Jump to content

Πότε Ρίχνουμε Βακτήρια;;


Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω εάν το κάθε σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά από τα άλλα ή ακόμα καλύτερα εάν το ένα καταστέλλει και πόσο τη δράση του άλλου.

Για παράδειγμα σε κάθε αλλαγή μου έως τώρα προσθέτω αντιχλώριο, βακτήρια, αλάτι και λίπασμα. Η σειρά είναι προετοιμασία νερού (αντιχλώριο-Tetra AquaSafe) -> αλάτι (API) -> βακτήρια (Sera bio Nitrivec) -> λίπασμα (Seachem Flourish).

Είναι καλό που μπαίνουν όλα σχεδόν ταυτόχρονα ή πρέπει να περιμένω λίγη ώρα για την προσθήκη του καθενός;

Link to comment
Share on other sites

Αλατι γιατι ριχνεις;;ναι υπαρχει θεμα....ριχνουμε το αντιχλωριο και μετα απο λιγη ωρα(υπολογιζε λιγο παραπανω απο οσο λενε οι οδηγιες για να εισαι συγουρος)για να ριξουμε το οτιδηποτε...βακτυριδια ριχνουμε σε καινυργιο ενυδρειο(συμφωνα με τις οδηγιες της καθε εταιριας)και μιση δοση οταν καθαριζουμε τα σφουγκαρια του φιλτρου μας ουτος ωστε να βοηθεισουμε την βιολογια μας να επανελθη λιγο πιο γρηγορα αλλα και αναλογα την ιχθυοφωρτησει.....λιπασμα δεν βαζουμε την μερα της αλλαγης αλλα ξεκηναμε απ την επομενη για να ερθουν οι τιμες στα ισα τους και να μπορουν τα φυτα μας να το καταναλωσουνε(δεν ξερω πως αλλιως να το διατυπωσω αυτο),δεν παθαινουν τπτ και δεν επιρεαζωντε αν μια μερα δεν ριξεις λιπασμα(επισης μια καλη τακτικη που μου πριτηνε ο ρασταφιαν και ειδα τρελα αποελεσματα ειναι να σπας τις δοσης σου σε οσες μερες ακολουθουν πριν απ την αλλαγη,δηλαδη εγω κανω αλλαγη νερου καθε κυριακη και οι δοσης των λιπασματων λοιπον ειναι 6 μερες,ριχνω το φλουρις γενικο και καλιο,3 μερες το ενα 3 το αλλο εναλαξ,οποτε δια 3 την συνολικη εβδομαδιαια ποσοτητα και των 2)...

Link to comment
Share on other sites

Αλάτι γιατί βάζεις;Βακτήρια σίγουρα δεν χρειάζεται..

Το λίπασμα νομίζω λέει 1-2 φορές την εβδομάδα..γιατί να το βάζεις στην αλλαγή;

Link to comment
Share on other sites

Βακτήρια έριχνα για ενίσχυση της βιολογίας σε κάθε αλλαγή γιατί ως αρχάριος ήμουν και φοβιτσιάρης και ακολούθησα τις οδηγίες του σκευάσματος.

Αλατάκι προσθέτω λίγο, όσο αναλογεί στα λίτρα της αλλαγής μου σε σχέση με την ποσότητα που έριξα αρχικά, γιατί τα Guppies βοηθιούνται από αυτό και μου είπανε πως μόνο καλό τα κάνει.

Το αντιχλώριο λέει αμέσως οπότε και ένα τέταρτο μετά καλά δεν είναι;

Λίπασμα μόνο το γενικό χρησιμοποιώ και ρίχνω 2 φορές την εβδομάδα μετά από τις αλλαγές που κάνω (2 φορές / εβδομάδα).

Οπότε σταματάω τα βακτήρια, αλάτι συνεχίζω να ρίχνω μόλις τελειώσει η αλλαγή και λίπασμα την επόμενη. Σωστά;

Έγινε επεξεργασία - ataktoulis
Link to comment
Share on other sites

Αν έκανα μία αλλαγή θα έριχνα λίπασμα 1 φορά τη βδομάδα, αλλά με τις αλλαγές λογικά φεύγει κάποια ποσότητα, έτσι δεν είναι; Επίσης, τι ώρα είναι καλό να γίνονται οι αλλαγές σε σχέση με τη φωτοπερίοδο;

Link to comment
Share on other sites

Σταματα το αλατι,το χρησημοποιουμε για συντομες πλυσης οταν ειναι αρρωστο ενα ψαρακι και χοι συνεχεια(αλλιως δεν θα λεγοντουσταν γλυκου νερου ;-) )...μπορεις να σπασεια την δοση του φλουρις σε 4 δοσης του 1ml για δοκιμη να δεις αν θα πανε καλα τα φυτα σου...γιατι το πολυ φερνει αλγες ισως....βακτυρισδια θα ριχνει την δοση για το νερο που αλλαζεις οταν θα καθαριζεις το φιλτρο σου...γενικοτερα εισαι κομπλε!

