Jump to content

αρχαρια ζητα βοηθεια


Navis

Recommended Posts

Καταρχήν να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τη σελίδα σας.

Είμαι πολύ καινούργια στο χόμπυ. Πήρα για δώρο στο αγόρι μου πριν λίγο καιρό ένα μικρό ενυδρείο 10 λίτρων με δύο χρυσόψαρα. Η άλήθεια είνα ότι ενώ ρώτησα στο κατάστημα ενυδρείων απ'όπου τα αγόρασα για το αν είναι αρκετός ο χώρος μου απάντησαν "ναι" και με καθυσήχασαν για όλα τα θέματα παρουσιάζοντας τα όλα πολύ εύκολα. Προφανώς σκοπός τους ήταν το κέρδος...

Λίγες μέρες μετά η αδερφή του φίλου μου πήρε ένα μονομάχο για το ενυδρείο. Εκεί αρχίσαν τα προβλήματα. Ανακάλυψα ότι οι ουρές των χρυσόψαρων είχαν φθορές και τον μονομάχο να τα "τρομοκρατεί".

Τότε άρχισα να "ψαχνομαι" στο ιντερνετ, μόνο που όλα αυτά έγιναν μέσα στις γιορτές και με τα μαγαζιά κλειστά δεν κατάφερα να σώσω το ένα από τα δύο χρυσόψαρα το οποίο το βρήκα νεκρό.

Αγόρασα φίλτρο για το ενυδρείο ένα atman power filter για 250 λίτρα και το έχω στην μικρή του απόδοση. (εδώ να παραθέσω ότι πήγα σε τρία διαφορετικά μαγαζιά προσπαθώντας να βρω λύση και συνάντησα μόνο άσχετους ανθρώπους που δεν ξέραν ή δεν θέλαν να βοηθήσουν. Ευτυχώς βρήκα το site σας και έτσι ενημερώθηκα για βασικά πράγματα).

Με το φίλτρο και περισσότερο χώρο που άφησε ο μακαρίτης ήλπιζα οτι δεν θα ήταν πλέων επιθετική η μονομάχος μου. Δυστυχώς με διέψευσε γιατί το πρωί της Δευτέρας ο χρυσόψαρος είχε μία μεγάλη δαγκωματιά στην ουρά του. Πήγα λοιπόν και αγόρασα ένα πλαστικό περίπου 4 λίτρων ενυδρείο για να τα χωρίσω, τεστ για αμμωνία και νιτρικά και αλάτι.

Τώρα η κατάσταση έχει ως εξής:

ο Χρυσοψαρος μένει στο ενυδρείο των 10 λίτρων με το φίλτρο. Η ουρά του είναι φαγωμένη και έχει βγάλει στην άκρη της μικρά μαύρα σημαδάκια. Αυτό το αντιμετοπίζω με λουτρα αλατιού (του έχω κάνει 1 και λέω νε του κάνω 1 κάθε 3 μέρες) παρόλα αυτά δείχνει καλύτερα. Η διάθεση του είναι ανεβασμένη, είναι ήρεμος, τρώει κανονικά.

Η Μονομαχίνα όμως δεν τα πάει πολύ καλά. Έχει χάσει το χρώμα της, δεν τρώει, η ουρά της έχει κάνει σκισίματα και η συμπεριφορά της είναι περίεργη. Σκέφτομαι ότι αυτό είναι μάλλον από το στρες της αλλαγής. Λέω να της κάνω και αυτής λουτρα αλατιού.

Σας παρακαλώ πείτε μου τι με συμβουλεύετε. Το ξέρω ότι άρχισα με λάθος τρόπο (μικρό ενυδρείο και πλήρη άγνοια) αλλά τα αγαπάω τα ψαράκια και θέλω να περνάνε καλά. Σε λίγο καιρό (μόλις τα οικονομικά μου το επιτρεψουν) θα πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο.

Μέχρι τότε όμως τι να κάνω για την Μονομαχίνα μου;;;;; πως θα ανακάμψει; κι ο Χρυσόψαρος καλά κάνω με τα λουτρα;;;

Link to comment
Share on other sites

Navis μια πολυ βασική ερωτηση... Τα ενυδρεία τα έστρωσες? Μετρήσεις? Οι μονομάχοι είναι τροπικά ψάρια και οι απαιτήσεις τους πολύ διαφορετικές απο των χρυσόψαρων. Και εγώ αρχάρια είμαι ελπίζω να βεις τις απαντήσεις σου γρήγορα.

