Jump to content

Οδηγός Κατασκεύης Ενυδρείου


adlib

Recommended Posts

Αφού επιλέξουμε τις διαστάσεις του ενυδρείου μας, κόψουμε και πάρουμε τα τζάμια, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα καθαρίσουμε από τυχόν βρομιές με την βοήθεια οινοπνεύματος και βαμβακιού.
Καλό θα είναι να επιμείνουμε στις άκρες που θα μπει η σιλικόνη.

Προτείνεται ειδικά αν είμαστε αρχάριοι να περαστούν οι πλευρές που θα κολληθούν με χαρτοταινία ωστε να αποφύγουμε τυχόν αστοχίες της σιλικόνης. Αφήνουμε ένα κενό ανάλογο περίπου με το πάχος του τζαμιού. Επίσης καλό θα ήταν να βρούμε κάποιον φίλο να μας βοηθήσει.
65675887.png
Περνάμε με σιλικόνη την μία πλευρά του πάτου(συνήθως της πίσω οθόνης) και ακουμπάμε το ανάλογο τζάμι με προσοχή. Πιέζουμε ελαφρά ώστε να “ ξεχειλίσει” η περίσσια σιλικόνη από τα πλάγια αφήνοντας λίγη(περίπου 1mm)για να συγκρατεί τα τζάμια(μπορούμε να βάλουμε 2-3 κομματάκια πλαστικού ή κάτι ανάλογο για σιγουρευτούμε για το κενό).
post-32212-0-56188200-1371809264_thumb.png
Αμέσως μετά περνάμε σιλικόνη τις 2 πλάγιες πλευρές του πάτου, όπως επίσης και τις πλάγιες πλευρές της οθόνης που έχουμε κολλήσει. Τοποθετούμε την μία πλευρά ασκώντας ελαφριά πίεση προς τον πάτο αλλά και στην οθόνη. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και την άλλη πλευρά. Ελέγχουμε ώστε να εφάπτονται καλά τα τζάμια και να είναι ευθυγραμμισμένα.
eik3.png
Τέλος περνάμε με σιλικόνη το τελευταίο κομμάτι του πάτου, όπως επίσης και τις 2 πλάγιες πλευρές που θα πατήσει η οθόνη.
post-32212-0-47434400-1371809313_thumb.png
Αν δεν περάσουμε κόντρες στο κάτω μέρος, στρώνουμε την περίσσια σιλικόνη από μέσα με το δάχτυλο ή ακόμα και μία τηλεκάρτα, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα. Ελέγχουμε για τυχόν ατέλειες στην κόλληση.
Αφαιρούμε προσεχτικά την χαρτοταινία και αφήνουμε την σιλικόνη να στεγνώσει τουλάχιστον για μία βδομάδα(ανάλογα το πάχος του τζαμιού και την ποσότητα της σιλικόνης). Αφού στεγνώσει, αφαιρούμε τα υπολείμματα από την έξω μεριά και δοκιμάζουμε για τυχόν διαρροές.
Αν θέλουμε να βάλουμε στο κάτω μέρος του ενυδρείου κόντρες, τότε αφού έχουμε αφήσει την σιλικόνη να στεγνώσει, αφαιρούμε με ένα ξυράφι ή κάτι ανάλογο ότι σιλικόνη υπάρχει στην εσωτερική πλευρά των ενώσεων προσέχοντας να μην ¨ πληγώσουμε" την ένωση. Περνάμε με νέα σιλικόνη την γωνία και το κάτω μέρος της κόντρας. Μετά την τοποθετούμε προσεκτικά στη θέση της. Ακολουθούμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες κόντρες.
post-32212-0-36350800-1371809332_thumb.png
Αν θέλουμε να βάλουμε κόντρες στο πάνω μέρος του ενυδρείου τότε, χρησιμοποιόντας στηρίγματα(π.χ. 2 κομμάτια φελιζόλ, που μπορούμε να τα προσαρμόσουμε ανάλογα τις διαστάσεις μας) τοποθετούμε την κόντρα στο ανάλογο ύψος, αφου την έχουμε περάσει με σιλικόνη. Τα στηρίγματα θα την κρατήσουν στη θέση της μέχρι να στεγνώσει.
46429917.png


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ





Ο οδηγός αυτός βγήκε για να βοηθήσει όποιον το έχει ανάγκη. Είναι απο την όποια εμπειρία απέκτησα, στα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με το αντικείμενο. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με τις κατ΄ιδίαν συμβουλές όμως αποτελεί ένα "μπούσουλα" για όποιον θέλει να μπει στο κόσμο των κατασκευών. Παρακαλώ πολύ το θέμα να μείνει καθαρό από τυχόν κακοπροαίρετες κρητικές, παρά μόνο συμβουλές για περαιτέρω εξέλιξη του οδηγού. Καλό θα ήταν αντί για εικόνες να είχα φωτογραφίες αλλά δυστυχώς αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ίσως κάποια στιγμή να γίνει. Θα ακολουθήσουν και άλλοι οδηγοί κατ΄αυτό τον τρόπο οπότε η γνώμη σας για το αν σας αρέσει είναι πολύτιμη.
Ευχαριστώ

:D

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Να πω κι εγω πληροφοριακά οτι η σιλικόνη ΔΕΝ είναι κόλλα , είναι στεγανοποιητικό υλικό και θα λέγαμε ότι βεντουζώνει στο τζάμι λόγω της λείας επιφάνειας και λόγο της ελαστικότητας που έχει αφήνει το τζάμι να πάρει τις καμπύλες του ομαλά για να μη σπάσει . Γι αυτό και αφήνουμε το ένα χιλιοστό .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...