναμιλήσουμε.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ. Πάρε ένα ενυδρείο γύρω στα 100 με 110 λίτρα. Στα μικρά ενυδρεία οι παράμετροι του νερού αλλάζουν πιο εύκολα και είναι πιο δύσκολο να τα σταθεροποιήσεις. Ένα μεγαλύτερο ενυδρείο θα σε διευκολύνει ως προς την σταθεροποίηση των παραμέτρων του νερού καθώς και στην επιλογή περισσότερων ή άλλων ειδών ψαριών από αυτά που είχες μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η άποψη μου, από εκεί και πέρα εξαρτάται από εσένα και από το πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις. Μην ξεχνάς ότι το μεγάλο ενυδρείο δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Π.χ. το φίλτρο που θα χρειαστείς θα είναι μεγαλύτερο, καθώς και όλα τα υπόλοιπα αφού όλα πάνε αναλογικά με το μέγεθος του ενυδρείου. Και μην ξεχάσεις το στρώσιμο του ενυδρείου. Μην βιαστείς να βάλεις ψαράκια και να τρέχεις στην συνέχεια. Στρώσε κανονικά το ενυδρείο σου και όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις οδηγίες σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον αν γνωρίζει πόσο συχνά χρειάζεται ένα ενυδρείο και μάλιστα τα τύπου Jewell να αλλάζει στοιχεία από το φίλτρο του. Το ρωτώ αυτό γιατί το σημείο που σκέφτομαι να τοποθετήσω το νέο μου ενυδρείο έχει οφέλημο ύψος 52 εκατ. Κατά συνέπεια δεν έχω τη δυνατότητα να ανυψώνω πολύ έξω από το ενυδρείο το φίλτρο. Αν υπάρχει και κάποια άλλη ιδέα θα μου ήταν χρήσιμη. Σημειωτέον οτι δεν έχω αγοράσει ακόμα το νέο ενυδρείο, άρα ιδέες για άλλες διαστάσεις θα μου ήταν χρήσιμες.

Link to comment
Share on other sites

Το δικό μου ενυδρείο είναι το Record 110 της juwel. Είναι εντοιχισμένο και δεν έχω την δυνατότητα να σηκώνω καθόλου το καπάκι. Έχω εφαρμόσει έναν διαφορετικό τρόπο για να μπορώ να επεμβαίνω στο εσωτερικό του που δεν ξέρω αν θα σε εξυπηρερήσει. Στο κάτω μέρος του ενυδρείου, τοποθέτησα ξύλο με γυαλιστερή επιφάνεια που δεν χαράζεται (το ξύλο το βίδωσα όμως επάνω στον τοίχο). Έτσι όταν θέλω να κάνω κάτι μέσα στο ενυδρείο μου το τραβάω όλο μπροστά μέχρι να φτάσω στα καπάκια, κάνω ότι θέλω να κάνω και μετά το ξανα σπρώχνω στην θέση του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου το εσωτερικό φίλτρο της juwel, γιατί έχω δύο εξωτερικά φίλτρα. Το μικρό όμως που έχω εσωτερικά το καθαρίζω με τον τρόπο που σου είπα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή η ιδέα με το ξύλο που δεν χαράζεται. Εγώ κάτω έχω γρανίτη. Έτσι θα μπορούσα να τραβάω και εγώ το ενυδρείο μου και λίγο να το στρίβω, να ανοίγω το καπάκι να κάνω τους καθαρισμούς κτλ και στη συνέχεια να το σπρώχνω πίσω. Στο pet shop όμως μου είπαν ότι η στεγανότητα των ενυδρείων είναι εγγυημένη αν δεν μετακινούνται. Ισχύει αυτό; :)

Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες στο Aquazone!

Όπως αναφερθηκε ήδη δεν αρκεί ένα μεγάλο ενυδρείο για να λύθούν τα προβλήματα μας!

Αυτά έχουν τις ρίζες τους στο setup που έχουμε κάνει και στην συντήρηση που γίνετε στο ενυδρείο (δυναμική διαδικασια)!

Αν θες μια συμβουλή μπορείς να έχεις μεγάλο ενυδρείο με ελάχιστα ψάρια και κατα συνέπεια μικρή συντήρηση!

Όμως ούτε αυτό είναι αρκετό μια και πάλι είναι ένα κλειστό συστημα που ζεί χάρει στην ανθρώπινη παρέμβαση και εξαρτάται απο αυτή!

Δες εδώ για αρχή και μπορούμε να ξαναδούμε το setup ποιυ έχεις απ' την αρχή και να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό!

Τα πρώτα μου βήματα…, Ξεκινώντας και προχωρώντας σωστά

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=5266

Η Συντήρηση του ενυδρείου

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=4649

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...