Jump to content

Recommended Posts

common snapping turtle

Επιστημονική ονομασία:
Chelydra Serpentina.

Κοινή ονομασία:
Common Snapping Turtle.

Οικογένεια:
Chelydridae

Καταγωγή:
Μεξικό - Νότια Σκωτία - Καναδάς

Διάρκεια Ζωής:
Έχει αναφερθεί ότι οι άγριες χελώνες στον φυσικό τους βιότοπο ζούνε μέχρι και 30 χρόνια, στην αιχμαλωσία όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η διάρκεια ζωής μπορεί να φτάνει μέχρι και 47 χρόνια!
Γι αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τονιστεί ότι όποιος ενθουσιαστεί με αυτό το είδος χελώνας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν την μακροζωία αυτού του πλάσματος.

Θερμοκρασία:
Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι εξαιρετικά ανεκτικές με το κρύο καθώς στον φυσικό βιότοπο τους συχνά κινούνται κάτω από πάγο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στον χώρο που θα φιλοξενηθούν δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός (θερμοστάτης).
Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι από 23-30oC και ο θερμοστάτης πρέπει να είναι ρυθμισμένος στους 25-27oC ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.

Διατροφή:
Στον βιότοπο τους τρέφονται σχεδόν με ότι βρούνε, αρκεί να χωράει στο στόμα τους.
Πιο συγκεκριμένα τρέφονται με ψοφίμια, ψάρια, πουλιά ασπόνδυλα, υδρόβια βλάστηση ακόμα και με άλλες χελώνες.
Λόγω τον διατροφικών τους απαιτήσεων η τροφή τους πρέπει να βασίζεται σε ζωντανά ή κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως γρύλους, pinkies, ακρίδες, γαρίδες.
Θα εμφανίσουν κανιβαλική συμπεριφορά εάν δεν καλυφτούν αυτές διατροφικές συνήθειες.

ΒΙΝΤΕΟ
common snapping turtle

Συμπεριφορά:
Είναι ζώα που χρειάζονται προσοχή και φροντίδα και δεν θα ανεχθούν λάθος κινήσεις και χειρισμό διότι μπορεί να τραυματίσουν τον χειριστή τους.
Οι snapping turtle δεν είναι κοινωνικά πλάσματα και η συμπεριφορά τους έξω από το νερό μπορεί να είναι πολύ "ύπουλη", ενώ αντιθέτως πολύ υπάκουες μέσα στο νερό.
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την ποσότητα τις διαθέσιμης τροφής, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή γιατί αυτή η χελώνα σπάνια θα ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη της.

Συνθήκες Νερού:
Ένα δυνατό φίλτρο αλλά με χαμηλή ροή και ανατάραξη είναι το πιο κατάλληλο, αφού η χελώνα προτιμάει τα στάσιμα νερά ώστε να μην στρεσάρεται.
Η χρήση υαλοβάμβακα στο φίλτρο κρίνεται απαραίτητη ώστε να συγκρατεί όλες τα ρυπογόνα στοιχεία, μιας και χαρακτηρίζονται πολύ ‘’βρόμικα’’ πλάσματα.
Η αλλαγή του υαλοβάμβακα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα διότι βουλώνουν οι πόροι και μειώνεται η λειτουργικότητα και η ροή του φίλτρου.
Το pΗ πρέπει να κυμαίνεται από 6,5-7 με απαραίτητες εβδομαδιαίες αλλαγές νερού και τη χρήση αντιχλλωρίου, όπως και χρήση ειδικών βακτηρίων για την καταπολέμηση της αμμωνίας.
Το σημαντικότερο όλων είναι η στάθμη του νερού. Υπολογίστε την κατακόρυφη προέκταση του λαιμού της χελώνας λαμβάνοντας υπ όψιν και το καβούκι, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη στάθμη.

Στέγαση:
Οι χελώνες αυτές δεν διαφοροποιούνται στο θέμα στέγασης από τα άλλα είδη.
Ζουν μέσα στο νερό αλλά και έξω από αυτό, οπότε απαραίτητη προϋπόθεση είναι μία ράμπα εκτός νερού.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει ο φωτισμός. Πρέπει να υπάρχει μία λάμπα UV (αντικατάσταση φως ηλίου) (Basking Spot), όπου με αυτόν τον τύπο φωτισμού οι χελώνες συνθέτουν βιταμίνη D3 και προστατεύονται από μυκητιάσεις στεγνώνοντας κάτω από τη λάμπα.
Ο φωτισμός με Basking Spot κρινεται απαραίτητος και σε θερμοκρασία 30-35oC για 12 ώρες ημερησίως.

common snapping turtle

Διαχωρισμός Φύλου:
Ο διαχωρισμός είναι αρκετά δύσκολος για κάποιον αρχάριο, αλλά ένας έμπειρος θα διαπιστώσει την διαφορά από την δομή της ουράς, κάτι που είναι εφικτό μετά το 5-6 χρόνο.
Τα αρσενικά είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος,αλλά με μακρύτερη και παχύτερη ουρά από ότι τα θηλυκά.

common snapping turtle

common snapping turtle

Έγινε επεξεργασία - Tur Team
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...