Jump to content

Βακτηριακές Μολύνσεις Στα Κοράλλια #1 Brown Jelly Disease


Recommended Posts

Μερικές φορές, δυστυχώς, μερικά από τα κοράλλια (ή μόνο ένα) που έχουμε στα ενυδρεία μας να αναπτύξουν μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από καφέ ή καφέ ινώδη ύλη που επιπλέει πάνω τους, ενώ συνδέονται με αυτά, αν και δεν είναι εύκολο να δούμε πού ακριβώς .

Πράγματι, αυτή η γλοιώδης ύλη φαίνεται «επιπλέει» πάνω από τα κοράλλια σε μια συγκεκριμένη περιοχή μόνο. Συχνά, αυτή η ασθένεια, και το αποτέλεσμά της, είναι κρυμμένο (δεν είναι ορατό) αναπτύσσεται μέσα στα πλοκάμια του κοραλλιού για μια χρονική περίοδο, και δεν είναι πάντα ευδιάκριτη (σχεδόν καθόλου) μέχρι την απώλεια του πρώτου πολύποδα, και άλλη βλάβη στους υπόλοιπους πολύποδες έχει αρχίσει.
Αυτό είναι ατυχές, φυσικά, όπως η κάθε αποικοδόμηση του πολύποδα (ων) μπορεί να έχει συμβεί και άλλες ζημιές μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει.
Ένα κοράλλι που φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε αυτό το είδος της βακτηριακής ασθένειας είναι η Goniopora, αλλά δεν είναι η μόνη.

Αυτή η ασθένεια είναι συχνά δύσκολο να αποφευχθεί ακόμα και εάν ο χομπίστας επιθεωρεί προσεκτικά τα κοράλλια του καθημερινά, για να βεβαιωθείτε ότι είναι "καθαρά" και ότι τίποτα δεν πολλαπλασιάζεται, ή επιδεινώνεται, ανάμεσα στα πλοκάμια. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι κανένα άλλο ζώο σήμερα στη δεξαμενή σας μπορεί να βλάψει τα υπόλοιπα κοράλλια με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως τσίμπημα από άλλα κοράλλια, ζημία που γίνεται συχνά ειδικά όταν έχουμε τοποθετήσει κοράλλια σε διάταξη για εύκολο τάισμα και αυτά μεγαλώνουν.
Ισχυρή κίνηση του νερού καθαρίζει τα κοράλλια καλύτερα και έτσι αφαιρεί τις βλέννες και τρίμματα, πρόληψη αυτής της ασθένειας, τουλάχιστον για αυτήν την αιτία (συσσώρευση της οργανικής ύλης που αποσυντίθεται και να προκαλέσει μία βακτηριακή λοίμωξη).

Δυστυχώς, η βακτηριακή ασθένεια ξεκινά και συχνά δεν ανιχνεύεται αρκετά νωρίς για να προλάβουμε την ζημιά πριν συμβεί. Το γεγονός είναι ότι ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, δεν μπορούμε πάντα να αποφύγετε όσο σκληρά και να προσπαθούμε.
Σίγουρα, αυτό το είδος του καθημερινού ελέγχου των κοραλλιών μας δεν είναι μια πραγματική πρακτική λύση, αλλά μπορεί να προλάβει την βλάβη προτού αυτή πάρει μεγάλη έκταση και ο πολύποδας να έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί πριν προχωρήσει πολύ η νόσος.
Το Brown Jelly είναι βακτηριακή ασθένεια. Χαρακτηρίζεται από καφέ ίνες, που επιπλέουν πάνω από το κοράλλι. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται σιγά-σιγά και στη συνέχεια, ξαφνικά ένα πρωί, έχουν καλύψει ένα ολόκληρο κοράλλι.
Συχνά είναι καφετί και κάπως διαφανής. Μπορεί εύκολα να εκληφθεί για φύκι ή άλγη που μεγαλώνει αλλά δεν είναι καθώς τρέφεται από τον ιστό του κοραλλιού.
Η Καφέ ζελέ ασθένεια, όπως ονομάζεται, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα οδηγήσει σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερη απώλεια των ιστών και τελικά την απώλεια των κοραλλιών σας.
Μια μέθοδος μπορούμε να εφαρμόσουμε για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά για τα κοράλλια είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα αυτά λαμβάνουν καλή ροή του νερού πάνω από το σώμα τους (πολύποδες) και ότι η ροή είναι άνιση. Μονόπλευρη ροή δεν είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται.
Αντικανονική κίνηση του νερού είναι καλύτερη και καθαρίζει το κοράλλι καλύτερα. Αυτό αποτρέπει συχνά βακτηριακές λοιμώξεις και την επακόλουθη βακτηριακή ασθένεια και τη σχετική υποβάθμιση των κοραλλιών, ακόμη και από την έναρξη.

