Jump to content

Υπαρχει κονσολα που να μετραει τα διαλυμενα στο νερο στοιχεια?


Stelios_Rjk

Recommended Posts

Φιλος ρωταει για την υπαρξη κονσολας που να μετραει οτι πρεπει να γνωριζουμε για τη χημεία του γλυκου νερου δλδ ολα αυτα: NH3/4, Ph, NO2, NO3, PO4, CO2, GH, KH.

Εμενα μου φανηκε σεναριο επιστημονικης φαντασιας αλλα μηπως οι πιο πεπειραμενοι και μη στο χωρο γνωριζουν για την υπαρξη μια τετοιας συσκευης ή συσκευων που να δινουν μετρησεις για τα παραπανω?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν τέτοιες κονσόλες-φωτόμετρα. Για παράδειγμα δες εδώ: http://www.hannainst.co.uk/acatalog/C218_E...Photometer.html

Link to comment
Share on other sites

Η ακρίβεια τους ξεφεύγει από τις συνηθισμένες ενυδρειακές ανάγκες. Πρόκειται για εργαλεία για εργαστηριακή-επαγγελματική χρήση. Πριν από κάθε χρήση γίνεται καλιμπράρισμα με αντίστοιχο standard έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία της μέτρησης. Όσοι λίγοι (γνωστοί) έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα μηχανήματα μπορούν διαβεβαιώσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα υγρά τεστ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για μετρήσεις στα ενυδρεία και απέχουν πάρα πολύ από τις πραγματικές τιμές που υπάρχουν στο νερό του ενυδρείου μας.

Θεωρώ ότι ειδικά για τα υγρά τεστάκια του εμπορίου τα περισσότερα απλά μας δείχνουν μια ένδειξη του έχω ή δεν έχω χαμηλή ή αυξημένη τιμή. Το να λέμε ότι μετράω π.χ. 0,2 PO4 ή 2mg Sr είναι πραγματικά αστείο και να το αναφέρουμε. Υπάρχουν διαφορές στην σταγόνα που θα πέσει κάθε φορά, πόση ώρα μένει χωρίς καπάκι το αντιδραστήριο, στην ποσότητα της σκόνης, στο φωτισμό του δωματίου, ακόμα και στο βαθμό αχρωματοψίας του κάθε χομπίστα. Έχουν γίνει αντιπαραβολές σε εργαστήρια για την αξιοπιστία των υγρών τεστ και οι διαφορές πολλές φορές είναι τεράστιες.

Για ένα χομπίστα που έχει δαπανήσει μερικές χιλιάδες ευρώ για τα ενυδρεία του πιθανόν αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος να μην είναι υπερβολή. Αντίθετα τα υγρά τεστ γενικά απλά δείχνουν μια τάση στις τιμές. Το καλύτερο τεστ είναι η υγεία ψαριών, φυτών, κοραλιών και λοιπών ζωντανών στο κάθε ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...