Link Εδώ θα βρεις τις πιο σημαντικές συμβουλες για το ξεκινημα

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν ξέρω πολλά για τους μονομάχους θα σου γράψω αυτα τα οποία έχω διαβάσει κατα καιρούς στο aquazone. Λοιπόν έχω διαβάσει ότι οι μονομάχοι γενικότερα θέλουν φυτά μέσα στο ενυδρείο, αρκετό χώρο (περίπου 1 τμ θέλουν στην φύση), θέλουν αργή ροή του νερού (που σημαίνει φίλτρο) και ένας θερμοστάτης για να ανεβάσεις λίγο την θερμοκρασία (δεν πιστεύω ότι θα έβλαπτε). Τώρα για τα λουτρά με αλάτι δεν γνωρίζω για να σου πω. Θα ήταν καλύτερα να σου πει κάποιος πιο πεπειραμένος τι να κάνεις. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να βελτιώσεις λίγο τις συνθήκες διαβίωσης της μονομαχίνας. Αν δεν μπορείς να πάρεις τώρα κάποιο μεγαλύτερο ενυδρείο πάρε τουλάχιστον ένα μικρό φιλτράκι για να έχει κάποια ροή το νερό της, και για να ελέγχεις κάπως και τον καθαρισμό του νερού σου. Οι πολύ συχνές αλλαγές νερού στρεσάρουν τα ψάρια. Αν θέλεις βάλε επίσης κάποιο ειδικό σκεύασμα antistress που κυκλοφορούν στην αγορά. Ειλικρινά εύχομαι να μην έχει καμία ασθένεια η μονομαχίνα σου και η όλη συμπεριφορά της να είναι από την αλλαγή περιβάλλοντος. Το ενυδρείο σου θα πρέπει αργότερα να το στώσεις (που σημαίνει αποικίες βακτηριδίων, κυρίως στο φίλτρο σου). Η σελίδα που σου έστειλε η psaropouli είναι πολλή καλή για το στρώσιμο του καινούργιου σου ενυδρείου. Εύχομαι ότι καλύτερο.

ΥΓ. Γενικά δεν ξέρω πολλά πράγματα για τα μπάνια με αλάτι, οπότε δεν μπορώ να σου πώ τίποτα για το χρυσόψαρο σου.

Link to comment
Share on other sites

Στο ενυδρείο του μονομάχου σου έχεις θερμοστάτη και φίλτρο?

Ο μονομάχος θέλει 25 C για να είναι ανέτος.

Κάνεις αλλαγές νερού?

Link to comment
Share on other sites

Ο μονομάχος θέλει την μεταχείρηση που θέλουν όλα τα τροπικά ψάρια. Ένα ενυδρείο με φίλτρο οπωσδήποτε και θερμοστάτη. Επίσης πρέπει το ενυδρείο να είναι στρωμένο. Όσους ξέρω που προσπάθησαν να τους διατηρήσουν σε γυάλες δεν τα κατάφεραν. Πρέπει λοιπόν να τον έχουμε σε ένα σωστό ενυδρείο όπου θα του παρέχουμε τη σωστή τροφή και θα είμαστε τακτικοί και στις αλλαγές του νερού.

Καλό θα είναι να είναι μόνος του ή με κάποια γατοψαράκια (corydoras). Θα εκτιμήσει και την ύπαρξη κάποιου φυτού.

Η θερμοκρασία που του αρέσει είναι 25 βαθμοί και τρελλαίνεται για bloodworms. Τουλάχιστον ο δικός μου. Τρώει βέβαια και τα flakes, αλλά όχι με τόσο ενθουσιασμό.

Λυπάμαι που έπεσες κι εσύ θύμα των πανάσχετων πωλητών των Pet Shops. Δεν είσαι η μόνη. Πιστεύω ότι όλοι μας την πατήσαμε κάποια στιγμή όταν ξεκινάγαμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...