Ας δούμε όμως, τις αιτίες για να ξεκινήσουν αυτές τις λοιμώξεις και τι συμβαίνει όταν η ασθένεια αναπτυχθεί Επιπλέον, ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν η βακτηριακή αυτή ασθένεια αρχίζει και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε από το να συμβεί (όταν το αποφεύγουμε τελείως είναι το καλύτερο,αλλά δεν είναι πάντα δυνατό αυτό, όσο θα θέλαμε να είναι). Ας δούμε πάρα πολύ αναλυτικά γιατί έγινε.

Πιθανές Αιτίες
Τα κοράλλια είναι σε ένα περιβάλλον χαμηλών πραγματικών παραμέτρων ποιότητας του νερού:
Τα υψηλά επίπεδα των συνολικών νιτρικών είναι συχνά μια ένδειξη ότι η ποιότητα του νερού είναι χαμηλή και μπορεί να οδηγήσει την έναρξη της βακτηριακής νόσου.
Όταν Ν-ΝΟ3 το επίπεδο είναι υψηλό, π.χ. μεταξύ 60 και 80 ppm.
Αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, και θέτει σε κίνδυνο τα κοράλλια και τα ψάρια σας. Τα ψάρια υποφέρουν από υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων.
Τα υψηλά επίπεδα φωσφορικού άλατος μπορεί να συμβάλουν σ 'αυτό, δεδομένου ότι θα οδηγήσουν σε εντελώς απροσδόκητη, αύξηση των ανεπιθύμητων μικρό-φυκιών. Αυτά μπορούν, να αναπτύσσονται επί του σκελετού των κοραλλιών.
Υψηλό πυριτικό και πυριτικό οξύ (ppm) μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των διατόμων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κοράλλια πάρα πολύ (βλέπε παρακάτω).
Ο πραγματικός κίνδυνος ελλοχεύει όταν διάτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται στο σκελετό των κοραλλιών, εκεί αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος του σκελετού, και να αρχίζουν να πιέζουν τον πολύποδα.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο πολύποδας αποσπάται από τον εξωσκελετό και αλλάζει η όψη του / εκεί η ασθένεια μπορεί να γίνει ορατή. Μερικές φορές οι πολύποδες αυτοί πεθαίνουν και τρύπες ή γυμνά μπαλώματα μένουν στο σκελετό (λείπουν τα πλοκάμια του πολύποδα).