Link to comment
Share on other sites

Αναλογα τι φυτα εχεις(με βαση την αναπτυξη τους δηλαδη)...το πολυ λιπασμα με την μια κανει κακο γιατι θα βγαλεις αγλες,λιγο λιγο καθε φορα εκτος απ την μερα της αλλαγης...δεν παιζει ρολο η φωτοπεριοδος...οποτε σε βολευει εσενα,ετσι και αλλιως καποιο σοκ θα προκλυθει μεχρι να το συνηθεισουν...

Link to comment
Share on other sites

Και έψαχνα να δω πού οφείλεται η ξαφνική εμφάνιση της άλγης την περασμένη εβδομάδα!! Θα το δοκιμάσω Akridas, σε ευχαριστώ!! Η αλήθεια είναι πως αλλάζω περίπου 35lt και ρίχνω βακτήρια για 50lt, όχι για τα συνολικά. :) Διάβασα πως είναι υφάλμηρου νερού τα Guppies

Link to comment
Share on other sites

Ειδες ;-)...θα ριχνεις βακτυριδια μονο για οσο νερο αλλαζεις....που το διαβασες αυτο;;;

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις αλλαγή 2 φορές την εβδομάδα των 35λτ σε ενυδρείο 110λτ μικτά;;

Link to comment
Share on other sites

Μία από τις πολλές πηγές που το αναφέρουν είναι αυτή: http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/guppy.htm όπου λέει πως "Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε αν με κάθε αλλαγή νερού προσθέτουμε και αλάτι. Μπορεί να είναι αλάτι μαγειρικό χωρίς ιώδιο ή και αλάτι για θαλασσινό ενυδρείο", αλλά και σε όλες τις άλλες πηγές που υπάρχουν πληροφορίες για Γκάπυ.

Αύριο θα είναι η 2η αλλαγή μου μιας και την περασμένη Δευτέρα μπήκαν τα Γκάπυ, λόγω μετακόμισης και αλλαγής setup και ενώ την Πέμπτη μέτρησα ΝΟ3 = 25 και σήμερα πάλι 25 ήταν και θεώρησα καλό αύριο να κάνω αλλαγή και να κάνω Δευτέρα-Πέμπτη.

Link to comment
Share on other sites

Με τα χρυσόψαρα έκανα 1 και ήταν οκ, τα Γκάπυ αύριο κλείνουν εβδομάδα στο ενυδρείο μου!

Link to comment
Share on other sites

Ωπα ρε παιδι...ενα ενα...τι φυτα εχεις μεσα;;ποσα ψαρια και τι,,και φυσηκα ποσο και καθε ποσο ταιζεις;;;;!

Link to comment
Share on other sites

Έχω 4 Ανούμπιες, κερατόφυλλο πολύ μιας και μαζεύτηκαν και κλαδέματα, 2 Κρυπτοκορίνες, 2 Εχινόδωρους και κανά δύο ακόμα που δεν ξέρω. Τάισμα 2 φορές τη μέρα, πρωί-βράδυ δηλαδή. Σήμερα που μέτρησα ήταν νηστεία.

Link to comment
Share on other sites

Από ψάρια 9 Guppies (2 αρσενικά και 7 θυληκά) και ένα Apple Snail

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον κανε μου την χαρη τωρα και διαβασε αυτο το προφιλ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36906&st=0&p=323428entry323428 ...και πες μου ποιο εμπιστευεσαι....μην κανεις 2 αλλαγες νερου γιατι στρεσαρεις ψαρια κΙ φυτα,και δες τι παιζει με το φιλτρο σου...τι υλικα εχεις μεσα;τι τροφες ταιζεις;;;γιατι κατι αλλο παιζει συγουρα....

Link to comment
Share on other sites

1)Σταματα τα βακτηρια.

2)Το αλατι που ριχνεις θα σου χαλασει τα φυτα,παρε το αλατι της Seachem που δεν καταστρεφει τα φυτα.

3)Αλλαγες νερου μια φορα την εβδομαδα με χρηση αντιχλωριου.

4)Ταιζε μια φορα την ημερα(οταν θα εχεις νεογεννητα γκαπακια δυο φορες την ημερα).

5)Το γενικο λιπασμα της Seachem ειναι 5 ml για 250 λιτρα το δικο σου ειναι 100 λιτρα καθαρα αρα πρεπει

να ριχνεις 2 ml.Τα δυο ml τα ριχνεις μια και εξω 'η τα σπας σε δυο δοσεις απο 1 ml.