Άλλες πιθανές αιτίες
Εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση των βακτηριακών λοιμώξεων. Οι κυριότερες σχετίζονται με βλάβες που σημειώθηκαν στο κοράλλι, ή στην κατεστραμμένη περιοχή.
Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους:
-Ένας αχινός, ενώ σέρνεται μέσα στη δεξαμενή, προκαλεί μια ουλή ή παρακέντηση στο κοράλλι
-Τα πλοκάμια από άλλα κοντινά κοράλλια μπορούν να τσιμπήσουν το κοράλλι και να αφήσουν μια πληγή.
-Ένα κομμάτι του βράχου συμπίπτει με κοράλλια και προκαλεί μια παρακέντηση ή ζημιές.
-Bristle worms (τα γνωστά σκουληκάκια) που ροκανίζουν το κοράλλι και μπορούν προκαλέσουν την βλάβη.
-Γαρίδες mantis ή καβούρια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη όταν αγγίζουν ένα κοράλλι.
-Ένα ψάρι που προκαλεί ζημιά αγγίζοντας ένα κοράλλι, ενδεχομένως λόγω των αιχμηρών πτερυγίων του είναι τα Tangs, το βούρτσισμα της ουράς τους που είναι σαν ξυράφι αιχμηρή μπορεί να πληγώσει το κοράλλι.
-Κάθε ψάρι που τρώει πολύποδες και κάνει άλλες ζημιές (όπως π.χ. τα αγγελόψαρα και τα ψάρια πεταλούδες).
-Ερημίτες μπορούν να προκαλέσουν τη βλάβη.
-Μερικές γαρίδες μπορεί να κάνουν το ίδιο, ακόμη και απόλυτα ασφαλείς.
-Μερικά Sea Slugs τρέφονται με κοράλλια ή αφήνουν τοξικές εκκρίσεις που βλάπτουν τον ιστό των κοραλλιών.
-Θρύμματα από τροφές που συσσωρεύονται στα κοράλλια, σαπίζουν και δεν απομακρύνονται θα βλάψουν τελικά τον πολύποδα και στο σημείο αυτό το κατεστραμμένο τμήμα μπορεί εύκολα να μολυνθεί.
-Μερικοί γυμνοσάλιαγκες της θάλασσα που δεν είναι συμβατοί με ενυδρείο. Από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό οι χομπίστες να εξασφαλίσουν ότι ό, τι προσθέτουν στην δεξαμενή τους, είναι συμβατό με αυτό που είναι ήδη στο ενυδρείο.
Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε είδος ζώου που προσθέτουμε και όχι μόνο τα κοράλλια και τα ψάρια.
Μερικά σαλιγκάρια κουβαλάνε επάνω τους κοραλλιογενείς τοξίνες, καθώς σέρνονται. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να βλάψουν τους πολύποδες. Οι εκκρίσεις άλλων κοραλλιών μπορούν, να βλάψουν τα κοράλλια και να προκαλέσουν βλάβη.
-Μικρά σκουλήκια (συνήθως λευκά και στρογγυλά σκουλήκια) είναι δύσκολο να εξαλειφθούν γιατί πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Μερικά ψάρια τα τρώνε. Το six-line wrase (Pseudocheilinus hexataenia) είναι ένα καλό ψάρι για να ελέγξετε τον πληθυσμό τους.
-Φύκια και ότι μπορεί, να εκκρίνει τοξίνες και γενικά εκκρίσεις, μπορεί να βλάψει ένα κοράλλι.

Θυμηθείτε ότι "κάθε" βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριακή ασθένεια.
Όπως μπορείτε να δείτε από τα παραπάνω, η ζημία για τα κοράλλια μπορεί να γίνει από πολλά ζώα, ακόμα και αρκετά που δεν υποψιαζόμαστε Αλλοιώσεις, παρακεντήσεις, κατακλίσεις, και ούτω καθεξής, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά ή να προχωρήσουν σε βακτηριακές λοιμώξεις! Πολλοί από τους λόγους γι 'αυτό δεν είναι γνωστό, αν και η ποιότητα του νερού είναι σίγουρα ένας από αυτούς .Με την πραγματική έννοια, είναι η έλλειψη της καλής ποιότητας του νερού που προκαλεί αυτή η κατάσταση, όπως είναι ευνοϊκό για πολλά βακτήρια και τα μικρόβια που είναι παρόντες στο νερό .
Κατά καιρούς, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, και το πόσο καλά μπορείτε να διαχειριστείτε τις μορφές ζωής στη δεξαμενή σας για τη συμβατότητα, βλάβες μπορούν να συμβούν και βακτηριακές λοιμώξεις να αποκαλυφθούν.

Τι να κάνετε όταν μια βακτηριακή λοίμωξη είναι παρούσα;
Παρακάτω είναι μερικές προτεινόμενες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία από αυτές, ή περισσότερες, ή με οιοδήποτε συνδυασμό :
-Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βεβαιωθείτε ότι τα ρεύματα του νερού στο ενυδρείο σας ότι περνούν πάνω από τα κοράλλια.
Τα περισσότερα κοράλλια χρειάζονται αυτό το είδος του ρεύματος. Καλά παραδείγματα είναι το Bubble κοράλλι, Goniopora, Elegance κοράλλι, Frogspawn και άλλα κοράλλια Euphyllia.
-Κάντε ό, τι μπορείτε για να διατηρήσετε πολύ χαμηλά νιτρικά, φωσφορικά και πυριτικά επίπεδα. Χρήση χημικών, αλλαγές νερού, και ότι άλλο κρίνετε εσείς (μακροάλγες σε ριφιούτζιουμ) για να επιτευχθούν αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
-Δοκιμάστε το νερό του ενυδρείου σας τακτικά για να διασφαλιστεί ότι κανένα από αυτά τα επίπεδα δεν σηκωθεί. Μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα του νερού σας στο άρθρο με τις παραμέτρους για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επίπεδα και πώς θα πρέπει να είναι, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια εδώ.

Όταν ένα κοράλλι έχει μολυνθεί, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη μέθοδο:
-Αφαιρέστε την καφέ λάσπη (μπορείτε να σιφονάρετε με μία πιπέτα το μεγαλύτερο μέρος του ). Κάνετε αυτό, ενώ το κοράλλι είναι ακόμα στο ενυδρείο. Κρατήστε το σιφόνι ένα εκατοστό μακριά από τη λάσπη και αρχίστε το σιφόνι. Πετάξτε ό, τι αναρροφήσετε. Είναι φορτωμένο με τα στοιχεία και τις χημικές ουσίες που δεν θέλετε πίσω στη δεξαμενή σας, εκτός από τη λάσπη που θα αφαιρεθεί ποσότητα βακτηρίων. Σημειώστε ότι το ζελέ μπορεί να επανεμφανιστεί και πρέπει να αφαιρεθεί.
-Βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε νερό για περίπου 3 - 4 λεπτά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό νερό και προσθέστε ιώδιο στο νερό για να σκοτώσει τη βακτηριακή ασθένεια. Πόσο ιώδιο θα προσθέτετε εξαρτάται από την ισχύ του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Μερικά εμπορικά σκευάσματα είναι 2% διαλύματα, άλλα είναι 5% και άλλα ακόμη πολύ ισχυρότερα, 10%. Φυσικά το Lugols είναι ακόμη ισχυρότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 10 έως 20 σταγόνες διαλύματος 5% σε ένα κουβά 5 λίτρων είναι ό, τι συνήθως συνιστάται.
Σημειώστε ότι η υπερβολική δόση ιωδίου μπορεί να είναι ένας λόγος για λεύκανση του κοραλλιού και μεγαλώνει το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε σωστές αναλογίες.
Το καλύτερο είναι να ξεκινήσει με 10 σταγόνες ενός διαλύματος 10 τοις εκατό και να επαναλάβετε το λουτρό μερικές φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ωρών. Αυτό φτάνει συνήθως για τη φροντίδα του προβλήματος.
-Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση chloramphenicol (απαιτεί να έχετε συνταγή γιατρού. Αυτή η μέθοδος είναι αυτός που προτείνεται από τον Δρ Bingman)
-Καθαρίστε την προσβεβλημένη περιοχή με μια μαλακή βούρτσα ή πινέλο αφαιρέστε όλο το καφέ υλικό που βλέπετε από το κοράλλι.
-Τρίψτε λίγο βιταμίνη C σε σκόνη στην πληγείσα περιοχή. Κρατήστε το κοράλλι έξω από το νερό για ένα ή δύο λεπτά για να αφήσει την βιταμίνη C να θεραπεύσει με τον τρόπο της το τραύμα ή την πληγή.
-Αντιμετωπίστε τη δεξαμενής με βιταμίνη C σε θεραπευτικές δόσεις.
-Κρατήστε την θεραπεία της δεξαμενής με βιταμίνη C για τουλάχιστον 14 ημέρες. Αυτό είναι σημαντικό, αν θέλετε να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε: επούλωση των κοραλλιών και την ενδεχόμενη επανεμφάνιση του πολύποδα στις περισσότερες περιπτώσεις.

-Στόχος καλή και ισχυρή κυκλοφορία σε πληγείσα περιοχή του κοραλλιού, ώστε να μην ξαναμολυνθεί. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά, η χρήση της βιταμίνης C ,στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να αποτρέψει επαναμόλυνση.

Φυσικά, εκτός από όλα τα παραπάνω να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στη δεξαμενή σας. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, τη δεύτερη θέση μετά τη χρήση της βιταμίνης C.
Αυτή είναι μια σύντομη επισκόπηση του τι μπορείτε να κάνετε. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαλείψουμε πλέον μύθους που αναφέρονται σε μολυσμένα δείγματα που λάβαμε και μολύνθηκαν κατά τη μεταφορά. Συνήθως η μόλυνση έρχεται σε πληγωμένα φρεσκοκομμένα κοράλλια μιας και το βακτήριο υπάρχει στους ωκεανούς. Η σωστή καραντίνα και η παρατήρηση των κοραλλιών μπορεί να μας γλιτώσει από βακτηριακές μολύνσεις. Όσοι δεν χρησιμοποιούν καραντίνα είναι θέμα χρόνου να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Αν έχετε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα από Brown Jelly μπορείτε να απαντήσετε στο θέμα http://www.aquazone....showtopic=77722 που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.

Έγινε επεξεργασία - TAN
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...