Link to comment
Share on other sites

1) Οκ

2) Είναι απαραίτητο πάλι να μπω σε έξοδα; Αν το σταματήσω εντελώς για κάποιο διάστημα θα έχω πρόβλημα;

3) Οκ

4) Οκ

5) 2 φορές τη βδομάδα από 1.5ml βάζω γιατί στις οδηγίες λέει πως η υπερδοσολογία είναι βλαβερή οπότε βάζω λίγο λιγότερο από τη μέγιστη δυνατή εβδομαδιαίως

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι θα διαφωνήσω με τους υπόλοιπους φίλους.

Η προσθήκη ενυδρειακου άλατος σε ελεγχόμενες ποσότητες μόνο καλό μπορεί να κάνει σε κάποια είδη ψαριών όπως τα ζωοτοκα.

Με λίγα λόγια το ελαφρός αλατισμένο νερό προσφέρει εξισορρόπηση μεταξύ της οσμωτικής πίεσης του νερού και της πυκνότητας των υγρών του ψαριού.

Έτσι τα βοηθά στο να τονώσουν την σωματική τους λειτουργιά, να ανασαίνουν πιο ξεκούραστα και προσφέρει και πολύτιμα ιχνοστοιχεία στο νερό μας.

Το αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπευτικό μέσο σε αυξημένες ποσότητες και με συγκεκρίμενη χρήση αυτου αλλά αυτό είναι μια άλλη ιδιότητα του.

Επίσης, όσον αφορά τα βακτήρια,

ένα ενυδρείο για να θεωρηθεί βιολογικά ενεργό και ώριμο πλέον χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες με σωστά βήματα από την αρχή της διαδικασίας του στρωσίματος και την συνεχή ενίσχυση της βιολογίας του για αυτό το διάστημα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε συστήματα 2-3 χρόνων και παραπάνω να καταρρέουν βιολογικά χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Φρόνιμο λοιπόν είναι αυτό το πρώτο εξάμηνο να διατηρούμε μια εβδομαδιαία τακτική στις ρουτίνες μας προσθέτοντας βακτήρια για την αναλογία των λίτρων που αλλάζουμε και πλέων του εξαμήνου η χρήση αυτόν να περιορίζετε μόνο όταν επεμβαίνουμε για να καθαρίσουμε τα φίλτρα μας.

Έγινε επεξεργασία - ebenos
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και απο μενα.

Καταρχην να πω οτι ειναι υπερβολικο να κανεις 2 αλλαγες νερου την εβδομαδα.Καλητερα να κανεις 1 αλλαγη 30% και θα εισαι οκ.

Βακτηρια μεχρι να ωριμασει καλα το ενυδρειο σου θα ριχνεις και οταν λεμε να ωριμασει καλα εννοουμε να περασουν τουλαχιστον 6 μηνες.Μετα θα ριχνεις μονο οταν καθαριζεις τα φιλτρα σου.

Το λιπασμα ειναι καλητερα να το σπασεις σε 6ημερη δοσολογια και την 7η μερα κανεις αλλαγη νερου.Ετσι τα φυτα σου αφομειωνουν καλητερα το λιπασμα.Επεισης την ημερα της αλλαγης νερου δεν ριχνουμε λιπασμα γιατι πολλα στοιχεια τα φυτα μας τα παιρνουν απο το φρεσκο νερο που ριχνουμε στο ενυδρειο μας.

Για το αλατι απαντησε ο ebenos που ειναι ειδικος στα ζωοτοκα :)

Link to comment
Share on other sites

Για το αλάτι έχω να πω τα εξής:

Αν δούμε που ζουν τα ψάρια στην φύση τότε ναι πρέπει να βάζουμε αλάτι αν δούμε που αναπαράγονται τότε όχι δεν πρέπει να βάζουμε αλάτι.

Είναι λοιπόν από ποια οπτική γωνιά βλέπουμε τα πράγματα; Δυστυχώς εμείς οι χομπιστες κάνουμε πάντοτε αυτό που είναι εύκολο.

Παράδειγμα, ένα ψάρι που στην φύση ζει σε Ph 6.5 εμείς το βάζουμε σε Ph 7 γιατί δεν είναι άγριο και αναπαράγετε σε τέτοιες συνθήκες, είναι εκτροφείου και ισχύουν άλλοι κανόνες, (δικαιολογίες).

Μάλλον μας είναι ποιο εύκολο να φτιάξουμε ένα Ph 7 παρά ένα Ph 6,5.

Στα γκάπυ όμως μας είναι εύκολο να βάλουμε αλατάκι οπότε εδώ ξαφνικά τηρούμε της φυσικές τιμές.

Αναρτιέμαι λοιπόν γιατί αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν και στα γκαπυ και ισχύουν σε άλλα ψάρια.

Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρμαχος στο να προσφέρουμε στα ψάρια μας της φυσικές τιμές και συνθήκες νερού και όχι της τιμές του αναπαραγογέα.

Τα βακτήρια τα θεωρώ υπερβολή και τσάπα έξοδα.

Συνήθως τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν απονιτροποιητικά βακτήρια κάτι που σε ένα μήνα τα έχουμε και εμείς στο ενυδρείο μας.

Κάποια λιγότερα σκευάσματα περιέχουν επιπλέων και άλλα βακτήρια που σταθεροποιούν το σύστημα μας, αυτά μπορούμε να τα βάλουμε μια φορά και αν βρουν φαγάκι θα αναπαράγονται συνέχεια, οπότε δεν έχει νόημα να προσθέτουμε συνέχεια βακτήρια γιατί είδη έχουμε στο ενυδρείο μας και τα νέα βακτήρια απλά δεν θα βρουν τροφή και θα κακαρώσουν.

Στο ενυδρείο μας δεν μπορούμε να έχουμε απεριόριστο αριθμό βακτηρίων υπάρχουν όρια και τα όρια αυτά ανάλογα με τους ρύπους αυξομειώνονται.

Το ότι ένα ενυδρείο ωριμάζει μετά από 6 μήνες δεν αφορά μόνο των αριθμό των βακτηρίων, αλλά και τα πρωτόζωα και άλλοι παράγοντες που προς το παρόν είναι άγνωστοι.

Πάντως αν τα βάζουμε το μόνο κακό που κάνουν είναι στην τσέπη μας.

Αλλαγές νερού μια φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετά, αλλιώς τσάπα στρεσάρεις τα ψάρια και τσάπα ξοδεύεσαι σε λίπασμα.

Και αν βάζεις νερό κατευθείαν από την βρύση ή παραμένει μόνο λίγο σε κάποιο κουβά τότε όχι μεγάλες αλλαγές (μάξιμουμ 30%), το πολύ φρέσκο νερό κάνει κακό.

Link to comment
Share on other sites

Για το αλάτι έχω να πω τα εξής:

Αν δούμε που ζουν τα ψάρια στην φύση τότε ναι πρέπει να βάζουμε αλάτι αν δούμε που αναπαράγονται τότε όχι δεν πρέπει να βάζουμε αλάτι.

Είναι λοιπόν από ποια οπτική γωνιά βλέπουμε τα πράγματα; Δυστυχώς εμείς οι χομπιστες κάνουμε πάντοτε αυτό που είναι εύκολο.

Παράδειγμα, ένα ψάρι που στην φύση ζει σε Ph 6.5 εμείς το βάζουμε σε Ph 7 γιατί δεν είναι άγριο και αναπαράγετε σε τέτοιες συνθήκες, είναι εκτροφείου και ισχύουν άλλοι κανόνες, (δικαιολογίες).

Μάλλον μας είναι ποιο εύκολο να φτιάξουμε ένα Ph 7 παρά ένα Ph 6,5.

Στα γκάπυ όμως μας είναι εύκολο να βάλουμε αλατάκι οπότε εδώ ξαφνικά τηρούμε της φυσικές τιμές.

Αναρτιέμαι λοιπόν γιατί αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν και στα γκαπυ και ισχύουν σε άλλα ψάρια.

Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρμαχος στο να προσφέρουμε στα ψάρια μας της φυσικές τιμές και συνθήκες νερού και όχι της τιμές του αναπαραγογέα.

Σε αυτό το κομμάτι σε έχασα λίγο ρε Χρήστο μου! :)

Link to comment
Share on other sites

Ίσος επειδή ταυτόχρονα κάνω και δουλειά να μην εκφράστηκα σωστά (το έχω αυτό το κουσούρι).

Απλά είμαι υπέρ στο να φιλοξενούμε τα ψάρια μας σε συνθήκες νερού παρόμοιες με την φύση και όχι παρόμοιες με της συνθήκες του αναπαραγογέα ή αυτές που μας βολεύουν.

Είμαι θετικός στην χρήση του αλατιού αφού τα ψάρια αυτά αρκετές φορές στην φύση ζουν και σε υφάλμυρο νερό.

Απλά επί την ευκαιρία είπα κάποια πράγματα παραπάνω και ήθελα να τονίσω πως παρόμοιες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν όλα τα ψάρια μας, γιατί συχνά πυκνά ακούω την άποψη ότι άλλο το ψάρι το άγριο άλλο το ψάρι του εκτροφείου, αυτό δεν το κατάλαβα!!! Κάναμε παρεμβάσεις στο DNA και δεν το ξέρω;

Link to comment
Share on other sites

Οκ…τώρα έγινες πιο ξεκάθαρος! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...